Annemarie: “Ik ben 10 jaar eerder hypotheekvrij”

Annemarie (38) nam na haar scheiding het huis over. Ze droeg in haar eentje een gigantische hypotheek, die ze nu fanatiek te lijf gaat door extra af te lossen: “De bedoeling is om op mijn 55e hypotheekvrij te zijn.”

“Als ik nu terugkijk denk ik: hoe heb ik die keuzes ooit kunnen maken? Zo’n hoge hypotheek. Torenhoge lasten. Maar ja, mijn man en ik hadden goede banen en inkomens. We lieten het geld goed rollen. Al stond ik daar niet eens zo bij stil. Toen we ons vorige huis verkochten met overwaarde, besloten we een eigen huis te laten bouwen in Friesland. Aan het water, veel kamers en buitenruimte. Alles bij elkaar sloten we een hypotheek af van 530.000 euro. Wat een geld, he? Ik liet de financiën grotendeels aan mijn man over. Het had nooit echt mijn prioriteit. Toen we die gigantische hypotheek aangingen, heb ik ook geen seconde gedacht: doen we hier wel goed aan? Ik vond het, met onze inkomens, een logische stap. Daar denk ik nu wel anders over.

Na vier jaar in ons droomhuis besloten mijn toenmalige man en ik uit elkaar te gaan. Het was op tussen ons. Gelukkig ging dat allemaal op goede voet. We hebben goed gepraat over het huis. Wat moesten we daarmee? Het was onze eigen creatie waar we met zoveel liefde aan hadden gewerkt. Onze dochter was er geboren. We hebben veel gerekend samen. Hoe kunnen we het huis behouden? Mijn ex-man durfde het niet aan om die enorme hypotheek alleen over te nemen. Ik uiteindelijk wel. Het zou hard werken worden, maar ik hield van dit huis. Ik wilde zo graag dat mijn dochter opgroeide in het huis waar ze ter wereld kwam. Pas toen ik er in mijn eentje verantwoordelijk voor werd, zag ik in hoe enorm het bedrag was dat we hadden geleend. En bijna allemaal aflossingsvrij ook. Toen ik mijn handtekening onder de hypotheekakte zette, nam ik me voor: ik ga dit huis van mij maken. Ook financieel.

Het eerste jaar was het spannend. Ik had allerlei extra kosten. Zo moest ik mijn ex uitkopen voor het huis en het interieur. Het was keihard zwemmen en proberen niet te verzuipen. Mensen dachten: zij heeft het goed voor elkaar. Mooi huis, Audi voor de deur. Ze wisten niet dat ik keihard moest werken om de hypotheek te kunnen betalen en dat die Audi een leaseauto was. Na een jaar kwam er meer rust. Ik las steeds vaker over extra aflossen op je hypotheek. En aangezien de helft van mijn hypotheek nog aflossingsvrij is en toch een keer terugbetaald moet worden, besloot ik dat te gaan doen. Ik ging zuiniger boodschappen doen, werd een koningin van de koopjes en alles wat ik overhield, stortte ik in de hypotheek. Mijn doel is om 20.000 euro per jaar extra af te lossen. Dat lukt nu al twee jaar.

Extra aflossen of niet? Vul de aflostool in

Aflossen is populair, maar is het in jouw situatie verstandig? Er zijn natuurlijk ook andere manieren om vermogen op te bouwen of juist te besparen op je kosten. Met de aflostool van Rabobank bereken je wat extra aflossen je kan opleveren. En wat de alternatieven voor jou zouden betekenen. Je vult gegevens in over je spaargeld en je hypotheek en krijgt een duidelijke uitkomst. 

Ik heb inmiddels een vriend, die bij ons inwoont. Hij betaalt mee aan de dagelijkse kosten, ook aan de hypotheekrente, maar niet aan de aflossing. Ik wil dit huis eigenhandig aflossen. Dat heeft te maken met mijn wens om onafhankelijk te zijn. Ik weet inmiddels hoe belangrijk dat is. Het is nog zoeken naar de ideale manier voor mij om af te lossen. Ik los nu iedere paar maanden een mooi bedrag af. Maar ik wil eigenlijk naar een vaste maandelijkse aflossing. Ik probeer wel vast te houden aan die 20.000 euro extra aflossen per jaar. Dat vind ik een klap geld, maar gelukkig verdien ik nog altijd een goed salaris. Volgens mijn berekening ben ik rond mijn 55e hypotheekvrij, als ik zo doorga. Dat is 10 jaar eerder dan ik het  aflossingsvrije deel oorspronkelijk eigenlijk af zou moeten hebben betaald. Het plan is om het huis tegen die tijd te verkopen en kleiner te gaan wonen. Wat ik overhoud kan ik gebruiken om eerder met pensioen te gaan. Mijn vriend is 15 jaar ouder en we willen samen genieten van ons pensioen. 

Ik lees me suf over geld. Over hypotheken, beleggen, sparen, aflossen. Ik zuig alle informatie op als een spons. En dan te bedenken dat ik een paar jaar geleden niet eens wist hoeveel hypotheek ik eigenlijk had. Dat was een andere vrouw, zou je bijna zeggen. Een vrouw die niet begreep hoe belangrijk geld eigenlijk is. Nu wel. Ik zie hoeveel invloed het heeft op mijn leven en op mijn toekomst. Dat die echt anders en fijner zal zijn wanneer ik daar nu in investeer. Ik hoef nu al niet meer wakker te liggen van de hypotheek omdat de maandlasten door het aflossen flink naar beneden zijn gegaan. Dat maakt me enthousiast om door te zetten. Op naar een hypotheekvrij leven.”

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest


50 Comments

 1. Nathalie Reply

  Leuk verhaal hoor, maar ik zou zo graag artikels lezen over mensen die níet overlopen van het geld….
  Mensen met een normaal/modaal inkomen zeg maar. Deze vrouw lost éxtra af, wat ik in in 3/4 jaar verdíen. “torenhoge hypotheek!” ja, maar je verdient ook een torenhoog salaris, anders krijg je die hypotheek natuurlijk niet, en zeker niet als je die, kennelijk, in je eentje kunt aflossen. Die Audi least ze, maar dat betekent niet dat ze daar geen hoog bedrag van haar inkomen over moet afstaan, al is dat dan van bruto.

  Fijn voor haar hoor, dat ze zich zo financieel onafhankelijk wil maken!

  Maar, nogmaals, het zou echt een stuk interessanter en meer tot de realiteit spreken om succesverhalen over mensen te lezen die het bijvoorbeeld sámen van één modaal salaris doen 🙂

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Nathalie,
   Die verhalen zijn er ook, hoor. En die komen ook nog.
   Volgende week een dame die 500 euro per maand wist te besparen op haar lasten door te besparen.
   En die in de kinderopvang werkt. Gewoon een normaal salaris, dus. De week erna een dame met een uitkering. Ook in Waar Doet Ze Het Van komen allerlei salarissen voorbij. Maar er zijn ook mensen die het wat breder hebben. En ook die moeten nadenken over hun geld. Ik probeer iedereen het naar het zin te maken Nathalie 🙂

  2. HereIsTom Reply

   Inderdaad allemaal van die overdreven verhalen, een veel te duur huis en 20k per jaar aflossen, zoveel verdienen wij per jaar nog niet eens.
   Als je zoveel verdient moet je gewoon niet zeuren, dan ben je verwent!

   1. Hans Reply

    Wat een veroordelende reactie Tom! Hoezo is ze verwend? Jouw oordeel. Echt zo’n linkse en calvinistische reactie! Als je in dit land 1 euro te veel verdiend, ben je al snel rijk en verwend….zucht. En ik verdien gewoon modaal. Maar heb een hekel aan mensen die andere iets niet gunnen.

    1. Kaspar Reply

     Wat is hier nu weer links/calvinistisch aan?? Ik beschouw mijzelf toch ook wel als links. Maar ik kan (zoals volgens mij wel bekend) net zo goed héél erg slecht tegen die generaliserende kort-door-de-bocht reacties… Ik kan er heel slecht tegen als mensen anderen veroordelen zonder een ander te kennen. Ongeacht of dat gaat over opmerkingen als ‘echt iedereen kan sparen als je het maar echt wilt’ of ‘Ja, als je zo rijk bent mag je niet zeuren en ben je verwend’… Maar dus ook generaliserende opmerkingen als ‘Als je dit zegt ben je dus een echte linkse/rechtse/whatever rakker’.
     Bah.

     1. E.

      Mooi verhaal, knap dat ze het aangedurfd heeft om deze enorme schuld in haar eentje te dragen. Het lijkt mij verstikkend, maar zij deed het. Vervelend die jaloerse reacties uit 2019.
      Moest wel lachen om die reactie ‘ik verdien Gewoon modaal’ Dat is ook zeker niet gewoon voor veel mensen 🙂

   2. Roelf Reply

    Goedbeschouwd zijn we allemaal verwend: Warm water uit de kraan, een dak boven ons hoofd, dokter op afroep beschikbaar, een slot op de deur en elke dag eten op de plank. Oh, en elektriciteit en centrale verwarming. We leven als God in Frankrijk.

    1. Carola Reply

     Dat zeg je helemaal goed… en wat te denken van gezondheid en de beschikking over goede gezonde voeding?! We mogen echt niet klagen in dit land. Je moet jezelf alleen niet vergelijken met anderen.

  3. L Reply

   Wij lossen ieder jaar de volle 10% extra af en hebben allebei een minimaal inkomen. Slechts 100 en 150 euro boven het minimumloon. Het dan dus echt! We hebben hem in 2014 afgesloten en zijn over een kleine 7 jr hypotheekvrij.

   1. Nathalie Reply

    Goed om te horen!! Oprecht fijn voor jullie 🙂
    Wij zouden dit ook kunnen hoor, maar wij geven op dit moment liever ons geld uit aan reizen, nu we nog met z’n tweeën zijn 🙂 Geen hele gekke reizen, maar ook niet kamperen of zo 🙂 Extra aflossen komt wel 🙂
    (oh, we sparen natuurlijk veel, en geven niet álles uit aan reizen. Buffer houden we sowieso)

    1. Sander Reply

     Hi Nathalie,

     Mijn advies aan je zou zijn om een deel van je spaargeld te gebruiken om af te lossen.

     Op je spaargeld krijg je, in een gunstig geval, 0,3% rente, waar je minimaal 2% rente betaalt op een hypotheek.
     Door geld te sparen i.p.v. af te lossen gooi je dus minimaal 1,7% weg per euro die je spaart.

     Daarnaast heb je bij een hypotheek ook te maken met het rente-op-rente effect.
     Als je in je 1e jaar 1.000 euro extra aflost, bespaar je aan het eind van de looptijd 811 euro aan betaalde rente bij een looptijd van 30 jaar (bij een hypotheek van 2%, ik heb hierbij geen rekening gehouden met hypotheekrente aftrek).

 2. Belle Reply

  Klopt het wel dat je de overwaarde van je huis zomaar kan inzetten voor andere doeleinden (zoals als buffer voor je pensioen zoals Annemarie wil)? Kan me nog vaag herinneren dat de belastingdienst juist vereist dat de overwaarde wordt gebruikt voor de aankoop van een nieuw huis. Of heb ik het verkeerd?

  1. Renee Lamboo Reply

   HI Belle, ik denk dat je doelt op de bijleenregeling. De belastingdienst wil dat je overwaarde uit je huis na verkoop weer investeert in een nieuw huis. Als je dat niet doet en wel een huis koopt, krijg je over dat deel dat je dus niet zelf inbrengt maar weer leent, geen hypotheekrente. Die voorwaarde vervalt na 3 jaar. Meer info vind je hier: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigen_woning/u_verkoopt_een_woning/bijleenregeling/

 3. Bouk Reply

  Ik vind het een mooi verhaal. Denk dat de strekking is dat als je écht iets wilt bereiken, je dit ook wel kan lukken met de juiste mindset. Wat ik in dit verhaal dan wel mis, zijn de inkomsten en uitgaven. Dat leest net even wat makkelijker want wat houdt in dit verhaal “keihard werken” in? Dat bij een half miljoen een hoge maandlast hoort snappen we best wel, maar hoeveel dan? Ik vind 700 euro betalen al veel namelijk…. Desalniettemin is dit wel weer een verhaal waar we allemaal wat van kunnen opsteken 😊

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Bouk, dank voor je fijne reactie. Inkomsten en uitgaven staan hier idd niet bij. Misschien Annemarie meer eens vragen voor een WDZHV?? 🙂

   1. Audrey Reply

    Ja graag, want ik ben ook wel benieuwd hoe haar dat in vredesnaam lukt en wat voor torenhoog salaris ze dan binnen krijgt als ze de rente voor dat hypotheekbedrag plus die aflossing kan betalen…

 4. Kimberley Reply

  Mooi om te lezen. Ik vind juist de afwisseling in lage, ‘normale’ en hoge salarissen en bijbehorende perikelen interessant om te lezen. En daarbij, hoeveel mensen kijken wel niet verlekkerd naar die enorme villa’s met mooie auto’s voor de deur en dat ook wensten of denken “waar doen ze het van”? Uit dit verhaal blijkt wel dat ook ‘die mensen’ het lang niet altijd gemakkelijk hebben. Ik vind het mooi dat deze dame harde lessen heeft geleerd en dat heeft gebruikt om te leren en zichzelf te ontwikkelen. Alles is mogelijk met de juiste mindset. Ga zo door! 🙂

 5. Karin Reply

  Ik vind dit ook een mooi realistisch verhaal. Deze mensen zijn er ook, en misschien wel een doelgroep apart. Mensen met een goede baan bedoel ik. Ik lees ook heel graag deze verhalen omdat ze er naast de mensen met een modaal inkomen ook zijn. Mensen staren zich altijd blind op mensen met een goede baan en hebben daar ook een oordeel over. Je leeft naar wat je hebt!Ik vind je een kanjer Nathalie, en respect dat je zo hard werkt om de boel recht te trekken, naar hoe jij het wilt!

 6. Karin Dieren Reply

  Hoezo overdreven? Moet het allemaal modaal of minder zijn???? Klinkt als niet gunnen als je het goed hebt!! Altijd die veroordelingen!

 7. Ria Reply

  N.a.v. het bovenstaande, het is veel geld omdat per jaar af te lossen en idd hoe maak je de ruimte. Voor de anderen ik heb een redelijk normaal salaris (verpleegkundige) man vervroegd met pensioen ( ook geen hoog pensioen was part-time werkzaam als verpleegkundige). Ook ik ben begonnen indertijd met aflossen. De hele grote inkomens en de hoge aflossingen waren toen voor mij niet motiverend. Maar toen ik keek naar mijn eigen begroting kon ik de gaatjes vinden, deze gaatjes zijn steeds groter geworden, met als gevolg eerst een buffer maken en toen extra aflossen. Nu zover dat ik het laatste stukje waarschijnlijk niet in dat tempo ga aflossen als voorheen ( toen maandelijks of 1000 euro of 500 euro) . Wat deed ik anders minder uit eten, minder luxe met eten, wel gezond, wandelen ipv sportschool, niet zo vaak naar de film, minder op vakantie enz. . Ik heb geleerd voor mezelf en mijn man ook wat we belangrijk vinden. Steeds duidelijker gekregen, juist door minder uit te geven. Nu is de hypotheek bruto nog 60 euro. De garage die we ook nog hebben is geheel afgelost. Dus, als we willen kunnen we de garage verkopen en het hele bedrag aflossen. Dus het kan ook met lagere inkomens, mits je kritisch gaat kijken.

  1. Kaspar Reply

   Helemaal eens met wat je zegt… Maar als je praat over 1000 euro aflossen in de maand door te besparen op luxe – dat wil dus zeggen dat je wel degelijk héél goed verdient en zeker niet ‘normaal’ (anderzijds: wat is normaal?). Is je gegund, en niets dan respect voor de discipline om die extra’s in een goede financiële toekomst te stoppen!!! Maar voor de meeste mensen zijn dergelijke bedragen om te sparen/aflossen niet haalbaar. Net als luxe eten, sportschool, film, en (dure) vakanties niet haalbaar zijn…

   1. ria de Wit Reply

    Nee het is niet besparen alleen op luxe als verpleegkundige verdien ik redelijk normaal ongeveer 2200 euro inclusief reiskosten en onregelmatigheidstoestag, maar ik heb het lang krap gehad dus ik vind al gauw iets een luxe.

    1. Kaspar Reply

     sorry, maar ik vind het lastig dit te matchen met het eerdere verhaal… je noemt daarin dat véél aflossen kan door enkel te besparen op een rijtje echt pure luxe dingen die voor veruit de meeste mensen überhaupt niet weggelegd zijn. Dat is voor ik gok 90% van de negen die niet aan de orde…. die komen met een ‘lager’ salaris (zoals je zelf omschrijft) net rond iedere maand. Uiteraard zonder luxes als uit eten, culinaire uitspattingen, extra vakanties, bioscoop bezoek etc.

   2. Paul Reply

    Dag Kaspar, zoals je leest is ze verpleegkundige, net als haar gepensioneerde man. Vermoedelijk beide dus redelijk op leeftijd en daarmee relatief hoog in de salarisschaal van verpleegkundigen, maar alsnog zijn het niet de best betaalde banen. Stel dat een full-time werkend koppel beiden modaal verdienen, dan nog komt dat netto uit op zo’n ~4700 euro. Meer dan voldoende dus om flink af te lossen.
    De echt lastige situaties ontstaan bij eenverdieners, part-timers en voornamelijk in situaties met hoge additionele kosten, zoals kinderen, alimentatie, ziektekosten, handicap, etc. Wat voor veel mensen of gezinnen niet haalbaar is, heeft in mindere mate te maken met het inkomen, maar vooral met de bijbehorende uitgaven van (in jouw geval, (ik heb je vaker gelezen 😉 )) alimentatie, kinderen, hoge huur door locatiegebondenheid. Had je die niet gehad, had je het zelf waarschijnlijk ook een stuk ruimer gehad. Je hebt al eerder aangegeven dat je je kinderen nooit op zou willen geven (gelukkig maar!), maar puur vanuit financieel oogpunt is dat natuurlijk een keuze, en niet voorwaarde. Dus wat betreft het “niet haalbaar” zijn van verschillende aspecten: ik denk dat veel zaken wel degelijk ‘haalbaar’ zijn, maar niet in combinatie met andere, mogelijk belangrijkere, zaken zoals kinderen, vrienden, hobbies, etc.
    Hoe zie je dat zelf?

    1. Kaspar Reply

     Het gaat mij niet perse om mijn eigen situatie (ook wel hoor!). Maar meer om de stelling dat veel aflossen prima kan die te besparen op luxe dingen. Die luxe dingen zijn voor velen (ik incluis) überhaupt al niet aan de orde… dan kun je daar dus ook niet op besparen. Huur is tegenwoordig makkelijk 800-1200 (!) euro…. en dan heb ik het niet eens over heel grote, luxe woningen en zeker niet over bv de randstad. Met een ‘normaal’ salaris is dat al de helft van het inkomen… zie dan nog maar eens 500-1000 euro te sparen in de maand. Dat gaat dus niet!

     Bij mij is het inderdaad een combinatie van huur en de kinderen (die laatste is inderdaad een keuze, had destijds ook kunnen kiezen geen kinderen te nemen). Gevolg is wel dat ik zelden tot nooit de luxe dingen doe die in het rijtje van Ria staan… ik bespaar op bijna al het andere en hou alsnog hooguit ca 400 euro in de maand over. En daarmee heb ik het al heel goed! Want voor velen is sparen of aflossen überhaupt geen optie.

 8. Klaas Eerst Reply

  Eerst laat je een veel te duur huis bouwen omdat je man dat kennelijk wil en daarna ben jij je kapot aan het werken om het af te lossen. Als je het dan eindelijk hebt afgelost ga je het verkopen omdat je dan tegelijk met je oudere kerel met pensioen kan. Je bent dus je hele leven aan het doen wat een kerel van je verlangt. Klinkt mij niet erg onafhankelijk.

 9. Mr. Groeigeld Reply

  Een goed verhaal Renee. De keuzes die ze hebben gemaakt zijn niet allemaal even handig, maar soms loopt het leven nu eenmaal zo.

  Het valt me bij bovenstaande reacties op, dat er weinig begrip is voor mensen met een bovenmodaal salaris. Dat snap ik nooit zo goed, klinkt als afgunst. Belangrijkste wat ik eruithaal, is dat je altijd bewustere keuzes kunt maken, hoeveel je ook verdient of hebt.

  1. Kaspar Reply

   Eens. Ik lees ook veel afgunst en veroordeling op basis van een simpel artikeltje. Mensen die denken iemand te kunnen doorgronden op basis van één enkel interviewtje. (en dan beschuldigt men mij nog wel eens van afgunst/jaloezie hier….?). Haast of mensen het smerig vinden dat iemand het financieel goed voor elkaar heeft en een hoog salaris heeft… Gun het een ander gewoon! en wees blij dat Annemarie het financieel goed heeft nadat ze (samen met haar ex) flinke miskleunen gemaakt heeft op financieel vlak… Iets waarin ze zeker niet de enige is trouwens! Zeker niet als het gaat om mensen die relatief veel verdienen – daar is de verleiding immers ook erg groot om al dat geld maar uit te geven, simpelweg omdat het kan!

  2. Jelte Reply

   @mr groeigeld! Helemaal eens. Wat een mooi verhaal krijgen we weer te lezen. Dapper en kwetsbaar om je verhaal op deze manier te doen. Ik heb dan ook geen goed woord over voor een ieder die hier ongunstig commentaar op geeft. Je hebt geen idee van de strijd die er gestreden is. In zo’n geval is een mooi huis eerder een blok aan het been dan vrijheid. Daarmee extra bijzonder om er op deze manier voor te gaan en offers te brengen. Daarover, het gaat om gelijke offers, bedragen zijn hierin niet relevant! Thanks voor je openheid Annemarie!

 10. Nathalie Reply

  Het is geen afgunst op mensen met een hoger inkomen, het is dat het een beetje jammer is dat mensen met een hoger salaris een enorme top-hypotheek nemen (dat is namelijk een keuze…..) en dure auto, en vervolgens gaan klágen dat het zo veel geld is en zo zwaar en zo…. Je hóeft niet in een super duur huis met top-hypotheek te wonen hé, ook al verdien je een mooi salaris? Wij konden ook een ton meer lenen dan we gedaan hebben, maar waarom zouden we? Ik moet er niet aan denken om in de financiële problemen te komen, om wat voor reden dan ook…. (en voor mensen denken dat het vast makkelijk praten is met een huisje in Noord-Oost Groningen, want daar is alles zo goedkoop; wij wonen in Den Haag, één van de duurdere steden van Nederland…. En ja, ook hier kun je een gewoon huis voor een gewone prijs kopen….)

  1. Kaspar Reply

   Waar wordt er dan geklaagd? Ik zie het echt nergens terug in dit verhaal…. Zie enkel een positieve kijk op de zaken en iemand die een wijze les geleerd heeft en ervoor geknokt heeft daar het beste van te maken: en met succes… Geen woord over klagen of dat het allemaal zo zwaar zou zijn? (iets dat mij hier trouwens ook geregeld in de mond gelegd is terwijl ik nooit klaag! Dus misschien trek ik het me mede daarom nu ook wat meer aan dat mensen hier zo reageren?). Ik zie enkel de opmerking dat het wel hard werken was…. en daar is toch ook niks mis mee? Want ook dat was een keuze… Ze had het huis ook kunnen verkopen, maar had een goede motivatie om er hard voor te werken om dat huis te houden. Dat vind ik juist bewonderingswaardig.

   1. Mariëlle Reply

    Helemaal mee eens Kaspar. Was het pas een inspirerend verhaal geweest als alle inkomsten en uitgaven door twee waren gedeeld? Het gaat er toch om dat ze hard haar best heeft gedaan om nu zoveel te kunnen aflossen, niet dat ze een veel goedkoper huis had kunnen kopen.

    En Renée en haar man verdienen toch ook best royaal (€2000-€6000 netto) , daar doen we hier met z’n allen toch ook niet moeilijk over? Oké, ze heeft niet een maximumhypotheek, maar dan nog; Annemarie en haar man bedachten bij het kopen van het huis ook niet dat ze na 4 jaar al zouden scheiden.

  2. Fred Reply

   Ik heb een hypotheek van 580k waar ik met gemak 800k had kunnen krijgen. Dus wat jij nu roept is ook maar relatief.

   1. Kaspar Reply

    Exact dit. Alles is relatief en dat vergeten mensen nog wel eens… Voor de één is 580k een kleine hypotheek, voor de ander is 310k een tophypotheek.
    En ook dan is het nog de vraag of het problematisch is. Ik persoonlijk ga bv. voor een tophypotheek (van 310k). In maandlasten is dat gelijk aan m’n huidige huur en de extra lasten ivm eigen huis vallen bij een dergelijk huis wel mee. Aangezien ik locatie gebonden ben is een lagere hypotheek gewoon ook geen optie…. Wil wel proberen snel extra af te lossen, want het blijft bizar veel geld (en een hypotheek van 580k is voor mij dan weer volkomen ongrijpbaar… laat staan 800k! 😉 … ook relatief!)

 11. Christel Reply

  Overigens vind ik het best fijn als mensen met een hoger salaris ook een wat duurder huis kopen, anders ontstaat er nog meer krapte in het midden- en lagere segment. 😉

  1. carola Reply

   Precies! Laat ieder naar zijn vermogen kopen dan blijft er voor iedereen een keuze. Als al die goede verdienende mensen super goedkoop gaan wonen dan krijgen veel mensen die minder inkomen hebben een dik probleem.

 12. Mandy Reply

  Wat fijn Annemarie! Lijkt me heerlijk om in het huis te wonen waar je je hart aan hebt gegeven en je dochter daar te kunnen laten opgroeien.

  Verder vind ik sommige reacties naar, waarom meteen dat negatieve? Ik lees van dezelfde mensen onder verschillende artikelen de reacties en een paar hebben meteen een negatief woord klaar. Als je het niet wilt snappen/geloven, waarom lezen jullie dit nog?

  @Renee, ga zo door, ik vind het heerlijk om te lezen en word er heel erg door geinspireerd!

 13. Joris Reply

  Het verhaal kwam me bekend voor. De meeste reacties zijn van voor de getoonde publicatiedatum. Hergebruik dus? Jammer.

  1. Kaspar Reply

   klopt. Doet Renee vaker en ze maakt daar ook geen geheim van. Zijn vaak leuke artikelen die opnieuw discussie oproepen. Dus niks mis mee.

 14. Ido Visser Reply

  Super knap van Annemarie! Veel respect voor haar dat ze dit op deze manier heeft gedaan/doet. Wijzelf (mijn vrouw en ik) zitten in de luxe positie dat ons nieuwbouwhuis in aanbouw is, ons huidige huis is verkocht en wij volgend jaar na oplevering nieuwbouwhuis en verkoop huidig huis denken ca. 80k (overwaarde en spaarpot spaarhypotheek) op onze nieuw hypotheek te kunnen aflossen. Echter zijn we nog niet uit op welke leningdelen dit het beste kan. We hebben een deel aflossingsvrij, annuïtair en lineair. Wat zouden jullie doen? Ben benieuwd naar jullie tips. MvG Ido

  1. Sabine Reply

   Hoi Ido,
   Ik ben geen hypotheekadviseur, maar wat ons bij het nadenken over hypotheekvormen erg heeft geholpen is gewoon narekenen wat er in welke situatie gebeurt. Als je bijvoorbeeld lineair en annuïtair tegen elkaar afzet zie je dat je over de gehele looptijd bij gelijke rente meer geld kwijt bent aan annuïtair dan lineair. Als ik jou was zou ik dus lekker gaan spelen met Excel :).

    1. Elsbeth Reply

     Neem je ook de Belastingaftrek mee? Aflossingsvrij zou ik als laatste aflossen omdat dat in de lastenverlaging op korte termijn het minste oplevert. Op korte termijn minder lasten, zorgt ervoor dat je het sneeuwbaleffect sneller in kunt zetten. Kanttekening is wel dat je het aflossingsvrije deel aan het einde van de looptijd ook afgelost moet hebben.

     Hier kun je kijken naar het verschil tussen lineair en annuïtair: https://www.viisi.nl/hypotheekadvies/lineaire-hypotheek-of-annuitaire-hypotheek/

     Omdat bij lineair maandelijks hetzelfde bedrag afgelost wordt, dalen je maandlasten per definitie. Je gaat immers iedere maand minder rente betalen.
     Bij annuïtair betaal je maandelijks hetzelfde bedrag, waardoor je in het begin veel rente betaalt. In de loop der jaren wordt het deel aan rente kleiner en de aflossing groter.

     Hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft. In die situatie lijkt me dat het annuïtaire deel het meeste oplevert om snel weg te werken. Maar zo lang de aftrek nog bestaat, kan het lineaire deel het meest bijdragen aan het sneeuwbaleffect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *