Als je iets kijkt vanavond, laat het dan dit zijn

Heb je 25 minuutjes? Vanavond of ergens in het weekend? Kijk dan deze video van een Amerikaanse financieel goeroe (al noemt hij zichzelf liever niet zo) Hij legt uit hoe je binnen 10 jaar met pensioen kan. Al zou ik gewoon lekker door blijven werken als jou was, gewoon omdat dat leuk is.

Lees ook: Leer dit en sparen gaat als vanzelf

Ik ben een personal finance-nerd. Ik lees er boeken en artikelen over, check websites en struin Youtube af. Ik heb al heel wat video’s gezien met titels zoals: Get Rich Fast. Spoiler alert: die video’s vallen altijd tegen. De helft van deze wijze meneren en mevrouwen zegt dat je vanzelf rijk wordt als je het maar visualiseert. Nou, als ik mijn ogen dicht doe en weer open, liggen de rekeningen nog steeds voor me op tafel. Nee, dat is niks voor mij.

Er is één man, ik noemde hem al eens eerder, die anders is.
Mr. Money Mustache. Een Canadees die samen met zijn vrouw besloot om keihard te sparen voor een vervroegd pensioen. Waar al hun vrienden alleen maar geld uitgaven, spaarden zij een potje bij elkaar waar ze de rest van hun leven van konden leven. Dat potje was vol net voor zijn 31e verjaardag en dus begon daar zijn pensioen. Niet dat hij nooit meer werkte, maar het hoefde niet meer voor het geld. Dat is nou luxe. Die luxe kon hij bereiken door zoveel andere materiële luxe aan zich voorbij te laten gaan.

Wil je weten hoe hij dat deed?
Check dan deze video.

Hij legt het superhelder en vermakelijk uit. Want ja, over geld praten kan zelfs grappig zijn. Al zegt hij terecht: eigenlijk gaat het niet om personal finance, maar om vrijheid. Ik hoop dat het jullie net zo inspireert als het mij deed. Oh, en het grafiekje waar hij naar verwijst, vind je trouwens hier. Als je iets minder die hard je leven om wilt gooien voor dat vroege pensioen of die financiele onafhankelijkheid – wat ik me best voor kan stellen – lees je hier precies af hoe lang het duurt voor je daar bent.

Lees ook: Begin met een noodfonds

Share

2 Pings & Trackbacks

  1. Pingback: Het 52-weken-spaarplan - PorteRenee.nl

  2. Pingback: Voor iedereen die in het weekend nét iets gelukkiger is.. -

3 Comments

  1. bespaarfreak Reply

    In favorieten gezet en ga vanavond eens kijken! Ik heb eigenlijk nog niets van hem gelezen, zulke epistels kom ik niet zo goed doorheen, maar ik vind dit soort filmpjes altijd wel heel vermakelijk.

  2. Ineke Reply

    Ik ben een grote MMM fan, ik heb al zijn blogs gelezen. Wat ik leuk vind is dat hij alle smoesjes die mensen zichzelf vertellen, om vooral niet te bezuinigen op dit of dat, keihard onderuit haalt. Een verademing vind ik en ik ben het helemaal met hem eens. Je inkomen maakt inderdaad niet (veel) uit als je kijkt naar je spaarpercentage. Uiteindelijk ben je met een laag inkomen dan net zo snel op het eindpunt als iemand met een hoog inkomen. Ik spreek uit ervaring, ik verdien nl 1400 euro. Huis is afgelost en nu op naar het vervroegd pensioen. Geen smoesjes meer. ????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *