Dit zijn de kosten van een hond

Sinds de coronacrisis nemen we massaal een huisdier. De honden in het asiel zijn hier natuurlijk erg blij mee. Maar is jouw portemonnee dat ook? Want wat zijn de kosten van een hond eigenlijk?

Door Saskia

Als ik aan een hond denk, dan droom ik weg bij eindeloze knuffelsessies en lange wandelingen. Maar een hond kost ook veel geld. Een bezoekje aan de dierenarts en je kunt een flinke rekening verwachten. Vaak worden de kosten van een huisdier onderschat. Twijfel je of je wel of geen hond neemt? Het helpt om alle kosten eens op te schrijven. Dit geeft overzicht van de extra uitgaven en zo bepaal je of je zo’n beestje eigenlijk wel kunt betalen.

Wil je een inschatting maken van de kosten voor jouw (nieuwe) hond? Dan zijn er veel zaken waaraan je moeten denken

De aanschaf

Hoe duur een hond is, is lastig te zeggen. De prijzen lopen ontzettend uiteen. Je kunt op het internet zoeken naar een hond, maar je kunt ook bij het asiel langsgaan. Bedenk van te voren hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Wil je een specifiek ras? Of geef je een dier uit het asiel een beter leven? Een hond uit het asiel is een stuk goedkoper (rond de €150) dan een rashond van een erkende fokker (tussen de €500 en €2250).

Eten & spullen

Je hond heeft natuurlijk eten, drinken en een mand nodig. Water pak je uit de kraan. Maar voor voeding is er veel keuze. Bij de supermarkt koop je voor een paar euro een zak brokken, terwijl je bij de dierenspeciaalzaak als snel een paar tientjes neertelt. Belangrijkste is dat je hond gezonde voeding krijgt. En dit hoeven niet per se de duurste brokken te zijn. Ook heeft je hond kauwbotten, snacks en soms vitamines nodig. Voor een middelgrote hond liggen deze kosten gemiddeld rond de €40 per maand.

Reserveer ook een bedrag voor verzorgingsproducten, zoals anti-vlooi middeltjes, shampoo of een hondentrimmer (rond de €40 per keer). Wat je voor de rest allemaal voor je hond koopt, bepaal je natuurlijk zelf. Je kunt het zo gek (en zo duur) maken als je zelf wilt. Fietskarren, extra luxe manden, buitenrennen, speelgoed, borstels, noem maar op. Wil je leuke dingen voor je hond kopen? Vergeet dan niet om Marktplaats te checken!

De hondenbelasting


Voor een hond betaal je belasting. Koop of krijg je een hond? Dan moet je dit aangeven bij je gemeente. Het verschilt per gemeente of en hoeveel je moet betalen. Bij de een is het tarief 0 euro, terwijl je bij de ander 125 euro mag aftikken. Een groot verschil dus. Op de site van je gemeente kun je zien hoe hoog de hondenbelasting voor jouw woonplaats is.

Kosten van de dierenarts

Je bent verplicht om je hond te laten chippen en registeren. Dit kost tussen de €10 en €30. Andere kosten bij de dierenarts kun je verdelen in vaste kosten en variabele kosten. Vaste kosten zijn vaste bedragen, zoals de kosten voor inentingen en papieren, (gebits)controle, weegmoment en ontwormen. Dit kost samen ongeveer €130 per jaar.

LEES OOK: Deze verzekering kan bijna altijd (veel) goedkoper

Variabele kosten zijn eenmalige kosten, zoals de kosten voor een castratie of sterilisatie, of van een medische behandeling. Een hond castreren of steriliseren kost rond de €300. Een operatie, medicijnen of een crematie zijn erg duur. Een CT-scan kost bijvoorbeeld €650 en een MRI-scan €800. Heeft je hond medische hulp nodig? Dan kun je aan de dierenarts vragen hoeveel dit ongeveer gaat kosten. Je kunt dan nog even nadenken voordat je beslist.

Wel of geen verzekering?

Omdat de kosten van de dierenarts erg hoog kunnen oplopen, kun je een hondenverzekering nemen. Hiermee zijn deze kosten gedekt. De premie voor zo’n verzekering ligt tussen de €5 en €80 per maand. Hoeveel premie je betaalt, ligt aan je eigen keuzes en wensen. Gemiddeld kost een verzekering voor een hond rond de €20 per maand.

Puppycursus en hondentraining

Er zijn allerlei cursussen en trainingen voor honden te vinden. Zo’n cursus of training is niet verplicht, maar soms wel erg leuk (en handig!). De meeste lessen zijn vanaf €15 per uur. Ook zijn er speciale hondenscholen waar je een individuele training kunt volgen. Deze lessen zijn wel een stuk duurder.

Uitlaatservice & vakantieopvang

Het kan zijn dat je zelf niet de ruimte of tijd hebt om je hond een paar keer per dag uit te laten. Gelukkig kun je dan een uitlaatservice inschakelen. Maar dit kost wel wat. Een uitlaatbeurt kost bij de meesten €10, maar je kunt ook een abonnement nemen. Ga je op vakantie? Dan kan je hond niet altijd mee en moet hij of zij opgevangen worden. Dit kost ongeveer €12 per dag.

Conclusie

Al met al komt er dus behoorlijk wat kijken bij de aanschaf van een hond. Je bent een vast bedrag per maand kwijt, maar het is ook slim om een potje te maken voor extra kosten. Je weet immers nooit wanneer je hond ziek wordt en naar de dierenarts moet. Wil je een hond kopen? Kijk dan eerst goed of je hier wel de (financiële) ruimte voor hebt. Een hond verdient natuurlijk een goed hondenleven!

Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: