Janke: “Ik ga kleuren om beter te sparen” + een gratis barometer voor jou

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag start ze met vakjes kleuren om haar sparen te tracken. En natuurlijk voor een beetje extra motivatie.

Nog maar een kleine maand en dan ben ik van mijn dure leaseauto af. Ik doe alvast een vreugdedansje. Dat betekent namelijk dat ik vanaf dan een stuk harder kan gaan sparen. Oké, eerst gaat mijn spaarsaldo wat naar beneden omdat ik een auto ga aanschaffen. Dat saldo moet daarna snel weer omhoog.

April lijkt me een goed moment om mijn spaarplan nieuw leven in te blazen. Zodra de leaseauto de deur uit is en mijn tweedehands auto voor de deur staat. Op zich gaat sparen nu al vrij goed en heb ik een prima spaarplan. Mijn spaargeld sluis ik bij ontvangst meteen voor een deel weg naar een andere bank. Voor mij werkt het principe van het letterlijk niet kunnen zien van mijn saldo supergoed. Zo voorkom ik dat ik snel even geld overmaak om een paar nieuwe schoenen aan te schaffen. Zelfkennis is belangrijk.

Lees ook: Met deze 5 stappen maak jij je eigen spaarplan.

Ik merk dat mijn spaarsaldo voor mij iets heel statisch is. Er staat een bedrag, en dat is het dan. Dat zou toch leuker moeten kunnen? In mijn vrije tijd besteed ik vrij veel tijd aan mijn bullet journal. Vrij vertaald: een notitieboek waarin ik alles kwijt kan wat ik wil. Zo maak ik tekeningen en meters voor series die ik aan het kijken ben, boeken die ik nog wil lezen, trainingen die ik aan het volgen ben en ga zo maar verder. Dat kan natuurlijk ook voor mijn spaardoelen.

Op weg naar een rijk(er) leven

Bestel ‘m hier

Nog meer geldtips? In mijn ebook geef ik je 101 van mijn beste tips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Als ik dat sparen visueel maak, dan motiveert dat waarschijnlijk als een malle. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar als ik elke maand (of week) een vakje in kan kleuren, dan word ik daar écht gelukkig van. En, niet onbelangrijk, mijn gezinsleden ook. Je hebt dan een soort constante reminder waarom je aan het sparen bent. En waarom we dus niet meer eten gaan laten bezorgen. Om maar een voorbeeld te noemen.

Kleuren om te sparen dus. In mijn geval sparen we de komende maanden voor de vakantie en voor een buffer. Twee doelen dus. Omdat ik mijn financiën heb uitgewerkt voor de komende zes maanden, weet ik dat dit haalbaar moet zijn voor het einde van het jaar. Tijd dus om dit ook visueel te maken.

Lees ook: 15 gouden spaartips die je helpen sparen.

Voor beide spaardoelen download ik de spaarbarometer van Renée. Ze heeft er twee gemaakt. Eentje als een echte barometer en eentje als spaarmuur. De barometer gebruik ik voor de vakantie en de muur voor de buffer. Zielsgelukkig ben ik er mee. Ik kleur me een ongeluk. Zo fijn om te zien hoe je doel steeds dichterbij komt. Als we straks klaar zijn met sparen voor de vakantie komt er vast een ander doel. En daar gebruik ik dan weer een barometer voor. Want ze zijn oneindig vaak uit te printen, zoals ik nog inkt in mijn printer heb.

Beide meters hangen bij mij in de keuken. En blijkbaar werkt dit aanstekelijk. Mijn zoon wil nu ook een barometer. Hij wil €100 gaan sparen. Waarvoor? Dat weet hij nog niet. “Daar heb ik dan tijd voor om over na te denken.” En mijn vriend stelde laatst voor om na de zomer een barometer te maken voor alle aflossingen aan de hypotheek die ik van plan ben om te gaan doen. Zo zie je maar: kleuren is voor iedereen. En sparen eigenlijk ook…

Gebruik jij een extra motivatie bij je spaarplan? En welke is dat dan? Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit aanpakken.

17 Comments

 1. Kaspar Reply

  Even voor de technische afdeling: de links naar de PDF bestanden werken op de mobiel niet. Reageren werkt al zeker een half jaar niet op de mobiel én niet in de Chrome browser… En op dit moment werkt in Chrome zelfs het openen van artikelen niet meer… Dus Porterenee.nl is behoorlijk gehandicapt al enkele maanden. Misschien toch eens tijd daar naar te gaan kijken? Bij mij werkt het enkel nog in Internet Explorer naar behoren. Tamelijk onhandig!

  En in reactie op het artikel. Ik heb alweer een jaar een barometer hangen, inclusief streepjes met de jaartallen wanneer ik een bedrag gespaard wil hebben. Super motiverend! Maar ook super frustrerend wanneer het niet lukt… :/ Afgelopen jaar wilde ik 6000 euro sparen. Dat werd uiteindelijk maar 4000. Op dit moment staat de barometer al 5 hele maanden geheel stil: geen cent gespaard. Iedere maand weer tegenvallers… Deze maand dan eindelijk wat extra geld, mijn bonus was binnen. Yes! En toen kwam Corona om de hoek en gingen mijn beleggingen 750 euro in de min :/ Dag bonus! Dus zo het nu lijkt ook deze maand weer geen streepje op de barometer… Mijn ultieme doel is (zoals velen wel weten geloof ik) om een huis te kopen in 2021! Dan heb ik er exact 10 jaar voor gespaard!! Ik kijk er al jáááren naar uit. Maar zoals het nu lijkt gaat er dus toch nog weer een jaartje bovenop komen helaas…. Want het is nog maar maart, maar zoals het nu lijkt ga ik ook dit jaar het spaardoel bij lange na niet halen. (en oh ja: er komt wel waarschijnlijk wel weer een kleine 50 euro huurverhoging aan… (ieder jaar gaat het harder omhoog dan het vorige jaar), inmiddels betaal ik al zo’n 200 euro meer aan huur dan toen ik hier kwam wonen en je doet er helemaal niks aan! Ik baal er zo van om iedere maand zoveel geld weer te zien verdampen… Maar ik blijf er voor gaan! Volgende maand komt er wél weer een nieuw streepje op de barometer!! Hoop ik….

  1. Chantal Reply

   Hi! Bij mij werkt alles prima vanaf mn telefoon en ook gewoon via Google Chrome op mn laptop, dus misschien ligt het niet aan de website maar aan je telefoon/laptop?

   Verder on topic: Ik heb ook geprobeerd een bullet journal te beginnen, maar na 1x vond ik het al tijdverspilling. Maargoed, ik ben met sparen opgegroeid en heb nog nooit een stukje maand over gehouden aan het eind van mn salaris. En een Excel bestand met daarin ook hoeveel ik aan rente op het aflossen heb bespaard werkt voor mij ook beter. Ieder z’n ding, met kinderen is het inkleuren misschien leuker, maar mijn vriend doet niet mee aan het afbetalen dus dan is alleen voor mezelf wel een beetje kinderlijk.. 🙂

   1. Kaspar Reply

    Toch nog even over de techniek: wat raar! Ik heb het op drie verschillende laptops geprobeerd (verschillende merken) en op 2 verschillende PC’s op het werk (bij verschillende bedrijven, ander netwerk, ander merk, andere Windows versie zelfs), en daarnaast inmiddels op 3 telefoons (wel allemaal Samsung). En bij allemaal hetzelfde probleem :/ Het werk niet in Chrome en niet op de mobiele browser (Android dus, Apple heb ik nog niet geprobeerd). Dus ik durf toch wel te stellen dat het niet aan mijn telefoon/laptop ligt. Maar hoe het dan kan dat het de één wel werkt en bij de ander niet? Mij een raadsel! Ik heb dergelijke problemen (tot op heden) ook bij geen enkele andere site/blog gehad.

    En inhoudelijk weer: Ik denk dat dat stukje maand overhouden hierin wel erg belangrijk is…. Als je dat probleem nooit hebt dan is het ook niet zo’n uitdaging. Ikzelf heb iedere maand dat probleem weer…. Het is enkel de vraag hoeveel maand er nog over is aan het einde van m’n geld. Soms is dat 2 dagen (dan heb ik een goede maand), maar soms ook 3 weken! (echt waar…) En dan is ieder ding dat kan motiveren om tóch van het spaargeld af te blijven keihard nodig. En ik doe dat zelf als alleenstaande (wel met kinderen, maar die zijn de kleuren-leeftijd al láng gepasseerd en mijn sparen boeit ze weinig – behalve dan dat zij ook heel graag een keer dat huis willen ipv het huidige appartement).
    Ik vind er niks kinderlijk aan (en al was dat wel zo: wat boeit het? :P). Het werkt voor mij goed en ik vind het ook gewoon leuk (althans, als het lukt dus…. dat zit er de laatste tijd helaas even niet in!). Uiteraard is het wel waar: ieder zijn ding 😉 Bij mij werkte juist die Excel sheets niet zo goed, behalve dan eens in de zoveel maanden even een keertje om de balans op te maken hoe het zit met de inkomsten/uitgaven en of ik nog wel goed bezig ben. Voor mij is dat een goede manier om alle vaste lasten (en ook de variabele lasten die er iedere maand zijn) weer even kritisch te bekijken.

    1. Chantal Reply

     Vreemd, mijn telefoon is wel een Apple, maar mn werk laptop niet..

     Ik ben steeds benieuwder naar jou ‘waar doet ze het van’ 😬😬. Want als je een goede baan hebt met bonus, dan zal dat op die van mij lijken, alleen heb ik dan geen kids… 😉

 2. Mandy Coopmans Reply

  Wat een heerlijk stuk weer! Ik heb de barometers gedownload. Fun fact: De spaarmuur heeft 181 vakjes. Mijn hypotheek bedroeg, toen ik hem afsloot 5 jaar geleden, 181.000 euro. Past precies:)

 3. Chris Reply

  Wat een ongelooflijke onzin, sparen is goed, natuurlijk en dat heb ik ook vele jaren gedaan. De beste manier om te sparen is hard, echt hard te werken en je zelf onmisbaar te maken voor je werkgever. Je hoeft niet te besparen op eten (werkgever betaalt neem ik aan als je overwerkt). Ik zelf getrouwd (toegegeven geen kinderen (dat helpt met de financien)).

  Sparen, helemaal eens, ik ben met 52 op eigen kosten met vervroegd pensioen. Spaar door een extra te verdienen, niet door je meeste tijd te besteden aan besparen en boekjes bij te houden.

  Ik ben eenvoudig en simpel (geen bankman of crimineel), slechts gezond verstand

  1. Kaspar Reply

   Echt niet vervelend bedoeld, Chris. Maar wat je hier zegt is pas ongelooflijke onzin! Ja, leuk verhaal als je financieel mazzel hebt (en geen kinderen). Maar voor veruit de meeste mensen is dat dus niet weg gelegd… (het valt mij op dat veel mensen die het financieel heel goed hebben, ongeacht of dat wel/niet door heel hard werken komt, er een tamelijk vertekend wereldbeeld op na houden qua geld).

   Ik werk ook keihard (reistijd incluis gemakkelijk 50-60 uur in de week) voor een heel goed salaris (want ik ben inderdaad redelijk onmisbaar en heb een hoog opgeleide baan). Maar iedere dag overwerken is bij de meeste banen niet eens mogelijk, daarnaast ook niet wenselijk: wat moeten mijn kinderen dan eten? En wie brengt ze naar de dansles e.d.? Dus voor het merendeel van de mensen is gewoon harder/meer werken absoluut niet de oplossing (en vaak gewoon niet mogelijk)… Ja: om jezelf snel in een burn-out te werken wellicht en om te zorgen dat je geen privé leven meer hebt en dat eventuele kinderen niet meer weten wie die man/vrouw is die in het weekend aan tafel zit…

   Dus voor veruit de meeste mensen (ik durf te stellen toch zo’n 90%??) is (be)sparen de enige manier om financieel verder te komen. Dat is met een stukje gezond verstand gemakkelijk te beredeneren.

  2. bb Reply

   Slecht advies vind ik persoonlijk.

   Heel hard werken heeft meestal niet zo heel veel zin, heb ik al zoveel om me heen gezien en zelf ook ervaren. Het kost je alleen maar je eigen tijd en eigen leven. Niemand is namelijk onmisbaar. Sterker nog, ik kan er die echt heel hard werken maar daar geen leuke en creatieve werknemers van worden en er ook niet voor worden beloond, eerder nog irritatie oproepen. Ik zou zeggen, lekker je uren draaien en daarbinnen efficiënt werken, resultaten neerzetten en vooral zorgen dat die ook eens gezien worden, zodat je op cruciale momenten weer eens een paar stappen omhoog kan in dat salaris. Dus niet hard werken, maar slim.

   1. Kaspar Reply

    Exact. Hardlopers zijn doodlopers (en zoals met vrijwel alles bevestigt de uitzondering de regel). Een werknemer die zich écht onmisbaar maakt een zich in alle bochten wringt om extra uren te maken is voor een werkgever doorgaans helemaal geen aantrekkelijke werknemer…. en dat zal je dus ook terugzien in het salaris. En daarnaast zal dit gedrag je ook op privé vlak dus weinig geliefd maken en zal het veelal leiden tot een verknipt beeld van de realiteit waar anderen in leven. Slecht advies is daarom wat mij betreft nog een understatement…

  3. Carola Reply

   Wat een onzin Chris… jezelf als loonslaaf wegcijferen en alles geven voor je werk? Sorry dat is een leven die veel mensen niet willen leven. Ik werk zelf tussen de 33 en 40 uur in de week ongeveer met een prima salaris. Maar ik werk wel voor mezelf. En heb grenzen! Er is namelijk ook een thuisfront, en hobby’s en een leven… Ik heb bij mijn vader gezien hoe hij zich bijna letterlijk dood werkte voor zijn baas maar toen de crisis kwam was ook hij gewoon een nummertje… en wel het nummertje dat mocht vertrekken! Want te duur… sorry maar heb je daar dan jaren al je energie aan gegeven. Beetje zelfrespect mag er best zijn.

 4. Lucinda Reply

  Het wat meer visueel maken van je spaargeld, hoeveel je nog moet of hoe ver je al bent kan behoorlijk inspirerend werken. Wij willen wel blijven sparen, maar het hoeft niet zo die hard, maar kan het wel goed snappen.

 5. Youri Reply

  Ik heb zelf ook sinds enige tijd een ‘barometer’ hangen, naar aanleiding van deze tip in een ander artikel. Ik heb zelf gewoon een blaadje ruitjespapier op mijn magneetbord gehangen, hier had ik nog een heel blocnote van. Ik had gemist dat er ook een barometer-PDF hier op deze site werd aangeboden, maar ruitjespapier werkt net zo goed.

  Ik kan me herkennen in het verhaal van Kaspar: als je regelmatig een vakje kunt inkleuren werkt dit motiverend en geeft je dit een goed gevoel, maar als het een tijdje niet lukt, dan werkt het bij mij demotiverend en krijg je het gevoel dat je best doen niet goed genoeg is. Het is soms een hele opgave om dan positief te blijven. Gelukkig lukt mij dat na enige tijd meestal wel.

  Ik heb zelf twee barometers hangen: één voor een financieel doel en en ander voor het aanleren van een goede gewoonte.

 6. Bouk Reply

  Leuk die spaarmeters! Wat mij pas triggert is het doel echt visueel hebben. Daarom heb ik een foto aan de binnenkant van onze kelderkast gehangen van een mooi vakantiehuis op mijn mooiste vakantieplek ooit! Omdat we heel graag daar voor een langere periode willen verblijven….en dat kost heel wat! Dat is mijn stimulans!

 7. L Reply

  Heel herkenbaar Kaspar. Ik ben een goede spaarder, maar moet het hebben van flexcontracten dus moet iedere paar maanden opnieuw solliciteren. Ben ook hoog opgeleid dus dat is het niet. Inmiddels heb ik een nieuwe tactiek. Ik bekijk het aflossen per 1000 euro. Normaal kon ik standaard 1x pj 10% aflossen, maar nu heb ik ook mijn studiekosten erbij. En ik probeer de buffer aan te vullen. Maar wij hebben de hypotheek op 1 salaris afgesloten in 2014, dat zou nu niet meer lukken. En ook een grote zak eigen geld meegenomen. Ik zie het nu als een stresstest net zoals voor banken 🙂 Daarom weet ik dat ik nog veel moet doen en veel moet solliciteren.

 8. M Reply

  Zijn er helemaal geen wijzigingen in je plan door corona? Het lijkt me dat de wereld op zn kop staat voor alle zzp’ers. Ik wacht op een stuk waarin janke of renee hier aandacht aan besteden ;).

  1. Renee Lamboo Reply

   Ah, ja. Niet iedere zzp’er heeft hier last van. Wel veel mensen, niet allemaal. Wij laten sparen gewoon doorlopen zolang als dat kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+