Janke: “Wat ga ik doen voor de studie van mijn zoon? Sparen of beleggen?”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vertelt ze of ze de studie van haar zoon gaat bekostigen door te sparen of te beleggen.

Mijn zoon is afgelopen herfst acht jaar geworden. Hij voelt zich al een hele meneer. En soms is hij dat ook. Op school gaat het hartstikke goed. Het is een slimme kerel. En wijs. Heel wijs. Ik ga er dus al eebn klein beetje vanuit dat hij later wil studeren. En studeren kost geld. Veel geld. Ik wil heel graag zijn studie voor hem betalen. Mijn ouders hebben dat ook voor mij gedaan en daar ben ik altijd heel blij mee geweest. Het is een zorgeloze start van je grote leven.

Toen ik ging studeren kostte een jaar op een HBO opleiding ongeveer €1.500. Tegenwoordig is dat €2.143. Als hij over tien jaar gaat studeren dan zal het nog wel iets duurder zijn geworden. Laten we gokken op €2.300 tegen die tijd. Zelf was ik keurig binnen vier jaar klaar met mijn hbo-opleiding. Ik was een beetje een strebertje. Nog steeds eigenlijk wel. Op de site van DUO zie ik dat een student gemiddeld 4,7 jaar doet over een hbo-opleiding. Die 0,7 jaar betaal je niet naar rato. Je betaalt dus gewoon vijf jaar studie.

Lees ook: Ik stop met werken om weer te gaan studeren.

Kort door de bocht betekent dit dat de studie van mijn zoon mij €11.500 gaat kosten. Wauw. Dat is even slikken. En dan laat ik alle overige financiële zaken van studeren nog even buiten beschouwing. Zelf moest ik mijn eigen huur betalen toen ik op kamers ging. Dat ga ik – denk ik – hetzelfde doen met mijn zoon. Mijn ouder betaalden wel mijn boekenpakket ieder jaar. Ook niet goedkoop. Alles bij elkaar opgeteld reken ik op een totaalbedrag van €15.000.

Als alles goed gaat start hij zijn studie over een slordige 10 jaar. Dat betekent dat ik €1.500 per jaar moet sparen. Oftewel €125 per maand. Die heb ik nog niet in mijn spaarplan opgenomen. Rente hoef ik niet uit te rekenen, want die is nagenoeg 0%.  Het grote studiespaarplan is hiermee een feit.

Nou weet ik dat Renée belegt. En zelf ben ik heel voorzichtig ook begonnen. Is het dan misschien handiger om die €125 per maand te gaan beleggen? De kans is groot dat ik dan sneller bij mijn doel ben. Ook omdat je het opgebouwde rendement weer opnieuw mee laat gaan in je beleggingen. Het sneeuwbaleffect. Al kan ik natuurlijk ook pech hebben en een deel van mijn geld verliezen.Lees ook: Wat doe je eerst? Je studieschuld of hypotheek aflossen?

Ik twijfel enorm. Ik wil weinig risico nemen met het geld voor de studie van mijn zoon. Het is geen geld dat ik zomaar even kan missen. Dus wat dat betreft zou beleggen niet handig kunnen zijn. Aan de andere kant: ik heb nog tien jaar de tijd om dit geld bij elkaar te sparen. Ook als ik mindere jaren meemaak gedurende mijn jaren op de beurs, heb ik genoeg tijd om ook van de betere jaren te profiteren.

Eigenlijk vind ik het een beetje spannend. Helemaal omdat ik nieuw ben in de wereld van beleggen. Mijn huidige spaarplan is vrij stevig, maar er is weinig ruimte in 2020 voor extra spaardoelen. Dat is een feit waar ik niet omheen kan. Ik besluit uiteindelijk voor een middenoplossing te gaan.

In de rest van 2020 ga ik €50 per maand sparen en €50 per maand beleggen voor de studie van mijn zoontje. Dat voelt voor mij nu het beste. In 2021 heb ik dan meer gevoel en kennis bij beleggen. Ik kan dan altijd ervoor kiezen om het gespaarde bedrag ook in te leggen op mijn beleggingsrekening. Voor nu start ik met €50 per maand. Dit bedrag stort ik maandelijks bij DEGIRO. Dat is waar Renée en veel anderen ook beleggen, vooral omdat het vrij lage kosten heeft. Ook fijn dat ik het stappenplan kan volgen wat op PorteRenee staat. Dat helpt me een rekening openen en dit hele beleggen opzetten.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

De eerste stappen zijn gezet. Ik voel me heel stoer, zo met mijn eerste geld op de beurs. Ik kies voor indexfondsen omdat ze voor mij nu lekker simpel zijn. Ik hoef het niet voortdurend in de gaten te houden. Ik koop en laat staan. Ook loop ik op deze manier minder risico dan wanneer ik bijvoorbeeld losse aandelen koop.

Mijn plan is wel om tegen de tijd dat mijn zoontje bijna gaat studeren, alvast wat beleggingen te voorkomen. Dit om te voorkomen dat de beurs nu net niet zo gunstig staat wanneer ik het geld nodig heb. Door vooraf alvast delen op te nemen, verklein ik dat risico. Maar zo ver zijn we nog niet. Eerst maar eens inleggen, met daarnaast dus ouderwets sparen. En hopen dat mijn zoontje niet opeens een klas overslaat, want dan kom ik in de knel. 🙂

Spaar jij voor de studie van je kinderen? En op welke manier doe je dat?

De overige columns van Janke vind je hier.

Wil je reageren of heb je een vraag?

Spreek je bericht in via de Whatsapp van PorteRenee: 06-47250448.
Misschien kom jij vrijdag dan wel in de PorteRenee Podcast.