Janke: “Als ik stop met roken kan ik mijn hypotheek aflossen”

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag rekent ze uit wat roken haar nu écht kost. En vindt ze een ander doel voor dat geld.

Het is Stoptober. Al een tijdje. Dé maand om te stoppen met roken. Ik doe er dit jaar niet aan mee. Alweer niet. De gedachten om te gaan stoppen met roken, speelt wel steeds vaker door mijn hoofd. Ik erger me steeds vaker aan mijn eigen gerook. Zo stom, zo onnodig.

Alles draait bij mij om de sigaret. Heb ik een afspraak? Dan ga ik eerder weg, want dan heb ik nog tijd voor een sigaretje. De deur uit? Ik vergeet liever mijn sleutels, dan dat ik zonder sigaretten de deur uitga. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Roken is niet mijn fraaiste eigenschap.

Eerdere pogingen om te stoppen mislukten. Soms vrij snel, soms duurde het wat langer. Ik heb de luxe dat geld nooit een reden is geweest om te moeten stoppen. De gedachten ‘ik kan het betalen’ heeft het kleine beetje motivatie dat ik had, altijd om zeep geholpen.

Lees ook: Zo haal je motivatie om te sparen uit jezelf.

Maar die motivatie loert nu toch om de hoek. Niet omdat ik het niet meer kan betalen. Maar omdat ik weet dat ik met dit geld zoveel andere dingen kan doen, die me dichter bij mijn doelen brengen. Mijn doel om financieel onafhankelijk te worden. Natuurlijk zijn er heel veel andere redenen om te stoppen met roken, maar die laat ik voor deze column nu even buiten beschouwing.

Globaal weet ik wat het me elke maand kost om te roken. Hoewel ik ook bang ben dat ik een iets te rooskleurig optelsommetje heb gemaakt. Laten we het maar gewoon onder ogen komen nu. Ik rook 1,5 pakje sigaretten per dag. (Ja echt, sorry.) Een pakje van mijn merk kost € 6,10. Dagelijks gaat er dus letterlijk € 9,15 in rook op. Dat is € 64,05 per week en dus ruim € 250,- per maand. Auw.

Mijn huis kost me €600,- per maand. En dat is inclusief aflossing en rente. Ik rook dus bijna de helft van mijn woningkosten elke maand zo op. Zo door mijn schoorsteen heen. Deze vergelijking doet oprecht een beetje pijn. Stel dat ik zou stoppen en dit geld in mijn hypotheek zou storten. Dus iedere maand €250 extra aflossen op mijn hypotheek de komende 30 jaar. Dan zou ik daarmee precies het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek kunnen aflossen. Dat is ongeveer de helft van mijn totale hypotheek.

Zou ik die extra aflossing niet doen, dan heb ik over 30 jaar nog steeds een schuld bij de bank. Aangezien ik graag financieel onafhankelijk wil zijn, lijkt het aflossen van dit deel van de hypotheek me vrij essentieel. Als ik stop met roken, kost dit me dus niets extra’s. Ik voel er financieel niks van. Maar in plaats van dat dit geld in rook opgaat, worden er nu steeds meer bakstenen van mijn huis van mij.  

Lees ook: Wij losten al 2 ton af op onze hypotheek.

Het is eigenlijk te gek voor woorden deze vergelijking. Een echte no-brainer. Naast alle andere voordelen van stoppen met roken, is dit toch ook wel een vrij heftige conclusie. Dus ik ga ervoor. Ik ga een datum prikken en dan is het klaar. Genoeg. Ik stop ermee. Om mezelf een beetje te motiveren op dit gebied, heb ik een motivatiemeter gemaakt. Die plak ik op de koelkast als een soort constante reminder van deze vergelijking.

En ik weet het echt heel goed. Stoppen met roken heeft naast deze financiële stap nog veel meer (belangrijkere) voordelen. Dus naast de meter komt een foto van mijn zoon. Want uiteindelijk gaat het om mijn gezondheid en onze toekomst samen.

Wie is er wel eens gestopt met roken? Met voor reden? Wat heeft je geholpen en wat juist niet? Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee. Tips en aanmoedigingen voor dit onderwerp zijn overigens meer dan welkom.

Alle andere columns van Janke lees je hier.

21 Comments

 1. Manuela Reply

  Ik ben gestopt 01-05-2005. Was mijn rookgedrag zo zat dat ik een datum heb geprikt en klaar ermee. Rookte ook meer als een pakje per dag. En jazeker was het moeilijk. Maar het zat in mijn hoofd goed…ik wilde het! Veel afleiding zoeken, bezig blijven. Kan me niet voorstellen ooit weer te gaan beginnen, heb er echt niks meer mee. Dus…zorg dat je er voor jezelf echt klaar mee bent, prik een datum en gaan! Heel veel succes!

 2. Dagmar Reply

  Heb zelf nooit gerookt maar weet wel iets van stoppen met roken. Als het bij je past: zoek een beetje hulp. In kauwgom, pleisters, medicatie of andere vorm van ondersteuning. Dan wordt de kans dat je succesvol stopt een stuk groter. Vaak worden dit soort dingen vergoed door je zorgverzekering. Heel veel succes, stoppen is niet makkelijk, maar levert je zoals je zelf al zegt wel heel veel voordelen op.

 3. J. Reply

  Ik heb het gedaan. Ben gestopt. Gelukt met Peaks. Of eigenlijk moet ik zeggen: dankzij Peaks! Iedere dag de prijs van m’n pakje sigaretten belegd, wat was dat leuk!!! Ik zag m’n potje groeien! Inmiddels doe ik het niet meer iedere dag, €7,= inleggen, maar mag ik van mijzelf na minstens 7 dagen €50,= inleggen. Ik wacht nu bewust op de ‘dippen’ op de beurs….

 4. Iris Reply

  Ik ben nu 28 dagen gestopt, en heb €85 al bespaart.
  Ik heb ook vele pogingen hiervoor gedaan maar ik moet zeggen als je een maal echt gestopt bent. Zitten er alleen maar voordelen aan ! Succes

 5. Cindy Reply

  Heel veel succes, het gaat je lukken! Ik heb ook jaren gerookt en moet bekennen dat ik pas gestopt ben toen ik een week het bed niet uit kon in het ziekenhuis. Ze hebben me toen gereset zeg ik wel eens gekscherend. Hele nare ervaring, maar wat ben ik blij dat ik van het roken af ben! Mijn man is een paar jaar daarna ook gestopt, heel fijn. Want ook al had ik er niet heel veel last van, samen niet roken is toch wel een stuk fijner.

 6. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Topper!! Zelf ben ik een absolute niet-roker, nooit gedaan ook, want ik krijg gewoon simpelweg geen lucht als iemand in mijn omgeving rookt. Als mensen op straat langs komen met een sigaret draai ik ook altijd mijn hoofd weg en hou mijn adem in tot ze weer een stuk verderop zijn. Anders moet ik direct hoesten.
  Ik ken je niet, maar ben gewoon oprecht trots op jouw motivatie om te stoppen. Ik vind het mooi om te lezen wat je met het geld wilt doen wat je normaal op rookt, maar nog mooier dat je er een foto van je zoon naast plakt omdat je zo lang mogelijk in goede gezondheid bij hem wilt blijven. Iets mooiers dan zo’n gedachte bestaat er wat mij betreft niet!

  1. iris Reply

   Ik zou juist geen nicotine kauwgum adviseren. Ik ken genoeg mensen die nu van het roken af zijn, maar verslaafd zijn aan die nicotine kauwgum

 7. Femke Reply

  Ik ben zelf 20 jaar gelden gestopt. Van 30 zware Camel sigaretten per dag in een keer naar o. Mijn belangrijkste motivatie was een artikel in de krant dat fabrikanten willens en wetens extra verslavende en schadelijke stoffen aan de sigaret toevoegen om te zorgen dat stoppen moeilijker wordt. Voor de smaak doen die stoffen niks. Wie is de baas over jouw gezondheid, die fabrikanten of jezelf? Later las ik dat twee van de drie rokers overlijdt door het roken. Dat is dus 66,66%.

 8. Berniek Reply

  Wow wat een geld! Ik heb nooit begrepen waar alle jonge mensen met enkel zakgeld of een bijbaantje het geld vandaan halen om te roken. Ik heb nooit gerookt, om allerlei redenen niet. En als ik dan lees dat het jou ruim €250 per maand kost.. Ik wens je heel veel succes. Volhouden!

 9. Marie Reply

  Ik stopte met roken op 22 oktober 2018. Met nicotinekauwgom de 1e 3 maanden om de gemiddeld 23 sigaretten die ik rookte per dag op te vangen. De kauwgom kon ik afbouwen. Ik wilde echt stoppen, niet voor het geld, maar voor mijn gezondheid. Ik voelde mij binnen 3 dagen fitter. Mijn rokershoestje was toen al weg. Het scheelt een hoop tijd en energie, stank en toch ook ruim 1770 euro.

 10. BB Reply

  Hoi Janke, ik had eerder in de comments al eens gevraagd naar je rookgedrag. Toevallig ben ik zelf sinds deze maand ook gestopt. Het zat niet in mijn planning maar in mijn hoofd zat ik er al wel lang op te broeden en ineens wilde ik het toch proberen. Mij scheelt het 150 per maand. Ik ben van plan om de helft ervan extra te sparen, en de andere helft te gebruiken om eens een extra bezoekje aan de kapper en schoonheidsspecialiste te brengen, of een mooi verzorgingsproduct of make-up te kopen die ik normaal niet zou aanschaffen.

  Maar je moet er wel echt achter staan, want makkelijk is stoppen met roken niet vind ik.

 11. Kiki Reply

  Ook hier sinds 1 oktober gestopt, easy peasy, geen probleem! Ik bespaar hiermee zo’n €170,- per maand! Ik hield mijn gerook verborgen voor mijn dochter, en merk sinds is gestopt ben ik gewoon echt een leukere moeder ben. Van het bespaarde geld van deze maand gaan we vanavond met z’n drietjes en een vriendinnetje van mijn dochter uitgebreid uit eten!

 12. Margreet Reply

  Hoe ik vorig jaar na ruim 22 jaar roken (25 sigaretten per dag) gestopt ben:
  Door het lezen van het boek “Stoppen doe je zo” van Marcel van Mosselveld afgewisseld met het al rokende kijken van documentaires over de tabaksindustrie.. De pleisters, pillen en kauwgom die ik gehaald had, heb ik uiteindelijk niet eens gebruikt.
  Sindsdien krijg ik elke ochtend een berichtje met hoeveel geld ik bespaard heb. Vanochtend was dat € 2150.. Je gezondheid zou natuurlijk de aller-állerbelangrijkste reden moeten zijn, maar ik moet eerlijk zeggen dat het bespaarde geld voor mij het meest motiverend heeft gewerkt.
  Succes!!

  1. Marcel van Mosselveld Reply

   Heel fijn om hier ervaringen van rokers te lezen die inmiddels zijn gestopt met roken. Sommige stoppen met pillen, anderen met pleisters of met een boek. Er is geen geschikte manier voor alle rokers en we doen het allemaal op onze eigen manier. Wat ik iedereen hier mee wil geven is……weet dat roken niet bij jou hoort en besef dat je ten alle tijden beter af bent als niet-roker. Weet dat je het beste besluit van je leven hebt genomen door te stoppen met roken. Weet ook dat je niets mist wanneer je stopt en dat je leven veel mooier en gezonder wordt. Je kunt pas echt ontspannen leven als je niet wordt geremd door deze nutteloze rookverslaving.

   Heel veel geluk en gezondheid.

   Marcel van Mosselveld
   Stoppen doe je zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+