kerst budget

Janke: “Mijn kerstbudget was vorig jaar € 500,-“

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vorig jaar gaf ze zichzelf het boek van Renée cadeau. Heeft het geholpen?

Afgelopen kerst postte ik een foto van een bult cadeaus op Facebook. En daar zette ik als opmerking bij: “En dat je dan jezelf een boek met bespaartips cadeau geeft.” Dat zegt wel iets over hoe het toen was. Alles wat erin kwam, ging er ook weer uit. Al zei het wel iets dat ik het boek ‘Duur Huis Nooit Thuis’ van Renée had gekocht. Het knaagde toch een beetje..

Als ik nu terug denk aan die enorme stapel cadeau’s, weet ik zeker dat 90% daarvan nooit meer aangeraakt zal worden. Zoals een Beyblade stadion voor mijn zoon. Welgeteld één keer aangeraakt dit jaar. Of Mario Kart voor de Nintendo Switch. Dat konden we dan gezellig met zijn drietjes spelen. Twee keer gespeeld dit jaar. Of dat receptenboek voor mijn vriend met lekker BBQ-gerechten. Helemaal niet aangeraakt dit jaar.

Wauw. Maar echt wauw. Cadeaus die zeker niet goedkoop waren, maar vervolgens in de kast belanden. Niemand kijkt er meer naar om. Dit is consumeren op een diep triest niveau. Dat gaan we dus anders doen dit jaar. Vorig jaar kostte kerst me €500,-. Bizar. Dit jaar heb ik een budget gemaakt voor kerst. Voor het eerst. Het is dus een beetje gokken, maar we gaan ervoor. Het budget is € 300,-. Met dit budget wil ik én een avond kunnen hosten (eten, drinken enzovoorts) en cadeaus kunnen kopen voor mijn zoon, mijn vriend, mezelf en mijn familie. Een hoog budget, dat realiseer ik me, maar al wel 40% minder dan vorig jaar. Je moet ergens beginnen.

Lees ook: Dit gezamenlijke doel is het beste kerstcadeau.

Het grootste probleem rondom kerst ben ik zelf. Ik weet niet waarom, maar ik ben echt een sucker voor kerst. De boom, de versieringen, de gezelligheid. Ik hou ervan. En blijkbaar horen daar dus ook stapels cadeaus bij. Heel gek eigenlijk. Sinds we Sinterklaas niet meer vieren is de Kerst-stapel alleen maar groter geworden. De enige die ik dus in bedwang moet houden ben ik zelf. Zowel mijn zoon als mijn vriend vinden de cadeaus leuk, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Sinds ik schrijf over dit geldavontuur ben ik me meer bewust van mijn valkuilen. Kerst is er dus zo eentje. Omdat ik dit weet ben ik beter voorbereid. Zo laat ik bijvoorbeeld mijn zoon zelf een lijstje maken. Dit leg ik dan weg. Hoor ik hem er niet meer over: dan is het niet boeiend. Hoor ik hem er wel nog over: dan blijft het op de lijst. Zo heb ik in ieder geval duidelijk wat zijn echte wensen zijn. In plaats van zijn impulswensen.

Daarnaast heb ik dus een budget. En daar hou ik me aan. Dat is lastig voor mij. Ik geef het meteen toe. Vooral als het gaat om mijn zoon. Die verwen ik liefst met van allerlei nieuwe spullen. Maar met de gedachten aan dat ongebruikte Beyblade stadion wil ik mezelf hierin graag afremmen. Net als hem overigens. Ik snuffel dus veel in kringloopwinkels. Zo wilde we al heel lang Triviant (en dan de familie editie). Hartstikke duur nieuw. Tot ik het in de kringloop tegen het lijf liep. Voor het luttele bedrag van € 4,50. Dat is 10% van de originele prijs. Compleet, recent en al.

Het belangrijkste van deze kerst nieuwe stijl: we overleggen. Zo heb ik mijn zoon al een aantal maanden van te voren uitgelegd dat cadeaus geld kosten. Hij wil ook wat voor ons kopen. Superlief. Maar dan moet er wel even gespaard worden. En dan kan je geld dus nergens anders heen. En dat doet hij nu. Zo overleg ik met hem dat hij niet alles kan krijgen wat hij wilt. Hij is nu aan het nadenken over wat hij het liefste wilt. Ik heb hem zelfs al horen zeggen “Naaah, daar speel ik dan maar een paar keer mee dus laat maar zitten.” Trotse moeder hier, hoor.

Het kan vast allemaal handiger en zuiniger. Daar ben ik van overtuigd. Voor dit jaar ben ik tevreden. Tevreden dat het budget te hoog bleek. Tevreden met de aanzienlijk kleinere stapel cadeaus. En tevreden met het afgelopen jaar, waarin ik zo anders met mijn geld om ben gaan gaan.

Hoe hou jij kerst een beetje betaalbaar? Tips zijn meer dan welkom.

De andere columns van Janke vind je hier.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven

Share

27 Comments

 1. Kaspar Reply

  Die 500 euro (en nu 300 euro), is dat alle kosten met het gehele gezin? Ik bedoel, wij gaan met kerst ook lekker samen eten, meestal koken we dat zelf (veel leuker en goedkoper!), maar dan ben ik nog gemakkelijk 100 euro kwijt (inclusief de drankjes en hapjes etc.). En de cadeaus? We hebben dit jaar heel serieus overwogen het over te slaan, vanwege de kosten. Het komt gewoon absoluut niet uit… Maar uiteindelijk toch besloten wel te doen. Het is ook gewoon erg leuk. Maar ja – dan sta ik dus wel in de winkel te wikken en wegen of een cadeau van 25 euro niet veel te gek is!…. Beetje héél andere bedragen dus. Zeker als je bedenkt dat dat dan ook eigenlijk het duurste cadeau is dat ik ga geven en dat een cadeau voor het hele gezin samen is (heb het uiteindelijk wel gedaan trouwens)! In basis doen we 1 cadeau per persoon (van pakweg 15 a 20 euro – al hebben we geen exacte bedragen afgesproken), plus wat kleine dingetjes omdat het toch wel leuk is om een beetje een stapeltje cadeaus onder de boom te hebben. Dus in totaal zal het 100 euro aan cadeaus zijn gok ik (voor gezin 4 personen). Dus dan is het met zeer zuinig aan doen alsnog 200 euro. Dan valt die 300 euro, al is het een best bedrag, nog best wel mee vind ik (500 euro daarentegen vind ik persoonlijk ook tamelijk belachelijk…).

 2. HereIsTom Reply

  Wij hebben al heel lang geleden besloten niet meer mee te doen met die idioterie van deze commerciële ‘feesten’.
  Wij geven dus ook niks extras uit, gewoon normaal gezellig samen eten wat we ook vaak in andere maanden doen, maar geen luxe dingen die je worden opgedrongen door de winkels.
  Zo besparen we ons deze maand ook weer zo’n 300 tot 500 euro 😉

  1. J. Reply

   Hier ook zo. Mooie kerst is voor mij het gezellig samenzijn en dat kan ook prima zonder (dure) cadeaus en luxe tafelen. Denk dat we te veel naar elkaar kijken. Het is inderdaad een commercieel feest geworden waarbij schijnbaar zoveel mogelijk gegeten dient te worden. Om over oud&nieuw nog maar niet te spreken….

   1. Kaspar Reply

    Dit vind ik dan weer onzin (al mag ieder uiteraard de eigen mening erover hebben hè!)… Het geven van cadeaus en samen eten bestaat al héél veel langer dan de commercie er omheen… Dat is er al vele eeuwen (geloof dat het zelfs terug gaat naar de tijd van de Romeinen nadat zij zich bekeerden tot het christendom!). Het is zondermeer té comercieel geworden, maar om het dan meteen af te doen als idioterie of naar elkaar kijken en mekaar de loef afsteken??
    Het is wat je er zelf van maakt (daar ben ik het wel geheel mee eens!). Ik vier het vanuit een stuk traditie en omdat ik het gewoonweg erg leuk vind. Het is een mooie reden om met familie samen te komen en te genieten van lekker eten en wat cadeautjes. De rest van het jaar komt dat er gewoon niet van. Maar met kerst heeft iedereen standaard de agenda hiervoor vrij. En lekker eten met elkaar? Ik grijp ieder excuus daar sowieso voor aan… Alleen heb ik daar nooit veel geld voor – dus beperk ik het tot dit soort momenten… Ik hou gewoon van lekker koken en eten met mensen. En dat gaat dan niet om veel, maar wel om goed eten. Oud&Nieuw vier ik standaard met het gezin en wat alleenstaande naasten. Niks geks, geen heel uitgebreide maaltijden, beetje vuurwerk, paar oliebollen en een leuk gezelschapsspel. Heerlijk! En kost hooguit een paar tientjes. Zie dat eigenlijk ook bij praktisch iedereen om mij heen… Dus geen idee waar het beeld vandaan komt dat oud&nieuw een commercieel feest geworden is dat draait om veel (eten), maar ik ken dat persoonlijk in het geheel niet!

 3. PF Reply

  Bij het geven van cadeaus geef ik liever geld uit aan ervaringen dan aan spullen.

  Uit onderzoek is ook gebleken dat mensen hier blijer van worden.

 4. cisca servie Reply

  Kerst is hier een feest wat door ons behoorlijk gevierd wordt met lekker eten en kado,s. Voor het eten de dure dingen worden eerder in huis gehaald bv varkenshaas {als het afgeprijsd is} ik moet nu bv alleen nog maar slagroom kopen. De kado,s voor 4 volwassenen zijn alleen bruikbare dingen, deo, douchegel, shampoo, sokken enz. enz. De twee kinderen krijgen een paar speelkado.s en de wens dit jaar was frozen dekbedovertrek. Zo ligt hier ieder jaar een berg kado,s onder de kerstboom maar het zijn allemaal dingen die het rest van het jaar toch hadden moeten aanschaffen. Iedere maand zet ik een bedrag apart voor de kerst en daardoor kan ik ook op tijd beginnen met inslaan. Gr. Cisca Servie

 5. Audrey Reply

  Naast geld is het milieu voor mij een veel belangrijkere factoe geworden. Want al die cadeaus moeten ook nog eens geproduceerd en gedistribueerd worden… Ik koop en vraag dus ook alleen nog maar de echt waardevolle dingen waar iemand echt op de lange termijn veel plezier aan beleeft.

 6. L Reply

  Wij hebben voor sinterklaas en kerst niet echt aan cadeaus gedaan. Alleen een schoen cadeau en dat was een reep chocola van 39 cent. Met kerst gaan we gourmetten met familie, maar we zn voor heel december 60 plus 10 voir kerstkaarten euro kwijt. Dan gaan we iedere feestdag uitgebreid eten en in het weekend eten we een stokbroodje met brie. Dus in totaal 70 euro.

 7. Jo Reply

  Ik ben gek op kerst maar extreem veel geld wordt er niet aan besteed. We doen gewoon een kerstpel om de cadeautjes, iedereen koopt voor een vast afgesproken bedrag wat en daar spelen we om. Het gaat om de gezelligheid en niet om de cadeau’s. Koken doe ik zelf, de gerechten zijn luxe maar het prijskaartje valt reuze mee.

 8. W.M.T. Reply

  Kerst…wij zijn aan het klussen…dus catering besteld voor 8 personen…we gaan gourmetten…16.50 euro pp. Geheel verzorgd…ik kleed de tafel mooi aan…en genieten…van het eten en alle lieve mensen met wie ik kerst vier! Geen kerststress! Traditie getrouw starten we 1e kerstdag met de kerstbrunch…daarna een wandeling…’s avonds gourmetten en een kerstfilm kijken… Kerstkado’s heb ik 150,00 euro aan uitgegeven…een geurtje…met 60% korting gekocht bij Douglas op Black Friday, Happy Socks in de aanbieding bij het Kruidvat en sticks met witte chocola voor het maken van chocolademelk bij Lidl 1,29. Ik weet dat de kado’s op prijs worden gesteld en dat ze ook daadwerkelijk gebruikt worden. Wij vieren geen sinterklaas en ook kerstkado’s zijn niet standaard…Het gaat niet om de bedragen die worden uitgegeven aan eten, kado’s etc. Het gaat om het samenzijn, gezelligheid, lachen, goede gesprekken… aandacht en tijd voor elkaar!!

  1. Sabine Reply

   Super goed bezig! Je kunt echt zien dat je hele mindset al omgegooid is. En die van je zoon begint ook al 🙂

   Zelf heb ik niet zo veel met die kado’s. Schoonfamilie wil dit altijd geven ‘want het hoort er bij’ maar voor mij levert dit enkel frustratie en stres op. Want dat lijstje dat we in moeten leveren, daar begin ik dus al in juli mee en ik zet alles wat ik zelf wil kopen/nodig heb er op. Dus een half jaar koop ik die dingen niet, in de hoop dat ik ze dan met kerst krijg. Voor schoonouders is het dan altijd zon cliché douche pakket (want geen lijstje), vind ik ook echt afgezaagd.

 9. Madame J Reply

  Ik houd het rond de 250 euro, zonder cadeaus. Ik host namelijk ieder jaar mijn hele familie, inclusief aperifief, champagne/cava, een diner, kaas, dessert en wijnen. Supergezellig.

  Dit jaar kocht ik al nieuw tafelkleed, mooie bijpassende kaarsen, extra wijnglazen en servetten.

  Bij elkaar is dat niet goedkoop maar ook niet erg spilzuchtig want alles gaat naar de herinnering (en de wijnboer!)

 10. joke Reply

  Ik heb het idee .. ( niet wetenschappelijk onderbouwd !) ; dat veel mensen weer wat terug willen naar “normaal”.
  Bij ons vieren we kerst ; tot vorig jaar voor een bepaald bedrag ( €30 pp) , lootje trekken . Dit jaar voor het eerst met elkaar besloten het anders te doen ; we eten de zondag voor kerst gezellig met elkaar ; iedereen neemt iets mee ( 7 volwassenen en peuter 🙂 ) .
  Met kerst zelf trekt iedereen zijn eigen plan , ben benieuwd hoe dit bevalt .
  oud-nieuw vieren we wel , wie zin heeft komt langs , niets is verplicht . We eten oliebollen en doen een spel . Vuurwerk afsteken ? Ik niet in ieder geval.
  Dit jaar stuur ik voor het eerst geen kaarten ; ook beetje uit idealisme .
  Het geld dat ik daar niet aan uitgeef ( dure postzegels ) gaat naar een goed doel hier in de stad .

  1. Kaspar Reply

   Kerstkaarten vind ik toch wel erg leuk. Ik maak ze altijd zelf (net weer klaar mee!). Ongeveer de helft duw ik zelf in de brievenbus. Dus qua kosten valt het reuze mee! Vind het alleen wel heel jammer dat steeds minder mensen kaartjes sturen. Ik verzend er ieder jaar zo’n 25. Ooit kreeg ik er zo’n 20, nu ga ik er niet vanuit dat ik er meer dan 5 of 6 terug ga krijgen…

   1. joke Reply

    van de 60 die ik er zou versturen kunnen er 5 direct in de brievenbus bezorgd worden .. ( de rest door heel Nederland ) , dus blijft het toch een dure grap voor mij .
    Misschien mis ik het volgend jaar wel zo erg dat ik het alsnog ga doen hoor 🙂

 11. ria Reply

  Nee we doen er in ogen van anderen niet veel aan kerst behalve de kerstboom en met vrienden samen eten en dan thuis niet super luks of veel. Kaartjes sturen doe ik weer wel en overal iets persoonlijks op.

 12. Bb Reply

  Wij slaan dit jaar helemaal over.

  Geen versieringen, geen eten, geen cadeaus. Echt helemaal niks. Ontstaan uit een gevoel van eens niet de agenda laten bepalen door de verplichtingen, en de rest is erbij gekomen omdat we ook geen behoefte voelden een boom te zetten enz. Het scheelt veel geld hoor. Geen diner betekent bijv. ook geen nieuwe outfit enz. Ben benieuwd hoe het bevalt, best kans dat we volgend jaar wel weer wat doen. O trouwens wel heb ik Kerstkaarten gekocht, die waren 5 euro voor 20 en ik heb ze zelf in de bus gedaan overal. Dus mijn kerst is 5 euro :p

  1. J. Reply

   Heerlijk toch, geen/minder verplichtingen maar lekker doen waar je zelf zin in hebt! Vond zelf kerst ook teveel ‘2 dagen binnen zitten en eten’ (en ik was niet de enige), dus daarom daar dan ook wat mee gestopt. We zien elkaar regelmatig/eten bij elkaar, dus dat hoeft niet persé op die dagen en uitgebreid. Kop koffie halen is ook prima. Geniet nou veel meer van die dagen. Geen kook- en organisatiestress. Alles gaat in goed overleg en we zijn er allemaal tevreden mee.

 13. Geldover Reply

  De kerstboom kocht ik ong 20 jaar geleden evenals de kerstballen. 1e kerstdag gaan we naar mijn ouders. We nemen een bakje koffie met wat erbij en eten daar lekker aardappels met groente en vlees. Lekker maar niet heel bijzonder.
  2e kerstdag komt mijn schoonfamilie bij ons. Wat lekkers bij de koffie, een tafel met lekkere hapjes en dat is t.
  Niks geen opgeprikt gedoe. Hebben we nooit gedaan en bevalt me prima. Oud en nieuw zijn we lekker met t eigen gezin in huis, wellicht een spelletje met elkaar spelen.

 14. wil verbaas Reply

  Geen kerstboom hier,geen goed idee in een kleine kamer en katten maar ook omdat we vinden dat bomen niet gesloopt horen te worden voor een paar dagen,we missen ze niet,wel halen we elk jaar de kerstspullen te voorschijn, we eten bij dochter/schoonzoon en de kids(gourmet) zij zorgen voor vlees/sausjes enz wij voor een aantal salade’s en pindasaus (voor meer zorgen wilde ze niet)gewoon gezellig met elkaar genieten.sinterklaas kregen de kids wel cadeautjes maar niet te gek.omdat ik de salade’s enz zelf maak zal dat de bank niet breken.gaat uiteindelijk om gezellig met elkaar door te brengen en we leven het hele jaar al luxe vinden we zelf.

 15. Kim Reply

  Hier enkel mijn twee neefjes een cadeau, ieder 25 euro, en een cadeau voor mijn jarige moeder. We eten wel graag lekker, maar zeker geen extreem dure dingen. Zelf ben ik vegetarisch, en de kilo knallers en de reclame hierom irriteren me rond de kerst nog meer dan de rest van het jaar…

 16. San Reply

  Met kerst doen we altijd cadeautjes voor de neefjes en nichtjes/kleinkinderen. Ik haal dus iets voor de kids v mijn broer en zussen, niets voor mijn eigen kids. De anderen doen ook niks voor hun eigen kids, mijn ouders wel voor alle kleinkids uiteraard (mijn ouders doen niks voor sinterklaas by the way) Ik hou zelf een budget van ongeveer €10/€12.50 per kind aan, ik koop voor 4 kids iets. Ik heb dit jaar ook voor mijn ouders, broer en zussen een scheurkalender van voorpositiviteit.nl gekocht. Ik spaar door het jaar heen elke maand wat geld voor zowel sinterklaas (budget is max €50 per kind, ik heb 2 kids) als kerst (max €12.50 per kind), zodat het niet meteen een volle bak geld uit mijn budget is en ik in december fatsoenlijk de rekeningen kan betalen. Zo af en toe doe ik iets extra’s zoals dit jaar de scheurkalenders. Ik wil ook iemand die ik ken financieel een kleine ondersteuning geven, zonder dat ze weet dat het van mij komt.

 17. Bouk Reply

  Wat een geld zeg! Maar wel goed van je dat je al gezakt bent naar 300 euro! Kan je geen tips geven want wij doen nooit aan kado’s en eten eerste dag bij schoonfamilie en dat is het! Kost ons niks verder….

 18. Joyce Reply

  Hier dit jaar een hele easy going en dus goedkope kerst. Geen visite en we gaan ook niet óp visite. Het voelt zo bevrijdend. Ik vind het een hele opgave, het voelt voor mij als een verplichting dat met de familie samen moeten zijn. Na zo’n dag ben ik kapot, het zuigt alle energie uit mij. Dat wilde ik een keer anders doen. De kids en wij zelf hebben eigenlijk geen wensen qua cadeaus, dus ik weiger om te kopen om het kopen ‘omdat het hoort’. In plaats daarvan mogen beide kinderen ieder een dag het kerstmenu verzinnen en koken. Vinden ze fantastisch! Overdag even lekker wandelen, misschien een filmpje pakken of een gezellige filmavond thuis. Qua budget niks geks dus, ik haal het eten gewoon van het boodschappengeld van die week…

 19. Mirre (Mom4life) Reply

  Wow wat een bedrag. Top dat je met minder doet dit jaar, maar nog steeds veel geld. Hoeveel uur moet je daarvoor werken? (en is het je dat eigenlijk wel waard?)

  Wij eten vaak met de familie, vaak neem je iets mee. Kost misschien 10-15 Euro en wat tijd in de keuken (twee keer). Geen cadeaus met kerst en ook niet met sint trouwens. Kinderen zijn jarig ervoor en erna, dus krijgen genoeg. In de huidige maatschappij zijn kinderen al best wel verwend vind ik.
  Kerstversiering heb ik al jaren en die haal ik ook steeds weer uit de kast. Vorig jaar kocht ik voor 6 Euro wat bij en gaf wat andere dingen weg. Tja, dat zijn de kosten niet.

 20. Wietske Reply

  Ik geef geen cent extra uit met de kerstdagen, eten doen we altijd goed en lekker..met de kerst idem dito. In de kerstgedachte gaat het om andere zaken, het is nu een commercieel gebeuren geworden, wat mij ietwat droevig stemt.

 21. Ellu Reply

  Geef je je zoon met sinterklaas cadeautjes? Moet dat dan ook nog met kerst? Toen mijn kinderen klein waren zijn we even begonnen met kerstcadeaus en daarna er snel mee gestopt. Het was gewoon belachelijk die overdaad. Nu zij ze groot. We doen cadeaus en gedichten met sinterklaas, met de nadruk op de lol en niet op de prijs van het cadeau. Met kerst eten we gezellig met kinderen en aanhang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *