geldboeken, geld, boeken, boeken over geld, besparen, sparen, porterenee, rijk

Deze boeken over geld veranderden alles voor mij

Mijn bewustzijn over geld begon met boeken over geld. Boeken die mijn ogen wisten te openen. Ik deel graag met jou welke boeken écht mijn leven veranderden. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar dat is het niet.

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Toch zeker mijn favoriet van het laatste jaar. Dit boek werd geschreven door een econoom die in dit boek heel hard zijn best doet om ook de minder geleerde lezer uit te leggen hoe je rijk wordt. Nou ja, rijk genoeg om lekker te rentenieren (als je daar zin in hebt). Hij is 44 en heeft dat zowaar al voor elkaar. Key is op tijd beginnen en de regeltjes van Oeds-Jan volgen. Ik hoorde hem over zijn boek vertellen bij Evers op 538. Die vroegen hem naar zijn gouden tips. Ze wilden zo’n fast-money-tip horen. Oeds-Jan vertelde zijn degelijke verhaal over vroeg beginnen, investeren, zuinig leven. Dat vonden de heren maar een saai verhaal. Ze bleven vragen naar die ene geldtip. Helaas, dit is een boek met een gedegen verhaal, niet van die Amerikaanse verhalen. De titel dekt wel echt de lading. Na het lezen van dit boek begrijp je hoe je rijk kunt worden, ook als je geen ton per jaar verdient.

Dave Ramsey – The Total Money Makeover

Dit is dus wel zo’n typisch Amerikaans boek. Een groot deel gaat over wegwerken van schulden, wat in Amerika nogal speelt. Over creditcards die je vooral door moet knippen zodat je ze nooit en never meer kunt gebruiken. Dat past wat minder bij Nederland. De rest van het verhaal kun je beter toepassen hier in Nederland. Dave neemt je bij de hand en leidt je langs een paar stappen die leiden tot een financieel volwassen en gezond leven. Van het noodfonds tot je huis aflossen. Heerlijk Amerikaans, dus. Ik las ‘m ook in het Engels. Dat hoort er dan wel weer bij. Ramsey vertelt je precies, in duidelijke stappen, hoe je van blut naar rijk gaat. Hoe je anders met geld om kunt gaan en hoe je dat volhoudt. 

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Een klassieker onder de aflossers onder ons. Gerhard Hormann was er echt als één van de eerste bij, in die hele aflostrend. Hij schreef dit boek jaren voordat mensen massaal aan het aflossen sloegen. Ik weet nog dat ik het boek zag liggen in de boekhandel op Amsterdam Centraal en meenam. Geen idee waarom. Ik was helemaal niet met het onderwerp bezig. Toch triggerde het iets bij me. In het boek vertelt Gerhard zijn eigen verhaal, wat ik destijds erg inspirerend vond. Daarnaast geeft hij je ook wat feitelijke achtergrondinformatie over aflossen. Dit is echt een must-read voor iedereen die fanatiek wil gaan aflossen.

Waar doen ze het van – Erica Verdegaal

De cover van dit boek alleen al. Heerlijk. Het is een boek dat je ogen opent, omdat het je anders naar geld uitgeven laat kijken. Het probeert je los te koppelen van je bestaande ideeen over geld. Want kloppen die wel. Een soort financiele reset, dat is het. Erica Verdegaal is al jaren een bekende journalist op het gebied van personal finance. Na dit boek weet je wat je met je geld wilt en hoe je dat kunt bereiken. Leuk aan dit boek is dat er ook allerlei schema’s en lijstjes instaan. Daar is Erica écht goed in. Het geeft het gevoel van een werkboek, wat ik weer heel motiverend vond.

Een werkweek van vier uur – Timothy Ferriss

Over eyeopeners gesproken. Dit was, volgens mij, het eerste boek dat ik over dit onderwerp las. Minder uur werken, je leven anders indelen. De schrijver is niet van het consuminderen, leeft juist een heel luxe leven op tropische eilanden, enzo. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen, terwijl de inhoud nog klopt ook. Oké, een werkweek van vier uur is wel heel ambitieus. Maar na het lezen van dit boek begrijp je wel hoe je je werkuren terug kunt brengen, zonder minder te gaan verdienen. Automatiseren is wat Timothy vooral deed, en uitbesteden. Zo kan hij in de zon chillen, terwijl er toch (meer dan) genoeg geld binnen komt.

Lees ook: 100.000 euro sparen. Hoe dan?

5 Pings & Trackbacks

 1. Pingback: Dubbele vaste lasten. Heb jij ze ook? - PorteRenee.nl

 2. Pingback: Wat een openbaring: Mentale boekhouding - PorteRenee.nl

 3. Pingback: Kinderen zijn zo duur als je het zelf maakt - PorteRenee.nl

 4. Pingback: Voor iedereen die in het weekend nét iets gelukkiger is.. -

 5. Pingback: Miljonair worden? Dit is de enige manier die écht werkt -

6 Comments

 1. Mimi Reply

  Bedankt voor je tips, ik ga er een of twee reserveren bij de biep:)
  Heb je Steeds leuker van Jelle Hermus al gelezen. Hij laat zien hoe je – door het zetten van de juiste kleine stappen – je leven snel in een opwaartse spiraal kunt brengen. Op alle gebieden van je leven, echt een leuk en nuttig boek!

  1. Iloon Reply

   Ja die zijn beiden heel goed! Vooral je geld of je leven. Daar is het bij mij allemaal mee begonnen. Geweldig leuk boek.

 2. M - TwoPennies Reply

  Fijne tips! Hypotheekvrij heb ik ook gelezen, dat vond ik wel een fijne inspiratie voor het extra aflossen op onze hypotheek. Ik denk dat dit zeker een goede aanrader is voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek.

 3. Erik Reply

  The Simple Path To Wealth vind ik ook een fijn boek. Er zitten een paar hoofdstukken in die je kan overslaan m.b.t. de specifieke situatie in Amerika rond pensioen/gezondheidszorg/belastingen, maar verder is het een heel fijn boek als je wil beginnen met beleggen in index funds.

 4. Hartger Reply

  In 7 jaar 1 miljoen gulden. Van bodo schaffer. Heeft mijn leven met geld compleet veranderd. Het is net een kookboek met de juiste ingredienten kn de juiste volgorde en zie daar, de grootste eye opener was voor mij . Dat ik een onhandige mindset als het ging over geld. Die aangepast. Ik heb dit boek , ik schat 20 jaar geleden gelezen en grotendeels toegepast. Maar zo heb ik in de afgelopen 30 jaar op gebied van verslavibgen, angsten, droom realiseren, relaties en gezondheid enorme positieve veranderingen gerealiseerd. De grote uitdaging bij elke pos verandering is deze implementeren. Als je dat kunstje door hebt, kun je in je eigen droom rondlopen. Dit is voor iedereen haalbaar. Ik ben niet bijzonder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *