studie beleggen sparen

Janke: “Wat ga ik doen voor de studie van mijn zoon? Sparen of beleggen?”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vertelt ze of ze de studie van haar zoon gaat bekostigen door te sparen of te beleggen.

Mijn zoon is afgelopen herfst acht jaar geworden. Hij voelt zich al een hele meneer. En soms is hij dat ook. Op school gaat het hartstikke goed. Het is een slimme kerel. En wijs. Heel wijs. Ik ga er dus al eebn klein beetje vanuit dat hij later wil studeren. En studeren kost geld. Veel geld. Ik wil heel graag zijn studie voor hem betalen. Mijn ouders hebben dat ook voor mij gedaan en daar ben ik altijd heel blij mee geweest. Het is een zorgeloze start van je grote leven.

Toen ik ging studeren kostte een jaar op een HBO opleiding ongeveer €1.500. Tegenwoordig is dat €2.143. Als hij over tien jaar gaat studeren dan zal het nog wel iets duurder zijn geworden. Laten we gokken op €2.300 tegen die tijd. Zelf was ik keurig binnen vier jaar klaar met mijn hbo-opleiding. Ik was een beetje een strebertje. Nog steeds eigenlijk wel. Op de site van DUO zie ik dat een student gemiddeld 4,7 jaar doet over een hbo-opleiding. Die 0,7 jaar betaal je niet naar rato. Je betaalt dus gewoon vijf jaar studie.

Lees ook: Ik stop met werken om weer te gaan studeren.

Kort door de bocht betekent dit dat de studie van mijn zoon mij €11.500 gaat kosten. Wauw. Dat is even slikken. En dan laat ik alle overige financiële zaken van studeren nog even buiten beschouwing. Zelf moest ik mijn eigen huur betalen toen ik op kamers ging. Dat ga ik – denk ik – hetzelfde doen met mijn zoon. Mijn ouder betaalden wel mijn boekenpakket ieder jaar. Ook niet goedkoop. Alles bij elkaar opgeteld reken ik op een totaalbedrag van €15.000.

Als alles goed gaat start hij zijn studie over een slordige 10 jaar. Dat betekent dat ik €1.500 per jaar moet sparen. Oftewel €125 per maand. Die heb ik nog niet in mijn spaarplan opgenomen. Rente hoef ik niet uit te rekenen, want die is nagenoeg 0%.  Het grote studiespaarplan is hiermee een feit.

Nou weet ik dat Renée belegt. En zelf ben ik heel voorzichtig ook begonnen. Is het dan misschien handiger om die €125 per maand te gaan beleggen? De kans is groot dat ik dan sneller bij mijn doel ben. Ook omdat je het opgebouwde rendement weer opnieuw mee laat gaan in je beleggingen. Het sneeuwbaleffect. Al kan ik natuurlijk ook pech hebben en een deel van mijn geld verliezen.

Lees ook: Wat doe je eerst? Je studieschuld of hypotheek aflossen?

Ik twijfel enorm. Ik wil weinig risico nemen met het geld voor de studie van mijn zoon. Het is geen geld dat ik zomaar even kan missen. Dus wat dat betreft zou beleggen niet handig kunnen zijn. Aan de andere kant: ik heb nog tien jaar de tijd om dit geld bij elkaar te sparen. Ook als ik mindere jaren meemaak gedurende mijn jaren op de beurs, heb ik genoeg tijd om ook van de betere jaren te profiteren.

Eigenlijk vind ik het een beetje spannend. Helemaal omdat ik nieuw ben in de wereld van beleggen. Mijn huidige spaarplan is vrij stevig, maar er is weinig ruimte in 2020 voor extra spaardoelen. Dat is een feit waar ik niet omheen kan. Ik besluit uiteindelijk voor een middenoplossing te gaan.

In de rest van 2020 ga ik €50 per maand sparen en €50 per maand beleggen voor de studie van mijn zoontje. Dat voelt voor mij nu het beste. In 2021 heb ik dan meer gevoel en kennis bij beleggen. Ik kan dan altijd ervoor kiezen om het gespaarde bedrag ook in te leggen op mijn beleggingsrekening. Voor nu start ik met €50 per maand. Dit bedrag stort ik maandelijks bij DEGIRO. Dat is waar Renée en veel anderen ook beleggen, vooral omdat het vrij lage kosten heeft. Ook fijn dat ik het stappenplan kan volgen wat op PorteRenee staat. Dat helpt me een rekening openen en dit hele beleggen opzetten.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

De eerste stappen zijn gezet. Ik voel me heel stoer, zo met mijn eerste geld op de beurs. Ik kies voor indexfondsen omdat ze voor mij nu lekker simpel zijn. Ik hoef het niet voortdurend in de gaten te houden. Ik koop en laat staan. Ook loop ik op deze manier minder risico dan wanneer ik bijvoorbeeld losse aandelen koop.

Het is druk bij de beleggingspartij waar wij bij beleggen, DEGIRO. Dus werken ze vanwege het grote animo nu met een wachtlijst. Je kunt je gewoon registreren, waarna je even moet wachten op een mail van DEGIRO om de beleggingsrekening definitief te openen en te kunnen gaan gebruiken.

Mijn plan is wel om tegen de tijd dat mijn zoontje bijna gaat studeren, alvast wat beleggingen te voorkomen. Dit om te voorkomen dat de beurs nu net niet zo gunstig staat wanneer ik het geld nodig heb. Door vooraf alvast delen op te nemen, verklein ik dat risico. Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst maar eens inleggen, met daarnaast dus ouderwets sparen. En hopen dat mijn zoontje niet opeens een klas overslaat, want dan kom ik in de knel. 🙂

Spaar jij voor de studie van je kinderen? En op welke manier doe je dat?

De overige columns van Janke vind je hier.

Share

23 Comments

 1. Jade Reply

  Wij hebben hier afgelopen jaar hier ook over na zitten te denken omdat wij zelf alle studies, boeken en rijbewijs hebben moeten betalen en onze kinderen een goede start in het jongvolwassen leven willen geven.
  Onze dochter is 8 en onze zoon is 5 jaar.
  Wij hadden voor beide kinderen een kinderspaarrekening bij de Rabobank op hun naam, maar vonden het geen fijne gedachte dat zij hier volledige zeggenschap over krijgen vanaf hun 18e jaar.
  Wij sparen vanaf hun geboorte al een bedrag per maand. Hebben nu de bedragen in deposito gezet bij de LeasePlan bank voor 5 jaar met 0,85% rente. Je kunt een deposito openen per 1000€. Elke maand maken wij 75€ per kind over naar een moneyou rekening en zodra daar 1000€ per kind is gespaard, zetten wij dat ook weer in deposito. Met de deposito’s hebben wij zekerheid dat je rente krijgt en je hebt verschillende looptijden waar je uit kan kiezen.
  Daarnaast krijgen ze al jaren 200€ extra, wanneer het vakantiegeld binnen is, dus totaal 1100 € per jaar.
  Als wij uit gaan van 15000€ per kind, hebben wij dit voor onze dochter over 8,5 jaar bij elkaar en voor onze zoon over 10,5 jaar.
  Mochten ze dan andere plannen hebben, kunnen wij kijken wat wij met het geld gaan doen.

 2. Ikkelien Reply

  Wij hebben 5 volwassen kinderen die allemaal gestudeerd hebben.
  Ze hebben hier een studielening voor afgesloten. We hebben wel meebetaald aan McBooks, speciale kleding en attributen (denk hierbij aan koksmessen, laboratoriumjassen enz). Ook betaalden we mee aan studiereizen en buitenlandse stages (vliegtickets e.d,).

 3. Tessa Reply

  Wat fijn dat je hem een goede start kunt geven door nu goed te plannen!
  Ik heb ook mijn eigen huur moeten betalen, maar kreeg toen altijd studiefinanciering. Misschien is het over 10 jaar weer anders, maar houd er rekening mee dat hij dat nooit zal krijgen. Als hij zijn eigen huur en andere kosten gaat betalen, heeft hij rond de 800-1000 euro per maand nodig. Zoveel verdienen als student is best lastig, ik kwam tot max 600 euro per maand door 12-16 uur te werken. Vooral in het begin kan je nog weinig met je nieuwe vaardigheden. Ik heb dus een beetje bij moeten lenen. Geen ramp, maar wel een studieschuld.

 4. Michael Reply

  Wat ik je zou aanraden is om te beleggen voor je zoon, maar niet voor de studie. Hij is nu 8 jaar en hoe mooi zou het zijn als je hem rond het afronden van de studie een beleggingsrekening kan overdragen waar het eerste voorschot op een huis kopen zit. Die hij misschien wel zelf wil aanvullen tot zijn 28e jaar. Zo pak je de tijd mee op de beurs!

  Op het moment dat hij 18 is, zijn jouw kosten misschien ook wel lager en kan je zijn studie misschien per jaar betalen. De tweedehands boeken (als die er nog zijn 😉 ) en het optioneel op kamers kan hij zelf betalen en zo ook leren om te gaan met geld.

  Achteraf gezien had ik alle jaren maximaal moeten lenen en het DUO bedrag op een beleggingsrekening moeten zetten of moeten sparen voor een huis of beleggen voor een huis. Achteraf is makkelijk praten, want ik heb er vooral van genoten. #godinfrankrijk
  Want DUO vertelde dat de rente toch maar 0% was en het niet zou uitmaken voor het aanvragen van een hypotheek later.

  Maar helaas, regeltjes veranderen en ik kan moeilijk een huis krijgen zonder schuld te verzwijgen. Ik verdien goed, maar zonder papa en mama die een jubelton kunnen geven is het moeilijk om tussen de beleggers te komen in de stad. Geef je zoon dus liever een start op de huizenmarkt en wacht tot zijn 25e met het geld. Ik dacht dat ik het allemaal wel beter zou weten, maar hard studeren, leuke feestjes en festivals en uit eten zijn op jongere leeftijd belangrijker.

  Mijn ouders betaalden mij studie en studieboeken, maar wilde niets betalen voor op kamers gaan. Zo heb ik altijd twee bijbaantjes gehad naast het tegelijk volgen van twee bachelors. De eerste drie jaar van mijn studie had ik weinig tijd, weinig geld en was ik bijna 3 maanden huurachterstand opgelopen tijdens een parttime bestuursjaar van de studievereniging voor dubbelstudenten. De studiebeurs ging op aan de huurachterstand en ik was het zuinige harde werken zat. Ik zat er doorheen.. Hartstikke leuk dat streberige en c.v. bouwen voor misschien die baan bij Unilever of op de Zuidas maar ik was die zomer gesloopt. Ik besloot om te gaan lenen en bleef ondertussen werken en studeren voor nog twee masters. Eindstand dikke studieschuld (+ 30k) en het besef dat ik niet 70 uur wilde werken voor een harteloos bedrijf. Ik kies nu voor vrijheid en tijd voor familie en vrienden.

  Ps. Ik kijk nu ook voor het beleggen voor mijn kleine neefje van 8 maanden. Omdat die nog zo jong is, kan een klein bedrag al genoeg zijn.

 5. Dio Reply

  Ik heb geen kinderen, maar het is wel onwijs slim om elke maand een vast bedrag over te maken naar je beleggingsrekening. Heb je er bij stil gestaan om naast je beleggingsrekening een deposito ladder te creëren?

 6. Geert Reply

  Zelf zetten wij de kinderbijslag voor onze 4 kinderen apart op een depositorekening. Als je dit geld kunt missen (het is toch een cadeautje) loopt het met sparen erg hard op! Als onze kinderen gaan studeren ondersteunen we ze hiermee. Zo niet hebben wij de leuke pot om iets anders mee te doen.

 7. Centenkretser Reply

  Of kijk eens om wat te investeren in een crowd funding, vlgs mij doet renee dat ook via lendahand.
  Zo help je tijdens de komende 10 jaar anderen mensen terwijl je door het vergaren van een rente ook jezelf helpt.
  In deze situatie lijkt het me een win win situatie.

 8. HereIsTom Reply

  Als je 10 jaar de tijd hebt zou ik die 125 euro per maand beleggen, je kan het voor die tijd altijd opnemen, vooral als bijv. over 5 of 8 jaar de rente weer is gestegen, als de aandelen dan hoog staan neem je ze op en zet wat je denkt nodig te hebben op een spaarrekening.
  Wij hebben dit ook gedaan via Meesman.nl, daar kun je automatisch iedere maand inleggen en Meesman.nl bevalt prima!

 9. Joris Reply

  Op zich hoef je de 15k niet allemaal gespaard te hebben voor de start van studiejaar 1. De kosten zijn zeer waarschijnlijk redelijk gelijkmatig verdeeld, met de laagste kosten in jaar 5 (de studieboeken zijn er dan al). Scheelt weer iets.

 10. Box 3 Reply

  Box 3 plannen 2022. Beleggen wordt helaas flink extra belast waardoor je rendement behoorlijk daalt en je óf maar moet gaan sparen óf je extra risico moet gaan nemen om er nog wat van te maken.

  Bedankt kabinet..

  1. HereIsTom Reply

   Onzin, ten eerste is het nog niet zeker of die plannen doorgaan en ten tweede valt de belasting wel mee en is de eerste 30.000 euro per persoon belastingvrij!

 11. Marc Reply

  Mooi om daar nu al over na te denken en verder heel persoonlijk, hoeveel je wilt geven, of je dat op eigen naam of op naam van de kinderen wilt sparen en of je dat eventueel wilt beleggen. Het belangrijkste is dat je tijdig start met ‘iets’ omdat de tijd dan in je voordeel werkt. Wij hebben voor onze beide kinderen (15 en 17) een spaardoel gesteld van Eur 16.000,- op hun 18e en zijn daar nu bíjna. Dat is op eigen naam zodat ze daar zelf de beschikking over krijgen, in het vertrouwen dat ze daar zorgvuldig mee omgaan. Beleggen doen we zelf wel, maar hebben we voor deze rekeningen nooit gewild: de ‘zekerheid’ van behoud van het geld (ondanks dat de inflatie eraan knabbelt) woog voor ons zwaarder dan de kans om er met beleggen meer rendement mee te maken. Kortom: allemaal persoonlijke keuzes; wij hebben het op deze manier gedaan en voelen ons daar goed bij; jij moet het op jouw manier doen en misschien dat alle comments hier je helpen om je gedachten te vormen. Succes met de keuze(s)!

 12. Marc Reply

  Zie dat ik onduidelijk was over ‘op eigen naam’.. dat is dus op hún eigen naam, dus van de kinderen. Ze krijgen ieder Eur 16.000,- op hun 18e op een rekening op hun naam.

  1. Josef de Posef Reply

   Onzin….. over 10 jaar bestaat de Euro niet meer en de beurs staat nu al op klappen.
   Gewoon veel tijd en liefde aan je kinderen geven…. dan komt de rest ook wel goed.

   Vooral nu het kan veel leuke dingen doen en niet al die bellegingsinstanties spekken. Als particulier trek je altijd aan het kortste eind.

  1. Ronorw Reply

   Klopt:

   Beleggers gaan straks meer betalen in box 3
   Volgens het kabinetsplan wordt voor iedere euro aan beleggingsvermogen vanaf 2022 uitgegaan van het forfaitaire rendement voor beleggen. Dat is dan belast tegen 33%; nu is het belastingtarief in box 3 nog 30%. In 2020 is het percentage van het forfaitaire beleggingsrendement 5,33%. Beleggers gaan op basis van het percentage voor 2020 dan ook onder het nieuwe systeem meer inkomstenbelasting betalen in box 3: circa 1,76% (= 33% x 5,33%) over hun hele beleggingsvermogen. Beleggers met niet al te hoge vermogens gaan er overigens relatief veel meer op achteruit dan de zeer grote vermogens. Die betaalden al (deels) 1,68% over 2019 en gaan naar 1,76% in 2022. Ook bijvoorbeeld belastingbetalers met gefinancierd vastgoed in box 3 gaan meer betalen en kunnen straks nog maar twee derde van de lening van hun vermogen in mindering brengen.

   Naast inflatie van 2% en straks 1,76% belasting moet je dus 3,76% rendement maken om quitte te spelen. Dus je moet veel risico nemen dan.

 13. Herman Reply

  Wij hebben altijd de kinderbijslag op een aparte spaarrekening gezet, tegen die tijd dat ze gaan studeren heb je mooi bedrag bij elkaar gespaard.

 14. Sissi Reply

  Als je aflost op je woning, heb je tegen de tijd dat je zoon gaat studeren veel minder lasten. Dan is het ook makkelijker om bijvoorbeeld 5.000 per jaar op te hoesten. Dat haal je dan uit je ‘budget’ voor je hypotheek (die je niet meer hebt). Zo doen wij dat. Geen foute producten, geen risico en met de huidige lage spaarrente nog best een ok rendement. En als onze zoon toch niet gaat studeren, kan ie tegen die tijd lekker met ons mee uit eten 😉

 15. Marleen Reply

  Wij doen hetzelfde als Sissi. We lossen extra af op onze hypotheek zodat we straks de studiekosten makkelijk kunnen betalen. Het risico is laag, het levert meer op dan een spaarrekening en we kunnen er zeker van zijn dat het geld ook echt naar studie gaat.

 16. Ri Reply

  Als je voor de zomer (juni, juli, augustus) afstudeert, krijg je het te veel betaalde collegegeld wél terug.

  1. Mariëlle Reply

   Ik had in september mijn laatste maand en heb alleen voor september hoeven betalen. Maar ik zou sowieso wel voor de zekerheid aanhouden dat iemand 5 jaar over zijn/haar studie doet, just in case 🙂

 17. mvr. Centje Reply

  Interessant blog, wij verwachten ergens de komende weken ons eerste kindje en openen voor haar een zilvervloot rekening, wat vrij zal komen op haar 18e verjaardag. Door de bonus van 1% per gespaard jaar (tot max 10%) aan het einde, is dit voor nu aantrekkelijker dan een gewone spaarrekening, maar het geeft toch meer zekerheid dan beleggen. Hoewel het rendement bij beleggen waarschijnlijk wel hoger zal zijn, maar wie weet gaan we dit ook nog wel doen als ons spaarplan dat toelaat. Misschien is het ook nog een optie voor jou om de 50 euro die je spaart op een zilvervloot rekening te zetten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *