Deze rekensom opent je ogen voor je uitgaven

Wat is jouw netto uurtarief? Als je dat weet, ga je anders kijken naar iedere aankoop. Want hoeveel uur moet je daarvoor wel niet werken? Reken je mee?

Wat verdien jij eigenlijk per uur? Toen je jonger was, wist je het waarschijnlijk uit je hoofd. Wanneer we volwassen worden en een maandsalaris gaan verdienen, verliezen we dat bedrag uit het oog. Je uurtarief uitrekenen is dé manier om weerstand te bieden aan impulsaankopen. Ik leg je in 5 stappen uit hoe dat werkt.

Wat verdien jij per uur? Misschien wil je nu gewoon je salarisstrookje erbij pakken en het opzoeken. Zo makkelijk is deze opdracht niet. Ik wil een netto uurtarief met je uitrekenen en dan bedoel ik niet alleen met de belasting eraf. We gaan ook de kosten die je maakt om te werken van het bedrag af halen.

Tel de kosten die je maandelijks maakt om te werken bij elkaar op. Misschien koop je geregeld nieuwe, representatieve kleding voor op kantoor. Misschien betaal je een oppas of het kinderdagverblijf wanneer jij op je werk bent, of maak je reiskosten die je zelf moet betalen. 

Neem je netto maandsalaris (dus wat er op je rekening wordt gestort) en trek daar je berekende kosten uit stap 2 vanaf.

We gaan nu verder met het berekenen van je uurtarief. Je deelt het maandbedrag door het aantal gewerkte uren, dit kun je aflezen van je loonstrookje of zelf uitrekenen.

Je hebt nu je werkelijke uurtarief uitgerekend. Valt het mee of valt het tegen? Ik doe deze oefening vaak met mensen tijdens workshops en cursussen en vaak hoor ik dat het niet overhoudt, dat uurtarief. Hoe gaat dit bedrag je helpen? Vanaf nu kun je van iedere aankoop uitrekenen hoe lang je ervoor moet werken. Stel je netto uurtarief is 17,50 en je wilt een spijkerbroek van 100 euro kopen. Dan kun je vanaf nu uitrekenen dat je daar bijna 6 uur voor moet werken. Aan jou de keuze of je het dat waard vindt.

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

13 Comments

 1. Joris Reply

  Bijzondere invalshoek en m.i. een behoorlijk simplistische weergave. Paar kanttekeningen:

  * Waarom neem je eventuele representatieve kleding (die je nodig hebt voor werk) wél mee, maar reistijd (die noodzakelijk is om op werk te geraken) niet?
  * Persoonlijke ontwikkeling is nauwelijks in geld uit te drukken. Toch is dat voor velen een bijgevolg van hoogopgeleid werk. Hetzelfde geldt voor sociale contacten.
  * Hoe verreken je vakantiegeld hierin? Dit is ‘gratis geld’ als in je hoeft er geen (extra) tijd voor te werken. Hetzelfde geldt voor een eventuele 13e maand en bonus.
  * Hoe verreken je opgebouwd pensioen hierin? Want behalve 40 jaar werken (voor de meesten) ontvangen de meesten ook nog 25+ jaar pensioen (en een eventuele partner partnerpensioen). Daar hoef je nu geen (extra) uren voor te werken maar pluk je straks wel tientallen jaren de vruchten van (uitgaande van een reële levensverwachting en de bestaande pensioenregeling).

  1. Elsbeth Reply

   Herkenbaar wat je schrijft. Ik denk meer in percentages van het salaris die maand. € 2.000 netto en aankoop van kleding voor € 200, betekent dat ik die maand 10% aan kleding uitgegeven heb. In een fulltime baan (40 uur) heb ik die maand een dagdeel per week voor kleding gewerkt.

 2. Jansen , Chris Reply

  Ik ben in zekere zin het helemaal eens met de vorige post, DESALNIETTEMIN, salaris is belangrijk, sociale voorzieningen zijn dat ook. Jammer dat ik geen Duitser of Luxemburger ben, ziektekosten ook gedekt in het buitenland.
  Ik heb echter niets te klagen, niet door te besparen maar door te verdienen, gedeeltelijk in bijv Luxemburg (pensioen is veel, veel beter dan in Nederland (11 jaar gewerkt, pensioen van bijna EUR 2000 pm), ook heb ik gewerkt in Engeland (London), Nederland en Hongarije (voor de laatste 3 krijg ik natuurlijk iets).
  Natuurlijk zijn sociale contacten belangrijk (in mijn ervaring gaat dat echter prima in andere landen). Mensen zeggen geluk en gezondheid zijn belangrijk (dat is waar), in mijn opinie is dat geen geldzorgen hebben echt belangrijk is. Besparen is een factor, geld verdienen is MEER belangrijk. Ik ben op 52 met vervroegd pensioen (zelf (niet werkgever). Tot 67 EUR 2800 pm , met pensioen EUR 3100. (Lux en Nederland), ik tel niet Engeland en Hongarije.

  Mijn algemene message is GEEN focus op besparen, FOCUS op verdienen. Dat gezegd hebbende, deze periode is moeilijk.
  Deze reply is zeer relevant op veel, veel andere posts.

 3. Tiny Reply

  En als die spijkerbroek nou 3 jaar meegaat en een broek van 3 tientjes nog geen jaar, dan koop ik maar wat graag die van 100. Een paar uur werken voor iets dat lang mee gaat, vind ik echt geen probleem.
  En wat betreft meer verdienen, dat sluit nog steeds niet besparen uit. Met een topsalaris kun je nog steeds paycheck to paycheck leven als je kosten minstens zo hoog zijn. Betekent niet dat je op als moet beknibbelen natuurlijk, maar wel bewust zijn van waar je geld naartoe gaat en dat dit niet teveel is.

 4. Lucinda Reply

  Ben het er mee eens dat het handig is om je uurloon te berekenen, ikzelf ga ook snel op in mijn maandloon merk ik. Echter is het wel handig om voor jezelf te beslissen welke en of je er kosten vanaf wil halen, zoals je zelf al benoemt en anderen in reacties. Denk dat het voor iedereen anders is wat ze wel en niet meenemen in die berekening, als ze hem al willen doen. Ikzelf… vind mijn uurloon wat tegenvallen, maar ik heb binnenkort ook weer gesprekken op het werk… dus wie weet.

 5. Corrie Reply

  Jammer dat er niet goed gelezen wordt… Er wordt nergens de negatieve impact van werken benoemt, er wordt benoemd dat je door je netto uurloon te berekenen, beter de waarde kan bepalen van je aankopen. Een abonnement op een sportschool waar je elke maand 3 uur voor moet werken en er vervolgens geen gebruik van maakt betekend dus dat je 3 uur werkt en vervolgens het geld weggooit.
  Pensioen is helemaal niet relevant in dit verhaal. Op het moment dat het pensioen tot uitkering komt kun je op dat moment opnieuw zo’n berekening maken.

  En je vakantiegeld is geen gratis geld waar je niets voor hoeft te doen maar onderdeel van je salaris dat door je werkgever wordt gereserveerd en eens per jaar wordt uitgekeerd. Om je netto uurloon te berekenen tel je alles bij elkaar dat je in een jaar tijd netto uitbetaald hebt gekregen van je werkgever. Haal daar vanaf de kosten die je hebt gemaakt voor je werk. Als je niet had gewerkt had je deze kosten niet gehad en mogelijk is er in het nettoloon een vergoeding voor deze kosten opgenomen.
  Je vermenigvuldigt het aantal uren dat je per week werkt met 52 en deelt het totaal bedrag door het aantal uren, dan heb je het totaal plaatje van hoeveel je netto per uur verdient.

  Doe dit ook is door de waarde van een vrije dag te berekenen en zorg dat je op elke dag geniet waarvoor je vakantie uren inlevert.
  Zo weet je ook of het de moeite waard is om klusjes zelf te doen of het uit te besteden. Als je zelf 3 dagen bezig bent en iemand in kan huren die het in een paar uurtjes gedaan heeft kan dit voordeliger zijn en kun jij op je vrije dag beter iets doen wat je echt leuk vind. Win-Win situatie.

  Ook zinvol om eens te berekenen wat je netto betaald voor het privégebruik van de auto van de zaak. Dit kan zomaar een paar honderd euro zijn.

  Als je de auto alleen zakelijk gebruikt heb je gratis vervoer naar je werk en je houd netto een stuk meer over.
  Let op, als je een keus maakt geld die voor het hele kalenderjaar

  1. Elsbeth Reply

   Pensioen is niets anders dan uitgesteld loon (deel werkgever) samen met je eigen bijdrage. Dat uitgestelde loondeel hoort bij de arbeidsvoorwaarden van vandaag. Als ik eenmaal met pensioen ben, werk ik niet meer, dus heb ik ook geen uurloon.

 6. L Reply

  Ik ga voor een combinatie van bovenstaande. Niet veel uitgaven aan een broek bijvoorbeeld. Ik heb broeken, truien en schoenen die ik bij de opening van Primark heb gekocht en nog steeds wekelijks aan doe. Zien er nog prima uit trouwens. Ik ga hopelijk als ik klaar ben met mijn deeltijd studie meer verdienen, pensioen opbouwen, etc. Uitgeven doe ik ook al weinig. Ik heb mijn netto uurloon ook meerdere keren in het verleden berekent en besef daardoor goed wat iets me waard is.

 7. Niek Reply

  Als ik mijn huidige netto uurloon zo zie, ben ik vooral met een andere vergelijking bezig. Bruto verdien ik per fte nagenoeg 3x meer dan m’n studentenbijbaantje destijds maar netto is het bedrag maar 2x hoger – minder als ik toeslagen destijds ook zou meerekenen. Now I’m a sad panda. Dankjewel.

  1. Joris Reply

   Dat is toch logisch? Je betaalt méér belasting (progressief stelsel), waardoor het netto lager wordt (en toeslagen uit het verleden waren netto).

   1. Corrie Reply

    Klopt, IB is tot 68.507 hetzelfde tarief nl 37.35% maar het zit met name in het recht op kortingen dat binnen die schijf wordt afgebouwd.
    De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden verrekend in de loonheffing en als je inkomen hoger wordt wordt er minder korting verrekend en wordt verhoudingsgewijs de inhouding hoger en dus het nettoloon steeds lager.
    Leuker kunnen ze het niet maken…

 8. Hermien - Kouw Reply

  Ik vind dit soort gedachten heel inspirerend: het maakt de waarde van zaken veel concreter. Hoewel een geldbedrag heel concreet voelt. is het in feite heel abstract: het heeft pas werkelijk waarde als je kiest om ze uit te geven (of dat nou aan spullen, ervaringen of een huis is). En het verdienen kost je iets: namelijk tijd van je leven. Dit kan inderdaad helpen om prioriteiten te stellen in je uitgaven. Wat is jouw tijd waard, wat niet. Uiteraard is bij dingen als een spijkerbroek niet alleen het absolute bedrag leidend. Met een beter gemaakte broek kun je langer doen, dus uiteindelijk kost die je minder werktijd. Tenzij je er al meer in de kast hebt dan je kunt verslijten natuurlijk, dan heb je als nog voor niets gewerkt.

 9. Nick Reply

  Ik ben voornamelijk onder de indruk van de schitterende fotografie bij dit artikel. Als menselijke emoticon representeert het aardig het gevoel wat mij overkwam toen ik het boek “je geld of je leven” (dan wel “your money or your life”) voor het eerst las.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *