zomervakantie besparen

Janke: “Zo wordt mijn zomervakantie €1500 goedkoper dan vorig jaar”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Haar goede voornemen was om minder aan de zomervakantie uit te geven. Hoe gaat de voorbereiding?

Begin van dit jaar schreef ik over mijn goede voornemens. Zo budgetteerde ik voor de zomervakantie altijd €3500. Vrij stevig wel. Kom ik zo op terug. Ik schreef ook dat ik dit graag wilde terugbrengen naar €2500, maar liever nog naar €2000. Niet onhandig dus om daar nu alvast over na te gaan denken.

Die €3500 is natuurlijk een aanzienlijk bedrag. Dit is zo ontstaan door de laatste jaren. Vooral door mijn eigen luiheid en wensen. Het liefst ga ik op vakantie naar een camping. En dan wel een camping van alle gemakken voorzien. Een winkel, een restaurant en bij voorkeur een groot zwemparadijs waar mijn zoon zich kan uitleven. Douchen en naar het toilet gaan deed ik altijd graag op mijn eigen plek. Dus niet met een rol toiletpapier of toilettas over de camping. Oh, en er moet in de omgeving ook genoeg te doen zijn. Door grotten wandelen, abseilen of naar een klimbos. Al deze wensen propte ik dan altijd bij mijn favoriete aanbieder in de zoekmachine, ik klikte wat rond en binnen een uur was de vakantie geboekt. Hatsikidee.

Lees ook: Niet op vakantie? Dit levert het op.

Maar nu de kosten van op deze manier een vakantie boeken. Ik neem je even mee in een rekensom. Bij mijn favoriete aanbieder (zeker niet de goedkoopste) huurde ik vorig jaar een chalet op een camping in Frankrijk. Dit kostte me €2000. Voor 2 weken. Pittig wel nu ik er zo over nadenk. Dan moeten we er nog naar toe rijden. Dat kost benzine, maar ook tol. Een totale kosten post van bijna €500. Voor elke week dat we daar waren reserveerde ik €500. Dat is inclusief alle boodschappen, uitjes, ijsje, uit eten en misschien ook een keertje winkelen. Een totale kostenplaatje dus van €3500.

Het goede nieuws is dat ik het anders wil. Het slechte nieuws is dat ik even geen idee heb waar te beginnen. Want hoewel ik best wil inleveren op mijn behoeftes qua accommodatie en locatie, wil ik toch ook wel echt het gevoel hebben dat ik op vakantie ben. Dat gevoel is voor iedereen anders. Wij vinden het leuk om op vakantie veel te doen. De hele dag op een camping hangen is niks voor ons. Maar in mijn hoofd kost dat geld. Veel geld. En zo zijn er nog een aantal dingen die ik maar lastig vind om los te laten.

Een middagje achter Google brengt me een hoop inzichten. Al jaren droom ik van een vouwwagen. Vraag me niet waarom, maar dat lijkt me nou echt het ultieme vakantiegevoel. Maar al die jaren heb ik nooit stilgestaan bij het feit dat je die ook tweedehands zou kunnen kopen. En man, wat staan er veel leuke vouwwagens te koop. Daarnaast besluit ik ook eens op andere aanbieders te zoeken. En daarbij zet ik mijn VPN aan. Het lijkt dan net alsof ik niet vanuit Nederland op zoek ben naar een vakantie, maar bijvoorbeeld vanuit Frankrijk zelf. En die hebben nog geen vakantie als wij willen gaan. Dat zie je terug in de prijzen. Superhandig. Qua activiteiten scheelt het ook bakken met geld of je via de camping boekt, of bij een aanbieder zelf. Handig dat ik een woordje Frans spreek. Want veel aanbieders van activiteiten bieden hun website alleen in het Frans aan. Al kun je Google ook gebruiken om te helpen vertalen.

Lees ook: Vakantie op Ibiza. Zo houden wij het betaalbaar.

Ik besluit om opnieuw een rekensom te maken. Nu kies ik voor een kleinere camping met minder faciliteiten. Zoonlief zwemt namelijk net zo goed in een zwembad zonder 28 glijbanen als met. En die campingwinkel is toch vaak maar duur, dus dan rijden we wel naar de Intermarché. Stel, we kopen een gekeurde (en dus veilige) vouwwagen. Dat zou ons rond de €500 gaan kosten. Een oudje, maar de oranje met bruine gordijnen vind ik persoonlijk alleen maar een pluspunt. Van mijn ouders leen ik dan wat inboedel. Stoelen, een tafel, kookgerei, dat soort dingen. Een staplaats voor 2 weken op de camping kost €450. De vouwwagen en de staplaats zijn dus nu al goedkoper dan de accommodatie van vorig jaar. Wauw. Mijn weekbudget stel ik voorzichtig bij naar €250. Nog steeds een hoog bedrag, maar ik merk dat ik dit echt al heel spannend vind. De activiteiten ga ik direct bij de lokale aanbieders boeken, dus ik heb de hoop dat ik geld ga overhouden. Het bedrag voor de reis, €500, blijft ongewijzigd. Mijn totale vakantie zou dan ineens €1950 gaan kosten. En dat is inclusief de aanschaf van mijn oh zo gewenste vouwwagen.Natuurlijk realiseer ik me dat het allemaal nog veel goedkoper kan. En makkelijk ook. Voor een eerste jaar bewust omgaan met je geld op vakantie doel, vind ik dit een grote besparing. Ruim €1500 minder dan vorig jaar. Dit jaar gaan we het op deze manier doen.

Hoe kijk jij aan tegen de vakantie? En hoe zorg je ervoor dat deze betaalbaar blijft? Ik ben heel benieuwd naar je reactie.  

Share

24 Comments

 1. Bouk Reply

  Wat goed zeg van je om het roer toch best wel om te gooien qua vakantie! Dan ga je toch met je toilettasje over de camping…Nou en? Doen ze allemaal… Ik hou echt niet van kamperen, ga het ook niet proberen. Wij gaan als we gaan, op vliegvakantie naar de zon. 1 week, dat dan weer wel ivm de kosten. Wij willen zo rond de 2500 euro uitkomen voor 4 personen, we zitten dan all inn en pakketreis dus transfers zitten er bij in. Op bestemming geven we ook nog wel wat uit, maar dat ligt er aan wat er zoal te doen is. Dagje auto huren en zelf op pad. Vaak doen we nog een dag een boottocht waar we met zn allen erg van genieten. Ook gaan we wel uit eten, lunch of diner ( ook al zitten we all in ). Denk dat wij ook wel rond de 3500 euro uitkomen voor die week…Maar we hebben het er graag voor over, we genieten er met zn allen van en we hebben het budget er voor. We gaan ook wel eens een jaar niet, omdat we dan andere kosten hebben, vinden we ook niet erg.

 2. Danique Hoek Reply

  Goed bezig!
  Alleen een vouwwagen moet je ook stallen, deze kosten moet je dan wel bij rekenen tijdens je vakantie.
  Maar de banden van de vouwwagen moeten ook goed zijn, aangezien je er echt een eindje mee gaat rijden.

  Geniet van de voorpret!

 3. Kaspar Reply

  Wow! 3500 euro voor de camping in Frankrijk? Wij geven dat bedrag ook wel uit aan vakantie voor vier personen van 2 weken (maar niet ieder jaar – we wisselen het een beetje per jaar – ene jaar wat duurder, andere jaar goedkoper). Maar voor 3500 euro (inclusief alle kosten ter plaatse) hebben wij nu bv. een vliegreis, huurauto, appartement aan zee met (gedeeld) zwembad in Griekenland… Dé gouden tip daarbij is wel (als je aan de zomervakantie vastzit): vroeg boeken! En voor aankomend jaar ben je dan echt al twee-drie maanden te laat… Je moet tegenwoordig echt oktober, uiterlijk november je reis geregeld hebben voor de zomervakantie het jaar er op. Anders zijn alle leuke én betaalbare plekken, vluchten etc. al weg. Verder heel goed rondkijken en zeker de vakantiebureau’s/organisaties niét overslaan. Die zijn inderdaad 9 van de 10 keer veel duurder… maar soms kom je net die ene keer uit de 10 tegen. Zo hebben wij ook eens geheel georganiseerd in een prachtig dorpje in Spanje gezeten in een volwaardige villa (twee verdiepingen, terras én dakterras, twee badkamers, grote eetkeuken, alles er op en aan. Huur auto, vlucht alles er bij in voor pakweg 3000 euro (incl kosten ter plaatse).

  Vakantie weiger ik te veel op te besparen. Vind dat héél belangrijk. Maar ik blijf wel altijd kritisch op de prijzen. En dan kun je voor relatief weinig geld, in ieder geval binnen Europa, toch heel veel doen gewoon in het hoogseizoen.

 4. MsMimi Reply

  Mocht je toch willen vliegen, dan scheet zelf boeken vaak ook: ik heb vorige week een vlucht en accomodatie in het buitenland geboekt. De KLM en TUI hadden aanbiedingen, maar het verschil tussen zelf boeken de reis en het verblijf boeken en de pakket TUI ‘aanbieding’ voor precies dezelfde locatie en periode was 33% (=ruim 1800 euro!).

  1. Melissa Reply

   Hoe doe je dat met de transfer naar je accommodatie? Dat lijkt mij zo lastig ook Ivm 2 jonge kinderen nog.

 5. Maaike Reply

  Leve airbnb, zelf kijken en vergelijken op vliegtickets of andere dingen. Overigens ga ik echt niet in oktober al boeken, er blijven genoeg echt leuke plekken over die je ook rond maart of zelfs later nog kunt boeken. Dat ligt geheel aan de wensen en welke periode. Wij zitten aan de schoolvakanties vast, dus sowieso iets prijziger, maar met airbnb kom je heel ver. En dan hebben we allemaal een aparte slaapkamer ipv met z’n allen in een tent ☺️

  1. Kaspar Reply

   Tja, waar we dit jaar heen wilden waren we echt nog maar nét op tijd. Bijna alles was al weg. Ook via Airbnb etcetera…. We hadden niet twee weken langer moeten wachten, dan was het niet meer gelukt helaas!
   Vorig jaar zelfde verhaal… toen waren we wat later en hebben we echt héél veel moeite moeten doen om uiteindelijk toch nog ergens iets te vinden. Dat was helaas wel flink uit de route en eigenlijk iets te duur, maar ja – dat was niet anders! Al het andere was al volgeboekt. Als het een beetje toeristisch gebied is en je wilt een beetje leuke plek voor niet te veel geld gaat het in maart absoluut niet meer lukken… (of je moet natuurlijk net het geluk hebben dat je iets treft dat zojuist door iemand geannuleerd is oid). En lukt het wel, dan betaal je gewoon echt veel te veel voor wat je krijgt. Ook de vlucht is als we die nu zouden boeken bijna twee keer zo duur! De goedkopere vluchten zijn ook volgeboekt inmiddels… Huurauto idem dito. Als we nu vandaag dezelfde vakantie zouden boeken als we twee maanden geleden gedaan hebben zouden we voor exact hetzelfde nu zeker twee keer zoveel geld kwijt zijn… Let wel: dit gaat dan om wat meer toeristische plekken. Als je liever buiten de gebaande paden avontuurlijk op vakantie gaat en niet zoveel voorkeur hebt waar de reis precies heen gaat is het een ander verhaal natuurlijk! Maar dat zijn dingen waar onze puberkinderen niet aan gaan. Ze vinden het nog steeds erg leuk om mee te gaan op vakantie (en wij vinden het leuk dat ze mee gaan), maar dan zijn er wel ook vanuit hen bepaalde wensen…. En daar houden we het ene jaar wat meer rekening mee dan het andere jaar. Maar bv dit jaar wordt het vol toeristisch aan het strand, zwembad etc. Niet echt mijn ding… Maar het wordt met zijn vieren ongetwijfeld helemaal geweldig! Maar dat is daarmee wel een categorie vakantie die wij absoluut niet kunnen/willen betalen áls we er niet zo vroeg bij geweest waren.

 6. Ilse Reply

  Als op vakantie gaan alleen mogelijk is met een tent of caravan, dan blijf ik lekker thuis. Ik ga graag naar een appartement of huis Bij voorkeur naar Griekenland of Spanje. Dat mag wat kosten.

 7. Suzanne Reply

  Enkele jaren geleden een goede tent gekocht met bijpassend (lelijk) aanwagentje. Fietsen kunnen boven op….Het is hele onderneming, maar ondertussen hebben we als gezin de juiste routine gevonden om gezellig te vertrekken en ook gezellig de tent op te zetten. Ik volg mijn schat gewoon en luister keurig naar de instructies van manlief! 🙂 En dan staan we super goedkoop op een leuke camping in Duitsland of België.
  Mijn tip is voor de jaarwisseling boeken , hierdoor je je vaak een korting van 10% wat toch echt scheelt.
  Dit jaar zijn we weer voor €600,- klaar met een mooie plek met leuke faciliteiten voor de kinderen en ons. En op die meegenomen fietsen doen we ons boodschapje in het dorp voor de goedkope boodschappen…
  Zorg wel voor voldoende Nederlands leesvoer in de auto …dat is slecht te begaan in Duitsland 🙂
  In ieder geval veel plezier…

 8. Alexandra Reply

  Misschien wil Janke juist graag op een camping omdat haar zoontje daar eerder contact maakt met andere kindjes . Lijkt mij voor ouders een belangrijke reden.

 9. SB Reply

  Mijn hobby is verre reizen maken met mijn partner en dat mag dan ook wat kosten. Dit is voor ons de enige hobby waar we veel geld aan uitgeven maar waar we ontzettend van genieten. We hebben geen kinderen dus kunnen we buiten de schoolvakanties reizen, dat scheelt toch een hoop geld.

 10. San Reply

  Ik vind het leuk om even weg te zijn maar hoef geen overdreven luxe. Mijn kinderen zijn 2 weken bij hun vader en 2 weken bij mij (de andere 2 weken doen we het ‘normale rooster’). Ze gaan met hun vader op vakantie, dus ga ik niet ook nog 2 weken weg met ze. (Ik heb de kids 2 weken, aansluitend op de 2 weken bij hun vader) Dan ga ik liever een (mid)week weg in een airbnb of een simpel huisje vd bekende parken. Gewoon ergens in NL waar er genoeg te doen is. Dit jaar weet ik nog niet wat ik doe, aangezien we in een andere schoolvakantie een paar dagen naar Disney gaan. Mss gaan we vd zomer dan dagjes weg of een nachtje ergens slapen. In ieder geval niet heel duur.

 11. LeLe Reply

  Hier een week madeira, prachtig Portugees eiland, 2 personen, 800 euro incl vlucht en verblijf en huurauto. Airbnb prachtig mooi huisje voor onszelf. Aan ontbijt lunch en diner zullen we een paar honderd euro aan kwijt zijn. Is ongeveer de helft goedkoper dan Nl. Vakantie hoeft niet duur te zijn.

  1. Kaspar Reply

   Niet in het hoogseizoen gok ik 😉 In dat geval is het uiteraard geen vergelijk met het verhaal van Janke… In het hoogseizoen is vakantie helaas wél duur. Hoe creatief je ook bent met het boeken…

 12. Monique Reply

  Wij gaan met ons gezin van 6 huizenruilen dit jaar. Een ander gezin logeert in ons huis en wij in hun huis. Hoeven we ook niks voor de katten te regelen. En wij zijn in een ander land, tussen de locals. Superleuk en je komt op heel veel verschillende plekken overal ter wereld!

 13. TheMoneyMindset Reply

  Mooi om te zien dat je zoveel hebt kunnen besparen. Ik vind €3500 voor 1 campingvakantie ook wel behoorlijk. Voor zo’n bedrag had ik een anders soort vakantie verwacht. Maar met (kleine) kinderen zijn “camping vakanties” vaak wek een succes.

 14. Seits Reply

  Leuk te lezen.

  Wij gaan dit jaar ook op een soortgelijke manier besparen. Uit de caravan en de tent in.

  Daarbij is kamperen voor de kinderen hartstikke leuk. Terug naar de basis. Afwassen, vermaken zonder WiFi, gaan en staan waar je wilt op de camping, nieuwe vrinden maken. Heerlijk om zo drie weken je vakantie te besteden.

 15. N de B Reply

  Goed bezig! Wij gaan ook al jaren op vakantie met onze klapkar van 100 jaar oud. Wat ons nog wel tegenviel was de aanschaf van de inboedel en écht goede luchtbedden. Maar dat heb je er na een paar jaar kamperen wel uit. Ons dagbudget op vakantie is 75 euro per dag. Daar zitten ook uitjes in 😉 en terrasjes en alles. De ene dag hebben we een relaxt dagje voor een paar tientjes; ijsje, eten bij de tent, stokbrood en wat snoepjes voor onderweg, gewoon zelf wat meenemen, de andere dag investeren we in iets toeristisch en lunchen op een terras en ben je meer geld kwijt. Maar een pak ijsjes bij een supermarkt halen en op een bankje opeten geeft net zoveel plezier als voor 15 euro 4 schepijsjes halen. Misschien heb je iets aan zo’n dagbudget, het helpt ons enorm om een beetje overzicht te houden (hoe graag ik ook wil dat ik het dagelijks lachend kan stukslaan, ik weet gewoon dat we nog een heleboel andere dingen te betalen hebben, en zo kom ik niet berooid thuis).

 16. Centenkretser Reply

  Wij. Koos en Toos kinderloos, gaan altijd buiten de school vakanties. Zo heerlijk! En zo’n stuk rustiger,goedkoper, had ik al rustiger gezegd 😉
  Zitten met onze sleurhut op een municipal camping.
  Richtprijs 25/27 euro voor 2 volwassenen en honden.
  Pakken overdag een plateau du jour in een leuk dorpje, savonds met een stokbroodje, kaasje ,glaasje wijn bij de voortent. Boek erbij.
  Heerlijk.
  Gaan zoiezo 2 x per jaar, buiten nog hier en daar een weekend

  1. LaDouceFrance Reply

   Je staat met een Acsi card vanaf eind augustus of bv in mei op de mooiste campings voor tarieven van 12€ tm max 20€ per nacht.
   Wij doen dit al jaren, en staan zo bv heerlijk in Zuid Frankrijk aan zee voor een prikkie. Het jaarabonnement voor de card is 12,95€, dit heb je er meestal met 1 a 2 nachten al uit. Ook zijn er voordeeltjes, bv 14 nachten boeken, 11 betalen. Je hoeft niet vooruit te boeken, kan natuurlijk wel, dan gelijk aangeven dat je met de Acsi card boekt.

 17. Siem Reply

  Goed om te lezen dat je bewust naar je vakantieuitgaven kijkt.
  Bij Kamperen is juist het opzetten van de vouwwagen het thuis inpakken etc een deel van de beleving.
  1 tip om jezelf niet te rijk te rekenen, je auto gaat meer brandstof verbruiken met een vouwwagen er achter, je reiskosten zullen dus wat hoger uitvallen als je naar dezelfde locatie reist.

 18. Dromer Reply

  Vorig jaar ook een veel te dure vakantie gehad, leek me leuk met z’n drieën naar een hotel in
  Portugal. Alles zelf los geboekt… want dat is toch goedkoper dan zo’n kant en klare reis? Gekeken voor vliegtickets in januari, dacht dat wordt nog wel goedkoper, dus niet. Uiteindelijk bijna dubbele betaald dan het bedrag in januari. Huurauto goed geregeld, staat manlief bij de balie, zeggen ze meneer u heeft deze auto besteld maar we hebben ook nog deze staan. Dus manlief gaat overstag en kiest voor de duurdere optie…. in het hotel hadden we ontbijt en avondeten, maar de drankjes bij het avondeten moest je zelf betalen. Uiteindelijk bijna 1000 euro over het oorspronkelijke budget gegaan. Dit jaar blijven we in Nederland, stukken goedkoper, haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *