Belegt jouw verzekeraar jouw premie in wapens?

Hoe duurzaam is jouw verzekeraar? Ik dacht er nooit zo over na, tot ik ontdekte dat sommige verzekeraars zelfs nog investeren in wapens. Ik leg uit hoe je ontdekt hoe jouw verzekeraar jouw premie investeert.

Ik ben heel prijsbewust. Zeker wanneer het over verzekeringen gaat. Dat weten jullie inmiddels wel. Ik vind verzekeringen geweldig, maar alleen om risico’s af te dekken die ik zelf niet kan dragen. Als je wat spaargeld hebt, hoef je niet alles wat er in het leven kan gebeuren, te verzekeren. Want dan kun je die kapotte telefoon of verloren armband ook best zelf vervangen. Dat scheelt je een hoop premie. De verzekeringen die ik wél heb, heb ik echt nodig. 

aanvullende verzekering, aanvullend, verzekering, zorgverzekering, declareren, kosten, vergelijken, porterenee, besparen, zorg, verzekering, eigen risico

Ik vergeleek mijn verzekeringen altijd voornamelijk op prijs en dekking. En het liefst niet teveel gedoe met kleine lettertjes en uitzonderingen. Als je betaalt, moet het wel gewoon goed geregeld zijn, vind ik. Tot een bezoeker van mijn site me vroeg of ik nooit stilstond bij de duurzaamheid van de verzekeraar. Om eerlijk te zijn: nooit bij nagedacht. Ze stuurde me vervolgens een linkje naar de Eerlijke Geldwijzer. Hier kun je van alle grote verzekeraars zien hoe ze scoren op onderwerpen die met duurzaamheid te maken hebben. Heel overzichtelijk en duidelijk. De wijzer is een initiatief van organisaties als Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie.

Ik ben groot fan van steeds een beetje duurzamer leven. Maar ik weet ook dat dat niet overnight kan en zal gebeuren. Er is niemand perfect, ik ook niet. Bij mij liggen de zonnepanelen ook nog niet en k scheid mijn afval ook wel eens niet zo netjes. Bij verzekeraars is dat net zo. Dat er bij veel partijen nog werk aan de winkel is, snap ik heus wel. Maar er zijn wel wat dingen waarvan ik écht niet wil dat mijn premie erin wordt belegd. Wapens bijvoorbeeld, is voor mij echt een no go. Je wilt geen geld hebben zitten in dood en verderf. Je wilt geen oorlog en geweld faciliteren. Ook olie en gas (en alle problemen die dat met zich meebrengt) zijn voor mij een rode vlag. Al zie ik de hypocrisie hierin heus wel.  Want ik rijd zelf ook een auto en die rijdt gewoon nog op benzine. Zoals ik al zei: het kan altijd beter.

Klik hier om de Eerlijke Geldwijzer te bekijken en te zien hoe jouw verzekeraar scoort.

Er is er geen één verzekeraar die het perfect doet. a.s.r., waarmee ik deze blogs over duurzaamheid maak, scoort op sommige onderdelen zoals goed. Zo investeren ze bijvoorbeeld niet in wapens. Hoera! Maar ook zij kunnen, net als alle andere grote verzekeraars, nog verbeteringen doorvoeren. Soms zijn de voornemens er wel, maar is dat niet 1,2,3 te realiseren. Maar, er zitten ook een paar verzekeraars bij die niet eens de moeite doen om plannen te maken voor meer duurzaamheid. Of dat überhaupt op te nemen in hun beleid. Blijkbaar boeit het ze gewoon niet. Dat vind ik dan wel kwalijk.

Wist je dat a.s.r. ook belegt in landbouwgrond? En zelfs de grootste bezitter is van landbouwgrond in Nederland? Who knew. Waarom en hoe dat ze geld oplevert, lees je hier.

Een goedkope verzekering. Een mooi rendement. Een gezond bedrijf. Het is allemaal belangrijk én fijn, maar dat hoeft echt niet ten koste van de aarde te gaan of de mensen die erop wonen. Ik doe voortaan, nadat ik check waar ik het goedkoopste en beste uit ben, ook nog even een Eerlijkheidscheck.

Hoe kom jouw verzekeraar uit de bus? Wat vind je daarvan? Is het belangrijk voor je of niet? Laat het vooral weten in de comments!

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons.