Arjan (28) wil stoppen met werken voor zijn vijftigste

Vrienden verklaren Arjan (28) voor gek. Zijn grote hobby is investeren en meer geld maken van zijn geld. Hierdoor kan hij wel rond zijn vijftigste al met pensioen.

In iedere aflevering van Money Matters i.s.m. Rabobank vertelt iemand zijn of haar geldverhaal. Via meerdere mijlpalen naar hoe ze er nu voorstaan en de plannen voor de toekomst. Deze week het verhaal van Arjan.

2013 – Ik wil meer rente!
“Mijn spaargeld kreeg steeds minder rente. Dat frustreerde me. Ik kwam van 5% en was inmiddels gezakt naar zo’n 2,5%. Nu zou je er blij mee zijn, maar ik was het niet gewend. Dus ging ik op zoek naar andere manieren om meer rente te krijgen over mijn geld. Na veel lezen en Googelen werd ik gegrepen door het idee van crowdfunding. Dat betekent dat je geld uitleent via een platform. Het geld wordt gebruikt voor allerlei projecten. Van het starten van een nieuw restaurant tot het ontwikkelen van een app. Ik stapte in met kleine bedragen en spreidde een beetje. Zodat ik niet teveel risico zou lopen. Het voelde goed om meer rendement te maken, maar ik vond het ook tof dat mijn geld echt werd gebruikt om iets te creëren.”

Rendement is het woord dat gebruikt wordt voor winst op bijvoorbeeld aandelen of investeringen.

2015 – Zaadje geplant
“Als je als twintiger fanatiek bezig bent met investeren, ben je toch een vreemde eend in de bijt. Veel mensen snappen het niet. Ik hoorde vaak dat ik te jong was om me met dit soort dingen bezig te houden. En ze wilden altijd weten waar ik het geld vandaan haalde. Nou, gewoon uit mijn eigen salaris. Ik geef misschien wat minder uit dan anderen. Ik woon in een bescheiden appartement en ben niet zo materialistisch. Ingewikkelder is het niet. In 2015 praatte ik een vriend bij over mijn investeringen. Hij had me er al vaker over gehoord en grapte: ‘Als je zo doorgaat, kun je eerder stoppen met werken.’ Ik lachte erom. De opmerking bleef rondzingen in mijn hoofd. Eerder stoppen met werken.. Ja, dat leek me wel wat. Ik was toen 25 jaar en werkte pas één jaar. Ik vond en vind mijn werk leuk, maar zag mezelf over een paar decennia ook andere dingen doen. Vrijwilligerswerk of tijd aan mijn kinderen besteden, als ik die zou krijgen. Er is meer in het leven dan alleen werken.”

2016 – Man met een plan
“Het duurde een jaar voordat dat pensioen-zaadje dat die vriend in mijn hoofd plantte, uit kwam. Ik had er in de tussentijd veel over nagedacht en besloten: dat wordt mijn doel. Ik zocht een manier om een stok achter de deur te creëren. Dit was écht een langetermijndoel. En dat zijn de moeilijkste doelen. Op een ochtend stond ik op met het idee. Ik zou een eigen website beginnen hierover. Stoppenvoormijnvijftigste.nl noemde ik het. Die 50 jaar koos ik omdat het lekker bekte. Ik weet niet of ik dat precies haal. Een paar jaar later is ook prima. Ik hoef ook niet perse helemaal te stoppen. Het kan ook dat ik bijvoorbeeld halve dagen ga werken en het geld daarvoor gebruik. Misschien neem ik wel een voorsprong op mijn pensioen wanneer ik kleine kinderen heb en veel tijd aan ze wil besteden. Het gaat niet perse om die 50 jaar. Het gaat om de vrijheid om zelf te kunnen beslissen. Die lijkt me lekker.”

Vuistregel is: elk jaar dat je eerder stopt met werken, lever je ongeveer 7% van je pensioen in. Wil je eerder stoppen, dan zul je dat dus bij elkaar moeten krijgen. Bekijk hier een documentaire van Rabobank over wat je pensioen precies kost.

2019 – Klagen of er wat aan doen?
“Ik investeer gemiddeld 600 euro per maand. Ik gebruik mijn vakantiegeld om aan dat bedrag te komen. Ook mijn belastingteruggave gaat daar linea recta naar toe. Ik heb inmiddels geld zitten in zo’n 400 crowdfundingsprojecten. Ik overweeg ook om te gaan beleggen in trackers. Dat zijn groepjes van kleine aandelen. Qua risicospreiding lijkt het erg op wat ik al doe. Overal kleine beetjes van om niet het risico te lopen alles in één keer kwijt te raken. Ik heb inmiddels een aardige pot geld bij elkaar. Hoeveel precies hou ik voor mezelf. Maar ik lig goed op schema. Ik hoor vaak: dat zou ik ook wel willen. Waarom doe je het dan niet, antwoord ik dan. Veel meer mensen kunnen dit, maar het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor laten, namelijk al je geld iedere maand uitgeven. Als je iets wilt gaan opbouwen, zou ik zeggen: begin met een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. Zonder kom je nergens. Hopelijk schrik je ervan. Dat helpt om het anders te gaan doen. In je overzicht kun je zien hoeveel je over zou kunnen houden als je anders met je geld omgaat. Stel dat je 250 euro per maand uitgeeft aan kleding. Beperk dat bedrag tot 50 euro en kunt iedere maand 200 euro beleggen of investeren. Met een gemiddeld rendement van 4% is dat na 20 jaar ruim 73.000 euro. Daar kun je weer wat eerder van met pensioen gaan. Daar kies ik voor.”

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank. De inhoud is voor 100% van mij.

#strakshebjehetnodig

10 Comments

 1. Monica Reply

  Tof artikel! Heel inspirerend. Knap dat er zo’n jonge leeftijd al heel bewust met geld omgegaan wordt.

 2. Mr. Groeigeld Reply

  Je blog lees ik regelmatig, leik om je verhaal hier terug te lezen. Je bent er inderdaad vroeg bij. Zoals ik vaker zeg: als ik op mijn 20e had geweten wat ik nu wist rond investeren….

 3. J. Reply

  Slim! Helaas was ik zelf daar niet zo mee bezig toen ik 25 was, alhoewel sparen ons wel met de paplepel is ingegoten. Heb dan ook een niet onaardig spaarpotje vind ik zelf. Crowdfunding is ook interessant, maar vind het lastig om te kiezen uit de vele platforms! Door of dankzij een burn-out is mijn visie op het leven ook enigzins veranderd. Daardoor intensiever gaan beleggen en strakker gaan sparen met als doel niet tot 68 te hoeven werken. Nu 2 jaar bezig en al gezakt naar 65 en dat motiveert enorm om door te gaan!

 4. Erik Reply

  Heel netjes en verstandig om zo vroeg te beginnen. Tijd en geduld is je vriend. Klinkt n beetje als mijn verhaal. Als student vanaf 20 al begonnen. Meer voorstander v beleggen in aandelen. Kan nu op 40 met mn vermogen de hypotheek v onze vrijstaande woning (volledig gefinancierd en later verhoogd voor n grote verbouwing) bijna geheel aflossen. Ik heb echter nog geen echt concreet doel maar ik verwacht straks net als vele andere van deze generatie geen of minder AOW / pensioen te krijgen dus ik laat t nog maar even lekker groeien.

 5. Astrid Reply

  Leuk artikel! @Renée, heb je ook een goede/betrouwbare website voor me waar ik me zou kunnen verdiepen in crowdfunding?

 6. dertigermetkids Reply

  ik volg je blog al een tijdje idd. wij zijn zelf met dezelfde doelen bezig, ietsje langzamer ivm kinderen en geen mega inkomen samen, maar zeker er bewust mee bezig! sinds 3 jaar ook (bewust) een koophuis met annuitaire hypotheek. misschien in de toekomst ook extra gaan aflossen hierop, maar eerst andere prioriteiten. we leggen maandelijks nu 200 euro in bij binck, we sparen/hebben een spaarpot , net zonnepannelen aangeschaft etc. leuk om mee bezig te zijn idd

 7. Frank | GeldGewoontes.nl Reply

  Goed bezig Arjan! Hoe eerder je eraan begint, des te langer je geld voor je kan werken. Ben zelf enkele jaren geleden ook begonnen met beleggen, in eerste instantie in edelmetaal en daarna ook crowdfunding.

  Zelf heb ik de ervaring dat, met name, crowdfunding niet erg transparant is en bij edelmetaal was ik maandelijks teveel kwijt aan bijkomende kosten, vandaar dat ik tegenwoordig enkel nog in ETF trackers investeer.

  Daarnaast denk ik dat veel mensen ook graag hun geld voor zich willen laten werken, maar vaak niet weten waar ze dit geld in eerste instantie vandaan moeten halen. Dit is iets waar ik mijzelf dan ook graag met bezig hou om op financieel vlak zoveel mogelijk probeer te vergelijken en zo te besparen.

  Dit heeft er in mijn situatie voor gezorgd dat ik maandelijks een aardig bedrag kan investeren zonder dit te voelen in mijn portemonnee. Wel maak ik op uit je tekst en uit eigen ervaring dat investeren een bepaalde kick geeft waardoor het een soort van (goede?) verslaving word en hierdoor gemakkelijker gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+