9 x: dit moet je financieel geregeld hebben voor je 40e

Rijk worden kost tijd. Dat betekent dus op tijd beginnen. Deze 9 dingen kun je beter maar geregeld hebben voor je 40e.

God zij dank verloor ik toen ik achterin de 20 was, een hoop geld. Door een huis dat bij verkoop veel minder opleverde dan ik dacht. Daardoor werd ik me bewust van het immense belang van geld. Daarvoor had ik geld, gaf het uit, maar dacht er verder nooit over na. Terugkijkend denk ik: krankzinnig. En toch, als het niet mis was gegaan toen, had ik waarschijnlijk nog steeds iedere euro uitgegeven. A blessing in disguise, zouden ze de schulden waar ik in belandde in Amerika noemen.

Ik heb sindsdien veel dingen veranderd in mijn leven (andere man, ander huis, 2 kids) en in mijn financiën. Het heeft me geholpen naar waar ik nu ben.

money mindset sparen

Nu heb ik:

  • Een (bijna) half afgelost huis.
  • Een goed gevulde spaarrekening + beleggingsrekening
  • En geen geldzorgen

Soms denk ik: had ik alles wat ik nu weet, maar geweten toen ik 20 was. Joh, dan had ik al bijna met pensioen gekund, haha. Ik geef wel eens lezingen en workshops aan jonge mensen, die ik zoveel mogelijk geldtips geef. Iedereen moet natuurlijk zijn eigen weg ontdekken en bewandelen, maar vanaf jonge leeftijd bezig zijn met geld maakt het op latere leeftijd zoveel makkelijker. Aan de andere kant is het ook heel normaal om pas rond je 30e het licht te zien, hoor. Lekker onverantwoordelijk spenden hoort er ook een beetje bij. Toch geef ik je nu 9 tips van zaken die je echt geregeld moet hebben dan wel bedacht moet hebben voor je 40e. Ik zou eigenlijk zeggen: liever nog voor je 30e. Of je 20e! Maar laten we reëel blijven. Hoe oud je ook bent: heb je deze dingen nog niet op orde, doe dat dan snel. Je doet jezelf er een groot cadeau mee.

Deze 9 dingen moet je aan je financiën doen voor je 40e

1. Zoek een financiële mentor. Iemand die zijn geldzaakies op orde heeft en daar best met jou over wil praten. Het kunnen je ouders zijn, of één van de twee. Een oom of tante. Een goede vriend. Iemand die je vertrouwt en die eerlijk en open met je wil praten over geld. Iemand ook die dingen tegen je zegt als: moet jij niet nog even overstappen van verzekeraar deze maand? Zo iemand is goud waard.

2. Automatiseer je betalingen. En dan bedoel ik niet alleen de betalingen aan anderen, maar ook die aan jezelf. Zie sparen niet als een optie (voor als je wat geld overhoudt) maar maak het onderdeel van je verplichte kosten. Door een automatische spaaropdracht in te plannen, doe je dat. Sparen moet gebeuren aan het begin van de maand, net zoals de verhuurder of de bank betaald moeten worden. Als je na een paar maanden automatisch sparen je spaarrekening checkt, lach je je rot. Regelen dus!


3. Leer jezelf aan om vragen te stellen. Veel vragen. Wanneer je een verzekering afsluit. Wanneer je een auto koopt. En zeker wanneer je een huis koopt. Zorg dat je contracten die je tekent écht snapt. En nee, niet zo van: wat daar precies staat snap ik niet, maar het zal wel. Je ziet er jaren aan vast en gaat er flink voor betalen. De tijd waarin je geen vragen durfde te stellen omdat je bang was dat iemand je dom vond, moet nu echt voorbij zijn.

4. Bepaal je financiële doel voor de lange termijn. Wil je gewoon lekker leven? Wil je rijk worden? Hoeveel geld is rijk voor jou? Bepaal je financiele doelen en leef ernaar. Je kunt wel dromen van een miljoen op de bank, maar dat gaat niet lukken door in je matig betaalde baan blijven werken omdat je een vast contract hebt. En daarnaast ook nog in je dure huurhuis blijven wonen. Droom je van rijkdom? Ga dan rekenen en besluit wat je zult moeten doen om daar te komen? Kortom: stel jezelf een doel en stippel de route uit.

5. Verdiep je in investeren. Van alleen geld op je spaarrekening zetten, gaan weinig mensen rijk worden. Ga je eens verdiepen in manieren om meer rendement te maken met je centen. Of dat nu de beurs is, vastgoed, indexfondsen of crowdfunding. Ga erover lezen. Luister podcasts, kijk YouTube-filmpjes. Denk na over welk risico bij je past. Bij je karakter en je levensfase. Als 20er durf je misschien meer aan dan als 30er met twee kinderen.6. Neem verantwoordelijkheid. Je bent nu echt groot. je kunt je papa en mama niet meer de schuld geven. Ja, balen dat je een studieschuld hebt omdat je ouders je collegegeld niet konden ophoesten. Balen dat je broer of zus wel iets kreeg wat jij niet kreeg. Stom dat je nooit financieel opgevoed bent. Maar het is allemaal achter de rug. Je bent nu een grote jongen of een groot meisje en het is vanaf nu allemaal jouw verantwoordelijkheid. Je zult het zelf moeten doen.

7. Pas op voor leefstijlinflatie. Dat is het gegeven dat je vaak vanzelf meer gaat uitgeven wanneer je meer gaat verdienen. Met als resultaat dat je als 40er met een goed betaalde baan misschien niet eens meer overhoudt dan toen je een student was. Open je ogen voor de uitgaven die steeds hoger groeien. Stop ermee. Voorkom het. Of draai het terug. Op deze manier word je alleen maar armer.

8. Begin een side hustle. Zeker als je nog jong bent, zonder kids, heb je daar alle tijd voor. Wat dan? Nou bijvoorbeeld dit. Het levert je niet alleen extra inkomen op. Het kan zelfs een fulltime salaris op gaan leveren. Ik begon PorteRenee twee jaar geleden ook naast mijn werk als journalist en tekstschrijver. Nu kan ik van de site en alles wat ik daar omheen doe, mijn hele gezin onderhouden. Hoe tof is dat?

9. Accepteer dat geld belangrijk is. Hou op met dingen zeggen als: Het is maar geld. En: Geld maakt niet gelukkig. Zó cliché. Geld is wel belangrijk, het bepaalt namelijk of je het later met thuiszorg moet doen of in een mooi bejaardentehuis kan wonen met alles erop en eraan. Het bepaalt of je de studie van je kinderen kunt betalen, of dat zij hun volwassen leven met een vette studieschuld moeten beginnen. Het bepaalt waar je woont, hoe je woont. Het bepaalt zelfs wat je eet. Dus: vind het belangrijk. Niet het allerbelangrijkste! Maar wel belangrijk genoeg om er nu écht mee aan de slag te gaan.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.