3 dingen die je nú kunt doen om je beter te voelen over je financiën

Soms voel je je gewoon klote over je financiele situatie. Ik geef je 3 tips om razendsnel van dat gevoel af te komen.

Door Esmée

Ik denk dat iedereen dit wel eens meegemaakt heeft. Een soort negatieve spiraal van gedachten waarin het lijkt alsof al je moeite voor niets is. Je mag best even balen, maar blijf niet bij de pakken neerzitten. Want voor je het weet heb je jezelf getroost met nog meer uitgaven (been there, done that).


Met deze drie tips voel jij je binnen no-time weer positief over je financiele situatie.

Stop met je salaris vergelijken

Ik heb zelf een keer deze fout gemaakt. Ik was fulltime in dienst bij een bedrijf waar ik vroeger van gedroomd had en verdiende meer dan bij mijn vorige werkgever. Ik had, voor mijn idee, goed onderhandeld. Tot dat ik te horen kreeg dat een collega die tegelijkertijd gestart was, meer verdiende dan ik. En dan hebben we het niet over een paar tientjes. Ineens was ik ontzettend ontevreden over mijn salaris en ik kon dat ook niet meer recht praten voor mezelf. Praten over salaris kan soms heel verhelderend zijn, omdat je zo beter weet wat je waard bent. Helaas werkt het soms ook de andere kant op, waardoor je ontevreden word over iets waar je ooit blij mee was. Je kunt jezelf ook niet één op één vergelijken met een ander. Heb je dezelfde ervaring? Dezelfde leeftijd? Dezelfde functie? Dezelfde prestaties? Zolang dat niet zo is, kun je ook niet echt vergelijken. Laat je hier dus niet gek door maken.

Houd de groei van je spaarrekening bij

Soms lijkt het alsof er niets gebeurt met je spaarrekening. Dit kan ontzettend frustrerend zijn, omdat je wel je best doet om deze te laten groeien (of in ieder geval niet te laten krimpen!). Wat voor mij supergoed werkt is om maandelijks rond dezelfde datum het bedrag van mijn spaarrekening op te schrijven. Aangezien ik sowieso een kasboekje bijhoud, is dit een kleine extra moeite. Zo zag ik aan het eind van het jaar dat ik toch een paar duizend euro had gespaard, terwijl het leek alsof de groei ontzettend traag ging. Dit zal je hopelijk positief verrassen, waardoor je meer zin krijgt om te sparen en je beter voelt over je financiën. 

LEES OOK: Meer geld verdienen? Je kunt luxer gaan leven zonder salarisverhoging

Gezonde band met geld creëren

Last, but definitely not least! Een gezonde band met geld opbouwen, daar heb je de rest van je leven profijt van. Zie het niet langer als iets vies. Zie het liever als iets fijns om te hebben en om te gebruiken. Als jij er genoeg van hebt, kun je niet alleen goed voor jezelf zorgen maar ook voor mensen om je heen. Laat geld ook niet een te grote rol in je leven spelen. Het is zeker niet zaligmakend. Wij zeggen thuis altijd: Wij leven niet om te werken, maar werken om te leven! En zo is het natuurlijk ook.

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest:

Wil je een reactie inspreken voor de podcast of heb je een vraag?

Spreek je bericht dan in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien zit jij komende vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.