Janke: “Hoe gaat het eigenlijk met die financiële goede voornemens?”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag evalueert ze haar financiële goede voornemens.

Als ik nou iets geleerd heb van Renée de afgelopen maanden, is het het belang van evalueren. Wat waren mijn doelen ook alweer, gaat het nog steeds de goede kant op, wat kan ik verbeteren? En, heel belangrijk, vier je mijlpalen. Begin dit jaar deelde ik hier mijn financiële goede voornemens voor 2020. Ondertussen is het eerste kwartaal alweer voorbij. De lente is begonnen. Een goed moment om die voornemens er weer eens bij te pakken en te kijken wat de status is.

First things first. Wat waren ook alweer mijn financiële goede voornemens? Natuurlijk weet ik ze uit mijn hoofd, maar ik som ze hier nog even op voor de volledigheid:

 • Een spaarplan maken voor een nieuwe auto
 • Een spaarplan maken voor een vakantie
 • Een buffer opbouwen van minimaal €3000
 • Starten met extra aflossen op mijn hypotheek
 • Zorgen voor meer inkomen

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Hoewel ik weet dat ik een heel jaar de tijd heb om deze voornemens te halen, merk ik dat ik wat ongeduldig ben. Liever had ik alles nu al voor elkaar. Logisch, maar helaas niet zoals de werkelijkheid in elkaar steekt. Goed dus om mezelf dit nog een keer duidelijk te maken voor ik aan het evalueren sla.

Lees ook: Met deze 5 stappen maak jij je eigen spaarplan.

 • Het spaarplan voor de auto. In 2020 wilde ik sparen voor twee specifieke doelen. Een nieuwe (tweedehands) auto en een zomervakantie. Voor de auto had ik een spaardoel bedacht van €3000 en voor de vakantie was dat €2500. De auto was het allerbelangrijkste. Begin van deze maand heb ik namelijk mijn lease auto ingeleverd. Lachend. Tot ziens kostenpost van €800 per maand. Tot nooit. Het spaardoel van €3000 bleek iets te weinig voor de auto die ik uiteindelijk gekocht heb. Mijn nieuwe (tweedehands) auto heeft me €3350 gekost. Maar wat een genot dat ik deze zo cash kon betalen. Geen leasekosten meer. Nu budgetteer ik elke maand een bedrag van €50 voor eventuele reparaties. Deze zet ik apart in één van mijn Moneyou Go potjes. Geen verassingen meer voor mij.

 • Het spaarplan voor de vakantie. Omdat de auto voor mij veel meer prioriteit had dan de vakantie, ben ik pas afgelopen maand begonnen met sparen voor de vakantie. Het doel is €2500. Op dit moment staat er een bedrag van €500 in mijn “zomervakantie” potje. Omdat ik al mijn geldzaken in Excel bijhoud (en dat dan minimaal zes maanden vooruit), weet ik dat deze snel gevuld gaat worden. Onder andere met het vakantiegeld van mijn wederhelft. Precies als de vakantie start, is het spaardoel bereikt. Wat we gaan doen? Geen idee. Ik heb nog niks geboekt, dus we gaan een creatieve oplossing bedenken tegen die tijd. Voor suggesties hou ik me aanbevolen overigens.

Lees ook: Een goede Excel-sheet kan je financiën redden.

 • Een buffer opbouwen. Tsja, hier schreef ik al eerder over. Die buffer. Vanwege de auto heeft de buffer minder aandacht gekregen dan zou moeten. Ook had ik een tegenvaller met mijn CV installatie. Het doel is om €3000 op de buffer te hebben staan. De stand op dit moment: €600. Hier moet dus echt nog wel wat gebeuren. De komende twee maanden wordt de buffer maar mondjesmaat aangevuld. Vanwege ons vakantie spaardoel. Daarna gaat het hard. Mijn Excel (waar zou ik toch zonder zijn) vertelt me dat ik in augustus mijn doel heb bereikt. Heel stiekem wil ik mijn doel meteen verhogen. Maar eerst maar deze mijlpaal halen.

 • Extra aflossen op de hypotheek. Met mijn spaardoelen en het opbouwen van de buffer is er nu nog geen extra ruimte om af te lossen op de hypotheek. Dit wist ik van te voren, dus wat dat betreft ben ik niet teleurgesteld dat ik dit nog niet heb gedaan. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dit in oktober voor het eerst gebeuren. En man, wat ben ik daar blij om. Het staat dan ook dikgedrukt en onderstreept in mijn Excel overzicht. Voor mij is dit de grootste mijlpaal van het aankomende jaar. Zin in.


 • Meer inkomen. Afgelopen december betaalde ik mezelf €1000 per maand uit en werkte ik ongeveer 13 uur per week als freelancer. Ondertussen zijn dit er 24 uur geworden. Een verdubbeling. Dat zie ik ook direct terug in mijn omzet. Het verschil betaal ik mezelf nog niet uit. En dat heeft een goede reden, al zeg ik het zelf. Sowieso wil ik graag mijn inkomstenbelasting vooruit gaan betalen. Daar moet dan wel een bedrag voor klaar staan. Die spaar ik nu bij elkaar. En net als dat ik een buffer heb voor privé, wil ik nu ook zakelijk een buffer opbouwen. Stel, ik kom een paar weken zonder werk te zitten, dan wil ik dat wel op kunnen vangen. Mijn zakelijke spaardoel is dan ook om een buffer te hebben van €10.000. De teller staat nu op €2.000. Nog even te gaan dus. Meer inkomen is hartstikke gelukt, alleen zie ik dat in mijn privé financiën nog niet terug. En dat is voor nu prima.

Lees ook: Hoe uitgeven mij uiteindelijk meer inkomen opleverde.

Eigenlijk ben ik super tevreden met hoe het is gegaan de afgelopen drie maanden. Weliswaar is er nog genoeg te doen, maar er zit zeker schot in de zaak. Ik merk steeds meer dat ik andere keuzes maak en op een andere manier met mijn geld omga. Ik heb eigenlijk al weer zin in de volgende evaluatie na de vakantie. Weer een aantal mijlpalen om te vieren.

Hoe gaat het met jouw financiële voornemens? Ga jij je doelen halen? En hoe vier jij dit dan?

14 Comments

 1. Sandy Reply

  Hoi Janke,

  Die auto heb je dus al, vond het al raar dat ik geen reactie kreeg op mijn mail van 3 weken terug 😉. Geen probleem verder hoor. Die kun je nu strepen van je lijstje.

  Wat betreft het spaardoel voor de vakantie, hoop ik voor je dat we dan weer de vliegert mogen nemen ivm corona.

  Nu goed sparen, dan komt jouw privé/zakelijke buffer er ook wel.

  Hoe het nu uitziet, ga ik mijn spaarsaldo van €20.000,- wel halen per 31-12-2020. En dan op 1 januari de helft daarvan als extra aflossing voor m’n hypotheek gebruiken.

  1. Janke Reply

   Hey Sandy, ik heb je wel een reactie gestuurd. Kan die in de spam terecht zijn gekomen? Daar vond ik jouw mail naar mij ook. Desalniettemin had ik al veel aan je eerdere mail. Thanks 😊

   De vakantie laten we nu even voor wat het is. Ik spaar er nog wel voor, maar dan om het leuk te maken thuis. Aanzienlijk minder budget voor nodig.

   En fijn dat jij je spaardoel gaat halen. 🎉 Leuk om te lezen dat het sparen goed gaat. Haal ik ook motivatie uit.

 2. HereIsTom Reply

  Vakantie kun je dit jaar wel vergeten, zolang er geen vaccin is zou ik niet gaan vliegen.
  En als we wel weer naar buiten mogen zou ik in Nederland op vakantie gaan, hoeft ook niet zo duur te zijn.
  Het vakantiegeld kun je dan in je buffer stoppen, zodat je eerder extra kan aflossen op je hypotheek.
  Dan hou je volgend jaar meer geld over om dan te sparen voor een vakantie.
  Een jaartje vakantie overslaan is ook geen ramp, hebben wij ook dikwijls gedaan en vakantie in Nederland is ook erg leuk en kan goedkoop.

 3. Leonard Reply

  Sparen voor een auto en vakantie is belangrijker dan een buffer opbouwen? Dat vind ik raar! Die auto kan ik misschien nog wel inkomen, ik kan niet inschatten hoe belangrijk die is voor je (werk), maar die vakantie…..

 4. Relaxed Rijk Reply

  Wat ben je supergoed bezig zeg! Leuk om te lezen dat de zorgvuldige planning nu al zijn vruchten afwerpt. Inspirerend ook, ik ga mijn jaardoelen komende maand ook maar eens evalueren. Succes verder en geniet van de resultaten die je boekt!

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Leuk om te lezen dat je zo lekker bezig bent! En om te zien dat jij ook voor meerdere doelen tegelijk spaart terwijl iedereen altijd roept ‘dit moet eerst’. Nergens voor nodig wat mij betreft, met een goede planning kun je prima voor meerdere dingen tegelijk sparen dan alleen maar eerst voor je buffer!! Lekker ook dat je al wat doelen behaald hebt, ga zo door!

 6. Jansen , Chris Reply

  Er worden slechts weinigen echt rijk maar in mijn opinie kun je slechts een goed leven bij elkaar sparen door hard te werken als een slimme loonslaaf (ik ben zelf met vervroegd pensioen (met 52) gegaan in Hongarije (netto EUR 2500 tot 67; zelf gespaard), daarna EUR 3000 pm (afwachten hoe eea gaat met inflatie/deflatie, dit is ook relevant voor gewone werknemers_),

  Ik wordt echt moe (ZEER MOE) van al die opmerkingen, besparen hier, besparen daar.
  Geniet waar mogelijk van het leven als je werkt, werk hard, zeer hard en met verstand, geniet van de paar weken vakantie (Malediven, Sri Lanka, UAE, Egypte, ….) en zet de rest opzij.
  Slim zijn met belastingen helpt overigens zeer! (netto over EUR 100.000 over de jaren), wel flexibel zijn met verhuizen over de grens en timing!
  Boodschap, belastingen zijn vaak kostbaar maar ongelooflijk wat je kunt besparen.

  Ander voorbeeld, een uur overwerk zou meer dan genoeg moeten zijn voor een restaurant met de vrouw (ik was overigens alleenverdiener)
  Beter een uurtje extra werken dan stofzuigen, bedden opmaken ed

  Nu met Corona is eea natuurlijk niet zoals het was maar dat is voor iedereen, een groot luxe huis met een grote tuin en mensen die helpen verzachten het leed. Familie is natuurlijk niet in de buurt (vroeger kon je nog regelmatig reizen (10 uurtjes en je bent daar (door to door))), gelukkig is er nog telefoon en e-mail.

  Natuurlijk is eea nu zeer moeilijk met Corona, maar over 2 jaar zijn er weer kansen, en als je nu 40 bent, sorry, je had de kansen al moeten nemen. (Mantelzorg kan natuurlijk een probleem zijn en ook gezondheid, maar voor het grootste deel van de mensen is er geen excuus niet hard te werken en te verdienen), 9 tot 5 (of 6 helpt niet), van 5 in de ochtend tot 8 in de avond helpt wel, natuurlijk klaagt de familie maar op pensioen met 52 is ook iets).
  Overigens als zowel man als vrouw werken kan het nog eerder of je hebt nog meer te besteden. Gezondheid en geluk blijven belangrijk, maar gezondheid wordt veelal door geluk (genen) bepaald.

  Overwerken met een goede werkgever betekent niet alleen overuren, maar als je het goed doet, auto van de zaak en een goed basis-salaris (plus vooral belangrijk overuren niet gebaseerd op een klein salaris). Gebruik je verstand en laat het zien dat je kunt helpen (kon moet ik zeggen in deze tijd).
  Overigens hoeft werken niet altijd een horror te zijn, kan ook leuk zijn (niet voor mij op het einde maar het betaalde wel goed en dat is ook belangrijk).

  Sorry voor diegenen die over 40 zijn (te laat het leven te veranderen en echt vroeg met pensioen te gaan), je moet vroeg beginnen, ik ben overigens maar een eenvoudig mannetje met MAVO/MEAO maar wel praktisch.

  Dit allemaal overigens door eerlijk te zijn en te blijven (werkgevers zijn dat en meer belangrijk waarderen dat ook nog)

  1. Jan Reply

   @Chris, er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden. Heel veel en hard werken is daar zeker eentje van, fijn dat jij op die manier je droom hebt waargemaakt. Een ander kiest ervoor om misschien minder te werken en soberder te leven. Ook een optie, gelukkig kiest ieder zijn eigen weg.
   Dat je niet op je 40e het roer nog om kunt gooien om eerder met pensioen te kunnen ben ik het totaal mee oneens. Dan heb je nog steeds heel wat jaren om een verschil te maken!

  2. Martijn Reply

   Ander voorbeeld, een uur overwerk zou meer dan genoeg moeten zijn voor een restaurant met de vrouw (ik was overigens alleenverdiener)

   Een (1) uur overwerk, netto uitbetaald, zou genoeg moeten zijn voor een restaurantbezoek voor 2???

   Wellicht een uur uitbetaald in NL en uitgegeven in Hongarije.
   Of anders een restaurantbezoek aan De Gouden Bogen.

  3. Carola Reply

   Chris, je hebt het over “geen excuus niet hard te werken en te verdienen), 9 tot 5 (of 6 helpt niet), van 5 in de ochtend tot 8 in de avond helpt wel”. Ik ken mensen die hun jonge leven keihard hebben gewerkt, lange dagen etc. Want dan zouden ze “in de toekomst” rustiger aan kunnen doen. Helaas sloeg het noodlot toe en werd deze hardwerkende man maar 56. Hij werd ziek. Keihard gewerkt en nooit genoten van zijn gezin/geld en het leven. Want dat kwam “ooit wel”. Er bestaan meerdere wegen naar Rome.. zoals al eerder werd benoemd. Hard werken ben ik zeker een voorstander van maar verlies niet uit het oog dat er opeens heel veel kan veranderen in je leven! Kijk nu alleen al naar de corona crisis… en welke invloed dat op veel mensen hun leven heeft. Zowel qua gezondheid als financieel.

 7. BescheidenBeurs Reply

  Janke, mooi dat je zo je doelen hebt gesteld en ook al een aantal doelen hebt bereikt. Ik vraag me wel één ding af als ik zo naar je reserveringen kijk, waarom vul je eerst het potje van vakantie en bouw je pas daarna je buffer op? Zou je niet beter eerst die buffer opbouwen?
  Het is geen kritiek hoor, ik ben gewoon benieuwd naar je beweegredenen.

 8. Jan Reply

  Lekker bezig! Wat betreft de vakantie dacht ik ook meteen: Mocht dat niet lukken dit jaar kun je dat in je buffer stoppen en eerder wat aflossen op de hypotheek

  Maar ik snap heel goed dat vakantie voor iemand wel belangrijk is, ieder maakt zijn/haar eigen keuzes daarin. En Janke werkt tegelijkertijd ook aan de buffer dus prima toch?

 9. Vera Reply

  Mooi overzicht Janke, en het jaar is nog lang niet halverwege!

  Ook ik zou graag willen weten waarom je kiest voor eerst vakantie en dan pas buffer vullen? Vakantie kun (moet dit jaar?) prima overslaan, terwijl een buffer zo belangrijk is en iedere dag rust geeft.

  Wbt het vooruitbetalen van de inkomstenbelasting, dat zou ik juist niet doen. Gewoon van iedere factuur een deel wegzetten en daarvan achteraf in een keer het juiste bedrag betalen.
  Belastingdienst, voorschotten en teruggaves is vragen om fouten.
  Vooruit betalen levert je meer administratie op en geen winst, want dat geld kun je beter zelf nog even houden.

 10. Peter Reply

  Bedankt voor je verhaal, leuk om te lezen.

  Ik weet niet hoeveel netto salaris je per maand verdient maar een lease auto van 800 p.m. vindt ik best wel duur.
  Goed dat je deze hebt weggedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+