pensioen, vroegpensioen, sparen, pensioensparen, dionne, porterenee, renee lamboo, rabobank, stoppen met werken, werken, minder werken

Dionne spaart eigen vroegpensioen bij elkaar

Dionne (27) spaart om op haar 60e te kunnen stoppen met werken. Want tot dik in de 70 doorgaan, ziet zij niet zitten: ‘Tegen die tijd wil ik lekker genieten.’

In iedere aflevering van Money Matters vertelt iemand haar geldverhaal. Via meerdere mijlpalen naar hoe ze er nu voorstaan en haar plannen voor de toekomst. Deze week het verhaal van Dibonne:

2016 – Topbaan maar geen pensioen
“Ik vond een supertoffe baan bij een start-up. Zo blij mee. Omdat het bedrijf nog klein was en net gestart, hadden ze geen pensioenregeling. Oftewel: ik bouwde geen pensioen op. Ik was toen 25 jaar. Mijn vriendinnen zeiden: ‘Ah, joh. Ga lekker werken. Hoe je dat regelt met je pensioen zie je later wel.’ Dat had ik kunnen doen, natuurlijk. Maar ik wist heel goed wat er gebeurt wanneer je geen pensioen opbouwt. De oma van mijn vriend is bijna 90 en moet rondkomen van alleen AOW. Ze heeft het er vaak over. Niet dat ze klaagt, maar het is gewoon lastig. Soms wil ze een gebakje halen voor zichzelf. Dan doet ze het toch niet. Omdat ze het geld niet kan missen. Dat vind ik ontzettend sneu en wil ik voor mezelf ook niet. Dus ik besloot: ik ga zelf sparen voor mijn pensioen. Eerst maar eens op de ouderwetse manier, iedere maand geld overmaken naar mijn spaarrekening. Mijn ouders leerden me vroeger: probeer de helft van wat je krijgt te sparen. Kreeg ik twee gulden zakgeld, dan ging één gulden in mijn portemonnee om uit te geven. De andere gulden stopte ik in mijn spaarpot. Kijk, die 50% sparen haal ik tegenwoordig, nu ik op mezelf woon, niet meer. Maar sparen zit daardoor wel in mijn bloed.”

Tip van Dionne: “Krijg je geld binnen? Betaal dan altijd eerst jezelf uit. Eerst sparen, dan pas uitgeven. Als je sparen bewaart tot het laatst, blijft er niks over om weg te zetten.”

2017 – Leren beleggen
“Mijn broertje vroeg of ik een spoedcursus beleggen van hem wilde krijgen. Dat wilde ik wel! Hij belegt al van jongs af aan. De spaarrente stond zo laag. Als ik wilde dat mijn geld groeide, moest ik naast sparen ook iets anders gaan doen. In het begin vond ik beleggen spannend. Er hangt toch een beetje dat gevoel omheen van: ‘Pas op! Je kunt je geld kwijt raken.’ Dat is natuurlijk ook zo, maar ik leerde dat je dat risico flink kunt verlagen door te spreiden. Niet op één paard wedden. Ook beleg ik echt voor de langetermijn. Het geld dat ik inleg heb ik nog decennia lang niet nodig. Dus zelfs als het een paar jaar slecht gaat (zoals nu) staan daar weer wat goede jaren tegenover.”

2018 – Mijn eigen pensioenplan
“In 2018 nam ik ontslag. Ik wilde voor mezelf beginnen. Ik besloot nu een serieus pensioenplan te maken. Als ik vanaf nu freelancer bleef, was ik echt zelf verantwoordelijk voor mijn pensioen. Deed ik niets, dan was er ook niets. Ik las alles wat los en vast zat. Over pensioenen, over beleggen, over aftrekbare premies, over sparen. Uiteindelijk maakte ik mijn eigen pensioen, dat ik baseerde op drie onderdelen:

1. Sparen
Ik spaar zo’n 5% van mijn inkomen. Omdat ik dit geld voorlopig niet nodig heb, stop ik het in deposito’s. Dat zijn spaarrekeningen waarbij je geld langer vast staat, waardoor je een wat hogere rente krijgt. Iedere drie maanden leg ik een bedrag in. Ik werk met wat ze noemen depositoladders. Dat betekent dat ik meerdere deposito tegelijk heb lopen. Allemaal met een andere einddatum. Daardoor komt er altijd wel binnenkort een bedrag vrij. Niet dat ik dat uit ga geven. Het is echt geld voor mijn pensioen. Maar het voelt goed om te weten dat ik erbij kan, mocht er ooit nood aan de man zijn.

2. Beleggen
Beleggen doe ik nog steeds. Ik heb gekozen voor 50% aandelen en 50% indexbeleggen. Bij indexbeleggen koopt je geen aandelen, maar trackers. Een tracker is een groepje kleine aandelen. Je koopt dus niet een aandeel in één bedrijf, maar allemaal hele kleine aandelen in verschillende bedrijven. Zo spreid je je kansen en verklein je je risico. Ook in deze gekke tijden.

3. Pensioensparen
Toen ik voor mezelf begon, opende ik een pensioenspaarrekening. Ik leg iedere maand een vast bedrag in, waarmee zij voor mij beleggen. Mijn inleg is aftrekbaar. Dat betekent dat ik alles wat ik hierop inleg, van mijn inkomen af mag trekken. En over dat deel hoef ik nu geen belasting te betalen. Dat geeft me dus een belastingvoordeel.”

De verschillende manieren om te sparen voor je pensioen, en hoe het zit met belasting betalen over je spaargeld, lees je op de site van Wijzeringeldzaken.

2051 – Pensioentijd!
“In het jaar 2051 ben ik 60 jaar oud. Mijn vader gaat nu richting de 60. Een paar jaar geleden ging het bedrijf waar hij werkte, failliet. Vanwege zijn leeftijd was het daarna lastig voor hem om werk te vinden. Hij werkte soms hier, soms daar, dan weer even via een uitzendbureau, waar hij geen pensioen opbouwde. Ik zag hem ermee worstelen en dacht: hoe fijn zou het zijn als hij nu gewoon kon stoppen? Aan zijn situatie kan ik niet zoveel veranderen, maar mijn eigen toekomst ligt nog open. Dus werk ik er hard aan om tegen die tijd zelf met pensioen te kunnen. Ik hoef niet helemaal te stoppen, hoor. Ik vind mijn werk veel te leuk. Maar vanaf mijn 60e een stapje terug doen, lijkt me heerlijk. Misschien haal ik die leeftijd, misschien wordt het iets later. Ik hoef in ieder geval niet te wachten tot de overheid besluit dat het tijd voor mij is om met pensioen te gaan. Laat mij maar zelf de baas zijn over mijn pensioen. En zelf bepalen wanneer het mooi is geweest met werken.”

Dionne runt een eigen site, waar ze ook schrijft over haar geldplannen.

Share

15 Comments

 1. Audrey Reply

  Leuk dat Dionne en haar broertje hier al zo jong mee bezig waren! Zo zie je maar dat een goede financiële opvoeding heel belangrijk is.

  1. Simone Reply

   Ik ben tweedejaars student, 18 jaar. Ook ik ben heel erg financieel bewust opgevoed en daardoor doe ik nu twee studies tegelijk, werk daarnaast 10-12 uur in de week (afhankelijk van het aantal orders dat binnenkomt), en heb nog geen euro geleend bij DUO. Wel heb ik het reisproduct, maar dat is een gift mits ik mijn diploma haal (en daar ga ik vanzelfsprekend vanuit).

   We praatten thuis altijd al heel open over geld, we planden op mijn vijftiende al de geldzaken voor mijn studie zodat ik wist wat ik kon verwachten. Ik leerde goedkoop en voedzaam eten koken en op mijn zestiende wist ik precies hoe je een week kon eten voor 20 euro en ik wist ook dat het financieel zo veel scheelde om zelf te koken, dus dat deed ik ook al heel veel. Ik dacht als zestienjarige vwo 6-leerling in maanden en jaren studeren, en in uren werken, in de zin van ‘1500 euro voor x, dat is twee maanden wonen en studeren!’.

   Ik ben heel blij dat mijn ouders daar altijd zo open over waren, want ik ben nu al goed op weg met sparen voor een eerste eigen huisje en ik weet dat ik niet zit met de last van het moeten afbetalen van leningen. Mijn neven en nichten hebben jarenlang maximaal geleend en die zitten nu met die schulden en de verplichte maandelijkse afbetalingen, terwijl ze ook nog met de rest van hun kosten zitten. Dus als ik later kinderen krijg, wordt financiële kennis een belangrijk deel van de opvoeding, want ik weet hoeveel ik daar zelf aan heb gehad.

 2. Kaspar Reply

  Als kind was ik alleen maar aan het sparen, haha… Wist ook gewoon niet goed waar ik het geld aan moest uitgeven. Toen ik eenmaal een bijbaantje mocht ben ik direct gaan werken. Dus toen de tijd kwam om te studeren had ik dik 5000 gulden (ja ja… die was er toen nog!) op de spaarrekening. Na de studie was dat geld wel op… plus een studieschuld natuurlijk. Maar de mindset van geld opzij zetten is gebleven. Gedurende mijn leven was het lang niet altijd mogelijk om geld opzij te zetten. Maar desondanks bleef ik het doen. Meestal betekende dat dan aan het begin van de maand 200 euro op de spaarrekening zetten en eind van de maand er weer 500 vanaf halen omdat ik anders de rekeningen en de boodschappen gewoon niet kon betalen! Maar het hield wel de gewoonte er in om geld direct apart te zetten totdat je het écht nodig hebt… Die gewoonte heb ik nog steeds. Nu zet ik begin van de maand 600 euro apart (plus iedere eventuele financiële meevaller die er is) en moet er eind van de maand soms 100 a 200 euro toch weer terug. De spaarrekening (plus stukje beleggen) begint daarom nu toch eindelijk weer wat op te lopen!!
  Maar dat vroegpensioen? Dat wordt hem denk ik niet… Mijn doel is vooral lagere lasten zodat ik meer vrijheid krijg om een baan te nemen die ik écht leuk vind. Of misschien ook wat minder te werken… Wie weet!

 3. H Reply

  Mooi om te zien, daar is in de US een heel onderzoek naar gedaan.

  Fidelity’s rule of thumb: Aim to save at least 1x your salary by 30, 3x by 40, 6x by 50, 8x by 60, and 10x by 67. Factors that will impact your personal savings goal include the age you plan to retire and the lifestyle you hope to have in retirement. If you’re behind, don’t fret. There are ways to catch up.

  Kosten weergegeven bij de grootbanken zijn helaas altijd voor beheerskosten (gemiddeld 1,2%) direct bij De Giro in Vanguard of Blackrock scheelt je 0,9%. Nu zal je denken 0,9% dat valt mee, maar vermenigvuldig het met 30 jaar en je weet dat banken graag willen dat je gaat beleggen.

 4. dertigermetkids Reply

  hier ook een combi van sparen en beleggen. beleggen een vast bedrag per maand. nu 200. t liefst verhoog ik dat nog een beetje, maar er moet in en om t huis ook constant wat gebeuren.. 😉 finke spaarbuffer, levert weinig op maar voelt veilig. ook lossen we versneld mans studieschuld af (mijne was kleiner dus eerder afgelost) we lossen nog niet extra af op de hypotheek, misschien ooit wel, maar het is een annuitaire hypotheek dus die is sowieso afgelost over 27 jaar. man bouwt met zn baan pensioen op, ik niet als zzper. we spreiden dus voor de toekomst op diverse manieren, passend bij de situatie nu (beide fulltime werkend (ik werk thuis) , 2 jonge kinderen op de basisschool )

 5. GeldIsFijn Reply

  @dertigermetkids
  Waarom los je versneld je studieschuld af? Vaak is de rente hierop slechts 0.1% je hypotheek tegen de 2-4% tel uit je winst 🙂

  Daarnaast een goede tip om te bellen met de schuldeiser en aangeven dat je alles wilt betalen tegen een flinke discount…

 6. Saska | FinanceMonkey Reply

  Goed bezig, zeker verstandig om gebruik te maken van een dedicated pensioenrekening, of dit nu voor sparen of beleggen is. Het is fiscaal gunstig en gaat het een paar jaar slecht met je eigen bedrijf of wordt je ontslagen, dan hoef je niet eerst je geld op te maken voordat je aanspraak kunt maken op evt bijstand. Positief dus! Ga zo door!

 7. Vera Reply

  Ook ik beleg om wat eerder met pensioen te kunnen. Ik bouw wel pensioen op, maar zou pas ver na de 70 met pensioen mogen. Dat vind ik te laat. Hoeveel eerder ik uiteindelijk met pensioen kan weet ik niet, maar op dit moment toch al 3 maanden eerder. Gelukkig ben ik pas 30 en heb ik nog even om door te sparen (en beleggen).

 8. dertigermetkids Reply

  omdat dat me maandlasten scheelt. datzelfde bedrag kan ik daarna gaan investeren zonder dat ik maandelijks meer uitgeef. niet de beste keus dat ben ik zeker met je eens (beter nu al extra investeren) maar ik wil er gewoon vanaf. het is nu niet zo veel meer, dus ben er gewoon klaar mee na al die jaren. scheelt een maandlast. daarna vrije keus wat we met dat geld doen zonder extra schulden naast de hypotheek dus voelt gewoon fijner. soms is het gevoel vs verstand, in t geval van de schuld bij duo wint gevoel.. 😉

 9. dertigermetkids Reply

  rente op de hypotheek is ook maar 2,65 (en nhg dus zakt niet bij extra aflossen) man vond ook daarvan het rendement te laag en wil liever extra beleggen. ben ik met hem eens, maar dan t liefst zonder duo schuld. wil er gewoon vanaf 😉 (maar wie weet in de toekomst wel extra aflossen ok op de hypotheek hoor.. nu nog niet, andere prioriteiten.. dit jaar zonnepannelen aangeschaft bijv.)

 10. ria Reply

  Mooi dat ze zo jong er aan begint. Immers het is een heel bedrag wat je bij elkaar moet krijgen. Daarnaast is het ook dat je op deze manieren ook wendt aan minder uit te geven, dus in mijn ogen een win win situatie.

 11. G. Reply

  Ben heel benieuwd waar je belegt in spaardeposito’s. De rente is max 0,5% en 1% wanneer je het 10 jaar vastzet. Enlighten me please!! Dan doe ik ook mee………:)

  1. Dionne Reply

   Kijk eens bij LeasePlan. Daar zit ik bij en daar kun je al vanaf drie maanden geld vast zetten. De rente voor twee jaar is 0,75%. Niet veel, maar wel het minst risicovol omdat het onder het garantiestel valt in NL. Als je dat met een paar bedragen doet, is dat toch leuk.

   Uiteraard kun je ook beleggen en kun je meer krijgen, maar is het risico ook hoger. En ik wil mijn risico splitten. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *