Digital nomad worden? Zo wordt het ook financieel een succes

De term digital nomad komt steeds vaker voorbij. En ook steeds meer mensen kiezen ervoor om op deze manier te werken. Maar wat zijn de financiële consequenties van deze manier van werken? En hoe vang je dit het beste op?

Door Janke Verhagen

Een digital nomad. Klinkt goed. Maar wat is het nou eigenlijk? Kort door de bocht is een digitale nomade iemand die haar (of zijn) werk kan doen vanaf welke locatie dan ook. Wereldwijd. Ideaal dus als je van reizen houdt, en toch je geld moet verdienen. In theorie zou zelfs ik een digital nomad kunnen worden dus. Alleen voel ik minder de drang om mijn werk vanaf een tropisch eiland te doen. Mijn eigen werkkamer vind ik heerlijk. Maar omdat ik nergens ‘moet’ zijn voor mijn werk, zou het dus kunnen.Als je zoekt op Instagram op de hashtag digital nomad, vind je bijna drie miljoen berichten. Wauw. Veel foto’s van prachtige stranden maar ook mooie steden komen er voorbij. Al deze nomades hebben een manier gevonden om hun werk met reizen te kunnen combineren. Zonder afhankelijk te zijn van een specifieke locatie.

Lees ook: Dit verdien ik als digital nomad.

Is het jouw droom om digital nomad te zijn? Droom je van de vrijheid en het avontuur? Weet dan wel dat zo leven een heel ander financieel plaatje met zich meebrengt. Als je aan deze 6 tips houdt, hoeft dat geen probleem te zijn.

  • Zorg voor minimale vaste lasten in Nederland. Heb je een woning die je aan wilt houden tijdens je reizen? Dat kost geld. Net als alle lasten die daarbij horen. Zoals energie en je internetaansluiting. Om deze zo laag mogelijk te houden kun je ervoor kiezen om je woning te verhuren. Dit kan voor korte periode of natuurlijk voor de lange termijn. Naast je woning zeg je natuurlijk al je abonnementen op. Naar de sportschool in je eigen stad is wat lastig als je op je balkon in Barcelona zit.


  • Voldoende buffer. Als je op reis gaat en je gaat tegelijkertijd werkt, dan zul je een balans moeten vinden tussen geld verdienen en geld uitgeven. Stel je voor dat je een tijdje zonder werk komt te zitten. Als je dan geen buffer hebt, dan moet je meteen terug naar huis. Dat lijkt me nou niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat je altijd wat geld achter de hand hebt.
  • Geld verdienen. Van te voren heb je (neem ik aan) nagedacht over hoe jij je geld gaat verdienen. Zorg dat je een plan hebt om opdrachtgevers te krijgen en te houden. Bereken ook hoeveel je moet verdienen om op deze manier te kunnen leven. Je lasten in Nederland zijn misschien laag, maar reizen kost nog steeds geld.
  • Geld uitgeven. Niet iedere digital nomad heeft dezelfde behoefte als ze op reis zijn. De een vertoeft het liefst in een camper, terwijl de ander het liefst aan het zwembad van een luxe resort hangt. Bepaal dus voor jezelf wat je behoeftes zijn en waar je genoegen mee neemt. Dan weet je ook wat jouw nieuwe levensstijl je ongeveer gaat kosten. Als jouw lasten voor reizen laag zijn, dan kun je genoegen nemen met een iets lager inkomen. Die keuze is aan jou.
  • Ruilen. Afhankelijk van het werk dat je doet, zou je natuurlijk ook ruilhandel kunnen voorstellen. Stel, ik besluit toch als digital nomad aan de slag te gaan. Wie weet zijn er wel hotels op de locatie van mijn voorkeur die nieuwe teksten voor hun website kunnen gebruiken. Als ik die maak in ruil voor een aantal overnachtingen en mee-eten, dan kom ik al een heel eind. En zo zijn er nog meer voorbeelden waarbij je jouw diensten kunt aanbieden in ruil voor iets anders.
  • Bloggen. Wat me opvalt is dat veel digital nomads ook een blog hebben. Sowieso leuk om er een aantal te gaan volgen mocht je interesse hebben in deze manier van leven. Maar een blog heeft meerdere voordelen voor een digital nomad. Als jij een goed gelezen blog hebt, dan kun je misschien wel eens wat gesponsord krijgen. Waar jij dan een stuk over schrijft. Denk eens aan een overnachting, een uitje of misschien zelfs een huurauto. Rijk wordt je hier niet direct van, maar je bespaart in ieder geval wel op bepaalde uitgaven.

Ben jij een digital nomad? Wat is jouw ultieme financiële tip voor succes?

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.