Janke: “Ik moet vakjes uitgommen op mijn spaarbarometer”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag moet ze ineens vakjes uitgommen op haar spaarbarometer. Dat was niet de bedoeling!

Vertelde ik niet net vorige week hoe blij ik was met het inkleuren van mijn spaarbarometer? Tsja, nu moet ik dus vakjes uit gaan gommen. En veel ook. Wat baal ik daar van. Verschrikkelijk. Het demotiveert me, merk ik. Alsof al dat harde werk voor niets is geweest.

Wat is er gebeurd? Het is eigenlijk een beetje mijn eigen domme schuld. De hele winter lang al maakten de buizen van mijn CV een gek geluid. Brommend. Keurig heb ik de CV-ketel bijgevuld en het systeem ontlucht. Probleem opgelost. Althans, dat dacht ik. Dat ging een tijdje goed, tot het brommende geluid weer terug kwam. Grrrr.

Lees ook: 5 manieren om te besparen op je energierekening.

Nog steeds geen probleem, dacht ik. Ik heb een onderhoudscontract op mijn ketel, dus ik laat iemand komen met verstand van ketels. Want verder dan bijvullen en ontluchten kom ik zelf echt niet. En waar heb ik anders dat contract voor? Zo gezegd, zo gedaan. Na een aantal bezoekjes van mijn installatiemonteur bleek dat en het expansievat lek was en mijn radiator in de gang lekte. Argh. Ok, het is niet anders. Tot ik de rekening kreeg. Een rekening van ruim €400,- Dat viel dus niet onder het onderhoudscontract.

En laat die €400 nou net het bedrag zijn dat er op mijn bufferrekening stond. Geen punt dus. Zou je denken. Je hebt het geld gewoon. Dat is natuurlijk zo. Wat betreft heb ik niks om over te zeuren. Behalve dan dus dat mijn bufferrekening nu leeg is. En daar word ik niet blij van. Het gaat misschien wat ver om het een tegenslag te noemen, maar ik baal wel als een stekker.

De afgelopen maanden is er hier thuis hard gespaard voor de auto die ik moet gaan kopen over een paar weken. Ik mag dus eigenlijk van geluk spreken dat ik het geld hiervoor niet aan hoefde te spreken. Zo zou je het kunnen zien als ik een positief mens was. Het lukt me nog niet het ook echt zo te zien. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar ik ben hier dus echt een kleine week door van de leg geweest. Erg toch?

Ik krijg dus een onverwachte rekening die ik kan betalen. En daar ben ik een week van ontdaan geweest. Ik klaagde steen en been. Riep tegen mijn vriend dat het allemaal maar superstom was. Dat het allemaal geen zin had. Dat ik hartstikke klem zat nu. Waarop mijn vriend keihard begon te lachen.

Lees ook: Hoe ik sterker uit de schulden kwam.

“Mensen die meer uitgeven dan er binnenkomt, die zitten knel. Jij kan deze onverwachte rekening betalen en baalt dat je nu vakjes moet uitgommen op je barometer. Doe eens even heel snel normaal.” Waarop ik stil viel. Natuurlijk heeft hij helemaal gelijk. (Ik ben zo blij dat hij niet altijd hier meeleest, trouwens.) Dit is geen financiële tegenslag, dit is maar een kleine drempel in het grotere geheel. Een baalmomentje. Meer niet. Een jaar geleden had ik wel een groot probleem gehad, namelijk. Toen was er geen buffer. Ik had dan waarschijnlijk geld van mijn moeder moeten lenen om deze rekening te kunnen betalen.

Zo zie je maar hoeveel er kan veranderen in nog geen jaar tijd. Een rekening van de CV-monteur zie ik nu als een tegenslag. Ik heb inderdaad geen paniek over of ik deze rekening wel kan betalen of niet. Ik baal dat mijn buffer saldo nu op €0 staat. Dat is eigenlijk het enige. De buffer waarvan ik weet dat deze de komende maanden weer stevig aangevuld gaat worden. Dat is fijn. En weet je wat? Die CV zet ik gewoon een graadje lager. Ik trek wel een trui aan. Dan ga ik die €400 misschien op deze manier nog wel terugverdienen.

Heb jij ook wel eens van dit soort onterechte reacties als jij je buffer moet aanspreken? En wat helpt jou dan? Ik hoor graag je tips

19 Comments

 1. Dio Reply

  Balen is het wel. Volgende keer misschien eerst nog beter de voorwaarden checken in je service contract? Je hebt er in ieder geval van geleerd ook al was dat een pijnlijke les…

 2. Sandy Reply

  De bufferrekening leeg is echt om te “janke(n)” … sorry kon het niet laten in deze tijd dat iedereen ineens heel serieus is geworden.
  Klonk het geluid van de buizen als een soort harde drilboor door het hele huis heen? Dit geluid hoor ik soms namelijk en heb ook al water bijgevuld en ontlucht, maar is helaas niet de oplossing? Wellicht heb ik dan ook een lek 🙁

  Er zijn op dit moment (helaas) ergere dingen gaande dan een onverwachte rekening van €400,-. Als je daar over na gaat denken, ben je over deze tegenvaller zo heen! Kop op, you can do it Janke!!!

  Succes iedereen.

  1. Marloes Reply

   Sandy, dat drillboorgeluid hebben wij ook gehad en bleek een kapotte kraan te zijn. In ons geval die van de wastafel in de badkamer, die door het hele huis heen dat oorverdovende geluid veroorzaakte. Gewoon een kwestie van de kapotte kraan (laten) vervangen. Hoe je erachter komt welke kraan kapot is: zet ze een voor een aan en voel dan of de ‘hals’ van de kraan (ja, hoe noem je dit?) begint te trillen. Zo ja, dan is ‘ie kapot. Hoop dat dit helpt! Wij ontdekten dit pas na meerdere dure loodgietersbezoekjes, dus hoop dat jij dit geld kunt besparen!

 3. Ikkelien Reply

  Ik snap het wel hoor 😉
  Mijn man is ZZP-er en met de crisis nu ben ik zo verstandig om de €400 die ik anders maandelijks extra aflos op de hypotheek, eerst maar even op de spaarrekening te parkeren. Je weet immers niet hoe het allemaal gaat lopen…
  En hoewel het geld dus gewoon van mij blijft en ik het niet kwijt ben, baal ik tóch omdat ik nu geen extra aflossing kan doen.
  (Tegelijkertijd schaam ik me kapot omdat dit gewoon een luxeprobleem is…)

 4. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Balen! Maar idd de realisatie dat je die buffer hád en dus je probleem gewoon kon oplossen zonder extra problemen te creëren, geeft mij dan troost. Dan ben ik dankbaar voor dat ik een buffer had. Ik had hetzelfde vorig jaar oktober met de badkamer verbouwing. Onverwachts ging dat ook meer geld kosten en dat extra geld had ik niet, behalve op mijn bufferrekening. Die daarna dus ook weer op 0 euro stond. Daarvan dus geleerd om bij het volgende deel van de verbouwing ervoor te zorgen dat ik reserve verbouwingbudget heb voordat ik begin. En op dit moment staat mijn buffer alweer op 410 euro. En de belastingteruggave van 395 euro gaat daar ook in zijn geheel naartoe, dus tegen die tijd zit ik in elk geval alweer rond de 1000 euro die ik ook hád. En daarna verder opbouwen!

 5. Reekje Reply

  Hoi Janke, zo herkenbaar: wij hadden de afgelopen maand kosten voor een nieuwe wasmachine, de slotenmaker (don’t even ask) en een nieuwe stofzuiger. Natuurlijk doet het even pijn als je dat geld moet uitgeven, maar we zijn hartstikke blij dat we een mooi bedragje op onze ‘noodrekening’ hebben staan waar we dit rustig van hebben kunnen betalen. Vanaf volgende maand gaan we dat bedrag weer geleidelijk aan aanvullen.

  Wellicht een tip: niet meteen die vakjes uitgummen maar gewoon weer verder sparen totdat je dat bedrag weer bereikt waar die ingevulde vakjes voor staan? En daarna weer verder met sparen en vakjes inkleuren.

  Succes! Je bent goed op weg 😉

  1. Marjon Reply

   Dacht ik ook al aan 🤔 Ik dacht eerst dat ik het niet goed begreep. Buffer is toch iets anders als een spaarrekening. Maar goed, balen is het wel. Helemaal als je weet wat er in en uit gaat. ‘Vroeger’ betaalde je gewoon en leefde weer verder. Nu ben je er veel bewuster mee bezig 😃

 6. Laurie Reply

  Heel herkenbaar. Wij hadden deze maand meerdere tegenslagen, alles kwam achter elkaar: een lek dak, verstopte riolering, reparatie aan de auto en daarbij nog de geplande gemeentebelastingen. In totaal meer dan 2200 euro kwijt. Allemaal aan ‘stomme’ dingen. Ik had net weer het onderhoudspotje bijgevuld en hoppa. Wel even flink gebaald ervan. Maar inderdaad, we hebben wel dat potje ervoor en we konden het allemaal behappen.

 7. Relaxed Rijk Reply

  Herkenbaar! Geld uitgeven aan iets waarvoor je niet zelf gekozen hebt is eigenlijk nooit leuk.

  Zelf tel ik mijn spaarpotjes voor onverwachte uitgaven niet mee voor mijn eigen vermogen. Ik zie dit als geld wat sowieso uitgegeven gaat worden op een gegeven moment. Als die onverwachte rekening komt, dan gaat het niet ten koste van mijn eigen vermogen (vergelijkbaar met jouw barometer denk ik) en dan heb ik er minder moeite mee.

  Succes met het weer vullen van de vakjes de komende tijd, komt goed!

 8. Manon Reply

  Als het onderhoud een rekening van 400 euro zou opleveren hoort de monteur dit wel te melden voordat hij het uitvoert. Zeker als je denkt een onderhoudscontract te hebben. Ik zou de rekening betalen om een aanmaning te voorkomen, maar dna toch nog even telefonisch contact opnemen om te vragen hoe dat zit. Verder snap ik best dat je hier toch van baalt hoor. Financiële tegenslag is altijd vervelend en om zomaar opeens weer op 0 te zitten is gewoon balen na het harde sparen dat je hebt gedaan.

 9. Gukje Reply

  Ik begrijp je helemaal!
  Wij hebben een paar jaar terug besloten om flink te gaan sparen zodat wij een huis konden kopen. Nu hebben wij net een huis gekocht en moet er veel aan opgeknapt worden en zien wij ons spaargeld verdwijnen. Het voelt heel naar om ons geld uit te geven, maar het doel van het gespaarde bedrag was toch echt om een mooi huis te kopen. Toch knaagt het en heb ik het idee dat ik meer moet sparen.

 10. San Reply

  herkenbaar. Vorig jaar stopte mijn wasmachine ermee (was al een oudje), mijn magnetron begon raar te knetteren als de stekker in het stopcontact zat dus ook die moeten vervangen, bij de autobeurt de remschijven moeten vervangen, de auto moeten laten repareren na een ongeluk. Dat allemaal binnen 4 maanden. Dat was flink balen, maar ik was blij dat ik het kon betalen. Ik hoefde niet mijn handje op te houden bij mijn ouders of iets. Dat had ik erger gevonden, daar ben ik dan wel een beetje te trots voor of zo.

 11. Lisette Reply

  Ik herken het gevoel wel; als je eenmaal op dreef bent met sparen wil je dat bedrag zo groot mogelijk laten groeien. En dan doet 400,00, ook al kun je het zo betalen, even pijn. Ik denk in deze periode meer aan alle ondernemers die door de corona crisis hun buffervakjes moeten uitgummen. Dat is pas zuur!

 12. Lucinda Reply

  Het is jammer, maar dit is wel precies waar die buffer voor bedoeld was, de onverwachte kosten. Wij hebben morgen ook de keuring van de auto van mijn man en we weten al dat een aantal dingen niet goed zitten, dus dat wordt waarschijnlijk ook een mindere rekening, maar ook wij hebben daarvoor een buffer om het op te vangen.

 13. Marlies Reply

  YNAB bleek hier voor mij de oplossing voor. Want als je heel eerlijk kijkt is het volledig voorspelbaar dat er een keer iets zal zijn met een apparaat of installatie in je huis. Ook dat je een keer onverzekerde zorg nodig zal hebben. En wat mij betreft zelfs dat je inkomen weg kan vallen. Te gelijk met het kapotgaan van je computer… Die trekt zich er namelijk niet veel van aan dat je douchekop ook net vervangen moest worden.
  Je kan natuurlijk zelfstandig overal potjes voor maken. Maar mij heeft You Need A Budget enorm geholpen om dat ook echt te doen. Met als resultaat wel goed voorbereid zijn en te gelijk accepteren dat je je niet overal op voor kan bereiden en dat dat oké is.

 14. Youri Reply

  Heel herkenbaar! En ik vind het zeker geen onterechte reactie.

  Mijn advies: uithuilen en opnieuw beginnen. Met de nadruk op dat ‘uithuilen’. Luxeprobleem of niet, gun jezelf de tijd om er van te balen. Plan tijd in om te balen. Neem jezelf voor om bijvoorbeeld om 8 uur ‘s avonds een kwartier lang te gaan zitten balen en spreek met jezelf af dat het daarna klaar is.

  Dus om 8 uur ‘s avonds – ga zitten in een comfortabele stoel en richt je gedachten op hoe erg je het allemaal vindt dat je bufferrekening nu weer 0 is. Dus baal, baal, baal baal. Goh, wat baal ik er van. Echt jammer allemaal. Baal, baal, baal, baal… wat hoor ik nu voor kabaal? Toch niet weer de CV-buizen? Baal, baal, baal, baal… he, vervelend nou. Baal, baal baal, wat proces-verbaal ik hier van. Baal, baal, baal, dubbel baal, baal, baal… enzovoort.

  Mindfulness.

 15. AB Reply

  Hoi,

  Heb je er nooit over nagedacht om buffer potjes en anders (uitgestelde uitgaves) niet mee te nemen in je barometer?
  In principe is het geld op een buffer rekening natuurlijk om uit te geven zodra dat nodig is en geen spaargeld..
  Mss helpt dit in de toekomst zodat je niet meer achteruit moet in je barometer.
  Wij storten iedere maand 40 euro op de buffer rekening. Zodra die vol is gaat die 40 euro extra gespaard worden. Zodra er geld uit de buffer gebruikt word gaat die 40 euro weer naar de buffer tot hij is aangevuld.

  Succes er mee iig!

 16. Suzan Reply

  Wat ontzettend vervelend! Ik denk dat we dat gevoel allemaal wel kennen helaas.
  Wat bij mij heel goed helpt is het potjes in het buffer potje systeem.
  Buffer potje auto: 400
  Buffer potje apparatuur: 800
  Buffer potje zorg eigen risico: 800
  Buffer potje extreme situaties/werkloos: 10.000
  Totale buffer potje: 12.000
  Zo heeft ieder potje zijn doel en voelt het een beetje als kaarten, oké auto stuk..?
  Dan gooi ik nu mijn kaart: Auto buffer potje op tafel. En altijd even kijken naar hoe hoog mijn andere spaarsaldo’s hierdoor lekker blijven staan geeft me altijd een goed gevoel. Yes! Nog niet game-over en verloren dit rondje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+