andere baan, ongelukkig, werk, baan, baas, inkomen, verdienen, geld, salaris, carriereswitch, carriere, werk, solliciteren, andere baan

8 uur per dag balen van je werk? Doe er wat aan!

Eenderde van de Nederlandse werknemers droomt van een andere baan of een eigen bedrijf. Toch blijven ze bij hun oude werkgever. Ik geef ze een spreekwoordelijke schop onder hun kont. Het leven is veel te kort om 8 uur per dag iets te doen wat je haat.

Ik zat laatst op een verjaardag. Naast me zat een vrouw die ik één keer per jaar zie. Altijd op de verjaardag van deze ene vriendin. We praten iedere jaar even met elkaar. Beleefdheden uitwisselen, zoals ze dat noemen. We zeggen altijd allebei dat het goed gaat. Met ons, met de kinderen, met de man en op het werk. Dit jaar is ze eerlijker. Ze vertelt dat ze in een moeilijke periode zit. Ze haalt geen plezier meer uit haar werk. Of eigenlijk, ze fluistert, stapt ze iedere dag met lood in haar schoenen in de auto. Bah, weer acht uur werken.

Ik vind het sneu voor haar. Ik ben zo gelukkig om werk te hebben waar ik van hou. Ik zou het nog net niet voor niks doen, maar het scheelt niet veel. Oh nee, als mijn opdrachtgevers dit maar niet lezen. Ik ken dat gevoel wel, hoor. Van tegenzin. Gedemotiveerd zijn. Dat er na 3 uur ‘s middags niks meer uit je handen komt. Ik voelde dat een paar jaar geleden. Tijdens een klus op een redactie. Ik voelde me er niet fijn, de sfeer was slecht, het werk dom. Lange tijd dacht ik: ik moet dit volhouden. Ik mag niet opgeven. Tot ik me realiseerde dat stoppen met deze klus juist niet opgeven was. Dat was juist durven en kiezen voor mijn eigen geluk. En dat was dus wat ik deed. Binnen no time vond ik een fijnere klus en ook nog eens beter betaald.

Lees ook: Minder werken. Wat ik dan doe met mijn tijd

Ik vroeg de vrouw op de verjaardag of ze er wel eens aan had gedacht om weg te gaan bij haar huidige werkgever. Ze verslikte zich bijna in haar 7Up. ‘Hoe bedoel je, vroeg ze? ‘Nou, gewoon een andere baan zoeken.’ Het was even stil. En toen kwam er een reeks redenen om dat niet te doen. Een vast contract, een huis, kinderen. Ik snap het, echt. Ik heb al die verantwoordelijkheden ook. Twee kinderen, koophuis, vaste lasten. Natuurlijk, als er weinig geld is, of je staat er alleen voor, dan is het anders. Maar ik wist van deze vrouw dat ze gelukkig getrouwd was en dat haar man, net als zij, een goede baan had. Spaargeld, rijke ouders. Ik gunde het haar zo om te zien dat ze opties had. Want ‘zo voelde het niet,’ zei ze zelf.

Kijk, ik zeg niet dat je werk je passie hoeft te zijn. Veel mensen willen van hun hobby hun werk maken. Die willen passie voor hun baan hebben. Het is een soort ideaalbeeld waarmee mensen zichzelf gek maken. Werk kan ook gewoon prima zijn. Het betaalt de rekeningen, je hebt leuke collega’s en haalt er misschien af en toe wat voldoening uit. Als dat voor jou genoeg is, ook prima. Maar écht ontevreden zijn en dan toch blijven. Dat snap ik niet. Dan laat je je gevangen houden. Van de 15 uur die je misschien per dag wakker bent, besteed je er 8 aan iets waar je van baalt. Plus de reistijd ernaar toe en er vandaan.

Lees ook: Doe dit en je kunt (net als ik) veel minder gaan werken

Blijven is de makkelijkste weg. Tenminste, zo voelt het op dat moment. Uiteindelijk is het de zwaarste weg, omdat je jezelf langer openstelt voor de negativiteit. Zien dat je de optie hebt, is vaak de eerste stap naar een beter alternatief. Dat heeft allemaal weer met geld te maken. Wat komt er binnen, wat gaat eruit. Hoeveel ruimte is al? Wat als je je leven durft te veranderen? Gooi er wat kosten uit. Ga op zoek een andere baan. Vind een fijnere werkgever die je meer vrijheid geeft. Naar werk waar je een glimlach van krijgt. Daar wordt niet alleen jij gelukkig van, maar ook de mensen die van je houden. Een blije vrouw/moeder/vriendin/man/vader/vriend doet ook je gezin goed.

Natuurlijk is zekerheid belangrijk, zeker wanneer je niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin verantwoordelijk bent. Maar altijd voor zekerheid kiezen, betekent dat je leven blijft wat het is. Dat er niets onverwachts komt, niets nieuws. Ik gun het iedereen om te durven gaan voor het eigen geluk. Blijf nadenken, dat doe ik ook. Ik hoorde onlangs dat de vrouw die ik op de verjaardag van een vriendin sprak, een nieuwe baan heeft. De tweede sollicitatie al raak. Ik heb haar adres gevraagd en haar bloemen gestuurd. Die nieuwe, leukere, uitdagendere baan is gaaf. Dat ze haar angst losliet en voor haar eigen geluk koos, nog veel gaver!

 

Share

13 Comments

 1. J. Reply

  Droom er ook al tijden van. Zou ook wel wat anders willen. Het ziekenhuis uit. Geen onregelmatigheid meer. Niet elke dag werken tegen de klok. Verlost van strakke schema’s en die verstikkende hierarchie. Helaas te specifiek geschoold, kan weinig anders….Bovendien 50+ , alleenstaand, koophuis, etc. Zou wel helemaal willen stoppen, zou me geen dag vervelen! Ben nu 52, nog even te gaan dus……

  1. Kaspar Reply

   Dromen, Durven, Doen.
   Zoek een hobby, en kijk of je er iets mee kunt bij verdienen. Voor de leuk. Misschien wordt het een keer kostendekkend. Misschien niet. Misschien maak je wat winst…. Misschien is het je nieuwe baan! Zo lang het een leuke hobby is heb je weinig te verliezen… je hebt hoe dan ook het plezier ervan…
   Zo maak ik kunst en verkoop de schilderijen. Nog helemaal niks verkocht… Maar dat geeft niet! Wat niet is kan nog komen…

 2. L. Jansen Reply

  Misschien medisch klantenservice medewerker? Soms moet je een wft zorg behalen. Heb je wel meer flexibiliteit maar ook regelmaat.

 3. Kaspar Reply

  Tips voor meerwerk die een baan hebben (Ik dus!) Die 70-80 % van de tijd saaaai is, plus flink reistijd (saaaaai), Maar de andere 20-30% echt mijn passie ….

  Die 70-80% wil ik wel kwijt, die 20-30% niet… Maar ja… ze kunnen niet zonder elkaar! Het leuke is namelijk opleiden, coaching en advisering… Maar dat kan niet zonder ook véél uren gewoon zelf met de voeten in de spreekwoordelijke modder te blijven staan…

  En ook relevant: het salaris is heel goed…. Maar eigenlijk nog wat te weinig zelfs. Een andere baan kan ik niet betalen…

 4. Joke Reply

  Wat heb ik een geluk : verschillende banen in de zorg gehad ; sommige behoorlijk stressvol maar gelukkig op tijd kunnen switchen .
  Ik werk al weer een paar jaar als casemanager dementie ; fantastisch fulltime baan ;waarvan ik hoop die tot aan mijn pensioen te kunnen volhouden . ( ben nu bijna 56 ).
  Wat anderen ook als advies geven : probeer iets in je vrije tijd te doen wat plezier geeft en energie .
  succes

 5. Audrey Reply

  Ik herken het helemaal, van die verschrikkelijke banen waar elke dag een eeuwigheid lijkt te duren. Heb de mijne vaarwel gezegd en kreeg er een heel erg leuke voor terug. Waar ik overigens meer ben gaan verdienen en ook nog eens meer verlof/atv heb 😉

 6. Karin Reply

  Een aantal jaar geleden werd ik door een nieuwe werkwijze in het verzorgingshuis waar ik werkte “gedwongen” om opeens dag diensten te gaan draaien. Ik draai al 33 jaar alleen nachtdiensyen en avonddienste. Had ik zelf voor gekozen en past beter bij mij. En nu…. Ik heb 2 dagdiensten geprobeerd want ik vind ook eerst proberen voordat je mag zeken haha. Nou het was zo niets voor mij! Ondanks vadt contract ben ik om mij heen gaan kijken en weggegaan. Werd aangenomen bij een flexbedrijf, met nog meer vrijheid! Kan werken wanneer en waar ik wil werken! Super blij dat ik de keuze gemaakt hebt ondanks vast contract. Het leven is te kort om dingen tegen je zin in te moeten doen! 😉

 7. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat leuk en goed om te horen dat ze uiteindelijk toch iets met jouw advies gedaan heeft en dat het nog positief uitgepakt heeft ook! Heerlijk dit soort verhalen! Weer iemand blij/ gelukkiger!

 8. RJ Reply

  Was het al langer zat. Steeds toenemende werkdruk er ook nog bij. Gewoon genegeerd. Werk hier al zo lang, heb het financieel niet slecht blabla. Totdat huisarts zei dat als ik dit nog langer negeer ik langdurig ziek thuis kom te zitten….
  Volgende dag baan opgezegd. Nog 2,5 week te gaan. Eind veertig, vrouw en 2 pubers, hypotheek etc. Maar….wel voldoende fuck-you-money. Straks eerst even een paar maanden “niks” en dan zien we wel verder.

  1. Kaspar Reply

   Respect! Goed besluit, moedig besluit.
   Leven is het meervoud van lef ?

   Mede mogelijk gemaakt door fuck you money. Maar je moet het toch maar doen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Iedere week meerdere stukken nieuwe content op de site hoor, Renate. Geen zorgen.

 9. Niels Reply

  Ik worstel er ook al een tijdje mee. Ik zit nu op dit moment weer vol verse tegenzin om te gaan werken.
  Niet dat ik mijn werk, werkgever of collega’s niet leuk vind, maar ik wil vrijheid.
  Vrijheid om mijn eigen leven te bepalen; uren, projecten, klanten. werkplek, welke muziek. welke software, hoe mijn financiele zaken te regelen (geen collectief pensioen!) etc.
  Ik weet ook al wat ik wil gaan doen (3D modeler) . Het enige wat ontbreekt is het hoe en hoe kom ik aan klanten? Wat als er een crisis uitbreekt? Wat als de Brexit doorgaat? Zo veel vragen en geen antwoorden.
  En natuurlijk het lef om de knoop echt door te hakken en mijn werkgever “in de steek te laten”.
  Wil ik mijn dromen ooit waar maken, dan zal ik toch een keer moeten gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *