Janke: “Op deze 5 manieren hou ik mijn motivatie hoog”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vertelt ze hoe ze ervoor zorgt dat haar motivatie hoog blijft.

Vorige week evalueerde ik mijn financiële goede doelen hier. En hoewel ik een beetje bang was van te voren dat het mijn motivatie zou killen is het tegenoverstelde gebeurd. Zo’n evaluatie heeft voor mij dus enorm veel zin. Het zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf om door te gaan. Maar los van het evalueren heb ik nog een aantal manieren gevonden om te zorgen dat mijn motivatie hoog blijft.

Lees ook: Zo stel je financiële goede doelen.

Financieel onafhankelijk word je niet in één dag. Jammer wel, maar het is niet anders. Het vergt inspanning en doorzettingsvermogen. Nou sta ik niet bekend om mijn enorme doorzettingsvermogen. Op sommige vlakken is mijn motivatie sky high en op andere is mijn motivatie ver te zoeken. Sporten is nou zo’n onderdeel waarop elke spoortje motivatie ontbreekt. Over mijn geldzaken ben ik inmiddels heel erg gemotiveerd. Ik durf zelfs wel te beweren dat ik hier doorzettingsvermogen voor heb. Ook dit is niet overnight ontstaan. Ik heb mezelf hierin getraind. De dingen die me hier het meeste bij hebben geholpen deel ik hier vandaag.

 • Een concreet doel. Zonder doel geen motivatie. Zo simpel is het. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bijvoorbeeld met afvallen. Stel ik zeg: “Ik wil afvallen” dan is dat maar weinig concreet. Maar als ik zeg: “Ik wil voor 1 augustus 5 kilo zijn afgevallen zodat ik me zekerder voel in mijn bikini” dan is dit al veel duidelijker. De kans dat ik mijn doel haal, is veel groter bij de tweede uitspraak. Zo werkt dat voor mij en mijn geldzaken ook. Mijn eerste doel was: “Ik wil financieel onafhankelijk worden”. Helemaal geen slecht idee, maar nog weinig concreet. Nu is mijn doel: “Ik wil voor mijn 55e verjaardag zo min mogelijk vaste lasten hebben, zodat ik de vrijheid heb om zelf keuzes te maken over hoe ik mijn dagen invul.” Kijk, en met dit doel in mijn achterhoofd, maak ik dus nu al hele andere keuzes.
hypotheek aflossen, extra aflossen, aflossen, afgelost, hoeveel, zoveel, porterenee, sparen
 • Visualiseer je doel. Hoewel ik helemaal geen type ben om moodboards te maken, merk ik dat het voor mij op dit gebied wel heel goed werkt. Daarbij is een moodboard zo ingewikkeld als je het zelf maakt. Als ik aan de toekomst denk (die na mijn 55e verjaardag) dan zie ik een kleine woning in een bosrijk gebied waar ik woon samen met mijn vriend. We hebben geen hypotheeklasten meer, voorzien in onze eigen energie en wellicht is er ook een moestuin. Meer voor hem dan voor mij als ik eerlijk ben. Mijn moodboard bestaat dus uit één plaatje. Een plaatje van een tiny house in een bosrijke omgeving. Dit plaatje hangt pontificaal in de keuken. Een soort constante reminder waarom ik dit nu eigenlijk allemaal doe.


Lees ook: 10 tips om je eerste €100.000 te sparen.

 • Bepaal je mijlpalen en vier dit ook. Mijn doel ligt nog ver voor me. En dan is helemaal niet erg. De route naar dit doel heb ik opgebroken in mijlpalen. En die kun je zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Omdat ik pas net begonnen ben met deze nieuwe manier van met geld omgaan, heb ik voor kleine mijlpalen gekozen. Omdat ik deze dus nu ook haal, wordt mijn motivatie, en dus ook mijn doorzettingsvermogen alleen maar groter. Het helpt me als het ware om dit als “normaal” te gaan zien in plaats van als abnormaal. Een goed voorbeeld van een mijlpaal is bijvoorbeeld een spaarplan. Ik heb een tweedehands auto bij elkaar gespaard en heb dit bijgehouden met één van de spaarbarometers van Renée. De nieuwe barometer voor de vakantie hangt er alweer. En in de herfst hang ik eindelijk de hypotheekaflosbarometer (drie keer woordwaarde) op. Je moet het wel leuk maken voor jezelf.

De podcast van vorige week ging hier ook een beetje over. Die kan je hieronder luisteren.

 • Praat erover met gelijkgestemden. Niet iedereen in mijn omgeving deelt mijn nieuwe inzichten over geld en vooral over hoe je daarmee om zou kunnen gaan. Dat is helemaal niet erg. Ieder zijn ding. Toen ik net begon merkte ik dat ik gevoelig was voor mensen die juist heel erg spenden. Dat was ik namelijk ook gewend, en ik miste het een beetje. Dus zocht ik andere mensen op. Mensen die ook op een slimme manier met hun geld wilden omgaan. Met Renée als aanvoerder van deze club. Zo ontstonden er andere vriendschappen, maar ook andere gesprekken. En door te praten met gelijkgestemden, leer je niet alleen heel veel nieuwe dingen, het houdt je ook scherp en gemotiveerd.

 • Evalueer regelmatig. Als je wilt afvallen, dan moet je op een bepaald punt toch echt op de weegschaal gaan staan om te checken of het goed gaat. Toch? Zo werkt dat voor mij ook met geld. Dit jaar staat voor mij in het teken van de fundamenten leggen. De fundamenten voor mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Wel handig dus om het fundament even te checken op stevigheid. Zonde als de boel halverwege in elkaar stort. Evalueren helpt je dichterbij je doel te komen. Om bij te sturen als dat nodig is. En om mijlpalen te vieren die je gehaald hebt.

Met die motivatie van mij zit het (op dit vlak) dus wel goed. Die is hoog en dat blijft ook zo. Mits ik weet hoe ik mezelf kan blijven motiveren. En wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Sterker nog: wat voor mij werkt op het gebied van geld, werkt totaal niet op het gebied van sporten. Daar zal ik iets anders moeten bedenken om mijn motivatie te vinden en te houden. Vind wat voor jou werkt en hou daaraan vast om je financiële doelen uiteindelijk ook echt te halen.

Hoe zorg jij dat je motivatie hoog blijft als het gaat om je financiële doelen? Ik ben heel benieuwd hoe jij dit aanpakt.

11 Comments

 1. Joris Reply

  Hoe is “zo min mogelijk vaste lasten” concreet dan? Voldoet niet aan de s van het smart-principe. Specifiek zou het m.i. pas zijn als er een absoluut bedrag of relatief deel ten opzichte van inkomsten eraan te koppelen.

 2. Lucinda Reply

  Het praten over sparen is voor mij meer iets wat ik uit blogs haal, of ik ze lees of zelf schrijf dat maakt niet uit. Ik merk dat het voor mijn omgeving en vrienden niet iets is waar zij zich mee bezig houden en ik vind dat best vreemd. Dat je raar aangekeken kan worden omdat je je financiële mogelijkheden zo goed mogelijk wil benutten, dat had ik niet verwacht. Ook moet ik steeds meer op mijn tong bijten als ik mensen hun geld over de balk zie smijten of lening na lening zie afsluiten voor iets waar ze ook makkelijk voor kunnen sparen, alleen dan kan wat ze willen niet direct. Ik ben erg blij dat wij veel over onze financiën praten en welke doelen we hebben en hoe we er verantwoord mee om gaan.

  1. Bouk Reply

   Herkenbaar! Ik praat ook het liefst over geld en alles wat erbij komt kijken en geef tips en adviezen hoe het anders kan. Sommigen willen het niet horen, maar klagen af en toe wel dat ze niks meer hebben of dat ze ook weleens ver op vakantie zouden willen….dat dus.

 3. Fred Reply

  Het is zo simpel, er zijn slechts drie woorden die al deze posts en zelfs deze hele website overbodig maakt:

  Pay
  Yourself
  First

  Leg standaard 30% – 50% van je inkomen opzij. Spaar. Koop een huis. Los af. Spaar nog meer. Beleg. Koop een huis voor de verhuur. Los af. Beleg nog meer. Koop nog een huis voor de verhuur.

  Etc.
  Etc.
  Etc.

  1. Bouk Reply

   Nou Fred, hoeveel gezinnen kunnen volgens jou 30 tot 50% van hun inkomen sparen denk je? Ik heb alles goed voor elkaar hoor dus dit slaat niet op mijzelf, maar ik heb zoveel mensen om me heen die blij zijn dat ze zonder problemen de maand doorkomen en dat ze een tientje over kunnen houden. Besef je wel dat je heel veel informatie aan een geldverstrekker moet afgeven voor je een hypotheek kunt krijgen? Voorheen toen ik nog huurde, ik betaalde bijna 600 euro netto huur, wat dacht je dat ik een hypotheek kon krijgen met mijn inkomen? Ja, ik kon er net een garagebox van kopen…dat dan weer wel. Dus ik vind je reactie erg makkelijk en heel erg kort door de bocht genomen.

 4. Fred Reply

  Beste Bouk,

  Jouw reactie schaar ik onder de categorie ‘schuld buiten jezelf leggen’. Ieder individu heeft legio mogelijkheden om zijn/haar financiële situatie te verbeteren:

  Je kunt meer uren gaan werken, een opleiding gaan doen om je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren, een eigen bedrijfje beginnen naast je baan, een vrijwilligersvergoeding organiseren, een krantenwijk erbij doen goedkoper gaan wonen. Maar altijd maar dat geklaag over hoe moeilijk mensen het toch hebben, hou op. Neem het heft in eigen handen.

  1. Bouk Reply

   Jouw reactie vind ik te kort door de bocht. Niet iedere individu heeft deze mogelijkheid namelijk. Ieder zijn mening, en dit is de mijne en ik zit in een baan met een bepaalde functie waarbij ik veel leed voorbij zie komen….Dus oordeel aub niet te snel….

   1. Carola Reply

    Ben het met je eens hoor Bouk. Het is allemaal niet zo makkelijk als het lijkt. Ik zie ook veel ellende om me heen. En daar kiezen mensen echt niet altijd zelf voor. Als je ziek wordt, niet meer kan werken, ontslag krijgt… er is zoveel wat moeilijkheden kan veroorzaken. Gelukkig zitten wij in een goede positie en kunnen wij zelf sparen. Maar “even” een huis kopen voor de verhuur..nee dat niet! Maar dat is ook onze wens niet. We zijn gezond en kunnen fijn leven. Dat vind ik dan belangrijker.

 5. Helma vd Hoek Reply

  Ik geloof dat eigen verantwoordelijkheid wel veel kan doen met je financiële gezondheid maar niet alles. Soms loopt het leven gewoon (even) niet zoals je dat wellicht voor ogen had. Ik heb zelf ongeveer 15 jaar in de roodstand geleefd. En natuurlijk ben ik daar zelf ook deels schuld aan. Ik had betere keuzes kunnen maken. Maar soms is het niet zo simpel.

  Wel heb ik er nu ook zelf voor gezorgd, met wat hulp van mensen die wel meer verstand hadden dan geld en sparen, nu een voor mijn doen behoorlijke spaarpot opgebouwd. Ook al is dat niets vergeleken met de bedragen die hier vaak voorbij komen.

  Ik heb de hoop ooit een huis te kopen, maar ik ben bang dat ik de boot gemist heb wat dat betreft. Hoop blijf ik houden, sparen blijf ik doen. Maar probeer zeker ook realistisch te blijven.

  1. Carola Reply

   Ze zeggen wel is dat vallen niet erg is zolang je maar weer opstaat. En ik denk dat dat bij jou heel goed gelukt is. Je kan door blijven gaan in het negatieve. Maar juist door op te staan, hulp te vragen en je te focussen op beter komt het vaak goed! Knap van je! En je weet waar je vandaan komt, hoe het was. Als je daar niet naar terug wilt is de motivatie er vaak wel om door te zetten. Ik moet zeggen dat ik veel makkelijker en beter kan sparen door de spaarbarometer van renee. Ik “zie” dan dat het succes heeft en dat helpt mij enorm. Want ook ik kan makkelijk geld uitgeven… maar de motivatie om te sparen is nu groter 🙂

 6. Peter Reply

  Mijn spaar-motivatie is hoger dan hoog. Geen kasboekje nodig, geen barometer, coach/begeleiding, boeken/tijdschriften of blogs nodig. Can do it on my own.

  Wel blijft het leuk om met zelfgestemde te discussieren en verhalen over geld te lezen. Bedankt voor dit verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+