Dorothée had nog €3,97 en bedacht toen een briljant plan

Dorothée (43) had drie jaar geleden nog maar €3,97. Toen deed ze iets dat haar leven en haar financiële situatie compleet veranderde.

Via meerdere mijlpalen vertelt Dorothéé haar geldverhaal. Van hoe ze er 4 jaar geleden voorstond, tot nu en haar beeld van de toekomst.

4 augustus 2016 – Rock bottom

“Binnen een paar weken ging het financieel helemaal mis bij mij. Ik ontving een belastingaanslag, kreeg maar niet betaald voor een grote opdracht en het was zomer. Als trainer van studenten, verdiende ik in die maanden amper geld. En dus had ik op 4 augustus nog maar €3,97. Verder was alles op. Al wekenlang stond ik stijf van de stress. ‘s Nachts lag ik wakker, te piekeren over hoe ik dit op ging lossen. Ik kwam er niet uit en ging gewoon door op de weg die ik altijd al liep, al wist ik dat die me nergens bracht. Ik denk dat ik rock bottom moest raken, het diepste punt mogelijk, om weer helder te kunnen denken. Ik had niets meer, ook niets meer te verliezen en er moest nú een oplossing komen. Mijn dochter zou twee dagen later thuiskomen van drie weken bij haar vader. Ze zou op die dag ook jarig zijn. Ik kon haar niet eens een cadeautje of een taart geven. Dus deed ik alles om aan geld te komen. Ik verkocht spullen op Marktplaats. Ik zocht naar bijbaantjes, maar dat leverde ook niet meteen geld op. Opeens had ik een ingeving: waarom schrijf ik geen boek over mijn situatie? Over in een rijk land als Nederland toch écht aan de grond raken. Blut zijn. En over hoe ik hier weer uit ga komen. Het boek moest ik nog schrijven, maar kon ik wel alvast verkopen. Voor een tientje per stuk. Ik maakte met mijn telefoon een filmpje van mezelf. Waarin ik vertelde dat ik de laatste €3,97 die ik nog had, net over had gemaakt naar de spaarrekening van mijn dochter. Met 0 euro op mijn rekening, voerde ik de druk op mezelf nog wat verder op. In een wereld waarin iedereen deed alsof het geweldig met hem of haar gaat, ging ik met de billen bloot. Ik had niks meer. En ik had geld nodig. Ik vroeg iedereen: ‘Koop mijn boek!’ Help me door deze periode heen en als bedankje krijg je straks een prachtig boek over hoe ik hieruit ben opgeklommen. Want ik zou eruit komen, dat wist ik zeker. Ik zette het filmpje op Facebook en het werd flink gedeeld. Media doken er bovenop. Aan het einde van de dag had ik 64 boeken verkocht á €10. Wat een geweldig lieve mensen, allemaal. Er stond dus €640 euro op mijn rekening. Ik kon boodschappen doen en bakte twee dagen later een taart voor mijn dochter.”

September 2016 – Leren van de beste

“Voor mijn boek ging ik ondernemers interviewen. Ik benaderde iedere ondernemer waarvan ik dacht te kunnen leren. Van Annemarie van Gaal tot Henny van der Most. Iedereen zei ja. Geweldig! Ik leerde van ieder gesprek. En ik besloot deze lessen direct toe te passen. Ik verdiepte me in businessmodellen, investeren, persoonlijke financiën. Ik verhoogde mijn uurtarief asl trainer iets en ging meer acquisitie plegen. Naast mijn werk met studenten, zette ik ook een plan op om meer commerciële klanten aan te trekken. Ik kon wel mensen willen helpen, maar de rekeningen moesten ook betaald. Ik merkte meteen dat er beweging kwam. Al binnen een paar weken had ik mijn eerste klussen te pakken. En kreeg ik weer geld op mijn rekening. Wat een rust gaf dat. Ik sliep weer goed.”

Februari 2017 – Eindelijk weer naar de kapper

“Zes maanden nadat ik het filmpje online zette, was ik financieel weer stabiel. Ik had spaargeld, ik kon mijn rekeningen betalen en ik had nieuwe, vaste klussen. Ik weet nog dat er in die tijd een blauwe brief op de mat viel en ik geen hartverzakking kreeg. Voor het eerst in tijden. Want ik wist: ik heb geld gereserveerd. Het was ook in die maand dat ik na zes maanden weer van mezelf naar de kapper mocht. Ik ging altijd naar een goede en vrij dure kapper. Daar stopte ik eerder uit geldnood mee. Ik had mezelf als beloning voorgehouden: als je er bovenop bent, mag je lekker naar je eigen kapper. Het was voor het eerst in tijden dat ik geld aan mezelf uitgaf. Dat ik dat weer durfde.”

De PorteRenee Nieuwsbrief

Meer spaarinspiratie? Persoonlijke verhalen? Tips en tricks? Je kunt het gratis in je mailbox krijgen.

En ontvang gratis te gekke motiverende  PorteRenee-kleurplaten. Op naar een volle spaarrekening.


2020 – Geld is niet vies

“Als ik nu terugkijk, zie ik heel scherp wat er mis ging. Ik had een negatief gevoel bij geld. Op de één of andere manier nam ik uit mijn jeugd mee dat mensen met geld geen leuke mensen zijn. Dat geld iets vies is, iets waar je ook niet over hoort te praten. Wanneer ik wel geld had, gaf ik het allemaal in een keer uit. In een soort paniek. Nu zie ik: geld hebben maakt je geen ander mens. Het maakt je alleen maar meer van wie je al was, omdat je de vrijheid en ruimte hebt om te doen wat je graag wilt en goed lijkt. Ik wilde voorheen de wereld veranderen zonder centen. Dat is lastig. Nu zie ik: dat gaat beter met geld op de bank. Dan kun je meer impact maken en ook meer weggeven. Dat doe ik nu ook. En zo blijf ik dat doen. Ik spaar, ik zet geld weg voor mijn pensioen, ik denk vooruit en ik deel. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, nu ik mijn kop uit het zand heb getrokken. Geld an sich is niet belangrijk voor me. En dat kan ik nu zeggen omdat ik er weer genoeg van heb.”

WIL JE DIT ARTIKEL NOG EEN KEER LEZEN?
Bewaar hem dan op Pinterest

15 Comments

  1. Alexandra Reply

   Hi Tom, waarom vind je dit vreemd? Ben ik weer heel benieuwd naar! Misschien kan je jouw verhaal een x vertellen aan Renee?

 1. Mankn Reply

  Mensen kopen een boek dat nog niet is uitgegeven? Hoe verkoop je dat dan, met welk verhaal? Mensen gaan van tevoren geld overmaken voor een boek dat er nog niet is…
  Hoe heet het boek?
  Wat zouden andere mensen doen die geen geld meer hebben?
  En waarom koop je geen brood van die 3 euro?
  Waarom maak je het over naar de spaarrekening van je kind?
  Veel vragen…..

  1. Renee Lamboo Reply

   Wow, Manon. Niet zo negatief. Check liever Dorothee d’r site. En wees vooral positief over het feit dat mensen Dorothée wilden helpen en in haar geloofden. Samen staan we sterker!

   1. Cin Reply

    De reactie van Mankn is toch niet negatief? Ze stelt gewoon vragen over hoe je een boek verkoopt dat nog niet bestaat, zo raar is dat toch niet. Ik ben daar ook wel nieuwsgierig naar. Zulke vragen zou je juist moeten stimuleren, naast vage inspiratie ook feiten en tips hoe je dit soort dingen kan doen, door te laten zien hoe andere mensen dit gedaan hebben.

    1. Manon Reply

     Mijn reactie was totaal niet negatief bedoeld Renée!
     Ik heb gewoon wat meer duidelijkheid nodig dan een ander en vraag me daarom (heel oprecht) dit alles af!

  2. Juul Reply

   Ik zou zo’n boek wel kopen, zeker als ik die persoon bijvoorbeeld via via ken of als het verhaal me gewoon erg aanspreekt. Dan vind ik 10 euro niet zo veel geld om iemand met zo’n idee te helpen en daar uiteindelijk ook nog een boek voor terug te krijgen als het allemaal lukt. Het werd door wat media opgepikt staat er dus veel mensen hebben het voorbij zien komen. Via sites als kickstarter investeren ook veel mensen in ideeën die ze leuk vinden door al te betalen voor een product wat nog gemaakt moet gaan worden.

 2. Debby Reply

  Jammer dat de comments zo negatief zijn. Een verhaal wat niet standaard is, zou juist inspiratie kunnen opleveren. Stap uit je comfortzone 😉

 3. Joke Reply

  Debby , mee eens ….
  Hoewel mijn eerste reactie ook wel was : hoe is dit mogelijk : echt nog maar € 3, 95 hebben en dan zo in een split second de ommezwaai ?????
  Maar goed , misschien inderdaad COMFORTZONE verlaten en openstaan voor iets wat niet standaard is .

 4. Gea Reply

  Knap hoe ze het doet ze probeert het hoofd koel te houden en creatief na te denken hoe verdien ik meer geld..Ik leef zelf van nog geen 1000 euro pm. Ik red mij prima heb geen schulden en werk met potjes.

 5. Janneke de Geus Reply

  Ook ik verkocht een paar jaar geleden mijn boek voordat ik het helemaal af had. Het leverde me de 4200 euro op die ik nodig had om het te kunnen laten drukken. Ik benaderde al mijn (social media) vrienden met enkele pagina’s beeldmateriaal die lieten zien waar het boek heenging. Maar de essentie in dit verhaal is diepgaander. De keuze maken om eruit te komen. Om een oplossing te vinden ook al weet je misschien nog niet hoe. Mij inspireert dit soort verhalen inderdaad. Ik vind geld enorm leuk, maar niet altijd makkelijk. Dat is mijn gelddoel; dat ik met gemak jan sparen. Gelukkig hebben we Renee om daarbij te helpen!

 6. Merle Reply

  Cool verhaal. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar haar boek, maar zie geen link naar haar website (of ik ben een muppet – deze optie valt nooit geheel uit te sluiten 😉 ). Kan deze nog worden gedeeld?

 7. Jeannine Laurens Reply

  Bijzonder verhaal. Vooral dat omdenken. Je moet wel op een gegeven moment. Ik denk dat het met het boek hetzelfde werkt als met crowdfunding toch? Je zamelt van tevoren geld in om het project, in dit geval het boek, te kunnen uitbrengen. Dit is geen liefdadigheid, maar een goed business idee. Leuk!

 8. Ank van Gulik Reply

  Ik vind dit idee zo creatief. En ik zou ook best het risico lopen om 10 euro te betalen voor iets dat nog vorm moet krijgen.
  In het verhaal sla je misschien wat stappen over, waardoor de reacties hierboven (of onder) soms wat negatief zijn.
  Het is/was een grandioos creatief idee. Als je nog meer van dat soort creativiteit produceert, vertel het ons.
  Vrolijke groet….en dat boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *