Janke: “Mijn kerstbudget was vorig jaar € 500,-“

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vorig jaar gaf ze zichzelf het boek van Renée cadeau. Heeft het geholpen?

Afgelopen kerst postte ik een foto van een bult cadeaus op Facebook. En daar zette ik als opmerking bij: “En dat je dan jezelf een boek met bespaartips cadeau geeft.” Dat zegt wel iets over hoe het toen was. Alles wat erin kwam, ging er ook weer uit. Al zei het wel iets dat ik het boek ‘Duur Huis Nooit Thuis’ van Renée had gekocht. Het knaagde toch een beetje..

Als ik nu terug denk aan die enorme stapel cadeau’s, weet ik zeker dat 90% daarvan nooit meer aangeraakt zal worden. Zoals een Beyblade stadion voor mijn zoon. Welgeteld één keer aangeraakt dit jaar. Of Mario Kart voor de Nintendo Switch. Dat konden we dan gezellig met zijn drietjes spelen. Twee keer gespeeld dit jaar. Of dat receptenboek voor mijn vriend met lekker BBQ-gerechten. Helemaal niet aangeraakt dit jaar.

Wauw. Maar echt wauw. Cadeaus die zeker niet goedkoop waren, maar vervolgens in de kast belanden. Niemand kijkt er meer naar om. Dit is consumeren op een diep triest niveau. Dat gaan we dus anders doen dit jaar. Vorig jaar kostte kerst me €500,-. Bizar. Dit jaar heb ik een budget gemaakt voor kerst. Voor het eerst. Het is dus een beetje gokken, maar we gaan ervoor. Het budget is € 300,-. Met dit budget wil ik én een avond kunnen hosten (eten, drinken enzovoorts) en cadeaus kunnen kopen voor mijn zoon, mijn vriend, mezelf en mijn familie. Een hoog budget, dat realiseer ik me, maar al wel 40% minder dan vorig jaar. Je moet ergens beginnen.

Lees ook: Dit gezamenlijke doel is het beste kerstcadeau.


Het grootste probleem rondom kerst ben ik zelf. Ik weet niet waarom, maar ik ben echt een sucker voor kerst. De boom, de versieringen, de gezelligheid. Ik hou ervan. En blijkbaar horen daar dus ook stapels cadeaus bij. Heel gek eigenlijk. Sinds we Sinterklaas niet meer vieren is de Kerst-stapel alleen maar groter geworden. De enige die ik dus in bedwang moet houden ben ik zelf. Zowel mijn zoon als mijn vriend vinden de cadeaus leuk, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Sinds ik schrijf over dit geldavontuur ben ik me meer bewust van mijn valkuilen. Kerst is er dus zo eentje. Omdat ik dit weet ben ik beter voorbereid. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn zoon zelf een lijstje maken. Dit leg ik dan weg. Hoor ik hem er niet meer over: dan is het niet boeiend. Hoor ik hem er wel nog over: dan blijft het op de lijst. Zo heb ik in ieder geval duidelijk wat zijn echte wensen zijn. In plaats van zijn impulswensen.

Daarnaast heb ik dus een budget. En daar hou ik me aan. Dat is lastig voor mij. Ik geef het meteen toe. Vooral als het gaat om mijn zoon. Die verwen ik liefst met van allerlei nieuwe spullen. Maar met de gedachten aan dat ongebruikte Beyblade stadion wil ik mezelf hierin graag afremmen. Net als hem overigens. Ik snuffel dus veel in kringloopwinkels. Zo wilde we al heel lang Triviant (en dan de familie editie). Hartstikke duur nieuw. Tot ik het in de kringloop tegen het lijf liep. Voor het luttele bedrag van € 4,50. Dat is 10% van de originele prijs. Compleet, recent en al.

Het belangrijkste van deze kerst nieuwe stijl: we overleggen. Zo heb ik mijn zoon al een aantal maanden van te voren uitgelegd dat cadeaus geld kosten. Hij wil ook wat voor ons kopen. Superlief. Maar dan moet er wel even gespaard worden. En dan kan je geld dus nergens anders heen. En dat doet hij nu. Zo overleg ik met hem dat hij niet alles kan krijgen wat hij wilt. Hij is nu aan het nadenken over wat hij het liefste wilt. Ik heb hem zelfs al horen zeggen “Naaah, daar speel ik dan maar een paar keer mee dus laat maar zitten.” Trotse moeder hier, hoor.

Het kan vast allemaal handiger en zuiniger. Daar ben ik van overtuigd. Voor dit jaar ben ik tevreden. Tevreden dat het budget te hoog bleek. Tevreden met de aanzienlijk kleinere stapel cadeaus. En tevreden met het afgelopen jaar, waarin ik zo anders met mijn geld om ben gaan gaan.

Hoe hou jij kerst een beetje betaalbaar? Tips zijn meer dan welkom.

De andere columns van Janke vind je hier.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.