Janke: “Op deze 5 manieren hou ik mijn motivatie hoog”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vertelt ze hoe ze ervoor zorgt dat haar motivatie hoog blijft.

Vorige week evalueerde ik mijn financiële goede doelen hier. En hoewel ik een beetje bang was van te voren dat het mijn motivatie zou killen is het tegenoverstelde gebeurd. Zo’n evaluatie heeft voor mij dus enorm veel zin. Het zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf om door te gaan. Maar los van het evalueren heb ik nog een aantal manieren gevonden om te zorgen dat mijn motivatie hoog blijft.

Lees ook: Zo stel je financiële goede doelen.

Financieel onafhankelijk word je niet in één dag. Jammer wel, maar het is niet anders. Het vergt inspanning en doorzettingsvermogen. Nou sta ik niet bekend om mijn enorme doorzettingsvermogen. Op sommige vlakken is mijn motivatie sky high en op andere is mijn motivatie ver te zoeken. Sporten is nou zo’n onderdeel waarop elke spoortje motivatie ontbreekt. Over mijn geldzaken ben ik inmiddels heel erg gemotiveerd. Ik durf zelfs wel te beweren dat ik hier doorzettingsvermogen voor heb. Ook dit is niet overnight ontstaan. Ik heb mezelf hierin getraind. De dingen die me hier het meeste bij hebben geholpen deel ik hier vandaag.

  • Een concreet doel. Zonder doel geen motivatie. Zo simpel is het. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld met afvallen. Stel ik zeg: “Ik wil afvallen” dan is dat maar weinig concreet. Maar als ik zeg: “Ik wil voor 1 augustus 5 kilo zijn afgevallen zodat ik me zekerder voel in mijn bikini” dan is dit al veel duidelijker. De kans dat ik mijn doel haal, is veel groter bij de tweede uitspraak. Zo werkt dat voor mij en mijn geldzaken ook. Mijn eerste doel was: “Ik wil financieel onafhankelijk worden”. Helemaal geen slecht idee, maar nog weinig concreet. Nu is mijn doel: “Ik wil voor mijn 55e verjaardag zo min mogelijk vaste lasten hebben, zodat ik de vrijheid heb om zelf keuzes te maken over hoe ik mijn dagen invul.” Kijk, en met dit doel in mijn achterhoofd, maak ik dus nu al hele andere keuzes.
hypotheek aflossen, extra aflossen, aflossen, afgelost, hoeveel, zoveel, porterenee, sparen
  • Visualiseer je doel. Hoewel ik helemaal geen type ben om moodboards te maken, merk ik dat het voor mij op dit gebied wel heel goed werkt. Daarbij is een moodboard zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Als ik aan de toekomst denk (die na mijn 55e verjaardag) dan zie ik een kleine woning in een bosrijk gebied waar ik woon samen met mijn vriend. We hebben geen hypotheeklasten meer, voorzien in onze eigen energie en wellicht is er ook een moestuin. Meer voor hem dan voor mij als ik eerlijk ben. Mijn moodboard bestaat dus uit één plaatje. Een plaatje van een tiny house in een bosrijke omgeving. Dit plaatje hangt pontificaal in de keuken. Een soort constante reminder waarom ik dit nu eigenlijk allemaal doe.


Lees ook: 10 tips om je eerste €100.000 te sparen.

  • Bepaal je mijlpalen en vier dit ook. Mijn doel ligt nog ver voor me. En dan is helemaal niet erg. De route naar dit doel heb ik opgebroken in mijlpalen. En die kun je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Omdat ik pas net begonnen ben met deze nieuwe manier van met geld omgaan, heb ik voor kleine mijlpalen gekozen. Omdat ik deze dus nu ook haal, wordt mijn motivatie, en dus ook mijn doorzettingsvermogen alleen maar groter. Het helpt me als het ware om dit als “normaal” te gaan zien in plaats van als abnormaal. Een goed voorbeeld van een mijlpaal is bijvoorbeeld een spaarplan. Ik heb een tweedehands auto bij elkaar gespaard en heb dit bijgehouden met één van de spaarbarometers van Renée. De nieuwe barometer voor de vakantie hangt er alweer. En in de herfst hang ik eindelijk de hypotheekaflosbarometer (drie keer woordwaarde) op. Je moet het wel leuk maken voor jezelf.

De podcast van vorige week ging hier ook een beetje over. Die kan je hieronder luisteren.

  • Praat erover met gelijkgestemden. Niet iedereen in mijn omgeving deelt mijn nieuwe inzichten over geld en vooral over hoe je daarmee om zou kunnen gaan. Dat is helemaal niet erg. Ieder zijn ding. Toen ik net begon merkte ik dat ik gevoelig was voor mensen die juist heel erg spenden. Dat was ik namelijk ook gewend, en ik miste het een beetje. Dus zocht ik andere mensen op. Mensen die ook op een slimme manier met hun geld wilden omgaan. Met Renée als aanvoerder van deze club. Zo ontstonden er andere vriendschappen, maar ook andere gesprekken. En door te praten met gelijkgestemden, leer je niet alleen heel veel nieuwe dingen, het houdt je ook scherp en gemotiveerd.

  • Evalueer regelmatig. Als je wilt afvallen, dan moet je op een bepaald punt toch echt op de weegschaal gaan staan om te checken of het goed gaat. Toch? Zo werkt dat voor mij ook met geld. Dit jaar staat voor mij in het teken van de fundamenten leggen. De fundamenten voor mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Wel handig dus om het fundament even te checken op stevigheid. Zonde als de boel halverwege in elkaar stort. Evalueren helpt je dichterbij je doel te komen. Om bij te sturen als dat nodig is. En om mijlpalen te vieren die je gehaald hebt.

Met die motivatie van mij zit het (op dit vlak) dus wel goed. Die is hoog en dat blijft ook zo. Mits ik weet hoe ik mezelf kan blijven motiveren. En wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Sterker nog: wat voor mij werkt op het gebied van geld, werkt totaal niet op het gebied van sporten. Daar zal ik iets anders moeten bedenken om mijn motivatie te vinden en te houden. Vind wat voor jou werkt en hou daaraan vast om je financiële doelen uiteindelijk ook echt te halen.

Hoe zorg jij dat je motivatie hoog blijft als het gaat om je financiële doelen? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit aanpakt.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.