geld, alles veranderde, veranderd, moment, eureka, openbaring, financien, hervormen, rijk worden, geld, sparen, besparen,

De ene geldrealisatie die mij rijk maakt(e)

Een succesvol bedrijf. Genoeg geld om te doen wat we leuk vinden én te sparen. Een dikke ton afgelost op ons huis. Ik geloof dat ik al die fijne dingen terug kan voeren naar één moment. Toen deed ik een realisatie die alles veranderde voor mij. En die realisatie gun ik jou ook!

Het was ergens in maart. Ik had alle papieren voor de belastingaangifte aangeleverd bij mijn accountant. Zodat hij er wat soeps van kon maken voor de belastingdienst. De facturen, aftrekbare bonnen, kilometerregistratie. Ieder jaar weer een flinke administratieve inspanning, die ik niet zag als meer dan dat. Het enige belang van die belastingaangifte was het bedrag horen dat ik moest betalen aan belasting. Had ik genoeg apart gezet? Of moest ik nog bij sparen?

Mijn accountant mailde me terug. Hij vroeg wat het saldo was op mijn spaarrekening, zowel zakelijk als prive, want die gegevens had hij nodig voor de aangifte. Ik kreeg die vraag ieder jaar. Ook nu moest ik het opzoeken. Het was niet veel, dat wist ik wel. De exacte bedragen weet ik niet meer, maar behalve wat ik apart had gezet om te betalen aan de belastingdienst, was het niet meer dan misschien 1500 euro. Ik schreef dat aan mijn accountant en drukte op send. En toen zat ik een paar seconden naar mijn computerscherm te sparen.

Lees ook: Je lievelingsleven creëren door minder uit te geven

Ik had dat jaar zo’n 45.000 euro verdiend en van dat bedrag maar 1.500 euro op mijn spaarrekening staan. De rest was op. Waaraan? Ik vroeg het mezelf zachtjes, een paar keer achter elkaar. Waaraan? Waaraan? Waar is het heen gegaan? Ik keek een rondje door mijn woonkamer. Ik had niet perse nieuwe, dure spullen in mijn huis staan. Geen nieuwe auto voor de deur. Mijn laptop was aan het einde van zijn latijn en moest binnenkort vervangen. Dat was belangrijk voor mijn werk, maar ik had er amper geld voor. Van die 45.000 euro was bijna niets over.

Weet je wat er toen gebeurde? Ik durf het inmiddels wel te vertellen zonder me te schamen. Ik begon te huilen. Ik had dat jaar keihard gewerkt en had, financieel gezien, niets om ervoor te laten zien. Het geld was door mijn vingers weggeglipt. God mag weten waarheen. Dat geld was mijn beloning geweest voor mijn arbeid. Ik had klussen gedaan voor opdrachtgevers en had daarvoor betaald gekregen. Ik had mijn kostbare tijd ingeleverd. Tijd die ik nooit meer terug kon krijgen. In ruil daarvoor kreeg ik euro’s op mijn bankrekening gestort. Over de tarieven was soms stevig onderhandeld. Ik had voor iedere euro gevochten, om ze vervolgens gewoon door het putje weg te laten vloeien.

Dit is wat miljoenen mensen in Nederland doen. Ik deed het ook jarenlang. Geld niet zien als het waardevolle middel dat het is. Geld belangrijk vinden is not done. Geld is maar geld. Het maakt niet gelukkig. Je kunt het niet meenemen. We hebben in de Nederlandse taal niet voor niks zoveel uitdrukkingen om een ding te zeggen: geld doet er niet toe. Omdat we dat geloven, zien we de kracht van geld niet meer. Inmiddels weet ik en merk ik iedere dag dat geld verschil kan maken. Ik kan door mijn geld nu vrijer leven, ja ook gelukkiger en het gaat allemaal gewoon makkelijker, soepeler. Zonder zorgen. Dat is wat ik tegenwoordig ‘koop’ met mijn geld. Terwijl ik daarvoor jarenlang alleen maar spullen kocht. En vermaak. En gewoon geld verloor door er niet op te letten. Ze zeggen in Amerika: Wanna know where your money went? Watch it! Dat deed ik niet. Ik zag het binnenkomen op mijn rekening en dat was al het kijken ernaar dat ik deed.

Lees ook: Hoe time management me rijk maakt

Die ene realisatie zette bij mij een knop op. Ik werkte hard voor dit geld, ik knokte ervoor, ik leverde er een deel van mijn leven voor in, ik bracht mijn kinderen ervoor naar de opvang. Beter dat ik er dan ook iets mega f*cking fantastisch mee zou doen ook. Dus ging ik me iedere maand afvragen: wat wil ik met mijn geld gaan doen. Ik hield in het begin bij waar het geld naartoe ging, om meer inzicht te krijgen in wat ik er toch mee deed. En binnen een paar maanden was er een nieuwe balans ontstaan. Van uitgeven aan dingen waar mijn lief en/of ik een dikke smile van op ons gezicht kregen, de benodigde rekeningen betalen (al waren die op dat moment al flink gedaald door besparen, overstappen, opzeggen) en sparen/beleggen/apart zetten. Die balans voelde zoveel beter dan hoe ik het ervoor deed. Iedere maand gebruikte ik een deel van mijn geld voor onze toekomst en om onze financiële situatie te verbeteren. Iedere maand deed ik een investering in mezelf en mijn gezin. Geld dat ik in ons leven pompte, in plaats van het weg te laten stromen.

Reken eens uit wat je afgelopen jaar verdiend hebt.
Check nu eens wat daarvan nog op je spaarrekening staat of belegd is?

Schrikken? Doe het vanaf nu anders en laat dit de laatste keer zijn dat jouw geld verdampt. Je werkt er écht te hard voor om dit langer te laten gebeuren.

Er is sinds die dag – hand op mijn hart – nooit meer een maand geweest waarin alles opging zonder dat ik wist waaraan. Nu, jaren later, zou ik niet eens meer weten hoe dat zou moeten. Komt er geld binnen, dan verdeel ik dat meteen over verschillende potjes. De rekeningen voor volgende maand, sparen/beleggen, onvoorziene kosten en de belastingdienst. Dit jaar doe ik weer belastingaangifte (ja, dat moet dus ieder jaar). Mijn omzet was prima, het saldo van mijn spaarrekening precies zoals ik wilde. Ik ben weer de baas geworden over mijn geld en zal het nooit meer de baas over mij laten worden.

Vandaag kan de dag zijn waarop jij je dit ook realiseert. En de dag dat dit ook voor jou alles verandert. 

 

Share

12 Comments

 1. Seits Reply

  Ons realisatiemoment was 1 jaar geleden. Wij wilden meer vrijheid en zegenschap over ons leven. En dit is alleen te realiseren als de vaste lasten drastische omlaag gaan.

  Wij leven nu met een jaarbegroting en lossen iedere maand extra af op onze hypotheek.

  Dit geeft ons een goed gevoel.

 2. HereIsTom Reply

  Dat was één ding dat ik in iedergeval van mijn ouders heb geleerd!
  Geld is macht, let op wat je er mee doet!

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wat een mooi verhaal! Ik ben pas écht zoveel mogelijk gaan sparen toen ik wist dat ik graag zsm wilde verhuizen. Wel was ik daarvoor al begonnen met sparen voor wanneer ik 6 maanden uit dienst zou moeten (wat dus op dit moment zo is) en met het beginnetje voor een buffer voor als er dingen kapot zouden gaan.
  Die eerste 1000 voor de buffer is inmiddels gehaald. En die spaarrekening van 6 maanden geen werk raakt nu langzaam aan weer leeg. Maar dat geeft niet, want half april kan ik weer gewoon aan de slag. Dus dat geld heeft gewoon gedaan waar het voor bedoeld was.
  Daarnaast dus heel hard gaan sparen om te verhuizen. Waar ik nu wel echt heel erg mijn best voor doe om nog steeds zoveel mogelijk geld daarvoor weg te zetten, want dat is gewoon hard nodig.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Half jaar uit dienst? Vanwege anders een vast contract. Jeetje, wat een gedoe. Knap dat je het op kunt vangen en misschien heb je ook kunnen genieten van de vrije tijd?

   1. Maris | Moneyzz.nl Reply

    Yep precies dat! Ja ik ben mijn 6 maanden begonnen met een vakantie van 2 weken waar ik al een tijd terug voor gespaard had, dus daar heb ik enorm van genoten! Helaas nu last van een te snel kloppend hart vanwege stress om zsm te willen verhuizen, maarja de markt werkt niet echt mee. Dus op dit moment ook wel blij dat ik thuis ben. Zodat ik even echt tot rust kan komen. Wel zo belangrijk. Dat was niet zo makkelijk gegaan als ik ook nog daarnaast gewoon gewerkt had.

 4. Geldover Reply

  Hier ook bezig. Ben in juli begonnen eigenlijk nadat er maandelijks 500 euro minder binnen kwam, nadat ik besloot dat ik wel wilde opstappen bij t bedrijf waar ik werkte. Nu denk ik dus dit had ik elke maand al kunnen sparen. Maar ja beter nu beginnen dan het nog langer niet doen toch? Vandaag na overleg met mijn man toch nog een groot bedrag van de spaarrekening naar onze hypotheek overgemaakt. Te weten 5000 euro. Tot nog toe stortte ik alleen extra’s weg en wilde een ruime buffer houden. Maar man overtuigde me vandaag dat we nu al wel geld weg konden boeken aangezien we van de belasting dit jaar een bedrag van ong 10.000 euro mogen verwachten. Met dat geld zuiveren we dan een gedeelte van de spaarbuffer weer aan. We zijn nu al bijna aan de 10% die we boetevrij mogen aflossen elk jaar. Dus moeten we bedenken of we gaan sparen om volgend jaar boetevrij af te gaan lossen, of dat we toch meer gaan beleggen.

 5. Tessa Reply

  Hi,
  goede en leuk geschreven blog!

  Tis heel herkenbaar: waar gaat het geld heen? Bij ons zijn het vaak etentjes of hebbedingen. Deze twee categorien zijn nu stevig ingeperkt en dat is heel prettig.
  We zijn daardoor ook begonnen met meer op de hypotheek af te lossen. Erg stoer en een heerlijk gevoel.

  Fijne dag gewenst,
  Tessa

 6. Marloes Reply

  Ik vraag me eigenlijk af, of al dat aflossen op de hypotheek wel slim is ?
  Lees al verhalen dat ze de afgeloste eigen woning naar box 3 willen hebben.
  Daar gaat onze toekomstroman met een afgelost huis, kunnen we straks weer honderden euro’s per maand gaan betalen.
  Als je denkt alles op de goede rit te hebben verandert de overheid de spelregels weer, zucht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *