“Wat doe ik met mijn koophuis? Verhuizen, aflossen of investeren?”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Ze worstelt een beetje met haar koophuis. Wordt het verhuizen, aflossen of juist investeren?

Mijn koophuis kocht ik in 2015. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik na de dood van mijn vriend het kon opbrengen om in mijn eentje een huis te kopen op een plek waar mijn zoon en ik weer gelukkig zouden worden. So far so good. Om ons nieuwe huis weer een thuis te maken heb ik stevig laten verbouwen. Alleen ging dit vooral om “wat mooi was” en niet zo zeer op duurzaamheid. Hou het er maar op dat ik in die fase van mijn leven andere keuzes maakte. En dat was op dat moment meer dan oké.

Lees ook: Ik heb een koophuis, maar geen hypotheek.

Ik heb dus nu een prachtige keuken en badkamer. Hartstikke fijn, maar ondertussen heb ik nog wel tochtende houten kozijnen en op sommige plekken enkel glas. In 2015 boeide me dat niet zo, nu denk ik er toch echt anders over. Daar moet ik wat mee.

Mijn woning kocht ik ooit voor €170.000. Door de verbouwing heb ik een hypotheek van €191.000. Ongeveer 45% van mijn hypotheek is aflossingsvrij. Twee jaar geleden liet ik mijn huis taxeren omdat ik dacht dat ik wilde verkopen. Mijn huis zou toen voor €225.000 op de markt kunnen. Ik gok dat dit nu meer is. Maar zeker weten doe ik het niet. Verhuizen naar een goedkopere woning zou me dus ook geld kunnen opleveren. Maar ja, waar vind je die tegenwoordig nog?

Lees ook: Wat doe je met je overwaarde?

Verhuizen wil ik eigenlijk niet meer. Voor mij vervalt deze optie dus. Verhuizen zie ik pas over een jaar of vijf (op zijn vroegst) gebeuren. Als ik tot die tijd niets aan mijn huis doe, kan ik wel eens problemen krijgen. Op een lekkend dak of verrotte kozijnen zit ik niet te wachten. Bovendien: als ik het over een paar jaar goed wil verkopen, moet het wel een beetje van deze tijd zijn. En dat is het met enkel glas her en der dus echt niet.Ik weet dat ik iets moet doen, maar ik weet niet wat. Mijn gevoel zegt me dat het de beste optie voor mij is om te sparen en overal kunststof kozijnen (inclusief dubbel glas) te laten plaatsen. Een kostenpost van rond de €20.000. Hallo, zeg. Mijn energiekosten worden hierdoor wel lager en de waarde van mijn huis wordt hoger. Een win-win situatie lijkt me. Maar ja, het is ook een hoop geld.

De eerste offertes heb ik aangevraagd. Die zullen binnenkort binnen druppelen. Dan begint het grote bedenken wat ik wil. En onderzoeken wat wijsheid is. Hoe behoud ik de waarde van mijn huis of vergroot deze? Welke manier werkt het beste voor mij? Ik word ongelofelijk blij van het idee om extra af te lossen op mijn hypotheek. Maar als mijn huis aan de andere kant begint te vervallen, verlies ik dat geld gewoon weer in de waarde van mijn huis. Wat te doen? Ik zie veel mogelijkheden maar nog niet welke de beste is voor mij. De komende weken ga ik daarom op zoek naar antwoorden. En die deel ik natuurlijk hier met jullie.

Welke strategie heb jij met jouw droomhuis? Hypotheek versneld aflossen? Juist verduurzamen of misschien ben je juist wel verhuisd. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en meningen..

De overige columns van Janke vind je hier.

25 Comments

 1. Erik Reply

  Wat de financiering van de kozijnen betreft, kijk eens op de website http://www.energiebespaarlening.nl (SVn). Je kunt hier, vanuit de overheid, geld lenen voor verduurzaming van je woning tegen zeer aantrekkelijke tarieven (1,5% / 1,7%). Sommige gemeenten subsidiëren de SVn waardoor, bv. in Den Bosch, de energiebespaarlening een rente tarief kent van 1%! Looptijden zijn 7 jaar (lening t/m € 4.999,-) of 10 jaar c.q. 15 jaar (lening tussen € 5.000,- en € 25.000,- (maximaal)). De rente over deze lening is, net zoals de hypotheekrente, aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting.

  De energiebespaarlening is een mooi alternatief t.o.v. een verhoging van de eigen hypotheek met een bouwdepot. Geen gedoe met een adviseur / notaris en wijziging van je hypotheekakte. Het rentetarief is misschien dan hoger dan bij een gewone hypotheek maar de kosten van adviseur en notaris spaar je uit.

  Zeer veel bedrijven die kozijnen, dakkapellen, warmtepompen e.d. leveren kennen het principe van de energiebespaarlening en zijn ook genegen om achteraf betaling te accepteren vanuit het fonds van de SVn. Dat is mijn eigen ervaring.

  Zelf hebben wij de renovatie van onze kozijnen en dakkapel (€ 15.000,-) op deze wijze bekostigd. Hierdoor is onze woning ‘per direct’ meer waard geworden (+ € 22.000,- onderbouwd met taxatieverslag). Mochten we besluiten om te verkopen dan lossen we de lening zonder boete (!) direct af met de overwaarde/meerwaarde van de verkoop van onze woning.

 2. Claudia Reply

  Wij hebben besloten om de hypotheek te verhogen om een aantal investeringen te kunnen doen in het huis. Hierdoor hebben we het huis kunnen laten isoleren, vervangen wij onze voordeur met waar nog enkel glas in zit, laten wij noodzakelijk onderhoud uitvoeren zoals het vervangen van de voegen en de dakpannen en tot slot laten we een extra dakkapel plaatsen aan de voorzijde van het huis, waardoor de zolderetage nog ruimer wordt.
  Hierdoor betalen we wel 110 euro meer per maand, maar de energiebesparende maatregelen leveren meteen geld op. Hierdoor hebben we alles kunnen doen en is ons huis weer tiptop in orde.
  Nu hoeven wij ons alleen te focussen op het aflossen van de hypotheek.

 3. HereIsTom Reply

  Tja of sparen of hypotheek verhogen voor de verbetering van je huis.
  Wij hebben een paar jaar geleden ook alle kozijnen laten vervangen voor kunststof met driedubbel glas en gelijk het dak laten isoleren, als je twee maatregelen tegelijk laat doen dan krijg je er ook nog subsidie voor!
  De hypotheek rente is nu nog laag, dus kun je ook nog goedkoop lenen en deze weer aflossen als je later geld overhoudt.
  Wij zijn er blij mee want we verbruiken nu ook veel minder energie en hebben minder onderhoudt aan het huis.

 4. A Reply

  Je kan momenteel in veel plaatsen subsidie krijgen voor energiebesparend onderhoud op je woning. Als je het huis nog leuk vindt zou ik toch hier eens wat meer in duiken alvorens veel af te lossen of te verhuizen. Vooral nu het nog onzeker is of we echt een diepe crisis gaan krijgen of dat we wellicht alleen een dipje hebben dankzij Corona.

 5. Ralph de Horde Reply

  Persoonlijk zou ik niet in het huis investeren. Het rendement daarvan is veel te laag. Wel zou ik een nieuwe hypotheek aanvragen en de overwaarde investeren in vastgoed, helaas is 20000 niet genoeg om een nieuw huis te kopen, maar als je wat moeite doet kan je met meerdere investeerders wel een huis kopen. Neem een verhuurmakelaar en je hoeft niet meer naar het huis te kijken. En als laatste: bereken je rendement!! Investeer niet op basis van gevoelens.

  1. Eveline Reply

   Ralph, je reactie trigger me. Een nieuwe aanvragen en de overwaarde investeren. Daar zou ik wel meer over willen weten, tips?

   1. Ralph de Horde Reply

    Er is veel informatie te vinden over investeren en herfinanciering, maar als je geen professionele kennis hebt of er geen tijd voor hebt neem dan contact op met een financieel adviseur. Investeren is en blijft riskant, vooral nu de markt in rep en roer is vanwege CoVid-19.

 6. M Reply

  Ik zou persoonlijk eerst kijken of de kozijnen nog te verven zn. Maar dan heb je nog wel het enkel glas. Of je het beste de hypotheek kan verhogen of niet hangt ook vd vraag af of je de extra lasten kunt dragen. En hoe lang doe je er over om het bij elkaar te sparen. Heb je het allebei uitgerekend?

  Wij hebben overal dubbel glas en het is goed geisoleerd. Het enige wat ik nog wil aanpassen is de keuken. Ik zit er juist over te denken of we gaan oversluiten of niet vanwege onze hoge rente.

 7. Paul Reply

  Van het aflossen heb je pas profijt na enkele jaren, als je de investering eruit hebt gehaald. Maar van de aanpassingen aan je huis heb je direct profijt: lagere energierekening, hogere waarde van het huis, je doet iets kleins voor het milieu en ik kan me ook voorstellen dat je gewoon blij wordt van huisverbeteringen, hoe klein of groot ook. Zeker met de lage rente van nu zou verbouwen dus mijn keuze zijn.

 8. Arri Reply

  Als je deuren nog (redelijk) goed zijn dan zou ik die niet vervangen, kunststof deuren zijn erg duur, alleen kozijnen laten plaatsen valt mee. Je stookkosten gaan omlaag en je huis wordt comfortabeler.

 9. Tiny Reply

  Ik zou ook gaan voor investeren in dubbelglas en zoals hierboven wordt aangegeven ook goed om even in de subsidies te duiken. Kan zomaar aardig wat schelen. Pas als het huis in orde is gaan aflossen op de hypotheek, maar hou altijd een potje voor onderhoud. Onderhoud heb je toch aan een eigen huis.
  Meestal is verhuizen binnen een korte periode niet bepaald goedkoop, omdat je wel weer met al je kosten koper te maken hebt en bij een nieuw huis toch wel weer eea aan gaat passen.

 10. Lucinda Reply

  Het zijn dingen die je tegen elkaar moet gaan afwegen wat het beste voor je is zodat je er financieel nog fatsoenlijk uit kan komen, als dat wel verhuizen betekent, dan is dat iets wat moet gebeuren, ondanks of het wel of niet leuk is. Als ik dit zo lees dan ben ik wel blij dat wij een huis gekocht hebben waar qua isolatie amper meer iets aan hoeft te gebeuren en wij direct over kunnen naar zonnepanelen en een hybride boiler, lees steeds vaker dat mensen daar niet naar gekeken hebben tijdens het koop proces, het is juist iets waar wij andere ook mooie huizen op afgeschreven hebben.

 11. Diane Reply

  Hier ook gekozen voor verduurzamen, vooral vanwege comfort en milieu. Glas laten vervangen, nu bezig met het goed isoleren van de zolder. Mocht er geld over blijven dan kunnen we nog wat extra aflossen. Je krijgt nu ook subsidie als je meerdere dingen tegelijk aanpakt. Antwoorden zijn eensgezind hier geloof ik 😉

 12. Maarten van den Hoek Reply

  Voor mij was deze keuze simpel – huis onderhouden dan behoud het zijn waarde / wordt het meer waard.
  Ik heb alle kozijnen laten vervangen met Hoogwaardig dubbelslag (had al dubbelglas maar daar is dus ook enorme innovatie in geweest)

  Nu:
  – meer comfort in huis
  – een lagere gas rekening
  – meerwaarde op huis, voor wAt het waard is want dat is papieren winst…

 13. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mijn volgorde is: eerst verduurzamen en daarna extra aflossen. Verduurzamen is ook voor jezelf prettig, juist omdat je vaste lasten dan weer verder zakken en daardoor kun je uiteindelijk weer meer gaan aflossen. Mocht je tegen die tijd weten dat je wilt gaan verhuizen zou je ook kunnen zeggen; dat extra aflossen laat ik zitten, maar ik ga het geld sparen. Maar echt alleen als je op dat moment denkt; ik wil binnen nu en 5 jaar verhuizen. Zo niet/ wil je blijven wonen; dan als nog lekker aflossen.

 14. Edgard. Reply

  Sparen voor datgene wat je wil veranderen / upgraden. In ieder geval niets bij lenen lijkt mij de beste investering en een vorm van “aflossen”

 15. Van de Wardt-Olde Riekerink Reply

  Verhuizen dus. Investeren in energiebesparing levert niks op, er zit.geen premie.op de m2 prijs. Koop een huis dat al.geïsoleerd is, met een goede badkamer en kwuken voor hetzelfde geld. Profiteer van de lagere rente doordat je je hypotheek mag aflossen.

 16. Bouk Reply

  Waarom zou je willen verhuizen in de toekomst? Als dit huis jullie goed bevalt….lekker blijven zitten! Wij hebben een heel oud huis gekocht (1906) en wij doen ieder jaar iets. We sparen en dan geven we pas uit. Extra hypotheek of geld lenen doen we niet. Dit is ons 1e huis en ook laatste…. voor jezelf dus eerst bepalen waarom je weg wilt in de toekomst. Stukje bij beetje aanpakken dan kom je er wel!

  1. Fleur Reply

   Ik ben het hier mee eens. Als je gelukkig bent in je huis, mag dit ook wat kosten. Nu zeg ik niet dat je helemaal onderwater moet staan. Maar het is je huis, hier leef je (zeker op dit moment). Men vergeet wel eens dat een huis geen investeringsproject is. Mooi natuurlijk als je het gaat verkopen dat je er geld aan overhoud, maar je huis is toch vooral je thuis.

 17. Audrey Reply

  Ik zou zeggen: investeren. Ik had het geluk dat mijn huis al op alle fronten prima in orde was. Ik los dus nu extra af, maar ben wel van plan om ergens over 1/2 jaar de zolder aan te pakken en die dan ook goed te isoleren.

 18. Spaarvader Reply

  Wij hebben gekozen voor aflossen. Het huis behoeft geen grote verbouwingen en we zijn niet van plan te gaan verhuizen. Al ons spaargeld beleggen vinden we een beetje spannend. Door af te lossen dalen onze maandelijkse lasten, dat is ook fijn.

 19. Tamara Reply

  Wij hebben 2 jaar geleden geïnvesteerd in dit huis, zodat we er 5-10 jaar comfortabel kunnen leven. Een gedeelte van deze investeringen (een keuken die we mee verhuisd hebben naar dit huis) kunnen we verkopen zodra we dit huis gaan slopen en een nieuw energie zuinig /passiefhuis bouwen op hetzelfde perceel aangezien het wel onze droomplek maar niet droomhuis is.

  Tot die tijd profiteren we van een lager rente risico opslag omdat we het hoger hebben kunnen laten taxeren, en kunnen we de overwaarde die we gecreëerd hebben door de verbouwing, gebruiken in een investeringspand waardoor we een lagere verhuurhypotheek nodig hebben.

  Als ik jou was zou ik kijken welke investeringen het snelst geld opleveren, dmv subsidies, lage rente op duurzame lening en terug verdientijd (dus korter als je gewenste 5 jaar) , en eventueel mogelijk in hogere waarde bij verkoop (of lagere risico opslag als je geen NHG of spaarhypotheek hebt).

 20. KG Reply

  Je zou eens kunnen informeren of in je bestaande kozijnen dubbelglas geplaatst kan worden. Daarna gewoon zelf schilderen, dat zal nogal wat geld schelen en hoef je minder lang te sparen. Nog goede oude kozijnen weggooien is ook niet bepaald duurzaam.

 21. J Reply

  In de meeste kozijnen past gewoon dubbelglas. Het laten zetten van dubbelglas kost heel weinig geld. Wij hebben aan 1 kant van huis dubbelglas laten zetten en dat was iets van 1000 euro (glas incl laten zetten). stukken minder dan 20 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+