Beginnen met beleggen: waarom vandaag het enige juiste moment is

Wachten tot het perfecte moment om te beginnen met beleggen.Er bestaat niet zoiets als het perfecte moment en dus beginnen ze vaak helemaal niet. Terwijl er maar één juist moment is om te starten met beleggen: vandaag nog!

Een man genaamd Karel mailde me van de week. Hij wil al tijden beginnen met beleggen. Hij had zich ingeschreven voor mijn gratis mails die je bij de hand nemen daar op weg naartoe. Ik leg daarin uit waarin je kunt beleggen, hoe je een rekening opent, hoeveel je in zou kunnen leggen, tot we in de vierde en laatste mail de eerste belegging doen. Hij had een rekening geopend, berekend hoeveel hij in wilde gaan leggen iedere maand. Hij wist ook al waarin. Het stond allemaal klaar. Alleen die eerste belegging had hij nog niet gedaan. Waarom vroeg ik hem? De reden was het Corona-virus. De beurs stond al historisch laag maar hij dacht zeker te weten dat de beurzen nog veel verder omlaag zouden gaan. Het was voor hem een reden voorlopig niet in te stappen. Maar ja, als je niet instapt maak je de weg naar boven ook niet mee.Ik hoor dit wel vaker. Dat mensen ergens op wachten. Tot een dieptepunt bereikt is dat ze denken aan te zien komen. Of dat dal nou zou komen door een eng virus, een handelsoorlog of ruzie over de Euro. Ze geloven dat dát het ideale moment gaat creëren om in te stappen. En dus wachten ze en wachten ze. Misschien komt dat dieptepunt ooit. Al weet je op het moment zelf natuurlijk nooit dat dat het dieptepunt is. Pas als de lijn weer omhoog gaat, kun je dat weten. En dan ben je dus al deels te laat om die rit omhoog mee te pakken. Kijk, de beurs staat door de Corona-paniek ontzettend laag. Maar niemand weet hoeveel lager hij nog zal gaan. En ook niet wanneer de weg omhoog weer in wordt geslagen.

Lees ook: Een stappenplan om te starten met beleggen via DEGIRO.

Iedereen die er verstand van heeft (en ik :)) zeggen dat de markt niet te timen valt. Zelfs mannen en vrouwen die er een meer dan fulltime baan van maken, lukt het niet. In veel gevallen scoren ze niet meer rendement (winst dus) dan de beurs in zijn geheel heeft gemaakt dat jaar.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Vraag me niet wanneer ik precies begon met beleggen. Het was een paar jaar geleden. Gewoon op een dinsdag ofzo. Ik ben nooit zo van het wachten en begon gewoon. Iedere maand legde ik een vast bedrag in. Soms was de koers gunstig, soms wat minder. Dat is het fijne van periodiek inleggen. Je pakt vanzelf ups en downs mee en hebt daardoor een heel gemiddeld aankoopbedrag. Steeds meer mensen gebruiken die tactiek en zweren erbij, net als ik.

Lees ook: Sparen of beleggen? Zo kies je wat bij jou past?

Ooit dacht ik nog wel dat ik zo slim was dat ik de beurs kon timen, zoals ze dat noemen. Dat ik dacht te weten wanneer een aandeel omhoog of omlaag zou gaan. Waarom ik dat dacht te weten? Nou, omdat ik RTLZ keek. Dat was de reden wel eigenlijk. Nu lach ik erom. Toen ik dacht dat we op een piek zaten nam ik mijn 10.000 euro op van de beurs en loste ze af op mijn huis. Dat rendement was waarschijnlijk een stuk lager, maar ik was ervan overtuigd dat ik een goeie move maakte. In de weken erna bleef de beurs stijgen, tot de dag van vandaag. Verkeerd beoordeeld dus. Niet dat die 10k aflossen op mijn hypotheek onverstandig was. Ook dat brengt me dichter bij een financieel vrije toekomst. Maar als alleen het hoogste rendement belangrijk was geweest, had ik dat geld gewoon lekker op de beurs moeten laten staan.

Het nieuwe boek van financieel journalist Janneke Willemse (ook bekend van het door mij zo geliefde RTLZ) heet Blondjes Beleggen Beter. Ze kwam na het uitbrengen ervan zo de Bestsellers Top 60 binnen stormen op nummer 19. Zelfs nog boven dat nieuwe boek over Marco van Basten. Een boek voor vrouwen over beleggen staat hoger dan een boek over een van de grootste voetbalhelden van onze Nederlandse geschiedenis. Ik vind dat wel tof. In het boek van Janneke, dat trouwens een aanrader is, staat vóór hoofdstuk 1 in koeienletters: ‘Er is maar één moment waarop je moet starten met beleggen. Dat moment is nu, vandaag.’ I couldn’t agree more. Lees haar boek, lees de mails die je gratis van me kunt ontvangen. Doe wat eigen onderzoek, al hoef je echt niet de namen van alle CEO’s en hun in het verleden behaalde resultaten uit je hoofd te leren. Accepteer de grilligheid van de markt (beetje up, beetje down). Beleg voor langere termijn. Zorg dat je genoeg geld op je spaarrekening laat staan voor noodgevallen zoals een lekkend dak en een kapotte auto. En begin dan gewoon. Vandaag. Niet morgen.

8 Comments

 1. HereIsTom Reply

  Inderdaad, timen van de markt is de slechtste manier van beleggen! Je bent altijd te vroeg of te laat en niemand is er nooit echt rijk mee geworden.
  De beste manier is gewoon iedere maand een vast bedrag inleggen en geduld hebben.
  Ik beleg zo via Meesman.nl en dat bevalt prima!

 2. Dio Reply

  Er is nooit een goed moment, je moet vandaag nog beginnen want geld heeft nu eenmaal tijd nodig om meer waard te worden. En als je vandaag begint met de geldmachine aan te zetten, wordt het over 20, 30 jaar meer waard. Of we nu op een hoogte- of dieptepunt zitten. Start vandaag en probeer elke maand hetzelfde bedrag in te leggen om zo je portfolio gestaag te laten groeien.

 3. Bram Watze Reply

  Timing speelt wel degelijk een rol. Niet kopen is ook beleggen. Ik beleg nu 40 jaar en weet inmiddels dat de professionals altijd wel verdienen zowel naar boven als beneden. Voor particulieren onmogelijk. Het ontbreekt aan gereedschap. In de afgelopen 20 jaar is de beurs onderuit gegaan in 2001 (dotcom bubbel) en 2008 (Lehmann Brother’s). Wie toen cash geld had was King! Warren Buffet houdt momenteel vele miljarden aan in cash en dat doet hij niet voor niks.

 4. Kaspar Reply

  Ben het hier echt héél erg mee eens…. Het is zo ontzettend verleidelijk om beleggingen te laten sturen door je emoties. En dat is altijd een slecht idee… De kans is dan enorm dat je uitstapt als koersen laag staan en weer in stapt als koersen hoog zijn… Zeker als je er voor de lange termijn in zit gewoon het geld in goede beleggingen stoppen waar je vertrouwen in hebt en wachten. Dat gezegd hebbende… Op momenten als dit kun je wel degelijk kiezen je risico’s iets lager te maken. Beleggen in producten met een lager risico profiel bijvoorbeeld. Want iedereen kan bedenken dat de koersen nu even flinke tikken krijgen… En wat dat betreft zou ik toen dit blog geschreven werd toch echt niet daadwerkelijk ‘vandaag’ ingestapt zijn… Want het is niet meer dan logisch dat de koersen zakken nu het Corona virus toch wel een enorme impact blijkt te hebben op de economie. En dat zal de komende week? weken? ook nog wel aanhouden… Maar ga nu niet zitten wachten tot het perfecte moment waarop de koersen weer gaan stijgen, want dan ben je gegarandeerd te laat! Er komt op enig moment een bericht dat het toch wel meevalt of dat het virus echt op zijn retour is en dan kunnen de beurzen zomaar eens een stevige bounce maken… Ofwel: de vrije val van nu gaat dat net zo hard weer terug omhoog…. En die wil je niet missen! Beurzen zijn emotie. Maar laat je er niet door leiden (of lijden?). Wil je gaan beleggen? Doe het met geld dat je echt over hebt en voorlopig niet nodig hebt. Zet het weg en kijk er vooral niet te veel naar.

 5. XXX Reply

  Het is nu een uitstekend moment om in te stappen; een term in beleggingsland: als je geschoren wordt, moet je stil zitten. Géén paniek als de beurzen nog verder onderuit gaan. Kan soms maanden/jaren duren voordat e.e.a. zich herstelt. (Beleggen = lange termijn). En gij zijt gewaarschuwd: niet alles op géén paard zetten, beleg met geld dat je niet nodig hebt, en houdt een flinke buffer achter de hand op een spaar-/deposito rekening.

 6. Onno Reply

  Leuk geschreven blog met een duidelijke boodschap! Toch denk ik dat timing wel een beetje meespeelt. Als de beurs laag is (zoals tijdens de corona-crisis nu) is het interessant om wat meer te beleggen, als jouw persoonlijke situatie dat toelaat natuurlijk! Uiteindelijk is beleggen een manier om een op een later moment in je leven geld achter te hand te hebben. Hoe zie jij dat voor je? Wanneer zou je je beleggingen moeten verkopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+