geld overtuiging

Janke: “Na de dood van mijn vriend verdiende ik het om geld uit te geven”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vraagt ze zich af waarom ze zo lang niet op haar geld heeft gelet. Waarom verdiende ze het om geld uit te geven?

Renée en ik praten veel over geld. Niet zo verbazingwekkend natuurlijk. Vorige week zei ik tegen haar dat ik zo blij was dat ik voor het eerst echt controle voelde over mijn geld. Dat dit een heerlijk gevoel is. Natuurlijk vroeg Renée me daarop hoe het kwam dat ik dit eerder niet zo had. Goede vraag wel.

Daar ben ik eens over na gaan denken. Als ik terugkijk naar mijn geld verleden, dan vond ik altijd al snel dat ik iets verdiend had. En dan bedoel ik als het gaat om geld uitgeven. Gedachteloos dus. Toen mijn eerste echte relatie over ging, heb ik ongelooflijk veel geld over de balk gesmeten. Ik moest zelfs geld lenen om alle openstaande schulden te kunnen betalen. Maar ja, die tas had ik echt verdiend. Net als dat nieuwe paar schoenen. Want ik was natuurlijk best een beetje zielig zo alleen zonder vriend.

Lees ook: 5 geldovertuigingen die je arm houden.

Die schulden heb ik keurig afbetaald. Dat kon ook gewoon, want ik verdiende voor mijn leeftijd toen echt heel goed. Toen ik later de vader van mijn zoon leerde kennen (een behoorlijke spender ook) gaven we samen heel veel geld uit. Een vakantie hier, een nieuwe droger daar. Tot zijn eigen bedrijf failliet ging. Dat hakte er hard in. Samen hebben we toen zijn persoonlijke faillissement tot op de cent terugbetaald. Zonder geld te lenen. Daarvoor moesten we wel ineens op een budget leven. Toen dat eenmaal achter de rug was, hadden we het weer ‘verdiend’ om geld uit te geven als water. En als er dan opeens een rekening kwam waar we niet op hadden gerekend, aten we gewoon een maand of drie wat minder gevarieerd. Het kwam altijd wel goed. Maar leuk was anders.

Ook na het plotselinge overlijden van mijn vriend stak mijn ‘ik heb het verdiend om dit te kopen-overtuiging’ weer de kop op. Het was natuurlijk een vreselijke periode. En dat is dan heel zacht uitgedrukt. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik op dat moment een goede baan had, met bijbehorend goed salaris, zodat ik alle lasten gewoon kon betalen. Ook al stond ik er ineens alleen voor.

Na een tijdje hing ik die baan aan de wilgen. Ik ging aan de slag als interim manager en factureerde met gemak €10.000 per maand. Heerlijk vond ik dat. En dus ging ik ook weer op die manier mijn geld uitgeven. Ik had het namelijk verdiend om mijn boodschappen te laten bezorgen, om een dure auto te rijden en om mijn tuin te laten verbouwen. Weer alleen om die ‘dit heb ik verdiend-overtuiging.’

Lees ook: Weg met de belemmerende gedachten. Jij kunt dit ook.

Als ik er nu op terugkijk snap ik mezelf eigenlijk ook wel. Toen tenminste. Nu kijk ik er heel anders tegenaan. Ik zie nu dat allemaal maar spullen kopen geen beloning voor mezelf was. Wat ik eigenlijk verdiende was om mijn financiën onder controle te krijgen. Om daar geen zorgen meer over te hebben. Om schuldenvrij te zijn. Om ervoor te kunnen zorgen dat ik ooit misschien eerder kan stoppen met werken. Om meer tijd te hebben om met mijn zoon door te kunnen brengen. Vroeger kocht ik letterlijk spullen en ervaringen om mezelf te troosten. En nu, door de controle die ik heb over mijn geld, koop ik tijd. Ik heb minder geld nodig nu, dus hoef ik ook minder te werken. Ik heb nu meer tijd voor mezelf en tijd voor mijn zoon. En daar kan echt geen nieuwe tas of een nieuw paar schoenen tegenop.

Zeg eens eerlijk, gebruik jij wel eens de ‘dit heb ik verdiend-overtuiging’ ook wel eens voor jezelf? En hoe zorg je ervoor dat je dit niet altijd blijft gebeuren?

Share

12 Comments

 1. Loes Reply

  Af en toe gebruik ik ook die overtuiging. Bij mij gaat het dan om kleine bedragen van een of twee euro. Maar ik spaar verder bijna mn hele inkomen, dus ik denk dat ik het onder controle heb.

 2. Geldover Reply

  Als ik iets koop is dat vaak op een rommelmarkt of een kringloop. Kan me dan echt heel gelukkig voelen. Loop er alleen tegenaan dat ik slecht afscheid van mijn spullen kan doen en nu een klus heb als ik de boel aan kant wil houden. Het maakt me eigenlijk na verloop van tijd dus ongelukkig ipv gelukkig. Hoop dat ik de moed kan vinden om eens een keer met grote kracht mijn hele huis door te gaan en weer wat bij de kringloop terug te brengen.

 3. Dio Reply

  Wauw! Wat heftig dat je man op die manier overleden is…

  Wel herken ik het verhaal van werken als interim manager. Zelf werk ik ook als interimmer en facturen van 10K zijn dan heel normaal. En dat voelt echt heel goed. Alleen ben ik soms iets te zuinig om het uitgegeven en investeer ik het liever. Ik moet er soms iets meer van genieten.

 4. Budgettiger Reply

  Op zo’n moment staat je leven op z’n kop. Dan doe je natuurlijk gekke dingen. De kunst is om die gekkigheid te beperken tot een overzichtelijke periode. Met jezelf afspreken, de komende x aantal maanden worden de dit heb ik verdiend maanden en daar mag ik een x bedrag aan besteden. Daarna de discipline om te sparen weer oppakken.

  Lekker makkelijk getypt zo, dit is heel moeilijk, iedereen heeft een knopje, die moet alleen om!

 5. Jansen , Chris Reply

  10K klinkt veel en is natuurlijk helemaal niet slecht, ik heb dat (en meer) als normaal salaris gehad (als manager), toch werd de stress mij teveel en ben met vervroegd pensioen gegaan (niet in Nederland (veel te duur met eigen woning en kapitaal)).
  Wij zijn veel op vakanties geweest (tussen mij vrouw en ik) naar Egypte, Sri Lanka, Emiraten, Tunesie, Marokko, bijna alles van Oost Europa en zelden onder 4 sterren en meestal 5 sterren (leuk en goede herinneringen), maar als je ouder wordt is het niet meer interesant.

  Terugkijkend denk ik EUR 20 K voor een 2 weekse vakantie is toch wel veel (ook als echt goed).
  Mijn boodschap, probeer genoeg geld te hebben voor je oudere dag. Natuurlijk hebben velen een goed kapitaal na 50 (maar ook velen niet).In mijn opinie is 600K genoeg om rustig te worden na 50.

  Ik ben een man dus nieuwe schoenen, kleren, onderbroeken, …. (I could not care less). Restaurants, Theater, Alcohol, Roken, uitjes is alles wat ik nodig heb). Ik realiseer mij dat niet iedereen dat geluk heeft, maar je kansen pakken wanneer ze daar zijn is cruciaal.

  Niemand moet arrogant zijn over goede financiele situatie (je hebt geluk gehad (net als ik)).

  Veel geluk voor diegenen die dit lezen.

  1. Kaspar Reply

   Dit klinkt als een mooi verhaal, Renée? Bizarre bedragen, maar het klinkt alsof u (je?) er wel zeer bewust van bent dat dat niet normaal is. En dat zie je toch niet heel vaak… Die 600k na 50 bijvoorbeeld klinkt heel mooi en ik denk dat dat ook een reëel bedrag is als je na die leeftijd een beetje een rustig leven wilt. Maar velen gaan dat nooit halen (ik ben er daar één van, ik zal heel gelukkig zijn als ik op mijn 50e misschien 10% daarvan heb gespaard en/of afgelost, althans: gelukkig… meer trots. En dat komt door slechts één enkele tegenslag in het leven, namelijk een scheiding – destijds (ca. 10 jaar geleden) hadden we namelijk zo’n 50k overwaarde op de woning!).

 6. Lucinda Reply

  Eigenlijk ervaar ik hetzelfde. Nu ik in een situatie zit dat mijn financiën op orde zijn en ik mij eigenlijk niet meer druk hoef te maken als er een onverwachte rekening binnen komt of iets stuk gaat, ben ik ook een stuk zuiniger met mijn uitgaven. Het is een rare samenwerking eigenlijk. Voorheen gaf ik het geld ook uit als het kon, want ik had het op mijn rekening staan. Daarnaast hield ik totaal geen rekening met sparen, dus vond ik het wel prima. Ik had een kleine buffer en vond dat dat wel genoeg was, dat was het niet altijd.

 7. joke Reply

  Er wordt hier gevraagd naar de “ik-heb-Het-verdiend-gedachte”, ja ik herken me daar ( nu) wel in ; toen had ik dat niet helder .
  Stres doet veel met je gezonde verstand en financieel bewustzijn ( kwam uit een situatie van huiselijk geweld ; vrouwenopvang ; in een nieuwe stad moeten beginnen met 2 kleine kinderen ) .

 8. Audrey Reply

  Mooi dat je nu wel dat gevoel van controle hebt! Ik heb het vooral als het gaat om lekker eten oid, haha, dingen van een paar euro. Dan twijfel ik en dan overtuig ik mezelf vaak met het argument dat ik het om een of andere reden verdiend heb. Maar ik heb het goed in de hand!

 9. San Reply

  net na mijn scheiding lette ik niet zo op waar mijn geld naar toe ging, wel lette ik op dat ik de rekeningen kon betalen en ik dus niet in de schulden terecht kwam. Maar sparen…..dat deed ik maar mondjesmaat. Want ja, na de scheiding had ik het wel verdiend om te genieten vh leven en leuke dingen te doen (met en zonder kinderen). Ik had mezelf immers altijd op de laatste plek gezet tijdens mijn huwelijk. Mijn kinderen, ex en huis gingen altijd voor. Nu was het mijn tijd. Maar na een halfjaar kwam mijn opvoeding boven drijven en ging ik weer bedachtzamer met mijn geld om. Met wat hulp van sites als PorteRenee ben ik een stap verder gegaan, heb ik wat dingen onder de loep genomen en zijn de spaarbedragen steeds wat hoger geworden. Ik kan zeker nog wat dingen schrappen als ik wil, maar het is geen noodzaak en ik spaar best wat per maand voor mezelf en mijn kinderen. Nu heb ik af en toe zo’n moment, maar dan kan het ook. Ik doe het niet als ik het geld er niet voor heb.

 10. Mandy Reply

  Soms heb ik het verdiend. Ik ben bijvoorbeeld gestopt met roken, en ik heb mezelf een mooi horloge cadeau gedaan. Af en toe mag je jezelf verwennen, dat houdt het leuk. Verder spaar ik heel hard en beleg ik en heb ik een fijne buffer, dus dan kan het ook.

 11. Amy Reply

  Ik denk dat de balans het belangrijkste is. Je mag jezelf best af en toe iets gunnen en als dat is omdat je vindt dat je het verdiend hebt lijkt me dat prima toch? Zolang je je financiën onder controle houdt en het niet met grote regelmaat gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *