Janke: “Zo erg veranderden mijn financiën in 2019”

Janke schreef de afgelopen maanden over hoe ze haar financiën probeerde te hervormen. Aan het einde van het jaar zet ze alle cijfers van 2019 op een rij.

Sinds begin september schrijf ik elke zondag over mijn avontuur. Mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. En man (of vrouw), wat heb ik veel geleerd. Over geld, maar ook over mezelf. Niet normaal. En hoewel ik het bij vlagen nog veel te langzaam vind gaan, zie ik ook wel dat er enorme vooruitgang is geboekt. En dat wilde ik wel eens in keiharde cijfers terugzien.

Laten we beginnen met de boodschappen. Mijn boodschappenbudget was €800,- per maand. Vooral omdat ik voor deze kosten rekening hou met het feit dat mijn vriend regelmatig mee-eet. Best een bedrag dus. Het is nog steeds niet mega laag. Maar we gaan de goede kant op. Sinds we werken met een weekbudget, zie ik deze kosten steeds meer omlaag gaan. Ons weekbudget voor boodschappen is €125,-. Dit is inclusief koopzegels. (Waarvan ik nu 3 boekjes vol heb. Een stiekeme spaarpot van meer dan €150,- Jeeh!) Per maand geef ik dus nu ongeveer €500,- uit aan boodschappen. Een besparing van €300,-

Lees ook: Ik schaam me dood voor mijn uitgaven.

Daarnaast geef ik aanzienlijk minder geld uit aan ‘losse rommeltjes.’ Vooral sinds ik een weekbudget heb. Ik vind het echt zonde om hiervan te moeten snoepen omdat ik zo nodig een nieuwe notitieboekje van de Hema moet hebben. En voor dit soort uitgaves ga ik al helemaal niet aan mijn spaarsaldo komen. Eeuwig zonde. Keiharde cijfers kan ik je hier dus niet over geven. Maar ik durf wel te zeggen dat me dit minimaal (en dat is echt een ondergrens) €100,- per maand scheelt. Aan non-uitgaven dus. Ik vermoed dat dit bedrag hoger ligt, maar laten we laag inzetten voor het jaartotaal.

De afgelopen maand heb ik natuurlijk ook meegedaan met de PorteRenee overstapweken. En met resultaat mag ik wel zeggen. Ik heb al mijn gewoontedier kwaliteiten achter me gelaten en ben er een middag voor gaan zitten om te vergelijken via PriceWise. Resultaat: allemaal nieuwe leveranciers en een maandelijkse besparing van €87,50. Dat is snel verdiend in 2,5 uur.

Ook sloot ik de rente van mijn hypotheek over. Nou ja, dat klopt niet helemaal. Eigenlijk middelde ik mijn rente. En dat leverde behalve geld, ook veel kennis op. Zo wist ik niet dat je bijvoorbeeld je rente kon middelen. Dat is handig als je, net als ik, nu bijvoorbeeld geen geld over hebt om de boete te betalen. Je kan dan toch een lagere rente krijgen. Voor mij betekende dit een besparing van €35,- per maand. Dat lijkt weinig, maar over de gehele looptijd is dat toch €9.000,- die ik niet hoef te betalen.

Is oversluiten van je hypotheek ook wat voor jou? Check het op Hypotheekoversluiten.com

Tsja, en dan de klapper van 2019. Dit nieuws heb ik nog niet eerder gedeeld met jullie. Wel de kosten. Daar ben ik eerlijk over geweest. Elke maand rookte ik in mijn eentje €250,- weg. Elke maand opnieuw. En je leest het goed. Ik rookte. Verleden tijd. Begin november ben ik gestopt. Ik heb er bewust niets over gezegd, omdat ik geen druk wilde voelden van anderen. Het is gelukt. Dus nu al bijna twee hele maanden. Een maandelijkse besparing van €250,-. Heerlijk!

Lees ook: Als ik stop met roken, kan ik mijn hypotheek aflossen.

Al deze besparingen samen geven een enorm resultaat. Ben je er klaar voor? Dan tel ik het allemaal even bij elkaar op. Sinds ik schrijf voor PorteRenee zijn mijn lasten met (tromgeroffel….) €772,50 per maand verlaagd. Per maand! Dat is meer dan €9.000,- per jaar. Hallelujah in de gloria. Wat een geld. En er zijn nog zoveel meer mogelijkheden. Denk aan mijn lease-auto. (Het contract loopt af over vier maanden. Hulde.) En aan mijn dubbele telefoonabonnement. Komt allemaal nog aan de beurt.

2019 loopt op zijn einde. En ik kan tevreden terugkijken. Over een paar dagen drink ik er zeker een glas bubbels op. Wie weet wel twee ook. En dan gaan we na het vuurwerk, de bubbels, de oliebollen en de nieuwsjaarwensen voor iedereen, er met frisse moed weer tegenaan in 2020.

Ik wens je een hele fijne jaarwisseling en hoop dat je me ook in 2020 weer blijft volgen en aanmoedigen!

16 Comments

 1. Bb Reply

  Super, gefeliciteerd! En dan vooral met stoppen met roken, ik heb je er al eerder eens naar gevraagd en ikzelf ben in oktober gestopt. Alleen dat als is een glaasje bubbels waard!

 2. Sandy Reply

  Gefeliciteerd! Roken is inderdaad zonde van het geld!!! Dat kan ik op geen enkele manier goed praten om het wel te doen. Dat roken scheelt je nu lekker zo’n €3.000,- per jaar, 1/3 van je besparing.
  Succes in 2020.

 3. Marina Reply

  SWoW, echt top! Voor het lezen dacht ik nog, ging ze maar stoppen met roken, dat levert veel geld op en gezondheid haha (spreek uit ervaring). Super dat het gelukt is!

 4. Natasja Reply

  Wat goed van je Janke, gefeliciteerd!!
  Het stoppen met roken vind ik wel het beste van het hele rijtje. Bravo! Daar verdien je veel meer mee dan alleen maar geld.
  Ga zo door in 2020!

 5. joke Reply

  Gefeliciteerd , wat een mooie resultaten.
  Zeker het stoppen met roken . Ik heb nooit gerookt maar weet uit de omgeving hoe moeilijk het stoppen kan zijn …
  Succes om door te zetten .
  Alle andere besparingen ; top gedaan hoor .
  Een fijne jaarwisseling gewenst ; laten we proosten op een mooi nieuw begin van 2020 ..

 6. joke Reply

  Goed gedaan zeg ; gefeliciteerd !!!
  Vooral dat stoppen met roken ; super ….!
  Fijne jaarwisseling en een gelukkig , gezond 2020 gewenst

 7. Anoniem Reply

  Wow! Mooie besparingen, maar bovenal het stoppen met roken is een mooie winst voor je gezondheid! Mag ik je vragen hoe het is gelukt? Manlief komt er hier maar niet vanaf en heeft al een ontelbaar aantal stoppogingen gedaan.

  1. Janke Reply

   Hoi, ik heb een datum geprikt en heb me avond ervoor letterlijk ziek gerookt. Daarna was ik zo klaar mee dat de eerste dagen een eitje waren. Daarna heb ik op zware momenten (3 per dag) een wortel gepakt, ben even gaan zitten en bewust even gaan wachten tot het moment over was. Verder heb ik geen hulpmiddelen gebruikt. Ik hoop van harte dat het je man gaat lukken. Het is super moeilijk.

 8. Leonard Reply

  Goed bezig, flinke besparingen.

  Dat je nu zoveel bespaard is wel je eigen schuld, van jaren slapen en veel gemaakte fouten (denk aan ooit begonnen met roken en nooit je financiën bekeken). Voor iemand die al jaren verstandig omgaat met geld valt er maandelijks niet zo veel mee te besparen.

  1. joke Reply

   Daarin heb je natuurlijk ook gelijk Leonard ..
   Ik kan echt nergens meer op bezuinigen , de rek is eruit .
   Maar als beginnend “wakker-wordend-persoon” is het een geweldige ontdekking !

 9. Dio Reply

  Een boodschappen budget van €800,- is ook wel heel erg veel… Maar ze heeft het nu wel goed aangepakt met o.a. een aantal Quick Wins.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *