Janke: “Ik kan over 17 jaar hypotheekvrij zijn”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag maakt ze de balans op en rekent ze uit dat ze op deze manier over 17 jaar hypotheekvrij kan zijn.

Dit is de een na laatste column die ik schrijf voor PorteRenee. Volgende week is het dan echt de laatste keer. Maar voor het zover is vind ik het zelf wel leuk om de balans op te maken. Wat hebben deze column en (heel belangrijk) mijn acties me nou daadwerkelijk opgeleverd in keiharde cijfers?  

Voor ik de balans ga opmaken, deel ik eerst graag de reden dat deze column op zijn einde loopt. Het doel van mijn avontuur is om financieel onafhankelijk te worden. Iets wat je niet overnight wordt. Ondertussen weet ik, en jij hopelijk ook, dat het tijd en inzet vergt. Mijn start was geweldig. Ik kon enorm besparen, een spaarplan maken en vast nadenken over de toekomst. 2020 is het jaar van de boel op de rit krijgen en van het opbouwen van een buffer. Daarna komt voor mij pas vermogensopbouw. In welke vorm dan ook. Dat betekent dat ik eigenlijk alleen nog kan schrijven over de groei van mijn buffer of het saldo op mijn spaarrekening voor onze zomervakantie. En dat de rest van het jaar. Ik kan me spannendere dingen voorstellen eerlijk gezegd. Voor jou en voor mij.

Lees ook: Mr. FOB (49) kan stoppen met werken.

Dus heb ik, in goed overleg met Renée, besloten om er voor nu mee te stoppen. Maar natuurlijk niet voordat ik weer de keiharde cijfers heb gedeeld. De eindbalans als het ware. Mijn huidige kasboekje. Eigenlijk de kostenvariant van “Waar doet ze het van” van Janke. Nu en toen (9 maanden geleden). Leuk!

UITGAVEN                                       NU                                                     TOEN

Hypotheek                                       €644                                                  €679

Gas, water, licht                             €158                                                  €199

Zorgverzekering                             €96,50                                               €103

Overige verzekeringen                €34                                                     €60

Studieschuld                                    €62                                                    €62

Boodschappen                                €500                                                  €800

Persoonlijke Verzorging               €200                                                  €200

Auto incl. brandstof                      €300                                                  €750

Internet en TV                                €36                                                    €49

Telefoon                                           €60                                                    €120

Abonnementen                              €45                                                    €100

Huisdieren                                      €120                                                  €120

Uiteten / leuke dingen                  €200                                                  €400

Zakgeld Ruy                                    €10                                                    €5

Totaal                                              €2465                                                €3647

Ik hou heel even mijn adem in. Even snel rekenen en dan tromgeroffel. Mijn maandlasten zijn met €1182 gedaald. Hallo! Dat is ruim €14.000 per jaar. Wat een enorme bak met geld is dat. Daar kun je veel mee doen op het gebied van financiële onafhankelijkheid. Fijn!

Dit geld heb ik natuurlijk nog niet nu op mijn rekening staat. Sowieso ben ik nog geen jaar bezig, en er was ook nog zoiets als een spaarplan. De auto, de buffer en de vakantie. En zakelijk heb ik helemaal nog wel wat bij elkaar te sparen. Dat heeft nu prioriteit. Eerst alle schaapjes op het droge, en dan pas bedenken hoe we verder komen met die financiële onafhankelijkheid.

rekeningen betalen

Lees ook: Zo verslavend is aflossen (vergeet je buffer niet)

Na de zomer zijn alle spaardoelen behaald. Althans, daar ga ik nu van uit. Soms zit er namelijk ook wel eens wat tegen. Minder inkomsten bijvoorbeeld of een auto die gerepareerd moet worden.  Als al deze doelen behaald zijn, dan ga ik beginnen met extra aflossen op mijn hypotheek. En nu ben ik toch wel erg benieuwd, met deze cijfers in mijn achterhoofd, wat dat zou betekenen.

Stel ik begin in oktober met een extra aflossing van €1000 per maand op de hypotheek. Dat zou neerkomen op €12.000 per jaar. (Handig, want dit valt binnen het bedrag wat ik elk jaar boetevrij mag aflossen.) Mijn openstaande hypotheek is ongeveer €200.000. Dan zou ik in iets minder dan 17 jaar mijn hypotheek af kunnen lossen. Dat is in essentie iets korter, want ik los natuurlijk ook nog mijn gewone “aflossing” elke maand af. Voor het gemak van de berekening ga ik nu uit van 17 jaar. Dat is 8 jaar eerder dan wanneer mijn hypotheek afloopt. Als ik niks doe, blijf ik na de looptijd met het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek achter. Dat is in mijn geval iets minder dan de helft.Heel kort door de bocht betekent dit dus dat ik over 17 jaar (als ik 54 ben) hypotheekvrij kan zijn. Als ik niet extra ga aflossen, dan ben ik straks 62 en heb ik nog steeds een hypotheek van ongeveer €100.000.  Tsja, die keuze is wat mij betreft niet zo moeilijk. 17 jaar duurt nog best een tijd en misschien gebeuren er in die tijd nog dingen in mijn leven die een heftige impact gaan hebben op mijn financiën. Zowel positief als negatief.

Voor nu ben ik waanzinnig blij en trots met dit resultaat. Het geeft goede hoop voor de toekomst. Goede hoop dat ik precies daar kom waar ik wil zijn: bij financiële onafhankelijkheid. En dan tel ik nog niet eens al die waardevolle lessen mee die ik heb geleerd door het schrijven van deze column. De meest waardevolle lessen deel ik volgende week, in mijn allerlaatste column voor PorteRenee.

16 Comments

 1. M Scholten Reply

  In mijn ogen ben je al een heel eind op weg. Ik denk dat je een hoop anderen die hier net mee beginnen hebt geinspireerd. Ik leef eigenlijk altijd al redelijk zuinig, met af en toe een uitzondering. Maar daar spaar ik voor. Aan de corona crisis kan je zien dat lage lasten / een buffer wel relaxed zn. Misschien gaan er meer mensen uit nood besparen e.d.

 2. Sandy Reply

  Jammer dat je gaat stoppen met deze column. Maar aan de andere kant ook wel begrijpelijk … Mij zou het sowieso al niet lukken om 52 weken iets nieuws te schrijven. Dus petje af dat je dit al 9 maanden is gelukt. Ik hoop dat je eind dit jaar of begin januari 2021 nog een stukje van Renée mag en wil schrijven over hoe dit jaar is verlopen en of je je financiële doelen hebt behaald.

  Over die 9 maanden gesproken … In die tijd heb je je maandlasten met bijna €1200,- naar beneden gebracht. Chapeau!!! Alleen die €200,- per maand aan persoonlijke verzorging kan ik (als man) niet bij … Die moet je zeker nog met €100,- per maand weten te verlagen, schoonheid zit aan de binnenkant, niet buitenkant!!! 😉

  Over 17 jaar hypotheekvrij zijn is een mooie gedachte. Voor mij zal dit in januari 2022 zijn … Kan niet wachten op dat moment! Een doel wat ik op mijn 13e al voor ogen had (echt waar). Toen vroegen mijn ooms en tantes nog: “wat wil je voor je verjaardag?”, Waarop ik antwoordde: “doe maar geld, want ik ben voor een huis aan het sparen”. 😁

  Ook al komt je laatste blog volgende week, bij deze wil ik je alvast bedanken voor de 9 maanden die je ons elke week hebt bijgepraat. Aan de reacties heb ik kunnen zien dat een deel van de lezers zaken ook financieel hebben omgegooid op de manier dat jij dit gedaan hebt.

  Bedankt !!!!

 3. HereIsTom Reply

  Je mag zeker trots zijn met een mooie resultaat.
  Het belangrijkste is dat je inzicht heb gekregen over je uitgaven en deze ook hebt aangepast zodat je een mooie bedrag overhoudt om iets op te bouwen.
  En met 54 hypotheekvrij zijn is iets waar wij nog steeds heel blij mee zijn.
  Helemaal schuldenvrij en dus geen geldzorgen meer.
  Hopelijk hou je ons toch af en toe nog op de hoogte met een update.

 4. Leonard Reply

  Zo zie je maar, in een paar maanden kun je veel achterstallig onderhoud aan je financiën wegwerken en een hoop geld besparen. Nu gewoon jaarlijks bij gaan houden. Volgend jaar begint het saaie stuk.

 5. Bouk Reply

  Wat goed van je zeg! Wat een fijn bedrag hou je n u over. Bewust worden van…. goed bezig. Jammer dat je gaat stoppen met schrijven hier! Snap het wel. Laat je het nog eens weten hoe het gaat?

 6. Mvr Centje Reply

  Wat een mooie besparingen heb je bereikt Janke! Bedankt voor je leuke columns en ik lees graag nog eens in de toekomst hoe het dan met je gaat! Je kunt misschien nog wel wat eerder hypotheek vrij zijn als je het sneeuwbaleffect hanteert, dus wat je maandelijks bespaart door af te lossen aan hypotheekkosten apart te zetten en mee te nemen bij de volgende aflossing. Of is die 12000 echt de Max die je jaarlijks kunt aflossen?

 7. Audrey Reply

  Tof om te zien! Ik ben er ook helemaal voor om eens in de zoveel tijd een update van je te lezen hier.

  Als vrouw vind ik dat bedrag voor persoonlijke verzorging ook nog wel heel veel trouwens, haha. Enne: heb je nou het zakgeld van je zoon verlaagd? :O

 8. Jos Reply

  Goed bezig. Kopen wat je nodig hebt en niet meer. Dat is op persoonlijk niveau het beste. Voor de economie als geheel niet, want hoe meer kopen, hoe beter de economie draait. Maar dat terzijde natuurlijk. Ik adviseer je om vooral de eerste paar jaar zo veel mogelijk af te lossen, want dat zet het meeste zoden aan de dijk.

  Zelf los ik mijn maximale 10 % van de hoofdsom jaarlijks af, naast de annuïtaire aflossing. Dat betekent 24.000 per jaar. Het is bijna begin juni, en dan heb ik mijn 10 % al te pakken. De laatste 6 maanden van het jaar kan ik dus weer sparen voor januari, waarin ik weer opnieuw kan beginnen met de 10 % van volgend jaar. Ik merk dat ik elk jaar eerder mijn 10 % heb voldaan. Het is een vliegwieleffect. We verdienen best redelijk maar niet heel veel. Netto met z’n tweeën 5.500 euro schat ik snel in. We hebben 2 auto’s en 2 kinderen. We gaan 2x pj op vakantie en pakken daarnaast 2x een weekendje weg met z’n tweeën, om te wandelen in Nederland. Je bent er helemaal uit, maar kost verhoudingsgewijs geen drol, heerlijk.

  De belangrijkste reden is dat wij nog 7 jaar 1,6 % rente betalen. Daarna moet er weer een nieuwe rente worden afgesproken en ik ben bang dat de rente tegen die tijd een stuk hoger is. Als je dan nog bijna niks hebt afgelost betaal je de hoge rente over een flink bedrag. Daarom willen we tegen die tijd zo goed als hypotheekvrij zijn. Gaat ons lukken ook.

  1. Tessa Reply

   Wow, lekker bezig! Dat is ook ongeveer mijn vooruitzicht, mooi om te zien dat het mogelijk is 🙂 zo zou ik het ook ongeveer aan willen pakken. Beleg je ook?

   1. HereIsTom Reply

    Zo hebben wij het ook gedaan, versneld aflossen, daardoor zijn we nu al 10 jaar hypotheekvrij en hebben dus hele lage maandlasten waardoor we nu meer kunnen sparen.
    Beleggen zijn we pas gaan doen nadat de hypotheek bijna was afgelost, daardoor heb je minder risico als je schuldenvrij bent.

 9. Remco Reply

  Netto 5500 met z’n tweeën is duidelijk bovengemiddeld. Ik weet niet of je dat graag hoort of dat je het oprecht niet weet, maar de statistieken zijn binnen een minuut op te zoeken.

  1. Marjon Reply

   Haha, dacht ik ook 😃 Niet heel veel? Vind het een mooi salaris. Gegund hoor, misschien zijn ze er inmiddels aan gewend. Maar dat zullen ze toch zelf ook wel snappen als je 2000 euro extra per maand af kunt lossen ☺️ Er zijn er velen die dat nog geen eens aan salaris hebben.

 10. Joske Reply

  Bedankt voor je bijdrages Janke. Was erg leuk om te lezen! Net als de meesten ook benieuwd naar een update in de toekomst. Ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *