De 5 dingen die miljonairs doen om rijk te worden en te blijven

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: de vijf dingen die miljonairs doen om rijk te worden en te blijven.

Waarom wordt de één stinkend rijk? Waarom blijft de ander een leven lang worstelen met geld? Wat kunnen we leren van mensen die wel miljoenen op de bank hebben staan? Ik vind het ongelofelijk fascinerend. Ik ben ook een nerd voor boeken die erover gaan. Ken je het boek Miljonair met een gewone baan al? Dat is geschreven door een econoom. Die is met zijn redelijk normale salaris miljonair geworden. Hij legt in dat boek precies uit hoe hij dat heeft gedaan. En dus ook hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen.


Ik hoorde voor het eerst over het boek tijdens een interview op Radio538. Het was een heel ongemakkelijk interview. Edwin Evers probeerde een soort gouden tip uit de man te trekken. Hoe word je nou makkelijk en snel miljonair? (Al denk ik niet dat hij die tip perse zelf nodig had). Oeds-Jan Postma (de schrijver) van Miljonair met een gewone baan bleef maar herhalen dat het zo niet werkt. Dat het gaat om je spaarpercentage verhogen, om gespreid beleggen en dat volhouden. Niet echt een radiogeniek antwoord, maar nu eenmaal de waarheid. Als je het boek nog niet kent, dan zou ik je echt aanraden het te gaan lezen.

Dat gezegd, deel ik nog 5 dingen die veel miljonairs deden om zo rijk te worden. Misschien kan het jou ook die weg op helpen.

Lees ook: 10 tips om je eerste 100.000 euro te sparen.

  • Ga ondernemen. Van de nog werkzame kostwinners bij miljonairshuishoudens is bijna 80% ondernemer, aldus het CBS. Bij niet-miljonairshuishoudens (mooi Scrabble-woord trouwens) is dat slechts 15%. Blader de Quote 500 maar eens door. De meeste rijke stinkerds vergaarden hun vermogen met een eigen onderneming.
  • Zorg voor meerdere inkomstenbronnen. Miljonairs verdienen vaak niet alleen geld met die eigen onderneming, maar doen ook andere dingen. Ze zitten in vastgoed. Ik ben gek op rondkijken op Beleggingspanden.nl, geef ik zelf ook toe. Miljonairs hebben er nog een ander bedrijf bij of verkopen online bijvoorbeeld cursussen. Miljonairs willen niet wedden op één paard.


  • Spaar wat minder en investeer meer. Je geld groeit tegenwoordig niet meer op je spaarrekening. De gemiddelde spaarrente is op dit moment 0,18%. Koopzegels leveren zelfs meer op. Zet op je spaarrekening wat geld neer als buffer en doe iets met de rest. Beleg, investeer, zet er een nieuw bedrijf mee op. Doe iets. Je kunt ook investeren in jezelf, zie tip 5.
  • Geloof dat rijk worden een optie is voor jou. Pas als je dat écht gelooft, kun je er voor 100% voor gaan. Twijfel doet je de das om. Dan geef je op een bepaald moment op. Vermogen vergaren is een langetermijnproject. Denk niet alleen aan vandaag of morgen, richt je ogen verder op de horizon. Wat je daarbij gaat helpen is bijvoorbeeld het maken van een vision board. Hoe ziet jouw toekomst eruit over 10 jaar, of misschien wel over 20 jaar.

  • Blijf jezelf ontwikkelen. Lees veel, doe cursussen, luister podcasts met mensen die je inspirerend vindt. Blijf leren en ga mee met je tijd. Alleen dan kun je geld blijven verdienen. Zo vind ik Our Rich Journey onwijs inspirerend om te volgen. Maar zo zijn er nog veel meer. Zoek iets wat bij je past en ontwikkel jezelf.

Meer tips? Check PorteRenee op Youtube!

Heb jij nog tips om te handelen als een miljonair? Ik hoor ze graag.