opruimen besparen

Janke: “Zo helpt opruimen me besparen”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vertelt ze hoe opruimen haar helpt sparen.

Heel stiekem deed ik vorige week een bekentenis. Tussen de regels door. In de hoop dat het niet zo op zou vallen. Ik kocht namelijk mijn 14e zwarte jurkje online. En pas toen ik deze in de kast hing, zag ik dat mijn zwarte jurkjes collectie wel erg uitgebreid aan het worden is. Ik kan dus de komende twee weken elke dag een ander zwart jurkje aan. Beetje overdreven..

Dus ik besloot op te ruimen. Ik las ooit het boek van Marie Kondo dus weet precies hoe ik dat aanpak. En zij begint altijd met kleding. Dus: al mijn kleren gingen uit de kast. Ik mikte ze op mijn bed en ben ze gaan sorteren in drie stapel. Stapel 1: sowieso houden. Stapel 2: mag weg. Stapel 3: twijfel. Mijn uitgangspunt bij sorteren was of ik dat kledingstuk het afgelopen jaar heb gedragen of niet. Wel aangehad en met plezier: houden. Niet aangehad of geen plezier aan gehad: weg ermee.

Lees ook: Opruimen = sparen (zo ontdekte ik)

Mijn kledingkast is weer keurig netjes op orde. Ik heb bakken met hangers over. En ik heb nu zelfs ongebruikte planken in mijn kast. Dat zegt wat over mij en mijn koopdrang. I know. Omdat ik zo lekker bezig was met opruimen, ben ik ook met de rest van mijn huis aan de slag gegaan.

Ik heb een prachtige buffetkast. Zo’n mooie grote weet je wel. Ooit op de kop getikt bij de kringloop winkel en zelf opgeknapt. Maar zo’n grote kast betekent ook dat er veel in past. Heel veel. Spelletjes, vazen, servies. Eindeloos kun je blijven proppen. Zo kwam ik erachter dat ik drie keer het spel Uno heb. Drie keer. Onzinnig. Het servies wat er in staat gebruik ik één keer per jaar. Met kerst. Door de week gebruiken vind ik maar zonde. Weet je wat zonde is: servies in de kast hebben staan dat je niet gebruikt.

Zo dender ik mijn hele huis door. Ik ben vrij makkelijk met opruimen, dus het gaat voorspoedig. Sommige zooi kan echt weg. Sommige dingen breng ik naar de kringloopwinkel en andere spullen geef ik weg aan familie of vrienden.

Waar ben jij verzekerd? Via welke broker beleg jij? Hoe krijg je je vaste lasten zo laag?
Ik kreeg deze vragen zo vaak, dat ik besloot het voor eens en voor altijd op te schrijven.

Zo opgeruimd! Heerlijk. Opruimen geeft niet alleen ruimte in je kasten en je huis. Maar ook in je hoofd. En het heeft een extra voordeel. Althans voor mij. Door alles, maar dan ook letterlijk alles, door je handen te laten gaan, weet ik nu wat ik heb. En vooral: wat ik dus niet meer nodig heb. Zoals weer een zwart jurkje. Of wijnglazen. Of een extra spelletje. Is er allemaal al. Dus niet meer nodig. Dat bespaart een hoop geld in mijn geval.

En zo hoop ik de komende tijd mijn impulsaankopen in bedwang te houden. Ik neem me voor om elk kwartaal stevig op te ruimen. Zo blijf ik goed weten wat er allemaal in de kasten zit, en ontneem ik mezelf de kans om te denken ‘Dit hebben we echt nodig’. Nee, je hebt het namelijk al. Laten liggen. En zo draagt ook opruimen weer bij een mijn money mindset. Zo langzamerhand kom ik er wel.

Ruim jij vaak op? En merk jij dan ook dat je dingen tegenkomt die je dubbel hebt?

Share

8 Comments

 1. Stephanie Reply

  Knap Janke! Grote kans dat dit smaakt naar meer 😀 Succes en veel plezier met je opruimtocht!

  4 jaar geleden ben ik rustig aan begonnen met opruimen. Ik ben begonnen met mijn kledingkast. Eerste keer zeker 4 vuilniszakken naar de ReShare gebracht. Ik had nl al zeker 15 jaar nooit kleding weggedaan, maar wel bijgekocht omdat iets niet meer paste of dat het mijn stijl niet meer was. Vervolgens had ik zoveel liggen dat ik de dingen die ik wel graag droeg over ’t hoofd ging zien en maar weer iets nieuws kocht.

  De laatste jaren ben ik rustig aan doorgegaan met de rest van het huis. Marie Kondo gelezen, Dennis Storm gelezen. En ik merk dat ik minimalisme erg mooi vind. Ik ben zelf geen minimalist, maar ik denk nu continue na over spullen. Heb ik het nodig, moet het nieuw zijn, hoeveel tijd kost me dit om schoon te maken. Ik heb al zoveel tierelantijtjes weggedaan omdat ik ze alleen maar aanraakte met schoonmaken… Zo zonde!

 2. Lanki Reply

  Ik ben gek op opruimen. Ben snel spullen en kleding zat, en dan moet het ook meteen weg. Hop! weggeven of naar de kringloop. Dus ik ben wel verbaasd hoeveel zwarte jurkjes je had..

 3. Bouk Reply

  Wat goed van je!! Bewust worden van….. als je dat punt bereikt hebt dan ga je een heel eind komen! Je noemt het zelf al; servies wat je 1 x per jaar gebruikt! Is niet elke dag een cadeautje? Dure parfum wat je alleen op “speciale” dagen op doet? Is elke dag niet speciaal? Nieuwe kleren/schoenen nog even in de kast laten staan voor een geschikt moment? Mag je niet elke dag stralen in mooie kleren? En zo kan ik nog wel even doorgaan….gebruik dat kristallen wijnglas voor je wijntje en geniet er van!

  Ik ben sinds 2015 na de zoveelste verhuizing gaan opruimen….en nu is het een kwestie van bijhouden! Succes!

 4. ria Reply

  Jaren geleden ben ik ook zo begonnen. Dit heeft mij veel opgeleverd 1. overzicht in huis 2. minder onderhoud 3. meer focus wat voor mij belangrijk is 4. meer tevredenheid 5. meer rust 6. meer spaargeld.

 5. Reekje Reply

  Zo herkenbaar de column van Janke en de reacties.
  Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Project gemaakt van opruimen (kasten inclusief zolder) en weet nu weer precies wat ik heb (bijv. geen kleding met na een half jaar de kaartjes er nog aan) en dat ik voorlopig echt helemaal niets hoef te kopen (voor wat betreft kleding, schoenen, huisraad, boeken, you name it). Dat geeft me zoveel (financiële) rust.

 6. Kaspar Reply

  De kringloop? Dat gaat het bij mij pas als ik het echt niet verkocht krijg via bv. Marktplaats… Zo levert het opruimen zelf ook nog iets op! Afgelopen jaar ik gok toch zo’n 3000 euro verdiend aan het verkopen van spullen via marktplaats! En daarvan is hooguit 2 a 300 euro verdiend met spullen die ik daar specifiek voor gekocht had (met als doel doorverkopen). De rest allemaal spul dat ik opgeruimd heb…

 7. Elsemiek Reply

  Tof Janke! Ik heb afgelopen weekend mijn kledingkast ook weer een onderhoudsbeurt gegeven. Er hangen alleen nog kledingstukken in die ik daadwerkelijk draag, de rest is naar de kringloop gegaan. Een mooie eye-opener op dit vlak is de documentaire ‘Minimalism’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *