De 5 dingen die miljonairs doen om rijk te worden en te blijven

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: de vijf dingen die miljonairs doen om rijk te worden en te blijven.

Waarom wordt de één stinkend rijk? Waarom blijft de ander een leven lang worstelen met geld? Wat kunnen we leren van mensen die wel miljoenen op de bank hebben staan? Ik vind het ongelofelijk fascinerend. Ik ben ook een nerd voor boeken die erover gaan. Ken je het boek Miljonair met een gewone baan al? Dat is geschreven door een econoom. Die is met zijn redelijk normale salaris miljonair geworden. Hij legt in dat boek precies uit hoe hij dat heeft gedaan. En dus ook hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen.

Ik hoorde voor het eerst over het boek tijdens een interview op Radio538. Het was een heel ongemakkelijk interview. Edwin Evers probeerde een soort gouden tip uit de man te trekken. Hoe word je nou makkelijk en snel miljonair? (Al denk ik niet dat hij die tip perse zelf nodig had). Oeds-Jan Postma (de schrijver) van Miljonair met een gewone baan bleef maar herhalen dat het zo niet werkt. Dat het gaat om je spaarpercentage verhogen, om gespreid beleggen en dat volhouden. Niet echt een radiogeniek antwoord, maar nu eenmaal de waarheid. Als je het boek nog niet kent, dan zou ik je echt aanraden het te gaan lezen.

Dat gezegd, deel ik nog 5 dingen die veel miljonairs deden om zo rijk te worden. Misschien kan het jou ook die weg op helpen.

Lees ook: 10 tips om je eerste 100.000 euro te sparen.

 • Ga ondernemen. Van de nog werkzame kostwinners bij miljonairshuishoudens is bijna 80% ondernemer, aldus het CBS. Bij niet-miljonairshuishoudens (mooi Scrabble-woord trouwens) is dat slechts 15%. Blader de Quote 500 maar eens door. De meeste rijke stinkerds vergaarden hun vermogen met een eigen onderneming.
 • Zorg voor meerdere inkomstenbronnen. Miljonairs verdienen vaak niet alleen geld met die eigen onderneming, maar doen ook andere dingen. Ze zitten in vastgoed. Ik ben gek op rondkijken op Beleggingspanden.nl, geef ik zelf ook toe. Miljonairs hebben er nog een ander bedrijf bij of verkopen online bijvoorbeeld cursussen. Miljonairs willen niet wedden op één paard.


 • Spaar wat minder en investeer meer. Je geld groeit tegenwoordig niet meer op je spaarrekening. De gemiddelde spaarrente is op dit moment 0,18%. Koopzegels leveren zelfs meer op. Zet op je spaarrekening wat geld neer als buffer en doe iets met de rest. Beleg, investeer, zet er een nieuw bedrijf mee op. Doe iets. Je kunt ook investeren in jezelf, zie tip 5.
 • Geloof dat rijk worden een optie is voor jou. Pas als je dat écht gelooft, kun je er voor 100% voor gaan. Twijfel doet je de das om. Dan geef je op een bepaald moment op. Vermogen vergaren is een langetermijnproject. Denk niet alleen aan vandaag of morgen, richt je ogen verder op de horizon. Wat je daarbij gaat helpen is bijvoorbeeld het maken van een vision board. Hoe ziet jouw toekomst eruit over 10 jaar, of misschien wel over 20 jaar.

 • Blijf jezelf ontwikkelen. Lees veel, doe cursussen, luister podcasts met mensen die je inspirerend vindt. Blijf leren en ga mee met je tijd. Alleen dan kun je geld blijven verdienen. Zo vind ik Our Rich Journey onwijs inspirerend om te volgen. Maar zo zijn er nog veel meer. Zoek iets wat bij je past en ontwikkel jezelf.

Meer tips? Check PorteRenee op Youtube!

Heb jij nog tips om te handelen als een miljonair? Ik hoor ze graag.

8 Comments

 1. SusyQ Reply

  Hi Renee,

  Steeds vaker vang ik signalen op – vanuit de media en andere financiële blogs – dat er wereldwijd een financiële crisis dreigt te komen in 2020. Mijn man en ik hebben net een index-beleggingsrekening geopend in de zomer van 2019 en een deel van ons spaargeld in mandjes belegt. Zo’n mogelijke naderende crisis zet mij aan het twijfelen of dit nu wel of geen handige zet is geweest. Ik vraag mij af hoe jij over dit alles denkt en wat “de gewone man/vrouw” zou kunnen doen om zich voor te bereiden op een crisis. Hoop dat je hierover eens een blog zou willen schrijven. Alvast bedankt en met vriendelijke groeten!

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Susy,
   Die signalen zijn er al ongeveer een jaar, schat ik. Het is redelijk koffiedik kijken. Ik beleg voor de lange termijn (nog 30 jaar tot mijn officiele pensioen) dus ik ga nog wel wat dips, recessies en mindere economische periodes meemaken. Uit onderzoek blijkt dat timen op de beurs niet werkt. Niemand weet het. Dus wij blijven inleggen en niet onttrekken. Soms hebben we ups en soms hebben we downs maar omdat we tijd hebben is dat eigenlijk niet zo’n groot probleem.

 2. Dio Reply

  Superleuk om te lezen! Rijk worden is in mijn ogen echt wel mogelijk als je bereid bent om er keihard voor te werken en sommige dingen te laten, zoals uiteten en het kopen van dure kleding.

  Zelf ben ik een ondernemer, heb ik zo’n 8 inkomstenbronnen, is zelfontwikkeling heel erg belangrijk voor mij en investeer ik in de zin van beleggingen. Of in mijn bedrijf. En die money mindset, daar werk ik aan. Het financieel overzicht is er en het feit dat ik graag uiteindelijk zonder veel na te denken dingen kan doen, lijkt mij fantastisch!

  1. TheMoneyMindset Reply

   Toen ik jouw reactie las, moest ik toch even reageren! 8 inkomstenbronnen, dat is behoorlijk zeg! Onwijs knap 🙂 Zo kunnen we over een paar jaar jouw miljonairsverhaal lezen!

   1. Dio Reply

    Dank je wel! Ik werk als ondernemer, waardoor ik op die manier verschillende werkzaamheden en dus inkomstenbronnen heb. Daarnaast heb ik nog twee blogs, affiliatie marketing, e-book, informatieve websites met advertenties en dividend uit beleggingen, dan gaat het hard. 🙂

 3. Martine Deen Reply

  Of je er echt gelukkig van wordt, betwijfel ik.Rijkdom kan ook afstand en afgunst scheppen, waardoor je vooral in de cirkel van gelijkgestemden terecht komt. Volgens mij vooral investeren in een stabiel inkomen en in goede relaties om je heen met familie en vrienden. Met wie moet je anders je rijkdom delen?
  Daarnaast maatschappelijke betrokkenheid door middel van je baan of andere activiteiten. En inderdaad, jezelf blijven ontwikkelen!

 4. Tecla Reply

  Waarom zou ik miljonair willen worden? Nouja, misschien om goed te doen maar verder ben ik tevreden met wat ik heb. Ik ben gezond, heb al 50 jaar een leuke, lieve partner, 2 geweldige dochters en 3 lieve kleinkinderen, een eigen huisje, genoeg geld om een (in mijn ogen) luxe leventje te leiden.
  Geld draagt wel bij aan mijn geluk maar het is nooit een doel op zich geweest.
  Ooit las ik een kinderboek over sparen: het ene dier was de hele zomer bezig om een grote wintervoorraad op te bouwen en het andere dier genoot van het mooie weer, van de zon en de natuur, van de vruchten van het veld en legde zo af en toe wat opzij voor de winter.
  In het voorjaar kwamen ze elkaar weer tegen, allebei gezond en klaar voor de zomer!

 5. Suzanne Reply

  Vergeet niet dat je niet altijd hoeft te presteren. Het is heel gezond en fijn om ook hobbies te hebben die je puur voor je plezier doet. Een hobby is ook goed als het je geen geld oplevert, of als je er niets nieuws mee leert. Wil jij lekker kleurplaten inkleuren? Doen! Wil jij lekker door de natuur wandelen en vogels spotten? Doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+