Deze boeken over geld veranderden alles voor mij

Anders omgaan met geld begon bij mij met het lezen van boeken over geld. Boeken die mijn ogen wisten te openen. Ik deel graag met jou welke boeken écht mijn leven veranderden. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dat is het niet.

Ik lees nog steeds graag de thrillers van Saskia Noort. Al heeft zij tegenwoordig flinke concurrentie van boeken over personal finance. Ze noemen ze dat tegenwoordig. Eigenlijk gewoon boeken over geld en over je leven. Die tijd lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aflossen op mijn hypotheek begon voor mij met Hypotheekvrij. Beleggen in indexfondsen begon voor mij met het boek van Oeds-Jan Postma. Ik vertel hier welke boeken ik echt nooit had willen missen. In de hoop dat ze hetzelfde zullen doen voor jou!

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Toch zeker mijn favoriet. Dit boek werd geschreven door een econoom die in dit boek heel hard zijn best doet om ook de minder geleerde lezer uit te leggen hoe je rijk wordt. Nou ja, rijk genoeg om lekker te rentenieren (als je daar zin in hebt). Hij is 44 en heeft is al lang en breed miljonair. Key is op tijd beginnen, geen geld uitgeven aan onzin, beneden je stand leven (maar wel lol blijven hebben) en indexbeleggen. Hij legt alles uitgebreid en begrijpelijk uit. Ik hoorde voor het eerst van het boek toen hij erover vertelde bij Evers op 538. Die vroeg hem naar zijn gouden tips. Ze wilden zo’n fast-money-tip horen. Oeds-Jan vertelde zijn degelijke verhaal over vroeg beginnen, investeren, zuinig leven. Dat vonden de heren maar een saai verhaal. Ze bleven vragen naar die ene geldtip. Helaas, die is er niet. En dat is juist zo fijn aan dit boek. Het vertelt een heel realistisch verhaal dat iedereen toe kan passen. De titel dekt wel echt de lading. Na het lezen van dit boek begrijp je hoe je rijk kunt worden, ook als je geen ton per jaar verdient.

Dave Ramsey – The Total Money Makeover

Google maar eens op de baby steps van Dave Ramsey. Daar gaat een hele community achter schuil van mensen die zichzelf uit de schulden werken, richting vermogen. In dit boek leidt hij je langs zijn baby steps richting een financieel zorgeloos leven. Van het allereerste noodfonds tot je huis aflossen. Het hoofdstuk over schulden past niet helemaal bij de Nederlandse situatie. Hier steken de meeste mensen zich niet diep in de schulden met een creditcard. De rest van het verhaal kun je prima toepassen hier in Nederland.  Heerlijk Amerikaans, dus. Ik las ‘m ook in het Engels. Dat hoort er dan wel weer bij. Ramsey vertelt je precies, in duidelijke stappen, hoe je van blut naar rijk gaat. Hoe je anders met geld om kunt gaan en hoe je dat volhoudt. 

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Een klassieker voor de aflossers onder ons. Gerhard Hormann was er echt als één van de eerste bij, in die hele aflostrend. Hij schreef dit boek jaren voordat mensen massaal aan het aflossen sloegen. Ik weet nog dat ik het boek zag liggen in de boekhandel op Amsterdam Centraal en meenam. Geen idee waarom. Ik was helemaal niet met het onderwerp bezig. Toch triggerde het iets bij me. In het boek vertelt Gerhard zijn eigen verhaal, wat ik destijds erg inspirerend vond. Daarnaast geeft hij je ook wat feitelijke achtergrondinformatie over aflossen. Dit is echt een must-read voor iedereen die fanatiek wil gaan aflossen.

Waar doen ze het van – Erica Verdegaal

De cover van dit boek alleen al. Heerlijk. Het is een boek dat je ogen opent, omdat het je anders naar geld uitgeven laat kijken. Het probeert je los te koppelen van je bestaande ideeën over geld. Want kloppen die wel? Een soort financiële reset, dat is het. Erica Verdegaal is al jaren een bekende journalist op het gebied van personal finance. Na dit boek weet je wat je met je geld wilt en hoe je dat kunt bereiken. Leuk aan dit boek is dat er ook allerlei schema’s en lijstjes instaan. Daar is Erica écht goed in. Het geeft het gevoel van een werkboek, wat ik heel tof vond.

Rijke pa, arme pa

Nog zo’n klassieker. Ook Amerikaans maar zeker de moeite waard. Dit boek gaat over de invloed die je zelf hebt op je financiele toekomst. En die is heel groot! Je bepaalt voor een groot gedeelte zelf of je die rijke pa of die arme pa wordt, meent schrijver Robert Kiyosaki. Ja, dit gaat natuurlijk over zijn eigen vader, die helaas de arme pa was. Niet dat hij niet goed verdiende, maar hij ging niet goed met zijn geld om en was daardoor altijd blut. De vader van een goede vriend was de rijke pa. Van hem leerde hij hoe je van geld meer geld maakt en je eigen financiële toekomst veilig stelt. Je kunt nu een herziene editie bestellen (uit 2018) die echt veel dikker is dan het origineel. 

Een werkweek van vier uur – Timothy Ferriss

Over eyeopeners gesproken. Dit was, volgens mij, het eerste boek dat ik over dit onderwerp las. Minder uur werken, je leven anders indelen. De schrijver is niet van het consuminderen, leeft juist een heel luxe leven op tropische eilanden. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen, terwijl de inhoud nog klopt ook. Oké, een werkweek van vier uur is wel heel ambitieus. Maar na het lezen van dit boek begrijp je wel hoe je je werkuren terug kunt brengen, zonder minder te gaan verdienen. Automatiseren is wat Timothy vooral deed, en uitbesteden. Zo kan hij in de zon chillen, terwijl er toch (meer dan) genoeg geld binnen komt.

Kijk, mijn eigen boek zet ik niet in het lijstje, maar is ook best de moeite waard. 

Welke boeken inspireerden jou om anders met geld om te gaan? Ik hoor het graag in de comments!

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Dubbele vaste lasten. Heb jij ze ook? - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Wat een openbaring: Mentale boekhouding - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Kinderen zijn zo duur als je het zelf maakt - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Voor iedereen die in het weekend nét iets gelukkiger is.. -

 5. Pingback: Miljonair worden? Dit is de enige manier die écht werkt -

13 Comments

 1. Mimi Reply

  Bedankt voor je tips, ik ga er een of twee reserveren bij de biep:)
  Heb je Steeds leuker van Jelle Hermus al gelezen. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen. Op alle gebieden van je leven, echt een leuk en nuttig boek!

  1. Iloon Reply

   Ja die zijn beiden heel goed! Vooral je geld of je leven. Daar is het bij mij allemaal mee begonnen. Geweldig leuk boek.

 2. M - TwoPennies Reply

  Fijne tips! Hypotheekvrij heb ik ook gelezen, dat vond ik wel een fijne inspiratie voor het extra aflossen op onze hypotheek. Ik denk dat dit zeker een goede aanrader is voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek.

 3. Erik Reply

  The Simple Path To Wealth vind ik ook een fijn boek. Er zitten een paar hoofdstukken in die je kan overslaan m.b.t. de specifieke situatie in Amerika rond pensioen/gezondheidszorg/belastingen, maar verder is het een heel fijn boek als je wil beginnen met beleggen in index funds.

 4. Hartger Reply

  In 7 jaar 1 miljoen gulden. Van bodo schaffer. Heeft mijn leven met geld compleet veranderd. Het is net een kookboek met de juiste ingredienten kn de juiste volgorde en zie daar, de grootste eye opener was voor mij . Dat ik een onhandige mindset als het ging over geld. Die aangepast. Ik heb dit boek , ik schat 20 jaar geleden gelezen en grotendeels toegepast. Maar zo heb ik in de afgelopen 30 jaar op gebied van verslavibgen, angsten, droom realiseren, relaties en gezondheid enorme positieve veranderingen gerealiseerd. De grote uitdaging bij elke pos verandering is deze implementeren. Als je dat kunstje door hebt, kun je in je eigen droom rondlopen. Dit is voor iedereen haalbaar. Ik ben niet bijzonder

 5. Bouk Reply

  Ik heb alle boeken van Hormann gelezen! Erica Verdegaal ook, Annemarie van Gaal succes verzekerd, daar is het bij mij mee begonnen. Ik kreeg hem cadeau van mijn moeder en sindsdien ben ik om!!

 6. Nynke Reply

  Ik heb alleen die van jou gelezen. Topboek! Zowel het boek als je blog (en IG) inspireren mij enorm! Maar deze tips ga ik ook zeker onthouden.

  1. Renee Lamboo Reply

   Hi Nynke, dank je wel. Fijn om te horen. De rest ook echt de moeite waard. Je kunt ze ook gewoon lenen bij de bieb 🙂

 7. Fred Reply

  Ik heb deze boeken ook gelezen. En inderdaad helpen ze je stuk voor stuk goed op weg door de combi van sparen, aflossen, beleggen en investeren in onroerend goed.

  Ook ik (38) ben hierdoor (bijna) miljonair. Dat geeft financiële vrijheid en onafhankelijkheid, waardoor ik baas ben over mijn eigen leven, tijd en agenda. Geen loonslaaf meer hoeven zijn, geeft een weldadig gevoel van autonomie.

  Als je eenmaal miljonair wordt, rijst ook de vraag: ‘What’s next?’ Ik merk aan mijzelf dat ik een combi wil maken van doorgroeien op eigen vermogen en een investeringsfonds voor maatschappelijke projecten.

  Zodat ik enerzijds zelf, onafhankelijk van wie dan ook door kan blijven leven, en anderzijds mensen (kunstenaars, sociaal ondernemers, duurzame projecten) verder kan helpen in hun ontwikkeling. Dat is de kracht van geld: zelf je eigen keuzes kunnen maken!

 8. Erik Reply

  Bij mij is het 20 jaar geleden begonnen met een boek van Bodo Schafer: bereik uw eerste miljoen. Sommige zaken heb ik toegepast en ik kijk daardoor met plezier naar mijn ‘gans-met-de-gouden-eieren’ rekening. Na de blog van MrFOB kwam ik erachter dat er nog iets miste (pensioenbeleggen). Het boek hypotheekvrij heeft me ertoe aangezet om toch te starten voortijdig aflossen.

  1. Fred Reply

   Wat een vage omschrijving: ”Kijk ik met plezier naar mijn Gans met de Gouden eieren rekening”. Wat voor rekening is dit, hoeveel staat erop, en is dit spaargeld, aandelen of een combi?

 9. Diana Reply

  Vrouw en Geld van Christine Pannebakker was mijn eerste geld-boek. Toen mijn vriend me verliet, werd ik wakker door dat boek en besefte ik dat mijn vriend heel wat meer geld verdiend had in onze relatie dan ik. Dus ik hield het huis en hij ging weg. Dat was niet zijn bedoeling, hij had het huis willen verkopen en de winst willen delen. Dit boek is ook geschreven door Bodo Schäfer, maar die boeit me niets. Het gaat mij erom, hoe vrouwen van kleins af aan worden geleerd om niet voor zichzelf op te komen en altijd lief – lief – lief moeten zijn. Ik heb vriendinnen die met niets zijn geëindigd na een relatie, terwijl hun ex met alles eindigde. (Er zullen ook wel mannen in deze situatie zijn geëindigd). Blijf lezen en blijf jezelf ontwikkelen, zeg ik maar zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *