janke dozen kerstversiering

Janke: “Kerst wakkert mijn koopzucht aan”

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag zet Janke de kerstboom op en komt ze tien dozen met kerstversiering tegen.

Sinterklaas is weer vertrokken dus de kerstboom mag de kamer in. Ik word daar altijd heel gelukkig van. Kerstmis. Maar eigenlijk meer de periode daarvoor. De kerstboom opzetten, bedenken wat we gaan eten en natuurlijk struinen voor cadeaus.

In het kader van de bezuinigingen, heb ik het tuincentrum links laten liggen dit jaar. Dat is namelijk één van mijn zwakke plekken. Vooral rond kerst. Ik zie dan allemaal mooie glinsterende kerstballen, en moet ze allemaal hebben. Ik bedenk me hoe leuk ik een vaas kan vullen met lichtjes en versieringen, en hop, daar sta ik weer €30,- af te rekenen. En dat dan de hele maand november lang. Elke week. Dure hobby wel die kerstspullen.

Lees ook: Dit gezamenlijke cadeau is ideaal voor kerstmis.

Die horde is in ieder geval genomen. Er is dit jaar geen nieuwe kerstversiering bij gekomen. Hulde. Hoera. Voor de cadeaus heb ik een goed plan, inclusief budget, dus dat zal ook geen problemen opleveren. Ik ben er klaar voor. Kerst nieuwe stijl kan beginnen.

Dat betekent dat we eerst de kerstboom gaan opzetten. Al mopperend sleurt vriendlief de (kunst)kerstboom van zolder. En loopt dan nog een keer of zes (niet gelogen) op en neer voor alle dozen met versieringen. En dat is niet één doos per keer kan ik je verklappen. Als hij zuchtend en zwetend op de bank ploft, staan er tien dozen met kerstviering in mijn woonkamer.

Tien dozen. Met kerstversiering. Wauw. Ik schrik er zelf een beetje van. Ter verdediging, het zijn echt niet allemaal van die grote verhuisdozen, maar er zit ook kleintjes bij. En in sommige zitten vazen, dus die nemen op zich vrij veel ruimte in beslag. Maar toch. Tien dozen. Ik durf eigenlijk niet te beginnen.

Lees ook: Deze tips helpen je minder kopen.

Mijn dwangmatige ik heeft wel op kleur ingepakt. Want ja, blijkbaar heb ik dus kleurthema’s. Terwijl ik het al jaren hou bij mijn wit/blauwe thema. Hmm. Ik schuif 4 dozen met andere kleuren kerstballen en slingers aan de kant. Die gaan we niet gebruiken dit jaar. Een beetje onrustig ga ik aan de gang. Zoonlief stort zich op de slingers, en bepaalt dat hij straks de piek mag doen. (Waar ik er overigens ook vijf van blijk te hebben.)

De kerstboom staat. Versierd en wel. Prachtig. Ik kan niet anders zeggen. En vooral heel vol. Met slingers en allerlei kerstballen. En ik heb nog drie dozen over. Met ballen en versieringen in dezelfde kleuren. Daarnaast heb ik nog een houten kerstboom over. En misschien ook nog een metalen. (Dat was handig vorig jaar toen onze puppy constant in de (kunst)boom hing. Oh en zeven strengen met lichtjes. Die het nog doen ook.

Ik zucht eens diep. Voor me staat eigenlijk de belichaming van mijn koopgedrag. Van mijn drang om altijd maar nieuwe dingen te willen hebben. Een overschot aan kerst ellende. Ik heb er niet eens plek voor. Kijkend naar al die dozen word ik super onrustig. Dit is dus precies waarom ik aan dit avontuur ben begonnen.

Lees ook: Zo werkt de Hygge-lifestyle.

Weer zucht ik eens diep. Niet van onrust, maar van opluchting. Het is jammer dat dit nu allemaal zo in de woonkamer staat. Het is jammer dat ik mezelf zo heb kunnen laten gaan de afgelopen jaren. Maar het is goed dat ik me daar nu bewust van ben. En dat ik nu weet dat dit me dus nooit meer gaat gebeuren. En dat is een opluchting.

Het overschot aan kerstspullen breng ik naar de kringloopwinkel. De kerstmarkt is daar al een tijdje begonnen en ze zijn blij met deze (enorme) aanvulling op het assortiment. Zij blij, ik blij. Vriend ook blij, want die hoeft in januari niet weer alle dozen naar zolder te sjouwen. Ik doe het voortaan met de spullen die nu in de boom hangen. Daar hoeft echt niets meer bij.

Bij wie is kerst nog meer een valkuil? Ik zal vast niet de enige zijn.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Share

13 Comments

 1. L Reply

  Gelukkig leer je jezelf steeds beter kennen. Wij hebben ook veel kerstspullen, maar dat is omdat we naast de grote meerdere kleine boompjes door het huis hebben staan. Ik koop ook zelden iets bij. Nu moet ik wel wat kerstballen kopen, want er zn er een paar gebroken. Maar dan koop ik een grote doos met 24 ballen voor 5 euro ofz.

 2. ria Reply

  Goed dat je het weet van jezelf. Ik moet bekennen, ik kan heel goed met geld omgaan. Maar ik ben een verzamelaar van oude kerstballen. Je zult me rond deze tijd niet bij een tuincentrum zien, maar wel bij de kringloop……..Marktplaats moet ik ook niet kijken want dan ben ik verloren. Kerstbeurs ga ik ook niet heen want dat zou fataal zijn. Om het in de hand te houden heb ik ieder jaar een bepaald bedrag hiervoor in de pot. En ik kom niet uit met 9 keer lopen het is heel wat vaker………

 3. BB Reply

  Ik blijf ook uit de buurt van de kerstspullen. Wij hebben een paar jaar geleden nieuwe versiering gekocht. Precies pas genoeg om de kunstboom te vullen, niet meer. Maar eigenlijk zou ik ook wel nog een ander kleurthema wilen, maar voor drie weken per jaar slaat dat echt nergens op. Zit er zelfs om te denken dit jaar helemaal over te slaan. Dus ook geen diners en kado’s. Eens kijken hoe dat bevalt. Het neemt ongetwijfeld stress weg en het zal ook wel geld schelen haha.

 4. HereIsTom Reply

  Wij doen niet mee met die koopziekte van Sinterklaas en Kerst en is één van de beste besparingen.
  De meeste spullen zijn ook extra duur in deze tijd.

 5. joke Reply

  Ha Janke .
  Nee hoor je bent zeker niet de enige …
  Tot een paar jaar geleden had ik het ook .
  gaf meer uit dan ik eigenlijk van plan was .
  Nu niet meer ; vanmiddag mijn huis gezellig gemaakt met items die ik de afgelopen 5 jaar gespaard heb en waardevol vind. ( 1 verhuisdoos vol 🙂 )
  Ik heb geen kerstboom maar gebruik her en der groen in huis om te versieren .
  Maar ik loop graag door tuincentra en ben dol op mooie (oude en glazen ) kerstballen en engelen ; kan steeds beter de neiging tot kopen bedwingen .
  Ik hou erg van de sfeer van deze tijd en laat me gelukkig niet opjutten door alles wat er voorbijkomt .
  Tussen kerst en oud-nieuw ; heerlijk lang donker ; tijd voor reflectie en tijd met het gezin en aanhang …
  Fijne dagen gewenst alvast .
  Grz Joke

 6. Stephanie Reply

  Haha, ik kan me zo verbazen over de kleurenthema’s die mensen verzinnen. Ik heb echt helemaal niets met thema’s. Vroeger hadden we altijd een kakofonie aan kleuren in de kerstboom thuis. Na de kerst gingen we met mama altijd 1 nieuwe kerstbal kopen in de sale voor het jaar erna.

  Ik heb nu zelf ook een verzameling aan alle soorten kleuren en vormen in de kerstboom. Ik ging op mezelf toen de V&D ging sluiten, dus heb daar veel gekocht.

  Het past allemaal in 1 doos! Heb al 5 jaar niets nieuws gekocht, en geniet nog elk jaar van m’n boom!

 7. Lisa Reply

  Toen ik 10 jaar geleden een relatie kreeg met mijn vriend had hij niks. Elk jaar kocht ik iets bij beginnende met een mini kunstboom en voordeel doos kerstballen. Nu kijk ik elk jaar wat we hebben en koop dan iets bij. Dit jaar een slinger ter aanvulling op een kleur ballen die we al hadden. Met cadeaus ga ik onszelf dit jaar ook een budget opleggen omdat we volgend jaar gaan trouwen. Kerst kan je echt zo gek maken als je zelf wilt en gezelligheid hoeft echt niet veel te kosten.

 8. Elsemiek Gerritzen Reply

  Goed bezig Janke, in het kader van minimalisme. Al die spullen dienen niet meer en je maakt (letterlijk) ruimte voor andere plannen. Volgend jaar ben je blij met de collectie die je nu hebt verzameld. Keep up the good work!

 9. Audrey Reply

  Vorig jaar op mezelf gaan wonen en bijna alles bij de kringloopwinkel gescoord. Het past allemaal in twee van die plastic bewaardozen. De kerstboom was mooi gevuld, dus meer dan 1 of 2 dingen per jaar (die me echt aanspreken) zal ik niet gaan bijkopen, vermoed ik.

 10. Daantje Reply

  Heel herkenbaar. Wij hebben genoeg kerstballen voor 2 bomen, in 2 verschillende kleurthema’s (blauw wit OF rood groen wit). Ik koop ook elk jaar wel iets erbij. Eerlijk gezegd is dit iets waar ik zelf dan weer niet op wil besparen, want dit is echt een liefhebberij van mij. Ik bespaar liever op de dingen die ik niet belangrijk vind. Als de nood aan de man komt, dan kan ik altijd nog gaan besparen op dingen die ik wel belangiijk of leuk vind.

 11. Dio Reply

  Kerst is inderdaad een dure hobby. En daarnaast: het is maar ff Kerst. De kerstboom staat gemiddeld maar één maand op. Dus ik vond het zonde om veel geld te investeren in een boom, kerstballen en versiering als ik er maar even van kan genieten.

  Dan bespaar ik mij liever het geld. Fijn dat ze ondertussen wel beter weet.

 12. Jo Reply

  Gek op kerst, vooral buitendecoraties! Mijn huis is de bling bling in de straat, alles is verlicht en knippert. Alles komt van marktplaats of de kringloop en heeft me weinig gekost. Laatst 20 meter koppelbare kerstverlichting gescoord voor een tientje via mp, het zat gewoon nog nieuw in de de doos.

  Kerstballen koop ik niet want heb er genoeg. Ik zou graag speciale (vrij dure) nieuwe lampjes voor in de boom willen, maar no way dat ik de volle prijs ga betalen. Kijk na de kerst wel of het goedkoop op mp staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *