goede voornemens

Janke: “Mijn financiële goede voornemens zijn pittig voor 2020”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag deelt ze haar (financiële) goede voornemens met jullie.

Het nieuwe jaar is begonnen. En zoals ik jullie vorige week al kon vertellen, is mijn 2019 op financieel gebied heel goed afgesloten. Sinds het begin van mijn avontuur, bespaar ik sinds december daadwerkelijk €772,50 per maand. Oftewel meer dan €9000,- per jaar. Daar hebben we een glaasje bubbels op gedronken afgelopen jaarwisseling. Misschien wel twee ook.

En hoewel dit natuurlijk een geweldig resultaat is, is er nog meer te doen. De afgelopen week ben ik er maar weer eens voor gaan zitten en heb ik een paar zaken op een rijtje gezet waar ik in 2020 mee aan de slag wil gaan. Financieel onafhankelijk word je namelijk niet alleen door te besparen. Dat is zeker een goed begin, maar er is meer om te doen.

Voorlopig ben ik er dus nog niet en gaan we door. Waar ik een beetje bang voor ben, is dat ik het ‘makkelijke’ gedeelte achter de rug heb. Dat nu pas de struggles beginnen. Door op een rijtje te zetten wat ik het komend jaar aan wil pakken, ben ik licht nerveus geworden. Aan de andere kant, had ik ook nooit kunnen bedenken dat ik in een paar maanden zoveel zou kunnen besparen. Dus wie weet. Blijkt ook dit gewoon makkelijk te kunnen.

Vandaag deel ik mijn goede voornemens met je. Of het allemaal gaat lukken? Geen idee. Aan de inzet en motivatie zal het zeker niet liggen. Het is nogal een rijtje. Maar ik ga ervoor. Gewoon bovenaan beginnen dan komt het einde vanzelf in zicht.

 • Buffer opbouwen. Helaas is mijn spaarrekening nog niet zo hard gegroeid als ik zou willen. Afgelopen maand werden de meeste van mijn besparingen zichtbaar in keiharde euro’s. En diezelfde keiharde euro’s gaan dus nu richting mijn spaarrekening. Mijn doel is een buffer van €3000,-. In mijn Excel bestand hou ik dit keurig bij in een diagram. Maar sinds vorige week hangt er ook een barometer in mijn keuken. Super motiverend. Als ik deze buffer bij elkaar heb, dan sluis ik deze direct weg naar een spaarrekening bij een andere bank. Als ik het niet zie, dan kom ik er ook minder snel aan. Daarom kies ik voor een internetbank, bijvoorbeeld Moneyou Go. Renée vertelde dat dat niks kost en dat je er in potjes kunt sparen. Dat helpt weer met de motivatie. En het belangrijkste: ik kan het niet zomaar uitgeven. Een fijne stok achter de deur.

 • Spaarplan maken. Het aankomende jaar weet ik dat ik twee relatief grote uitgaves moet (eigenlijk wil) doen. Mijn leaseauto mag er in april uit. Hoera. Hulde. Heel blij mee. Want wat was ‘ie duur. Er moet alleen wel een auto voor terugkomen. Stiekem kijk ik al af en toe op autosites. Ik wil graag een kleine auto en die mag best al wat jaartjes oud zijn. Omdat ik vrijwel geen verstand heb van auto’s, vind ik het lastig om een inschatting te maken van de aanschaf van een tweedehands auto. Ik budgetteer deze nu maar op €3000,-. Daarnaast wil ik van de zomer ook nog op vakantie. Dat is jammer genoeg ook niet gratis. Afgelopen jaren was ik hiervoor ruim €3500,- kwijt. Ik vind het wat veel. Het budget stel ik in op €2500,- (inclusief alles, dus ook ijsjes, boodschappen en uitjes) maar ik wil mezelf uitdagen om hier €2000,- van te maken.

Lees ook: Het 52 weken spaarplan.

 • Hypotheek aflossen. Mijn hypotheek heeft een aflossingsvrij deel. Dat is ongeveer 45% van mijn totale hypotheek. Hoewel ik al lang blij ben dat ik het grootste gedeelte aflos, wil ik toch versneld aflossen. Hoe lager je hypotheek, hoe lager je maandlasten. Wat volgens mij een grote stap is naar financiële onafhankelijkheid. Omdat ik zo’n cijfernerd ben, weet ik dat ik hier pas na de zomer mee kan beginnen. Dan is de buffer compleet en de grote uitgaven gedaan. Het demotiveert een beetje, maar ik ben liever realistisch dan dat ik mezelf van alles wijsmaak.

 • Meer inkomen. En dit is voor mij een hele belangrijke. Als ik namelijk meer inkomen genereer, dan gaan alle zaken die hierboven staan, ineens sneller. Het afgelopen jaar heb ik onwijs gezocht naar wat ik wil worden als ik later groot ben. Luxe dat dit kan. Dat is ook een vorm van vrijheid. Gelukkig weet ik dat nu en doe ik het ook. Op dit moment heb ik voor ongeveer 13 uur per week freelance werk als copywriter. Dat is een inkomen van € 1000,- netto per maand. (Ik zet het gedeelte voor mijn inkomstenbelasting en die stomme leaseauto meteen apart.) Als ik dit zou kunnen verdubbelen, dan kan ik én €500,- per maand extra aflossen aan de hypotheek én ook nog €500,- sparen. Aan de bak dus.

Lees ook: We sparen de helft van ons inkomen.

Het is een pittig rijtje. En er hoort ook een verandering in mijn mindset bij. Ik koop nog regelmatig een zwart jurkje waar ik er al 14 van heb. Dus ook mentaal kan ik zeker nog wat verbeteren. Ik heb Renée d’r ebook Op weg naar een rijk(er) leven van Renée gekregen. Het hoofdstuk over je uitgaven onder controle houden, ga ik iedere week even lezen. Het helpt, merk ik. Net als het kaartje dat bij het boek zit voor in je portemonnee. De komende maanden ga ik er voor. En natuurlijk deel ik hier hoe het gaat.

Heb jij ook een financieel voornemen gemaakt voor 2020? Ik ben heel benieuwd naar andere goede voornemens. Deel ze vooral, wie weet heb ik, of iemand anders, er wat aan.

Share

20 Comments

 1. Seits Reply

  Goede planning.

  Wij gaan dit jaar €200 extra aflossen op de extra aflossing die wij al deden per maand. Dit betekent dat ons kledingbudget kleiner gaat worden. Voor de kinderen tel ik exact uit wat een zomer en – wintergarderobe is. Ik koop niet meer. Voor de volwassen kopen wij alleen nog maar tijdloze kwaliteitskleding ( in de sale) die jaren mee kan.

  Daarbij gaan wij dit jaar een caravan kopen zodat wij de jaren erna goedkoper op vakantie kunnen. Daarbij hebben wij heel veel zin om te van reizen met de kids.

  1. Seits Reply

   En nog extra. Na de zomervakantie ga ik weer fulltime werken ( van 32 naaar 36 uur). Dat levert een mooi extraatje op.

   Met als doel om dit 5 jaar te doen om extra af te kunnen lossen.

  2. c Reply

   Ik wil niet negatief zijn maar vindt het wel belangrijk dit met u te delen.

   veel mensen kopen een caravan en denken daar dan jaren goedkoop gebruik van te kunnen maken ( zelf mensen in de bijstand zien wij deze fout wel eens maken met een heel goedkoop exemplaar)

   een caravan is vaak een stuk minder goedkoop dan dat mensen denken. vaak moet deze jaarlijks worden onderhouden. als je een hele nieuwe koopt daalt die heel hardt in waarde en onderdelen voor een caravan zijn nou aanmaal zeer prijzig.
   vergeet voor uw berekening niet ook uit te rekenen wat de stallingskosten, verzerkeringen en staanplaatsen kosten voordat u deze beslissing maakt.

   natuurlijk kan het voor u nog steeds veel goedkoper zijn dan uw huidige manier van vakantie vieren. en de kans is groot dat u deze berekening al lang heeft gemaakt. maar het houden van een caravan is niet goedkoop voor de meeste mensen.

 2. Bouk Reply

  Mooie doelen! Dat met die jurkjes gaat ook wel goedkomen hoor, ooit had ik zoveel schoenen dat ik elke dag een ander paar aan kon doen en dan nog had ik er een aantal niet gedragen….langzaamaan komt dat wel, niet te snel alles willen aanpakken 🙂 wij gaan gewoon door met wat we al aan het doen waren. Onze tuin gaat op de kop dit jaar dus daar sparen we nu voor! Succes.

 3. Sandy Reply

  Mooie doelen voor 2020 Janke!!! Wat betreft jouw toekomstige “nieuwe” auto … als je er geen/weinig verstand van hebt, ik wil je hiermee gerust helpen! Ben groot autoliefhebber en een wandelende auto-encyclopedie 🙂 Mocht je willen, geef ik Renee bij deze toestemming om mijn mailadres door te geven aan jou (als ze dat kan zien uiteraard?).

  Mijn enige financiële doel voor dit jaar is om mijn spaarsaldo eind december 2020 op €20.000,- te hebben staan. Dan kan ik op 1 januari 2021 weer maximaal boetevrij 20% aflossen 🙂

   1. Renee Lamboo Reply

    Ligt eraan of je verplicht bent belasting te betalen over je spaargeld, toch? Ik zou verder geen reden weten waarom dat voor 1 januari beter zou zijn.

 4. DutchRN Reply

  Ik heb net weer 10% afgelost op mijn hypotheek, nog 2 jaar en dan ben ik, bij leven en welzijn, hypotheek vrij. Heerlijk. Ik heb sinds 1 januari dit jaar een andere functie, ben gespecialiseerd verpleegkundige en ons CAO werd goedgekeurd, dus heb nu een salaris verhoging. Ik ga dit jaar 50% van mijn netto salaris sparen, verdeeld over 3 dingen: buffer 400 euro, andere auto 400 euro en afbetalen hypotheek 400 euro.
  Uiteindelijk vervalt het hypotheek aflossen, dan ga ik die 400 verdelen over de andere twee overgebleven spaardoelen, en ik wil meer weggeven aan goede doelen. Mijn idee is dan 10% van mijn netto salaris per jaar. Daar ben ik nog niet. Maar het komt er wel.

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Mijn buffer raakte vorig jaar leeg door de verbouwing van mijn nieuwe klushuis, dus dit jaar wil ik hem vullen tot minimaal 2500 euro! Daarnaast wil ik op 20 juni 2020 ook nog 1200 euro op mijn vakantie spaarrekening hebben staan (buiten het bedrag om wat nog voor de vakantie van 2020 betaald moet worden). Zo heb ik alvast een heel mooi begin voor de volgende keer.
  Verder natuurlijk ook de verbouwing weer oppakken door zoveel mogelijk af te laten maken dit jaar. Dus ook daar moet nog geld voor gespaard worden (en het belasting geld wat terug komt gaat daar ook heen, dat is ook al een paar duizend euro sowieso!)

 6. Bb Reply

  Ons vorige doel is net behaald en nu beginnen we weer op 0 (op de buffer na) en we gaan 15.000 sparen voor het volgende doel, dat duurt anderhalf jaar ongeveer. Alles gaat automatisch en het budget is oké zo, we hebben geen interesse in om er nog meer in te snijden.
  Wel heb ik ervoor gekozen om minder te gaan werken, dat is het beste voornemen dat ik in tijden heb gehad.

  1. Suzanne Reply

   Wij hebben ook flinke spaardoelen, maar ik ga vanaf februari ook minder werken: van 5 naar 4 dagen per week. Daar kijk ik echt heel erg naar uit. Dat zal me veel rust en ontspanning geven. Balans is belangrijk, zowel in inkomsten en uitgaven als in werk en ontspanning.

 7. joke Reply

  Hier wordt 2020 een voortzetting van de plannen en doelen van 2019 ; ik heb dit jaar €2.800 afgelost aan schuld.
  Nog € 3.750 te gaan ; het is misschien te groots gedacht om dat dit jaar te realiseren omdat ik ook echt een goede fiets nodig heb .
  Die zijn ook prijzig en ik kies ervoor die nieuw aan te schaffen en niet via MP oid.
  Als het allemaal goed blijft gaan en ik gezond blijf etc en kan blijven werken ……. komt er halverwege 2021 nog meer financiële ruimte ( door een post van € 158 pm die dan wegvalt).
  Dan heb ik geen schulden meer en kan eindelijk na zoveel jaren ……. een buffer gaan opbouwen ; magisch magisch ……..
  En komt er ruimte om weer aan goede doelen te geven ; iets wat ik vroeger altijd heb gedaan .
  ik word al vrolijk bij het idee !!
  Janke , succes met je plannen , goed bezig !

  1. Centenkretser Reply

   Joke,
   Ik geef ook aan goede doelen, maar werk hard voor mijn geld dus wil dat er bewust mee wordt omgegaan. heb je (zodra er ruimte voor is ) al eens gekeken naar lendahand, jij helpt mensen terwijl je wat procenten ervoor krijgt. naar mijn idee een win/ win situatie.
   Mensen kunnen in hun eigen omgeving een “way of living ” opbouwen, hun gezin structureel onderhouden ipv een eenmalige donatie.

   1. joke Reply

    Dank voor je reactie . Ik ga zeker eens kijken naar wat jij als suggestie aanbiedt .
    Ik heb 3 doelen waar ik in principe structureel aan doneer . Dat is in onze kerkelijke gemeente voor allerlei zaken die daar aan verbonden zijn ( kerkgebouw , activiteiten etc, organiseren van maaltijden voor buurtbewoners ) .
    Daarnaast is er in de stad waar ik woon een project wat door middel van giften hun werk kan doen ; zij organiseren inloopochtenden voor mensen met een kleine beurs ; ze verzorgen maaltijden voor mensen die net niet in aanmerking komen voor bijv de voedselbank; ze runnen een restaurant met medewerkers die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt ; etc.
    En als vast goede doel heb ik De Hoop waar mensen met een verslavingsprobleem worden behandeld en werkervaring kunnen opdoen om weer te gaan functioneren in de maatschappij.
    Deze doelen vind ik controleerbaar en daarom verbind ik me daar aan ; ik ben niet van de eenmalige acties.
    Ik ben het met je eens ; we werken hard voor ons inkomen en het geld groeit me zeker niet op de rug .; dus ben ik kritisch !!

 8. Jeroen Reply

  Toch maar eens reageren, ik lees al heel een poos mee.

  Mijn situatie, èèn inkomen, en afgelopen jaar alle lasten zoveel als maar kan omlaag gekregen. (meer lukt ook echt niet) Ook als doel om 2020 als bufferjaar door te komen. Ik heb 2019 gebruikt om alle gekke onkosten weg te werken. En alles wat ik per jaar moet betalen qua belastingen en verzekeringen. Opzij gezet en inmiddels ook alweer betaald.

  Hypotheek wordt jaarlijks bekeken of rentemiddelen/afkoop loont. En probeer jaarlijks steeds een stukje extra af te lossen. Resulteert dat er vanaf deze maand €800,- telkens weggezet kan worden. Met als doel een buffer te maken in diverse potjes, lees, noodbuffer a €4000,- , incl aanvullen weer van het belasting en verzekeringspotje.

  Dan kan de overige €6000,- verdeeld worden in andere potjes als zijnde, auto, hypo, nieuwe ebike (woon-werk) pensioen. En kluspotje voor een nieuwe vloer met nieuwe isolering.

  In 2020 moet er €10.000 minimaal taan verdeeld over de diverse potjes. En 2021 knallen we lekker door.
  Wordt een strijd, maar komt helemaal goed!

 9. Jorinde Reply

  Inspirerende doelen voor het nieuwe jaar! Goed bezig! Pittig maar mooi als het lukt. Ik heb voor dit jaar ook wat uitdagende financiële doelen gesteld. Zowel wat betreft sparen privé als omzet voor het bedrijf. Tijd om te knallen in het nieuwe jaar!

 10. Léon Reply

  Inspirerend om te lezen allemaal. Mijn 2019 stond in teken van het afronden van mijn studie en stappen maken op mijn werk. De master liep uit waardoor de schuld helaas hoog is geëindigd. Gelukkig heb ik promotie gemaakt op werk zodat ik vanaf vandaag meer werk en meer verdien. Mijn spaardoel voor 2020 is om eind december 10.000 euro op mijn spaarrekening te hebben staan. Doel is dus om een kleine 8.000 euro te sparen. 10.000 voelt als een soort magisch bedrag en ik merk dat ik er veel zin in heb het voor elkaar te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *