Janke: “Zo wordt mijn zomervakantie €1500 goedkoper dan vorig jaar”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Haar goede voornemen was om minder aan de zomervakantie uit te geven. Hoe gaat de voorbereiding?

Begin van dit jaar schreef ik over mijn goede voornemens. Zo budgetteerde ik voor de zomervakantie altijd €3500. Vrij stevig wel. Kom ik zo op terug. Ik schreef ook dat ik dit graag wilde terugbrengen naar €2500, maar liever nog naar €2000. Niet onhandig dus om daar nu alvast over na te gaan denken.

Die €3500 is natuurlijk een aanzienlijk bedrag. Dit is zo ontstaan door de laatste jaren. Vooral door mijn eigen luiheid en wensen. Het liefst ga ik op vakantie naar een camping. En dan wel een camping van alle gemakken voorzien. Een winkel, een restaurant en bij voorkeur een groot zwemparadijs waar mijn zoon zich kan uitleven. Douchen en naar het toilet gaan deed ik altijd graag op mijn eigen plek. Dus niet met een rol toiletpapier of toilettas over de camping. Oh, en er moet in de omgeving ook genoeg te doen zijn. Door grotten wandelen, abseilen of naar een klimbos. Al deze wensen propte ik dan altijd bij mijn favoriete aanbieder in de zoekmachine, ik klikte wat rond en binnen een uur was de vakantie geboekt. Hatsikidee.

Lees ook: Niet op vakantie? Dit levert het op.

Maar nu de kosten van op deze manier een vakantie boeken. Ik neem je even mee in een rekensom. Bij mijn favoriete aanbieder (zeker niet de goedkoopste) huurde ik vorig jaar een chalet op een camping in Frankrijk. Dit kostte me €2000. Voor 2 weken. Pittig wel nu ik er zo over nadenk. Dan moeten we er nog naar toe rijden. Dat kost benzine, maar ook tol. Een totale kosten post van bijna €500. Voor elke week dat we daar waren reserveerde ik €500. Dat is inclusief alle boodschappen, uitjes, ijsje, uit eten en misschien ook een keertje winkelen. Een totale kostenplaatje dus van €3500.

Het goede nieuws is dat ik het anders wil. Het slechte nieuws is dat ik even geen idee heb waar te beginnen. Want hoewel ik best wil inleveren op mijn behoeftes qua accommodatie en locatie, wil ik toch ook wel echt het gevoel hebben dat ik op vakantie ben. Dat gevoel is voor iedereen anders. Wij vinden het leuk om op vakantie veel te doen. De hele dag op een camping hangen is niks voor ons. Maar in mijn hoofd kost dat geld. Veel geld. En zo zijn er nog een aantal dingen die ik maar lastig vind om los te laten.

Een middagje achter Google brengt me een hoop inzichten. Al jaren droom ik van een vouwwagen. Vraag me niet waarom, maar dat lijkt me nou echt het ultieme vakantiegevoel. Maar al die jaren heb ik nooit stilgestaan bij het feit dat je die ook tweedehands zou kunnen kopen. En man, wat staan er veel leuke vouwwagens te koop. Daarnaast besluit ik ook eens op andere aanbieders te zoeken. En daarbij zet ik mijn VPN aan. Het lijkt dan net alsof ik niet vanuit Nederland op zoek ben naar een vakantie, maar bijvoorbeeld vanuit Frankrijk zelf. En die hebben nog geen vakantie als wij willen gaan. Dat zie je terug in de prijzen. Superhandig. Qua activiteiten scheelt het ook bakken met geld of je via de camping boekt, of bij een aanbieder zelf. Handig dat ik een woordje Frans spreek. Want veel aanbieders van activiteiten bieden hun website alleen in het Frans aan. Al kun je Google ook gebruiken om te helpen vertalen.

Lees ook: Vakantie op Ibiza. Zo houden wij het betaalbaar.

Ik besluit om opnieuw een rekensom te maken. Nu kies ik voor een kleinere camping met minder faciliteiten. Zoonlief zwemt namelijk net zo goed in een zwembad zonder 28 glijbanen als met. En die campingwinkel is toch vaak maar duur, dus dan rijden we wel naar de Intermarché. Stel, we kopen een gekeurde (en dus veilige) vouwwagen. Dat zou ons rond de €500 gaan kosten. Een oudje, maar de oranje met bruine gordijnen vind ik persoonlijk alleen maar een pluspunt. Van mijn ouders leen ik dan wat inboedel. Stoelen, een tafel, kookgerei, dat soort dingen. Een staplaats voor 2 weken op de camping kost €450. De vouwwagen en de staplaats zijn dus nu al goedkoper dan de accommodatie van vorig jaar. Wauw. Mijn weekbudget stel ik voorzichtig bij naar €250. Nog steeds een hoog bedrag, maar ik merk dat ik dit echt al heel spannend vind. De activiteiten ga ik direct bij de lokale aanbieders boeken, dus ik heb de hoop dat ik geld ga overhouden. Het bedrag voor de reis, €500, blijft ongewijzigd. Mijn totale vakantie zou dan ineens €1950 gaan kosten. En dat is inclusief de aanschaf van mijn oh zo gewenste vouwwagen.Natuurlijk realiseer ik me dat het allemaal nog veel goedkoper kan. En makkelijk ook. Voor een eerste jaar bewust omgaan met je geld op vakantie doel, vind ik dit een grote besparing. Ruim €1500 minder dan vorig jaar. Dit jaar gaan we het op deze manier doen.

Hoe kijk jij aan tegen de vakantie? En hoe zorg je ervoor dat deze betaalbaar blijft? Ik ben heel benieuwd naar je reactie.  

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.