bankkosten

Janke: “Ik betaal elk jaar €220 aan bankkosten”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag schrikt ze. “Ik betaal elk jaar €220 aan bankkosten.”

Het hele hoofdstuk besparen ligt al even achter me. Natuurlijk let ik nog goed op mijn lasten. Zowel de vaste lasten als mijn variabele kosten. Maar ik kan met trots melden dat ik deze ondertussen zeer goed onder controle heb. Omdat ik ook wel een klein beetje bespaarmoe was, ben ik me gaan richten op sparen en meer inkomen. Beide met resultaat overigens. Besparen staat weer gepland voor na de zomer. Stap voor stap.

Nu was ik afgelopen week mijn financieel overzicht aan het bijwerken. Dat doe ik elke zondag. Het kost me ondertussen maar een minuut of tien. Heerlijk vind ik dat. Opeens viel mijn oog op een afschrijving die ik niet in mijn budget had staan. Є4,35 bankkosten op mijn lopende rekening. Wacht eens even. Ik heb namelijk meerder rekeningen bij mijn bank. Hoeveel betaal ik daar eigenlijk voor? Dat gaan we nu eens even uitrekenen.

Lees ook: Hoe een goede Excel sheet je financiën kan redden.

Ik bankier bij twee banken. Bij de ABN heb ik al mijn privé bankzaken ondergebracht. Al jaren eigenlijk. Je kreeg ooit zo’n gele buzzer cadeau bij een jongerenrekening en sindsdien ben ik klant. Mijn zakelijke bankzaken heb ik ondergebracht bij Knab. Ik hou het graag op deze manier gescheiden en dat wil ik eigenlijk ook wel zo houden.

Eerst start ik met mijn privé bankzaken. Bij de ABN heb ik vier lopende rekeningen. Daarnaast heb ik ook nog vier spaarrekeningen. Voor mijn lopende rekeningen betaal ik verschillende bedragen per maand. Als ik dit bij elkaar optel dan betaal ik elke maand €11,89 voor deze rekeningen. Hmm. Daar ben ik eerlijk gezegd niet zo blij mee. Per 1 april krijg ik ook al geen rente meer op mijn spaarrekeningen bij de ABN. Dus misschien is rondkijken naar alternatieven een goed idee.

Lees ook: Hoe je toch rijk kunt worden met een lage spaarrente.

Maar eerst wil ik nog even kijken naar de bankkosten voor mijn zakelijke rekeningen. Ook hier heb ik verschillende potjes. Ik heb één betaalrekening en drie spaarrekeningen. Bij Knab betaal je een maandelijks bedrag en hiermee kun je zoveel rekeningen openen als je wilt. Ook betaal ik een bedrag voor een automatische koppeling met mijn boekhoudprogramma. Die €1,50 die me dit kost vind ik meer dan prima. Voor dat bedrag ga ik zeker niet alles handmatig overtypen. De bankkosten bij Knab zijn voor mij €6,50 per maand. (Ze hebben bij Knab nu trouwens een leuke aanbieding. Kun je eens rustig kijken of het wat voor je is: Open online rekening bij Knab en probeer de eerste 3 maanden gratis.

Alles bij elkaar kosten al mijn rekeningen dus €18,39 per maand. Dat is €220 per jaar. Ik vind het nogal. Omdat al die bedragen zo los van elkaar worden afgeschreven, zijn ze me nooit eerder opgevallen. Gelukkig nu wel, dan kan ik er iets aan doen.

Ik ga mijn privé bankzaken overbrengen naar een andere bank. In dit geval MoneyYou. Hier kun je een gratis rekening openen. Je moet één keer een tegenrekening koppelen (dit mag overigens geen en/of rekening zijn) en daarna kun je deze rekening van MoneyYou voor alle gebruiken. Zelfs je salaris kan erop gestort worden. Je geld kan je in potjes verdelen (in plaats van verschillende rekeningen) en je kunt gewoon een gratis betaalpas aanvragen. Wat ik ook superhandig vind: in de app kun je de betaalpas koppelen aan één van je potjes. Zo kan ik dus ook gewoon mijn weekgeld systeem blijven gebruiken. Love it. En, best belangrijk, ik krijg bij MoneyYou nog gewoon rente. Op het totaalsaldo, dus ook op mijn betaalrekening.

Met mijn zakelijke bank wacht ik nog even. De voordelen die het pakket van KNAB me bieden tegen deze kosten, kan ik nog nergens anders vinden. Ik ben, voor nu, dus nog bereid om €6,50 per maand te betalen voor de diensten die er tegenover staan.Neemt niet weg dat ik weer lekker bespaard heb. In plaats van €220 per jaar te moeten betalen aan bankkosten, betaal ik nu nog maar €78. Toch een besparing van €142. En ik krijg weer rente. Ook lekker. Het is nog steeds geen vetpot (0,5%), maar het is al een stuk beter dan de 0% die ik nu krijg. En ik krijg de rente over mijn hele saldo bij MoneyYou. Dus niet alleen over het saldo van mijn spaarrekening. Ook fijn.

Ik ben supertevreden en stort me weer op mijn Excel-bestand. Net zoals elke zondag. En wat heerlijk om nu bij mijn privé bankkosten €0 in te kunnen voeren.

Heb jij wel eens gecheckt wat jouw bankkosten zijn? En zou je dan overwegen om je bankzaken ergens anders onder te brengen?

Share

23 Comments

 1. Maaike Reply

  Blijkbaar betaalde je alle rekeningen los bij ABN, niet handig want ABN heeft handige pakketten voor wanneer je meerdere rekeningen wilt gebruiken. Zou al een stuk schelen in de kosten waarschijnlijk. Ik heb Moneyou geprobeerd, maar vond deze bank persoonlijk nog echt te onvolwassen ten opzichte van een grote bank als ABN. En ik vind het belangrijk om een bank met instant payment te hebben, iets wat moneyou niet heeft. Dat pasje koppelen klinkt geweldig, juist voor iemand die voor veel dingen een potje maakt iets wat bij moneyou makkelijk kan, maar in de praktijk stond ik standaard in de rij van de winkel te denken ‘oh shit, het pasje staat nog verkeerd’ en als ik dan geen internetbereik had ter plekke had ik mooi een probleem. Ik zit nu bij Knab, daar kan ik ook naar hartelust potjes maken, en dat bevalt me goed, en heb nog een backup rekening bij ABN waar ik eerst alles had lopen.

 2. Lauren Reply

  Yes! Ik heb deze maand precies hetzelfde gedaan! ABN eruit, KNAB aangehouden en een rekening geopend op Moneyou. En het bespaart als een dolle, maar je moet wel even een middagje al je automatische incasso’s omzetten.
  Nog een pluspunt, voor een creditcard bij de ABN betaal je 25€ per jaar en bij de KNAB zit ie in je pakket! Was voor mij het laatste zetje 🙂

 3. Bouk Reply

  Wij hebben geen zakelijke rekeningen alleen gewoon een lopende en 5 spaarrekeningen en daar betalen we 2,95 per maand voor!

 4. Marco B Reply

  Ik heb ook sinds kort Moneyou maar merk dat ik die nog niet op veel plekken kan gebruiken met IDeal betalingen. Hou mijn ING dus nog even aan.

 5. Alisa Reply

  Ik betaal voor m’n betaalrekening €1,65/maand, 2 spaarrekeningen (zijn gratis) en m’n beleggingsrekening (gratis) bij ASN.
  Ook een fijn potjessysteem voor op de spaarrekeningen.
  Dik tevreden, niet in de laatste plaats omdat ik weet dat m’n geld in ieder geval zeker niet naar kinderarbeid/wapenhandel of dat soort ongein gaat! 🙂

  1. Aaf (Zuinigaan) Reply

   Hier precies hetzelfde, €1,65 per maand bij ASN = nog geen 20 euro per jaar.
   Ik ben bij ASN omdat ik dat een eerlijke bank vind, zonder dat ze geld steken in allerlei nare dingen.

 6. Budgettiger Reply

  Wat een hoop geld! Goed bezig met het omzetten, het had ook binnen de ABN anders gekund.
  Wij betalen €4,- per maand voor een pakket bij de ABN, dat is een pakket waarbij we momenteel 4 privé rekeningen hebben en 1 spaarrekening. Het is zelfs nog uit te breiden naar, pin me er niet op vast… 6 privé rekeningen.
  Binnen de privérekeningen hebben we zelf per rekening 3 potjes gemaakt. De spaarrekening heeft ook 3 potjes, deze zijn voor de lange termijn.

 7. Audrey Reply

  Als ik dit zo lees (inclusief reacties) ben ik aardig goedkoop uit bij mijn bank. Het bevalt me ook prima daar, en met de IBAN is overstappen ook niet de allermakkelijkste stap. Ik blijf dus lekker waar ik zit.

 8. MsMimi Reply

  Ik zit bij de ASN bank, omdat deze bank duurzame vooruitgang stimuleert. Allebei een pinpas voor 3,30 per maand= nog geen 40 euro per jaar. Betaalrekening en diverse spaarrekeningen. Prima service en duurzame bank:)

 9. Anna Reply

  Ik krijg een beetje het gevoel dat dit toch ‘verkapt’ reclame maken is. Er wordt geen enkele andere bank genoemd. En het is zeker een goede tip om eens naar te kijken, maar ik lees hier ook over de pakketten van ABN, daar is dan niet goed naar gekeken.
  Ik heb ook ooit een rekening gehad bij Moneyou ( ivm die potjes ). Dat was een half jaar. Dan werkte de app niet, 1x heeft het een week geduurd voor ik weer kon overschrijven, of kreeg ik pas 2 dagen later reactie. Uiteindelijk ben ik er mee gestopt. Zolang als ik leef zit ik al ouderwets bij de Rabobank. Deze rekening is geopend door mijn opa en oma bij mijn geboorte. ( alleen dat is al een drempel voor mij om over te stappen😅). Ik heb nooit problemen gehad met de betaalrekening, ook niet met de spaar. Die paar euro die ik dan per maand betaal…is het mij allemaal waard.

  1. Kaspar Reply

   Het is ook een stukje reclame…. Daar doet Renée ook nooit geheim over (al zou het bij artikelen als dit best iets explicieter gemeld mogen worden wat mij betreft!)

 10. Geldboom Reply

  Wij zijn van de ING overgestapt naar de knab vanwege de lage kosten, waar we in totaal maar €5 per maand kwijt waren. Nu zijn we overgestapt naar de ASN met 3 en/of betaalrekeningen en een creditcard: €12 per maand. Bijna 2,5 keer zo duur dus: maar we zitten nu wel bij een zeer duurzame bank. Dit is een bewuste keuze geweest aangezien wij zo bewust en duurzaam mogelijk proberen te leven.

 11. joke Reply

  Ik ben ook bij de ASN vanwege eerder genoemde aspecten : duurzaamheid en geen deals met wapenleveranciers ; zeer tevreden mee

 12. Suuz Reply

  Ik denk alleen maar, wat moet je met ácht rekeningen!?!?!?! En nee, ik ben niet van de ‘potjes’, dat wil zeggen, hier en daar is het gescheiden, maar dat hou ik gewoon heel overzichtelijk bij in Excel. Zonder bankkosten of gedoe.

 13. Marjan Reply

  Ik zit al jaren bij Moneyou en ING. De Moneyou jaren geleden geopend, omdat het meer spaarrente had, en die gebruik ik alleen voor sparen voor hypotheekaflossing/nieuwe (tweedehands) auto, welke dan ook eerder nodig is of kan. Mijn ING rekening is ook mijn Postbank rekening die ik heb sinds mijn geboorte zoals hierboven genoemd, en is een betaalrekening en een spaarrekening. Dat geld mag ik dingen mee doen, onderhoud aan het huis, vakanties, wat dan ook nodig is. Ik vind het prima zo, creditcard ook bij ING…

 14. Alinda Reply

  Hier ook zeer tevreden met ASN een betaalrekening met 2 bankpassen voor €3,30 per maand. Duurzaamheid vind ik erg belangrijk dus ik ben een erg tevreden klant en ik voel me erg betrokken. De app werkt fijn en op je spaarrekening kan je potjes maken. Oja en je krijgt rente op je betaalrekening (al is dat bijna niet meer het vermelden waard…).

 15. Marlies Reply

  Ha, wat fijn, al die mensen bij een duurzame bank! Ik heb Triodos gekozen. Met het idee dat ASN deel is van de Volksbank en daarvan het enige duurzame onderdeel. Triodos is helemaal duurzaam. Zelfs de hypotheek zit daar. Fijn!
  Ik ben wel bezig mn eigen rekening op te zeggen. Vanwege de maandelijkse kosten. Want gewoon de en/of gebruiken voor alles kan eigenlijk ook best. (Dat zal dan vast wel wennen, toch?)

 16. Kaspar Reply

  Ook hier een ASN klant. Die bank doet het kennelijk goed onder de Porterenee lezers! Ik zat zelf tot vorig jaar bij de Abn_amro. Net als Janke ooit bij een bank terecht gekomen via een kadootje. Toen geen hippe gele buzzer, maar een super gave spaarpot (ja hallo ik was 8 ofzo!). Maar bij ABN-AMRO werden de kosten steeds hoger en de service steeds minder. Dieptepunt voor mij was het afschaffen van de mobiel betalen app vorig jaar. Een bank die zó niet bij de tijd is en zijn klanten zó totaal niet begrijpt? Daar wil ik niet langer voor betalen…. Dus begonnen met een zoektocht naar een nieuwe bank. Moneyou heb ik ook bekeken. Maar daar zag ik wel veel minpunten: er is een tegenrekening nodig, er is geen instant payment én het is een volle dochter van ABN-AMRO – ik wou daar niet voor niks juist weg!). Duurzaamheid was ook voor mij belangrijk. Dus naar Triodos en ASN gekeken. Uiteindelijk heeft ASN dat gewonnen. Goed verhaal, duurzame bank, maar ook vooruitstrevend en een nette prijs. Tot zover heel tevreden met de gemaakte keuze! En gelukkig kan ik nu gewoon weer met de mobiel betalen (onlangs nog in het nieuws dat dat waanzinnig populair is, wat dacht men bij ABN-AMRO in vredesnaam toen ze besloten de stekker daar uit te trekken??).

 17. martine Reply

  Zit al sinds geboorte bij de Rabobank (was de enige bank toen in het dorp)
  Nu hypotheek daar en rekening aangekoppeld (spaarhypotheek)
  Hebben 1 en/of rekening 1 gezamelijke spaarrekening 1 werkrekening en kind ook 1 spaarrekening. Ga van het weekend bekijken wat het nou allemaal kost maar zit daar eerlijk gezegd wel prima. Vooral omdat de rekeningen allemaal overzichtelijk in de rabo app staan.

 18. Ghislaine Reply

  Geld besparen is fijn, maar een eerlijke bank hebben vind ik ook heel belangrijk. Daarom hebben wij voor Triodos gekozen. Alle andere bankrekeningen hebben we opgezegd. En zo moeilijk vond ik dat niet; de overstap service was prima.

 19. Caroline Reply

  Hierboven is het al een keer gezegd, maar bij het lezen van deze column bekroop me vooral het gevoel: ‘we hebben wat affiliate links en laten we daar een column omheen schrijven’. En zelfs als dat niet het geval is, wees dan op zijn minst transparant op deze pagina dat je geld krijgt als deze links worden gebruikt. Dit doet echt af aan de geloofwaardigheid, jammer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *