nrc, gezin, indeling, werkweek, stress, porterenee, sparen, besparen, goedkoper wonen, hypotheek

Deze geldkeuze zorgde voor minder stress

Spitsuur. Zo heet de rubriek in het NRC waar we deze week met ons gezin in staan. Spitsuur en de stress die daarbij hoort kennen wij eigenlijk niet meer, sinds we een ingrijpende geldkeuze maakten.

Het is mijn lievelingsrubriek in de krant. Spitsuur. Mensen vertellen hierin hoe hun leven eruit ziet. Hoe laat ze opstaan, hoeveel uur ze werken, hoe ze dat doen met de kinderen. Dat soort dingen. Ik laat me inspireren door de verhalen. Favoriet zijn bij mij de afleveringen waarin mensen vertellen dat ze het anders doen. Niet 9-5 maar op een manier die hen blij maakt. In die rubriek zie ik ook vaak dagindelingen voorbij komen waar ik spontaan van begin te zweten. Zo vol. Zo druk. En dan om 7 uur ’s avonds nog langs de supermarkt moeten voor het avondeten. Soms zijn de mensen er zelf gelukkig mee, soms niet. Voor mij zou het niet (meer) werken. Al was het maar omdat ik na een paar jaar zo leven niet meer gewend ben om zo laat avond te eten.

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

De omslag kwam voor ons toen we naar Flevoland verhuisden. Een veel goedkoper huis. We hadden één klein kind, inmiddels twee, en wilden minder geld uitgeven aan wonen, zodat we onze dagen met meer rust en blijdschap konden vullen. Minder werk en racen, meer vrijheid om te kiezen wat wij zelf graag wilden. (Al kiezen we ook uit vrije wil voor werk, hoor. Gewoon omdat we ontzettend leuk werk hebben). We woonden ooit in Haarlem en nu in Swifterbant. Ik heb het eens opgezocht. Een huis zoals wij hebben, 2-onder-1-kap, vijf slaapkamers, 158m2, zou in Haarlem minimaal zo’n 7 ton kosten. Het wordt nog veel duurder wanneer het vlakbij het centrum zou staan. Dat kunnen wij helemaal niet betalen met ons inkomen. Bovendien; ik zou het niet willen betalen. Lekker wonen is leuk, maar er de hele maand voor werken niet.

Lees ook: Meer geld verdienen? Je kunt luxer gaan leven zonder salarisverhoging

We hebben niet meer de reuring van de stad. Op zondag is het hier doodstil en zijn de winkels dicht. Aan de andere kant is er een speeltuin voor de deur in ons autoluwe hofje en kunnen we lopend naar school. Als we willen zijn we binnen een half uur in Zwolle en binnen een uur in Amsterdam. Ik zeg niet: mensen, maak ook deze keuze. Helemaal niet. Ik zeg wel: ga voor hoe je graag wilt dat je leven eruit ziet. Wil je meer rust? Wil je minder werken? Wil je meer tijd besteden aan dingen waar je blij van wordt, maar die misschien niet (zoveel) geld opleveren? Dan zul je aan de andere kant van de balans iets van je uitgaven moeten inleveren. Kies vooral iets wat niet afdoet aan je geluk. Iets waar je afstand van kunt doen, zonder dat je er minder gelukkig van wordt. Ik durf te zeggen dat ik hier in Swifterbant op dit moment in mijn leven net zo gelukkig ben als op andere plekken. Ik geloof dat mijn geluk niet perse uit mijn omgeving komt maar uit mezelf en uit mijn gezin.

Anyway. In het NRC vertellen we er deze week meer over. Als het goed is, kan iedereen het gratis lezen.

Ik ben benieuwd naar jullie mening en hoe jullie dit ervaren in jullie leven.

Mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ komt eraan. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.

Share

9 Comments

 1. Kaspar Reply

  Leuk om te lezen! En al kan ik mij persoonlijk niet vinden in alle gemaakte keuzes, het is alsnog bewonderingswaardig. Tijd met kinderen of andere naasten is zoveel meer waard dan die topbaan met dito salaris… vergeten veel mensen.

 2. Nic Reply

  Wat een leuk artikel in het NRC!
  Jullie keuzes zijn niet altijd de onze, zeker dat vroege opstaan 🙂
  Wij hebben mazzel gehad met ons eerste koophuis. We konden een volledig gerenoveerd huis kopen in de k buurt in de Bijlmer. De tuin keek uit op water en de lag prachtig. Het waren huurwoningen die voor 80% van de waarde aan de huurders werden verkocht. Wij kenden daar iemand die net een huis in Almere had gekocht. In een koop kochten we de woning (huurder van eigenaar en direct door aan ons, dus bijna geen kosten koper). Een koopje. Veel mensen haalden hun neus op voor de Bijlmermeer, maar wij woonden er prima. Na vijf jaar wilde ik graag terug naar mijn geboortedorp Duivendrecht en we verkochten ons huis in de Bijlmermeer voor hetzelfde bedrag als gekocht, alleen nu in EURO. Een mooie opbrengst in 5 jaar. Het was 2001 en de huizenmarkt een snelkookpan. Binnen 5 dagen verkochten we ons oude huis en kochten een ander terug. We wonen daar nog steeds, ondanks dat vrienden en familie alsmaar groter zijn gaan wonen. (vooral in Almere dan). De overwaarde ging destijds terug in de nieuwe hypotheek. We hebben lage lasten. Wel redelijk hoge rente want we hebben dat ooit vastgezet voor 30 jaar. We lossen af, sparen goed, maar leven makkelijk. Etentjes, uitjes en op stap gaan zijn onze geldverslinders. Ook koop ik veel bij speciaalzaken. Onze kinderen zijn jong volwassen en puber en dan is Amsterdam om de hoek heel fijn. Ons dorp is gewoon lekker rustig.
  Recent heb ik een baan laten lopen die weliswaar flink meer verdiende maar ook veel meer uren vergde. Man werkt wel 40 uur, maar hij doet het graag.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Leuk om te lezen, Nic. Het vroege opstaan is voor mij niet altijd een bewuste kinderen. Ik heb gewoon 2 kleine, wakkere kinderen 🙂

 3. Eva Reply

  Mooi hoe jullie aan je waarden en keuzes uitdrukking geven! Tijd voor elkaar en verbinding, daar draait het toch om. Mijn man en ik werken ook allebei parttime. Ik 3 en hij 4 dagen. Wij hebben destijds in de crisis een twee-onder-een kap woning gekocht. We wilden het huis groots verbouwen. Derde verdieping, uitbouw achter en aan de zijkant, 2 badkamers, nieuwe kozijnen, bijkeuken etc. We hebben toen bewust gekozen om hier geen extra hypotheek voor te nemen, maar flink te sparen. Ruim een ton. Veel mensen verklaarden ons voor gek en zeiden dat we de verbouwing makkelijk konden hypotheken. Dat klopte ook, maar wilden de lasten laag houden.
  De verbouwing is achter de rug, spaargeld wat minder, maar een groot huis én lage hypotheek zijn het gevolg. Oja, de hypotheek rente is ook omlaag gegaan, vanwege de overwaarde die we zelf hebben gecreerd.

 4. Sissi Reply

  Broodjes halen in de lunchtent?!? Ik had verwacht dat jij wel zelf zou smeren, Renée ?
  En is er weer een tweede auto bijgekomen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *