Janke op weg naar financiële onafhankelijkheid: ik heb al €7.200,- per jaar bespaard

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag een pas op de plaats om te bekijken wat er al bereikt is.

Toen ik nog leiding gaf, zei ik met enige regelmaat tegen mijn team dat ze af en toe even stil moesten staan. Niet om niks te doen, maar om even te bedenken waar je ook alweer gestart bent en wat je al bereikt hebt. Je kan dan weer vol frisse moed je weg vervolgen naar het einddoel.

Door al mijn inspanningen op het gebied van besparen ben ik zo enthousiast geworden dat ik wel eens te snel en te veel tegelijk wil. Het gevaar daarbij is voor mij dat ik er dan ineens even genoeg van heb en de handdoek in de ring gooi. En dat willen we nou deze keer voorkomen. Dus na twee maanden, leek me dit een mooi moment om een tussenstand op te nemen.

Dus zeg ik nu tegen mezelf, wat ik even tegen anderen zeg. Stop even, haal adem en kijk even waar je begonnen bent en wat je al bereikt hebt. Wat was ook alweer het startpunt? Ik weet het nog precies. Het startpunt was ik zelf. Een geld-over-de-bank-smijtende freelancer die de wens had om financieel onafhankelijk te worden. Weliswaar zonder schulden (op de hypotheek na), maar ruimte om financieel onafhankelijk te worden was er niet.

Ik ging met de billen bloot. Mijn hele hebben en houden deelde ik. Met soms echt het schaamrood op mijn kaken. Het grote voordeel: het was meteen duidelijk waar de ruimte te vinden was. De afgelopen weken ben ik vooral aan de slag gegaan met mijn “variabele” lasten per maand. De boodschappen bijvoorbeeld. Maar ook mijn koopimpulsen kwamen aan bod. Net als roken en onze huisdieren.

Lees ook: Deze tips helpen je minder kopen.

Met gepaste trots kan ik vertellen dat wij ondertussen werken met een weekbudget voor deze kosten. Dit weekbudget is € 350,- (Dit was € 500,- per week.) In dit weekbudget zitten al onze variabele lasten. De boodschappen, benzine, reservering voor kleding, de trampolineles van mijn zoon, persoonlijke verzorging en roken (ja, nog steeds ja). Ons maandelijkse budget zet ik op een spaarrekening en elke zondag stort ik hiervan ons weekbudget op de betaalrekening. Er is maar één week geweest dat we ons budget niet haalden. En dat kwam omdat er ruitenwisservloeistof gehaald moest worden. Daardoor gingen we er nét overheen? Het deed echt een beetje zeer toen ik dat extra bedrag moest overmaken van de spaarrekening.

Door mijn aanpassingen van de afgelopen weken geef ik nu maandelijks €600,- minder uit. Wat op jaarbasis neerkomt op €7.200,-. Een enorme bak met geld. Een bak met geld die mij al veel meer ruimte geeft om financieel onafhankelijk te worden, maar we zijn er nog niet. Dat realiseer ik me ook heel goed. Met alleen maar besparen kom ik er niet. Hoe kun je namelijk die bak met geld in mijn voordeel gaan laten werken? Zulke vragen spelen steeds vaker door mijn hoofd. En die antwoorden komen zeker nog aan bod.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen.

Voorlopig heb ik het nog druk genoeg met besparen. Als ik al dit verschil kan maken op mijn variabele lasten. Hoe zit het dan met mijn vaste lasten? Die vraag ga ik de komende weken beantwoorden. Met nieuw enthousiasme stort ik me op mijn abonnementen, energieleveranciers en mijn hypotheekrente. Onderweg kom ik vast nog meer tegen. En dat komt goed uit, want december worden hier op PorteRenee OverstapWeken. Daarin gaan we iedere motiveren om over te stappen en zo geld te besparen. Ik deel dan ook mijn tips!

Ondertussen prijs ik mezelf gelukkig met de weg die ik tot nu toe heb afgelegd. Het was hobbelig en bij vlagen schaamtevol, maar ik ben trots op het resultaat. Mijn money mindset is aan het veranderen. En die veranderingen is het meest waardevol van allemaal.

Dank jullie wel voor jullie steun de afgelopen weken. Waardeer ik heel erg. Heb je vast een tip voor de vaste lasten? Deel deze vooral, dan ga ik ermee aan de slag.  

De andere columns van Janke vind je hier.

9 Comments

 1. Bouk Reply

  Dat is al een hele besparing zeg, 7200 euro! Lekker! Wij hebben ook vaste budgetten voor alles hoor, werkt wel zo prettig wanneer er een financieel doel gehaald moet worden! Voor de vaste lasten heb ik niet echt tips buiten de geijkte tips om, wij switchen niet heel vaak van energieleverancier omdat onze huidige aan onze wensen voldoet en een overstapbonus zie je ook niet heel vaak meer. Ook met onze zorgverzekering zitten we al jaren bij dezelfde, omdat we gewoon niet goedkoper kunnen met wat onze wensen zijn op dit gebied. Wij zijn dan ook al een paar jaar bezig met besparen hoor, dus we zijn wel echt goed op de hoogte van alles gelukkig. Fijn dat het bij jou nu ook “door dringt”. Succes met alles uitzoeken!

  1. HereIsTom Reply

   Wij stappen nog steeds jaarlijks over via Pricewise.nl en krijgen nog steeds een bonus van minstens € 150,-
   Zo zijn we dus nog steeds goedkoper uit dan blijven.
   En met telefoon en Internet e.d. bellen we ieder jaar voor einde contract op en krijgen we ook weer korting als we verlengen.

 2. MvH Reply

  Mijn belangrijkste tip: elk jaar overstappen en vergelijken. En wees brutaal: bel je internet-provider om te vertellen dat de concurrent goedkoper is en je eigenlijk niet wilt overstappen, maar dit nu wel overweegt. Ineens krijg je dan ook de nieuwe-klanten-aanbieding.
  En kijk ook eens naar je verbruik. De verwarming kan best wat lager, dat is even 2 week wennen, maar daarna voel je het niet meer. Douche wat minder (lang of vaak) en zorg dat iedereen in huis de zin ‘deuren dicht!’ tot mantra heeft verheven. Dat scheelt al heel veel.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Oh wauw je bent echt super goed bezig! Al zoveel bespaard, echt een heerlijk gevoel moet dat zijn! En wie weet wat het vergelijken en overstappen nog gaat opleveren. Ik ben benieuwd wat je met je geld gaat doen, als in hoe je het voor jezelf gaat laten werken!

 4. HereIsTom Reply

  Ja best goed bezig, maar nog steeds is 350 euro per week erg veel, das 1400 euro per maand!
  Als je weet dat veel gezinnen het met 100 euro of minder per week moeten doen, dan kan die 350 euro ook nog wel minstens halveren zonder op een houtje te hoeven bijten.
  Om kosten te besparen kun je ook nog eens kijken naar je verzekeringen, veel zijn overbodig en de meesten kunnen veel goedkoper, kun je ook via o.a. Pricewise.nl bekijken.

 5. HereIsTom Reply

  Oja met het geld gewoon sparen levert niks meer op met de huidige rente.
  Wij beleggen ieder maand een bedrag via Meesman.nl gaat makkelijk, kan automatisch en levert uiteindelijk veel meer rendement op.

 6. joke Reply

  Ik zit bij NUON als trouwe klant al 9 jaar en dat loont , door financiële korting .
  ik ben zuinig geworden in het verbruik en vergelijk regelmatig met andere huishoudens in dezelfde samenstelling en woonsituatie .
  Op water bezuinigen we ook ; zonder daar heel veel last van te hebben ; de tips ken je vast allemaal al wel .
  Water is geen grote kostenpost ; maar zuinig omgaan met .. doe ik vooral uit ideologisch standpunt
  succes met je plannen , leuk om zo te lezen wat je allemaal aangepakt hebt ..
  Die € 350 per week vind ik ook een fors bedrag ; ik zit hier op €440 per maand ( geen huisdieren en ik rook niet )

 7. anja Reply

  Goed bezig, fijn dat je inzicht hebt gekregen, maar, als je zoveel te besteden hebt, en nooit let op wat je uitgeeft, is het ook niet zo moeilijk om in het begin zulke grote stappen te zetten. Niet negatief bedoeld hoor, ik begrijp dat PorteRenee jou graag inzet om lezers de ogen te openen.
  Ik verdien per maand niet eens, wat jullie voor alleen de variabele lasten reserveren! Ik woon in een huurhuis, samen met studerende dochter en poes, en ben blij dat ik van nature zuinig ben, heel veel dingen die voor jou nu omschakelen zijn (en misschien toch best een beetje pijn doen), zijn voor mij heel normaal.
  Mijn budget is 200 voor boodschappen inclusief persoonlijke verzorging, 250 benzine (helaas 90km per dag op en neer naar mijn werk en geen reiskostenvergoeding), maar dat zijn bedragen per maand!
  Ik ben benieuwd wat je besparen kunt op je vaste lasten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *