janke freelancen valt tegen

Janke: “Het romantische plaatje van freelancen valt tegen”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag deelt ze een inkijkje in haar freelance leven. Wat onwijs gaaf is, maar soms ook vrij ingewikkeld. Freelancen valt soms best tegen

Ik zag mezelf al zitten ergens in een hip koffietentje, nippend aan een cappuccino al schrijvend aan een vlammende tekst. Het leven van een freelancer leek me echt onwijs romantisch. Het geeft je veel vrijheid, je kunt doen en laten wat je wilt, er is veel tijd voor je gezin en je verdient ook nog best een leuk inkomen. Toch?

Nu, 4 jaar later, ziet dat freelance leven er toch iets anders uit. Terwijl ik deze column typ, zit ik in mijn joggingbroek aan de keukentafel. Met een kop koud geworden bak koffie. Deze week heb ik ongeveer vijf deadlines, een cursus, ik moet een klant nabellen die steeds ‘vergeet om te betalen’ en mijn zoon heeft vrijdag een studiedag die ik even vergeten was. Daar gaan mijn ingeplande werkuren.

Tot zover het romantische beeld dat ik had van freelancen. En ik denk dat er meer mensen zo rooskleurig kijken naar werken als zzp’er. Persoonlijk zou ik toch niet meer anders willen. Toen ik vier jaar geleden voor mezelf begon zegde ik mijn baan ervoor op. Mijn baan, met een vast contract, die me elke maand €3000 netto opleverde. Daar werkte ik dan wel minimaal 60 uur voor. En of ik daar nou een leuker mens van werd? Ik denk het niet. Op dit moment betaal ik mezelf €1800 netto uit. Mijn omzet ligt iets hoger alleen moet ik van die omzet mijn (veel te dure) leaseauto betalen. Daarnaast zet ik elke maand 20% aan de kant om mijn belastingen van te kunnen betalen. Die 60 uur red ik niet meer, maar ondertussen werk ik stiekem toch weer bijna fulltime. Het voordeel is dat ik zelf mijn uren indeel. Omdat ik al mijn werk vanuit huis kan doen, kan ik er bijvoorbeeld ook voor kiezen om te werken als mijn zoon in bed ligt. Handig, want dat betekent dat ik ’s middags, als hij uit school komt, meer tijd voor hem heb.

En dat was ook precies de reden dat ik als freelancer wilde werken. Ik wilde mijn eigen tijd indelen, meer gevoel van vrijheid hebben en vooral dingen doen die ik leuk vond. En 75% van mijn tijd wordt ook zo besteed. Die overige 25% van de tijd besteed ik aan dingen waar ik van te voren helemaal niet bij stil had gestaan. Handelingen die ik helemaal niet zo leuk vind om te doen (bijvoorbeeld administratie) maar ook het handelen van kanten van het freelancen die ik niet voorzien had. Ik noem een paar voorbeelden en vertel je hoe ik hier mee om probeer te gaan.

Lees ook: Zo begon ik een eigen bedrijf met €7 investering.

 • Onzekerheid. Als je niet werkt, dan verdien je niks. Het is eigenlijk een super simpel uitgangspunt. Voor mij, als pietje planning, was dit even bijkomen. Ik moest dus zelf achter klanten aan. En laat dit nou niet mijn sterkste kant zijn. Die onzekerheid vond ik zo spannend, dat ik aan het piekeren sloeg. Zelfs zo erg dat ik het wilde opgeven. De zekerheid van elke maand een vast salaris, ook al is het werk minder leuk, leek ineens weer heel aantrekkelijk. Uiteindelijk heb ik voor een mix gekozen tussen losse opdrachten en vaste opdrachtgevers met vaste tarieven die voor langere tijd willen samenwerken. Vaak vind je dit soort opdrachten via betaalde websites waarop freelancers gezocht worden. Daar heb ik een gratis account. De namen van de opdrachtgevers zie ik daarom niet. Helemaal niet erg, want met een beetje speurwerk via Google en LinkedIn kom ik er eigenlijk altijd wel uit, en benader ik het bedrijf direct. Stout, he? Het heeft me toch twee van de drie vaste opdrachtgevers opgeleverd.


 • Verzekering en pensioen. Als je in loondienst bent, dan ben je automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Ik ben dat dus niet. Ik bouw ook nergens pensioen op. Meestal doe je dat in loondienst wel. Als ik een verzekering of pensioen wil, moet ik er zelf voor zorgen. Er zijn talloze aanbieders voor verzekeringen voor freelancers. En eerlijk gezegd schrok ik nogal van de premies. Persoonlijk heb ik er voor nu voor gekozen om een buffer aan te leggen op mijn zakelijke spaarrekening. Hier staat altijd €5000 op en ik kom hier niet aan. Dit is bedoeld voor mijn eventuele werkloosheid. Voor tijden dat het met de opdrachten wat minder gaat en ik minder verdien dan wat mijn lasten zijn. Ik heb  ervoor gekozen om geen verzekering te nemen voor arbeidsongeschiktheid. Dit is een persoonlijke keuze waarover ik geen advies kan en moet geven. Pensioen bouw ik ook niet apart op. Dit kan overigens wel. Ook dit is een hele persoonlijke keuze. In plaats van pensioenopbouw kies ik ervoor om (na de zomer) te starten met aflossen op mijn hypotheek. Dat is natuurlijk niet genoeg, maar ik ga me daar volgend jaar verder in verdiepen.

 • Wanbetalers. Afgelopen week was het moment, waar ik zo bang voor was, daar. Ik had een wanbetaler. Super irritant. Ik prijs mezelf wel gelukkig dat dit de eerste was in vier jaar. Maar wat vond ik het lastig. Hoe pak je het aan? Welke toon kies je eerst? Welke excuses accepteer je? En welke niet? Wat zijn mijn rechten eigenlijk? Ik werd er eerlijk gezegd heel nerveus en ook een beetje onzeker van. Uiteindelijk is het goed afgelopen en heb ik mijn geld (weliswaar een paar weken te laat) toch gekregen. Ik realiseer me nu wel dat dit dus een factor is die ik onderschat heb. Want wat als betaling echt uitblijft? Deze week moet ik achter een andere betaling aan. Ik kijk er niet naar uit kan ik je verklappen.

Lees ook: Door een familielid belandde ik in de schuldsanering.Al met al is er van die hippe koffietent, inclusief cappuccino, weinig terecht gekomen. Ja, ik had een te romantisch beeld bij freelancen. Nee, ik zou het niet meer willen ruilen voor een baan in loondienst. Er zijn dus gewoon zaken die enorm tegenvallen. Daar staat tegenover dat ik veel leuker werk doe, met veel leukere mensen samenwerk en dat ik die middagen er kan zijn voor mijn zoon. Oh, en de koffie die Renée op kantoor heeft, is wel lekker warm. Ook een voordeel.

Wie van de freelancers hier herkent zich hierin? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Ook wanneer je juist droomt van een leven als zzp’er.

Share

9 Comments

 1. Bregje Reply

  Heel herkenbaar! Ik geniet volop van de vrijheid en het plezier dat ik erin heb, maar die onzekerheid is af en toe een ongenode gast op ’t feestje. Toch ben ik gelukkiger dan ooit sinds ik de freelance-jas aantrok 😍

 2. Lauren Reply

  Oh yes! Dank je wel!
  Ik lees dit stuk en ik voel zo’n opluchting. Heb op het punt gestaan in mn carrière om voor mezelf te beginnen (met idd dat romantische idee van dat koffietentje) maar besloot mn baan niet gedag te zeggen. Een jaar later kreeg ik de kans binnen het bedrijf om mn droomfunctie uit te oefenen en ik ben zo blij dat ik ben gebleven. Ik bouw pensioen op. Verdien een godsvermogen. Heb alle vrijheid om de uren te maken die ik maak. En dan lees ik deze collum en valt mn laatste restje twijfel weg over de keuzes die ik maakte! Ieder zn ding uiteraard, maar dank voor deze eye opener!

 3. Tamara Reply

  Ik heb er zo vaak over gedacht om als zzper aan de slag te gaan, maar ja, als wat dan. En wat jij zegt, klanten zoeken en erachteraan, dat is niks voor mij.

  Dus, blijf ik gewoon lekker in loondienst.

  Mijn man is wel zzper, en ik vind de ‘zekerheid’ van 1 vaste baan toch wel fijn. Mocht hij dan even geen opdracht hebben, dan hebben we in ieder geval inkomen. Overigens heeft hij ook geen aov en geen pensioen opbouw. Hij gaat wel nog een keer kijken om zich bij een broodfonds aan te sluiten, misschien is dat ook iets voor jou?

  Wel hebben we een hypotheek verzekering, mocht hij AO worden, dan wordt na een jaar AO onze hypotheek (bijna) helemaal betaald door de verzekering.

  Wij hebben een grotere buffer, voor minimaal 6 maanden wat hij zichzelf als salaris uitkeert. Ik merk dat ik dit een fijne gedachte vind.

 4. Sabine Reply

  Mag ik vragen waarom je dit jaar begint met het aflossen van je hypotheek en je je volgend jaar gaat verdiepen in pensioenopbouw? Misschien is (Hogere) pensioenopbouw in jouw situatie wel veel gunstiger dan het aflossen van je hypotheek. Aflossen is lang niet altijd de gunstigste optie. Voor veel mensen is het psychisch we heel fijn. Al vind het zelf psychisch vooral fijn als ik een zo goed mogelijk rendement maak op mijn geïnvesteerde euro 😋

 5. Petra Reply

  Ik zou ook adviseren om eerst naar pensioenopbouw te kijken. Dat levert onmiddellijk belastingvoordelen op én waarschijnlijk is het ook op de lange termijn veel winstgevender voor je dan het versneld aflossen van je hypotheek. Je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld 40% hypotheek aflossen (lagere, maar wel voorspelbare opbrengst) en 60% pensioen inleg (hogere, minder voorspelbare opbrengst).

 6. Truus Reply

  Ik ben nu 3 jaar ZZP’er en herken me er niet in. Ik vind het heerlijk om als ZZP’er aan het werk te zijn! Ik hoef niet meer naar langdurende teamvergaderingen, geen studiedagen meer, geen overleg als ik met vakantie wil, niet bedelen om een cursus die ik graag wil doen etc.
  Mijn tijd is mijn tijd en kan ik net zo indelen zoals ik dat wil. Dus ben ik nu wel bij die leuke activiteit van dochter op school en kan ik iedere maandag en vrijdag thuis werken. Heerlijk, de hele dag in mijn joggingbroek, terwijl de wasmachine draait!
  De onzekerheid van inkomen herken ik wel, maar ik vertrouw er nu volledig op dat het goed komt, ook al heb ik af en toe een maand waarin ik geen declarabele uren heb.
  Ik betaal mezelf iedere maand 2.200 euro uit, dit is lager dan ik kreeg toen ik in loondienst werkte. Maar al mijn cursussen, reiskosten, vakliteratuur, kantoorartikelen en (een deel van) het internet en de telefoon zijn zakelijke kosten. Voor mijn administratie heb ik een boekhouder en als ik een te grote klus heb vraag ik concullega’s of zij een deel van de opdracht willen doen (uiteraard tegen betaling).
  Mijn omzet is goed. Ik heb een buffertje van 25.000 opgebouwd, zodat ik ook eens een jaar zonder werk kan zitten of ziek kan worden. De overige inkomsten zijn naar het extra aflossen van de hypotheek gegaan, want hoe lager de maandlasten hoe langer een laag inkomen volgehouden kan worden! Bovendien gaan we het huis verkopen als dochterlief uit huis gaat en dan gaan we een stuk kleiner worden. Van de overwaarde (die we nu al hebben) betaal ik mijn pensioen (naast het pensioen die ik al opgebouwd had in de 21 jaar die ik in loondienst heb gewerkt).
  Ik werk als adviseur en weet niet precies hoeveel ik werk. Dit verschilt per maand/week/dag. Mijn omzet is ong. 80.000 per jaar. (ex. btw)

 7. Ikkelien Reply

  Mijn man is ZZP-er (ik werk niet) en ook hij heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wel is hij lid van een Broodfonds. Misschien is dat iets voor jou?
  Je zit met een groep mensen uit je omgeving in een fonds en bij ziekte betaal je allemaal een klein beetje aan de zieke. Dit regel je niet zelf maar je spaart elke maand een bedrag op een rekening die van jou blijft. Als er een zieke is wordt deze dus betaald uit al die potjes. Zodra je uit het Broodfonds stapt heb je zelf weer de beschikking over je geld. Ook spaar je niet eindeloos. Als er genoeg in de pot zit, krijg je tijdelijk je inleg terug, tot er weer een zieke is en de pot aangevuld moet worden.

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk om te lezen dat je zo getwijfeld hebt en dat het toch zo goed uitgepakt heeft! Ideaal om zelf je tijd in te kunnen delen. Waarom de keuze voor maar 5000 euro spaargeld? Als je werkloos bent (tijdelijk) is dat nou niet echt een bedrag waar je het b.v. 6 mnd mee uithoudt. Dus ben ik nieuwsgierig naar je keuze voor dat bedrag. Of ben je dit bedrag nog verder aan het opbouwen?

 9. D Reply

  Ik ben nou vanaf morgen precies een week officieel zzp’er.
  En ondanks dat ik nog geen opdracht heb gelukkig nog wel blij met mijn keuze.
  T biedt zoveel mogelijkheden, maar ja alles heeft z’n voor en nadelen!
  Ik ga er vanuit dat met mijn ervaring en mindset t goed gaat komen.

  Via welke site heb jij trouwens een gratis account?
  En wat raadden jullie verder nog meer aan?

  Hoor t graag ☺️!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *