Mijn bewustzijn over geld begon met boeken over geld. Boeken die mijn ogen wisten te openen. Ik deel graag met jou welke boeken écht mijn leven veranderden. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dat is het niet.

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Toch zeker mijn favoriet van het laatste jaar. Dit boek werd geschreven door een econoom die in dit boek heel hard zijn best doet om ook de minder geleerde lezer uit te leggen hoe je rijk wordt. Nou ja, rijk genoeg om lekker te rentenieren (als je daar zin in hebt). Hij is 44 en heeft dat zowaar al voor elkaar. Key is op tijd beginnen en de regeltjes van Oeds-Jan volgen. Ik hoorde hem over zijn boek vertellen bij Evers op 538. Die vroegen hem naar zijn gouden tips. Ze wilden zo’n fast-money-tip horen. Oeds-Jan vertelde zijn degelijke verhaal over vroeg beginnen, investeren, zuinig leven. Dat vonden de heren maar een saai verhaal. Ze bleven vragen naar die ene geldtip. Helaas, dit is een boek met een gedegen verhaal, niet van die Amerikaanse verhalen. De titel dekt wel echt de lading. Na het lezen van dit boek begrijp je hoe je rijk kunt worden, ook als je geen ton per jaar verdient.

Dave Ramsey – The Total Money Makeover

Dit is dus wel zo’n typisch Amerikaans boek. Een groot deel gaat over wegwerken van schulden, wat in Amerika nogal speelt. Over creditcards die je vooral door moet knippen zodat je ze nooit en never meer kunt gebruiken. Dat past wat minder bij Nederland. De rest van het verhaal kun je beter toepassen hier in Nederland. Dave neemt je bij de hand en leidt je langs een paar stappen die leiden tot een financieel volwassen en gezond leven. Van het noodfonds tot je huis aflossen. Heerlijk Amerikaans, dus. Ik las ‘m ook in het Engels. Dat hoort er dan wel weer bij. Ramsey vertelt je precies, in duidelijke stappen, hoe je van blut naar rijk gaat. Hoe je anders met geld om kunt gaan en hoe je dat volhoudt. 

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Een klassieker onder de aflossers onder ons. Gerhard Hormann was er echt als één van de eerste bij, in die hele aflostrend. Hij schreef dit boek jaren voordat mensen massaal aan het aflossen sloegen. Ik weet nog dat ik het boek zag liggen in de boekhandel op Amsterdam Centraal en meenam. Geen idee waarom. Ik was helemaal niet met het onderwerp bezig. Toch triggerde het iets bij me. In het boek vertelt Gerhard zijn eigen verhaal, wat ik destijds erg inspirerend vond. Daarnaast geeft hij je ook wat feitelijke achtergrondinformatie over aflossen. Dit is echt een must-read voor iedereen die fanatiek wil gaan aflossen.

Waar doen ze het van – Erica Verdegaal

De cover van dit boek alleen al. Heerlijk. Het is een boek dat je ogen opent, omdat het je anders naar geld uitgeven laat kijken. Het probeert je los te koppelen van je bestaande ideeen over geld. Want kloppen die wel. Een soort financiele reset, dat is het. Erica Verdegaal is al jaren een bekende journalist op het gebied van personal finance. Na dit boek weet je wat je met je geld wilt en hoe je dat kunt bereiken. Leuk aan dit boek is dat er ook allerlei schema’s en lijstjes instaan. Daar is Erica écht goed in. Het geeft het gevoel van een werkboek, wat ik weer heel motiverend vond.

Een werkweek van vier uur – Timothy Ferriss

Over eyeopeners gesproken. Dit was, volgens mij, het eerste boek dat ik over dit onderwerp las. Minder uur werken, je leven anders indelen. De schrijver is niet van het consuminderen, leeft juist een heel luxe leven op tropische eilanden, enzo. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen, terwijl de inhoud nog klopt ook. Oké, een werkweek van vier uur is wel heel ambitieus. Maar na het lezen van dit boek begrijp je wel hoe je je werkuren terug kunt brengen, zonder minder te gaan verdienen. Automatiseren is wat Timothy vooral deed, en uitbesteden. Zo kan hij in de zon chillen, terwijl er toch (meer dan) genoeg geld binnen komt.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?