“Wat doe ik met mijn koophuis? Verhuizen, aflossen of investeren?”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Ze worstelt een beetje met haar koophuis. Wordt het verhuizen, aflossen of juist investeren?

Mijn koophuis kocht ik in 2015. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik na de dood van mijn vriend het kon opbrengen om in mijn eentje een huis te kopen op een plek waar mijn zoon en ik weer gelukkig zouden worden. So far so good. Om ons nieuwe huis weer een thuis te maken heb ik stevig laten verbouwen. Alleen ging dit vooral om “wat mooi was” en niet zo zeer op duurzaamheid. Hou het er maar op dat ik in die fase van mijn leven andere keuzes maakte. En dat was op dat moment meer dan oké.

Lees ook: Ik heb een koophuis, maar geen hypotheek.

Ik heb dus nu een prachtige keuken en badkamer. Hartstikke fijn, maar ondertussen heb ik nog wel tochtende houten kozijnen en op sommige plekken enkel glas. In 2015 boeide me dat niet zo, nu denk ik er toch echt anders over. Daar moet ik wat mee.

Mijn woning kocht ik ooit voor €170.000. Door de verbouwing heb ik een hypotheek van €191.000. Ongeveer 45% van mijn hypotheek is aflossingsvrij. Twee jaar geleden liet ik mijn huis taxeren omdat ik dacht dat ik wilde verkopen. Mijn huis zou toen voor €225.000 op de markt kunnen. Ik gok dat dit nu meer is. Maar zeker weten doe ik het niet. Verhuizen naar een goedkopere woning zou me dus ook geld kunnen opleveren. Maar ja, waar vind je die tegenwoordig nog?


Lees ook: Wat doe je met je overwaarde?

Verhuizen wil ik eigenlijk niet meer. Voor mij vervalt deze optie dus. Verhuizen zie ik pas over een jaar of vijf (op zijn vroegst) gebeuren. Als ik tot die tijd niets aan mijn huis doe, kan ik wel eens problemen krijgen. Op een lekkend dak of verrotte kozijnen zit ik niet te wachten. Bovendien: als ik het over een paar jaar goed wil verkopen, moet het wel een beetje van deze tijd zijn. En dat is het met enkel glas her en der dus echt niet.Ik weet dat ik iets moet doen, maar ik weet niet wat. Mijn gevoel zegt me dat het de beste optie voor mij is om te sparen en overal kunststof kozijnen (inclusief dubbel glas) te laten plaatsen. Een kostenpost van rond de €20.000. Hallo, zeg. Mijn energiekosten worden hierdoor wel lager en de waarde van mijn huis wordt hoger. Een win-win situatie lijkt me. Maar ja, het is ook een hoop geld.

De eerste offertes heb ik aangevraagd. Die zullen binnenkort binnen druppelen. Dan begint het grote bedenken wat ik wil. En onderzoeken wat wijsheid is. Hoe behoud ik de waarde van mijn huis of vergroot deze? Welke manier werkt het beste voor mij? Ik word ongelofelijk blij van het idee om extra af te lossen op mijn hypotheek. Maar als mijn huis aan de andere kant begint te vervallen, verlies ik dat geld gewoon weer in de waarde van mijn huis. Wat te doen? Ik zie veel mogelijkheden maar nog niet welke de beste is voor mij. De komende weken ga ik daarom op zoek naar antwoorden. En die deel ik natuurlijk hier met jullie.

Welke strategie heb jij met jouw droomhuis? Hypotheek versneld aflossen? Juist verduurzamen of misschien ben je juist wel verhuisd. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en meningen..

De overige columns van Janke vind je hier.