Rijk worden: deze realisatie over geld helpt

Soms open je opeens je ogen. Het gebeurde mij een paar jaar geleden. Toen deed ik een realisatie over geld, die me nu helpt om rijk te worden. Die realisatie gun ik jou ook.

Het was ergens in het voorjaar. Ik had alle papieren voor de belastingaangifte aangeleverd bij mijn accountant. Zodat hij er wat soeps van kon maken voor de belastingdienst. De facturen, aftrekbare bonnen, kilometerregistratie. Ieder jaar weer een flinke administratieve inspanning, die ik niet zag als meer dan dat. Het enige belang van die belastingaangifte was het bedrag horen dat ik moest betalen aan belasting. Had ik genoeg apart gezet? Of moest ik nog bij sparen? Zou ik dat jaar wat rijker worden?

Mijn accountant mailde me terug. Hij vroeg wat het saldo was op mijn spaarrekening, zowel zakelijk als privé, want die gegevens had hij nodig voor de aangifte. Ik kreeg die vraag ieder jaar. Ook nu moest ik het opzoeken. Het was niet veel, dat wist ik wel. De exacte bedragen weet ik niet meer, maar behalve wat ik apart had gezet om te betalen aan de belastingdienst, was het niet meer dan misschien 1500 euro. Ik schreef dat aan mijn accountant en drukte op send. En toen zat ik een paar seconden naar mijn computerscherm te sparen.

Meer geldinspiratie? Luister dan naar onze PorteRenee Podcast

Ik had dat jaar zo’n 45.000 euro verdiend en van dat bedrag maar 1.500 euro op mijn spaarrekening staan. De rest was op. Waaraan? Ik vroeg het mezelf zachtjes af, een paar keer achter elkaar. Waaraan? Waaraan? Waar is het heen gegaan? Ik keek een rondje door mijn woonkamer. Ik had niet perse nieuwe, dure spullen in mijn huis staan. Geen nieuwe auto voor de deur. Mijn laptop was aan het einde van zijn latijn en moest binnenkort vervangen. Dat was belangrijk voor mijn werk, maar ik had er amper geld voor. Van die 45.000 euro was bijna niets over. Ik was geen cent rijker geworden dat jaar.

Lees ook: 11 tips: Zo kun je besparen op verzekeringen


Weet je wat er toen gebeurde? Ik durf het inmiddels wel te vertellen zonder me te schamen. Ik begon te huilen. Ik had dat jaar keihard gewerkt en had, financieel gezien, niets om ervoor te laten zien. Het geld was door mijn vingers weggeglipt. God mag weten waarheen. Dat geld was mijn beloning geweest voor mijn arbeid. Ik had klussen gedaan voor opdrachtgevers en had daarvoor betaald gekregen. Ik had mijn kostbare tijd ingeleverd. Tijd die ik nooit meer terug kon krijgen. In ruil daarvoor kreeg ik euro’s op mijn bankrekening gestort. Over de tarieven was soms stevig onderhandeld. Ik had voor iedere euro gevochten, om ze vervolgens gewoon door het putje weg te laten vloeien.

Dit is wat miljoenen mensen in Nederland doen. Ik deed het ook jarenlang. Geld niet zien als het waardevolle middel dat het is. Geld belangrijk vinden is not done. Geld is maar geld. Het maakt niet gelukkig. Je mag bijna niet zeggen dat je rijk wilt worden. We hebben in de Nederlandse taal niet voor niks zoveel uitdrukkingen om een ding te zeggen: geld doet er niet toe. Omdat we dat geloven, zien we de kracht van geld niet meer. Inmiddels weet ik en merk ik iedere dag dat geld verschil kan maken. Ik kan door mijn geld nu vrijer leven, ja ook gelukkiger en het gaat allemaal gewoon makkelijker, soepeler. Zonder zorgen. Dat is wat ik tegenwoordig ‘koop’ met mijn geld. Terwijl ik daarvoor jarenlang alleen maar spullen kocht. En vermaak. En gewoon geld verloor door er niet op te letten. Ze zeggen in Amerika: Wanna know where your money went? Watch it! Dat deed ik niet. Ik zag het binnenkomen op mijn rekening en dat was al het kijken ernaar dat ik deed.

Die ene realisatie zette bij mij een knop op. Ik werkte hard voor dit geld, ik knokte ervoor, ik leverde er een deel van mijn leven voor in, ik bracht mijn kinderen ervoor naar de opvang. Beter dat ik er dan ook iets mega f*cking fantastisch mee zou doen ook. Dus ging ik me iedere maand afvragen: wat wil ik met mijn geld gaan doen? Ik hield in het begin bij waar het geld naartoe ging, om meer inzicht te krijgen in wat ik er toch mee deed. En binnen een paar maanden was er een nieuwe balans ontstaan. Van uitgeven aan dingen waar mijn lief en/of ik een dikke smile van op ons gezicht kregen, de benodigde rekeningen betalen (al waren die op dat moment al flink gedaald door besparen, overstappen, opzeggen) en sparen/beleggen/apart zetten. Die balans voelde zoveel beter dan hoe ik het ervoor deed. Iedere maand gebruikte ik een deel van mijn geld voor onze toekomst en om onze financiële situatie te verbeteren. We zijn sindsdien iedere maand een beetje rijker geworden. Iedere maand deed ik een investering in mezelf en mijn gezin. Geld dat ik in ons leven pompte, in plaats van het weg te laten stromen.

Reken eens uit wat je afgelopen jaar verdiend hebt.
Check nu eens wat daarvan nog op je spaarrekening staat of belegd is?

Schrikken?
Doe het vanaf nu anders en laat dit de laatste keer zijn dat jouw geld verdampt. Je werkt er écht te hard voor om dit langer te laten gebeuren.

Er is sinds die dag – hand op mijn hart – nooit meer een maand geweest waarin alles opging zonder dat ik wist waaraan. Nu, jaren later, zou ik niet eens meer weten hoe dat zou moeten. Komt er geld binnen, dan verdeel ik dat meteen over verschillende potjes. De rekeningen voor volgende maand, sparen/beleggen, onvoorziene kosten en de belastingdienst. Dit jaar doe ik weer belastingaangifte (ja, dat moet dus ieder jaar). Mijn omzet was prima, het saldo van mijn spaarrekening precies zoals ik wilde. Ik ben weer de baas geworden over mijn geld en zal het nooit meer de baas over mij laten worden.

Vandaag kan de dag zijn waarop jij je dit ook realiseert. En de dag dat dit ook voor jou alles verandert. Hulp nodig bij die knop definitief om krijgen? Om elke maand rijker te worden? Want je realiseren dat het anders moet en kan is één ding, daarna de juiste handelingen nemen is weer iets anders. In mijn cursus Transformeer je Financiën leer je grip krijgen op je uitgaven en controle over je geldzaken. Zodat je je geld kunt gaan sturen richting dingen die voor jou belangrijk zijn.