Porterenee, sparen, interview, geldverhaal, schulden, succesverhaal, rabobank, besparen

Dorothée had nog €3,97 en begon toen opnieuw

Dorothée (43) had drie jaar geleden nog maar €3,97. Ze zette een filmpje online waarin ze daar heel eerlijk over was. Weg met de schaamte. Het veranderde haar leven en haar financiële situatie compleet.

In iedere aflevering van Money Matters i.s.m. Rabobank vertelt iemand haar geldverhaal. Via meerdere mijlpalen naar hoe ze er nu voorstaan en de toekomst. Deze week het verhaal van Dorothée:

4 augustus 2016 – Rock bottom

“Binnen een paar weken ging het financieel helemaal mis bij mij. Ik ontving een belastingaanslag, kreeg maar niet betaald voor een grote opdracht en het was zomer. Als trainer van studenten, verdiende ik in die maanden amper geld. En dus had ik op 4 augustus nog maar €3,97. Verder was alles op. Al wekenlang stond ik stijf van de stress. ‘s Nachts lag ik wakker, te piekeren over hoe ik dit op ging lossen. Ik kwam er niet uit en ging gewoon door op de weg die ik altijd al liep, al wist ik dat die me nergens bracht. Ik denk dat ik rock bottom moest raken, het diepste punt mogelijk, om weer helder te kunnen denken. Ik had niets meer, ook niets meer te verliezen en er moest nú een oplossing komen. Mijn dochter zou twee dagen later thuiskomen van drie weken bij haar vader. Ze zou op die dag ook jarig zijn. Ik kon haar niet eens een cadeautje of een taart geven. Dus deed ik alles om aan geld te komen. Ik verkocht spullen op Marktplaats. Ik zocht ook naar bijbaantjes, maar dat leverde niet meteen geld op. Opeens had ik een ingeving: waarom schrijf ik geen boek over mijn situatie? En over hoe ik hier weer uitkom. Het boek moest ik nog schrijven, maar kon ik wel alvast verkopen. Voor een tientje per stuk. Ik maakte met mijn telefoon een filmpje van mezelf. Waarin ik vertelde dat ik de laatste €3,97 die ik nog had, net over had gemaakt naar de spaarrekening van mijn dochter. In een wereld waarin iedereen deed alsof het geweldig met hem of haar gaat, ging ik met de billen bloot. Ik had niks meer. En ik had geld nodig. Koop mijn boek! Ik zette het filmpje op Facebook en het werd flink gedeeld. Media doken er bovenop. Aan het einde van de dag had ik 64 boeken verkocht á €10. Er stond dus €640 euro op mijn rekening. Ik kon boodschappen doen en bakte twee dagen later een taart voor mijn dochter.”

De helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om zijn of haar financiële toekomst. Want hoeveel heb je nou precies nodig? Op deze pagina van Rabobank kun je precies uitrekenen wat je in de toekomst bijvoorbeeld voor je kinderen en je huis nodig hebt.

September 2016 – Leren van de beste

“Voor mijn boek ging ik ondernemers interviewen. Ik benaderde iedere ondernemer waarvan ik dacht te kunnen leren. Van Annemarie van Gaal tot Henny van der Most. Iedereen zei ja. Geweldig! Ik leerde van ieder gesprek. En ik besloot deze lessen direct toe te passen. Ik verdiepte me in businessmodellen, investeren, persoonlijke financiën. Ik verhoogde mijn uurtarief iets en ging meer acquisitie plegen. Naast mijn werk met studenten, zette ik ook een plan op om meer commerciële klanten aan te trekken. Ik kon wel mensen willen helpen, maar de rekeningen moesten ook betaald. Ik merkte meteen dat er beweging kwam. Al binnen een paar weken had ik mijn eerste klussen te pakken. En kreeg ik weer geld op mijn rekening. Wat een rust gaf dat. Ik sliep weer goed.”

Zie alle interviews die Dorothée deed met ondernemers op haar website www.geldproject.nl

Februari 2017 – Eindelijk weer naar de kapper

“Zes maanden nadat ik het filmpje online zette, was ik financieel weer stabiel. Ik had spaargeld, ik kon mijn rekeningen betalen en ik had nieuwe, vaste klussen. Ik weet nog dat er in die tijd een blauwe brief op de mat viel en ik geen hartverzakking kreeg. Voor het eerst in tijden. Want ik wist: ik heb geld gereserveerd. Het was ook in die maand dat ik na zes maanden weer van mezelf naar de kapper mocht. Ik ging altijd naar een goede en vrij dure kapper. Daar stopte ik eerder uit geldnood mee. Ik had mezelf als beloning voorgehouden: als je er bovenop bent, mag je lekker naar je eigen kapper. Het was voor het eerst in tijden dat ik geld aan mezelf uitgaf. Dat ik dat weer durfde.”

2019 – Geld is niet vies

“Als ik nu terugkijk, zie ik heel scherp wat er mis ging. Ik had een negatief gevoel bij geld. Op de één of andere manier nam ik uit mijn jeugd mee dat mensen met geld geen leuke mensen zijn. Dat geld iets vies is, iets waar je ook niet over hoort te praten. Wanneer ik wel geld had, gaf ik het allemaal in een keer uit. In een soort paniek. Nu zie ik: geld hebben maakt je geen ander mens. Het maakt je alleen maar meer van wie je al was, omdat je de vrijheid en ruimte hebt om te doen wat je graag wilt en goed lijkt. Ik wilde voorheen de wereld veranderen zonder centen. Dat is lastig. Nu zie ik: dat gaat beter met geld op de bank. Dan kun je meer impact maken en ook meer weggeven. Dat doe ik nu ook. En zo blijf ik dat doen. Ik spaar, ik zet geld weg voor mijn pensioen, ik denk vooruit en ik deel. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, nu ik mijn kop uit het zand heb getrokken. Geld an sich is niet belangrijk voor me. En dat kan ik nu zeggen omdat ik er weer genoeg van heb.”

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank. De inhoud is voor 100% van mij.

#strakshebjehetnodig

Share

9 Comments

 1. Mankn Reply

  Mensen kopen een boek dat nog niet is uitgegeven? Hoe verkoop je dat dan, met welk verhaal? Mensen gaan van tevoren geld overmaken voor een boek dat er nog niet is…
  Hoe heet het boek?
  Wat zouden andere mensen doen die geen geld meer hebben?
  En waarom koop je geen brood van die 3 euro?
  Waarom maak je het over naar de spaarrekening van je kind?
  Veel vragen…..

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Wow, Manon. Niet zo negatief. Check liever Dorothee d’r site. En wees vooral positief over het feit dat mensen Dorothée wilden helpen en in haar geloofden. Samen staan we sterker!

   1. Cin Reply

    De reactie van Mankn is toch niet negatief? Ze stelt gewoon vragen over hoe je een boek verkoopt dat nog niet bestaat, zo raar is dat toch niet. Ik ben daar ook wel nieuwsgierig naar. Zulke vragen zou je juist moeten stimuleren, naast vage inspiratie ook feiten en tips hoe je dit soort dingen kan doen, door te laten zien hoe andere mensen dit gedaan hebben.

    1. Manon Reply

     Mijn reactie was totaal niet negatief bedoeld Renée!
     Ik heb gewoon wat meer duidelijkheid nodig dan een ander en vraag me daarom (heel oprecht) dit alles af!

 2. Debby Reply

  Jammer dat de comments zo negatief zijn. Een verhaal wat niet standaard is, zou juist inspiratie kunnen opleveren. Stap uit je comfortzone 😉

 3. Joke Reply

  Debby , mee eens ….
  Hoewel mijn eerste reactie ook wel was : hoe is dit mogelijk : echt nog maar € 3, 95 hebben en dan zo in een split second de ommezwaai ?????
  Maar goed , misschien inderdaad COMFORTZONE verlaten en openstaan voor iets wat niet standaard is .

 4. Gea Reply

  Knap hoe ze het doet ze probeert het hoofd koel te houden en creatief na te denken hoe verdien ik meer geld..Ik leef zelf van nog geen 1000 euro pm. Ik red mij prima heb geen schulden en werk met potjes.

 5. Janneke de Geus Reply

  Ook ik verkocht een paar jaar geleden mijn boek voordat ik het helemaal af had. Het leverde me de 4200 euro op die ik nodig had om het te kunnen laten drukken. Ik benaderde al mijn (social media) vrienden met enkele pagina’s beeldmateriaal die lieten zien waar het boek heenging. Maar de essentie in dit verhaal is diepgaander. De keuze maken om eruit te komen. Om een oplossing te vinden ook al weet je misschien nog niet hoe. Mij inspireert dit soort verhalen inderdaad. Ik vind geld enorm leuk, maar niet altijd makkelijk. Dat is mijn gelddoel; dat ik met gemak jan sparen. Gelukkig hebben we Renee om daarbij te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *