Janke: “Shocking. Zoveel kosten onze kat en hond ons per jaar”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag rekent ze uit wat haar huisdieren kosten per jaar.

Ergens eind 2017 wilde ik graag een nep kerstboom. Maar man, wat schrok ik van de prijzen. Dus op naar Marktplaats. Ik vond er eentje die ik graag wilde hebben. Met een vriendin reed ik naar het opgegeven adres. De boom was prachtig. Afrekenen maar en weer naar huis. Zou je denken. Maar ja, er moesten ook nieuwe versieringen komen. Dus weer in de auto.

Onderweg naar het tuincentrum kwam we langs het asiel. Hoe het toen precies gegaan is, weet ik niet meer zo goed, maar aan het einde van de dag kwam ik thuis met een tweedehandse kerstboom, nieuwe kerstversiering en een kat. Uit het asiel. Welkom Jop!

Ergens eind 2018 had ik al een paar keer zitten zoeken naar een nestje met puppy’s. Vroeger hadden wij altijd een hond thuis, en dat miste ik eigenlijk wel. Ook omdat ik veel vanuit huis werk, zag ik een hond wel zitten. Die zou me dwingen om lekkere wandelingen te maken.  Via een broodfokker wilde ik geen puppy kopen, dus ik was altijd op zoek naar een nestje wat een “ongelukje” was. En dan ook nog een specifiek ras, of een afgeleide daarvan.

En toen vond ik precies zo’n nestje. Vriend in de auto gezet en hop naar het opgegeven adres. We zouden alleen even gaan kijken. Hoe het precies gegaan is, weet ik niet meer zo goed, maar aan het einde van de dag kwam ik thuis met auto vol hondenspullen die een godsvermogen kosten. En een puppy. Welkom Dembé!

Dit verhaal doet het altijd goed op feesten en partijen. Logisch. Maar er zit een kleinigheidje in dit verhaal waar ik toen, en eigenlijk nu nog steeds niet, heel erg mee bezig ben geweest. De kosten van een huisdier. In het kader van transparantie wil ik nu eigenlijk ook wel eens uitrekenen wat de aanwezigheid van mijn twee knuffeldieren mij per maand kost. Daarbij moet ik wel toegeven dat het opgeven van mijn dieren, ongeacht de kosten, geen enkele optie is. Maar wie weet, zie ik her en der nog mogelijkheden om te besparen.

Lees ook: De dierenwinkel is mijn zwakke plek.

Laten we beginnen met de kleinste van het stel. Jop, de kat. Toen ik Jop ophaalde bij het asiel ben ik meteen lid geworden. Met een kleine contributie ondersteun ik hiermee het asiel. Dit kost € 25,- per jaar. Meneer Jop krijgt één keer per dag een maaltijdzakje en zijn brokjes zijn altijd bijgevuld. Een kostenpost van € 11,- per maand. We bieden hem wel eens kattensnoepjes aan, maar daar haalt meneer zijn neus voor op, geen kosten daar dus. Hoewel Jop een buitenkat is, hebben we toch een kattenbak binnen staan. Verdekt opgesteld, dat dan weer wel. De vulling kost ongeveer € 12,- per maand. Uiteraard wordt onze haarbal ook iedere maand ontwormt en krijgt hij spul tegen vlooien. Dit kost € 10,- per maand. Tot slot zijn jaarlijkse inenting. Deze kost € 40,- per jaar. Jop kost dus ongeveer € 40,- per maand. Heel eerlijk? Ik had op minder gerekend. Zelf zou ik ongeveer de helft hebben gegokt. Een tegenvaller. De kosten dus. Zeker niet de kat.

Dan over naar de grootste. Onze hond Dembé. Hij is een kruising tussen een labrador en een flatcoated retriever. Tijdens zijn laatste consult bij de dierenarts woog meneer 40 kilo. Flink aan de maat dus voor een knuffeldier. Dembé krijgt 2 keer per dag te eten. Zijn voer is afgewogen en bestellen we online. Elke maand wordt er een nieuwe zak van 20 kilo bezorgd van € 42,-. Daarnaast halen we bij de dierenwinkel “kauwsnacks” voor grote honden. Deze kosten € 20,- per maand. Ook Dembé wordt ontwormd en krijgt spul tegen vlooien. Net als bij de kat kost dit € 10,- per maand. De inentingen kosten ongeveer € 100,- per jaar. Dembé kost dus ongeveer € 80,- per maand. Deze had ik persoonlijk ook iets lager ingeschat.

Natuurlijk maken beide dieren wel eens wat stuk. De hond iets vaker dan de kat. Deze kosten neem ik niet mee. En los van bovenstaande gaan we ook wel eens een keertje extra met ze naar de dierenarts. Zo heb ik recentelijk € 80,- afgerekend voor antibiotica. Een dierenverzekering heb ik bewust niet genomen. Ik zorg ervoor dat ik altijd een buffer heb op mijn spaarrekening, waarin ook de onvoorziene kosten voor mijn huisdieren zijn meegenomen. Ook de aanschaf kosten van Jop en Dembé heb ik niet uitgerekend. Maar neem van mij aan: die zijn hoog genoeg. Bovenstaande berekening is dus gebaseerd op blijvend gezonde dieren die vooral niks stuk maken en gratis met hun inboedel bij je binnen komen wandelen. De realiteit ligt helaas anders.

Lees ook: Deze verzekering kan bijna altijd (veel) goedkoper.

Al met al kosten die leuke anekdotes van het begin van het verhaal mij dus gewoon € 120,- per maand, ofwel € 1.440.- per jaar. Dat is een beste bak met geld. En dat blijft dus zo. Mijn besparing zit niet in de maandelijkse kosten die deze dieren met zich meebrengen, maar in de cadeaus die ik vaak voor ze meeneem. Een kussen, een extra bot, een leuke tipi. Ga zo maar door.

Wat ik me wel realiseer is dat ik misschien heb onderschat wat een dier kost per jaar. En laat dat ‘misschien’ maar weg. Ik heb totaal onderschat wat een huisdier kost per jaar. Ik schrik er eigenlijk een beetje van. Los daarvan blijven Jop en Dembé natuurlijk bij ons. Ik kan ze echt niet meer missen, dus deze kosten zijn vanaf nu onderdeel van mijn vaste lasten. Ik tik het in in mijn Excel-bestandje, dat me steeds meer duidelijkheid geeft, moet ik zeggen. En ik spreek met mezelf af: Misschien iets minder cadeautjes voor Jop en Dembé.

Heb jij een idee van wat je huisdier kost? Ik ben heel benieuwd of jij je dit van te voren ook niet had gerealiseerd.  

De andere columns van Janke vind je hier.

25 Comments

 1. Kaspar Reply

  Hier twee katten. Hebben goed (duur) droogvoer, zo’n 25 tot 30 euro per maand. Natvoer hoeven ze niet zo nodig, dus dat kost me max 2 tientjes per jaar. Snoepjes etc ook beperkt dus ook daar weinig kosten. Kattenbak heb ik er twee van (eentje pikken ze niet). Maar sinds ik peewee kattenbaken heb kost me dat weinig. Haal eigen merk houtkorrels voor 9 euro per 20 literzak. Daar doe ik makkelijk 2 maanden mee, soms meer. Nog van dat geurvreet poeder erbij a 5-7 euro. En het zijn binnenkatten, dus wordt intensief gebruikt. Met 1 buitenkat zou 20 liter denk ik wel 5 maanden mee kunnen. Ps. Pee wee bak niét kopen bij Armarkat (ook niet bij Armarkat via bol.com). Weet inmiddels uit ervaring dat dat oplichters zijn….
  En dan nog de dierenarts… tussenstand voor dit jaar zo’n 450 euro 😵 (en dat is meteen de reden waarom ik dit jaar mijn spaardoel niet haal).

  Baardagaam kost alleen 1 of 2 bakjes insecten per week a 2 euro. Zand 20 euro per jaar. Vitamines etc zo’n 30 euro per jaar. Lampen 30 euro per jaar. De echte kostenpost is stroom. Nooit precies uitgerekend, maar gok 10-15 euro per maand…

 2. Anoniem Reply

  Vriend begon al te blaten toen ik erover begon dat we van dat geld ook een keer op vakantie konden 😉 (als het aan mij lag, hadden we hier namelijk geen huisdieren). We hebben twee katten en een konijn. Wat het exact kost weet ik niet, maar ze komen hier niets tekort. Vooral dierenarts (dit jaar al € 2000, niet voor verzekerd) en voer (kieskeurig dus veel “miskopen” gedaan) tikken aan. Nog afgezien van de hokken, krabpalen (zien er overigens uit als nieuw, het liefst zetten ze nagels in de bank), kattenbak korrels, speelgoed enzovoorts. Zeg altijd maar dat we geen kinderen willen, dat compenseert 😉

 3. L Reply

  Inmiddels hebben wij geen mond meer. Die hebben we een paar jaar geleden laten inslapen. Was een erfenis van mijn schoonmoeder. Het beestje at het liefst het goedkoopste katten en hondenvoer van de Lidl. Zowel brokjes als natvoer. We waren circa 10 euro pm kwijt plus de inentingen e.d. Zeg hooguit 15 euro p.m. Incl. dekentjes wassen.

 4. Bos Reply

  Hier 2 muizen in een kooi (tot aan de zomer waren het er nog 3). Gered uit een overvol asiel. zak voer voor rond de €10 doen ze een paar maanden mee en soms wat gedroogde meelwormen of ze eten met ons mee (een walnoot, een wortel, dat soort dingen)
  Kost dus niet zo veel maar vast ook minder gezellig dan een hond en/of kat ..
  Die hebben we bewust vanwege andere reden niet maar ik moet zeggen dat de kosten ook meer zijn dan ik zou verwachten.

 5. Tiny Reply

  Ik reken het eigenlijk ook niet uit voor onze papegaai. Ze krijgt vrij dure brokjes die ik in een vrij grote verpakking koop voor 40 euro. Doet ze een maand of 4 mee. Dan voor erbij nog zaden (kost niet veel) en verder eet ze ook groente etc met ons mee. Dan komen er ook nog kosten bij voor houtsnippers in de kooi en speeltjes. Denk dat het totaal rond de 40 euro uitkomt.
  Alleen in het begin op ziektes laten testen bij de dierenarts, daarna niet meer geweest om ze binnen zit een niets mankeert. Dat scheelt wel weer.

  1. BB Reply

   Hier twee katten, in het begin spullen voor aangeschaft en alle verplichte dierenarts bezoekjes incl sterilisatie. Ze krijgen goed en duur voer en grind voor de kattenbak, en dan jaarlijks een dierenartsbezoekje. Ontworpen en ontvlooien hoort vaker, maar dat doen we een paar x per jaar. Ik gok zo’n 50 euro per maand? We besparen ook weer, want een dure stoffen bank zullen we nooit meer kopen. Die we nu een jaar hebben ziet er uit alsof hij er al minstens 5 jaar heeft opzitten.

 6. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Zo dan zijn katten en honden een stuk duurder dan ik verwacht had! Ik dacht idd voor een kat rond de 20 euro per maand en voor een hond rond de 30 euro. Zelf vroeger ooit een konijn gehad, maar toen was ik nog kind, dus nooit uitgerekend wat dat per maand kostte op dat moment.

 7. Rachel Reply

  Jeetje zeg, wij willen namelijk in de toekomst ook nog graag een hond, maar als er soms ook nog die heerlijke grote bedragen bij komen van een dierenarts, dan schrik je jezelf helemaal het lap lazerus. Maar het is wel een extra maatje in je gezin, iemand die je dwingt een stukje te lopen, je komt onder de mensen, maakt eens een extra praatje met iemand door je hond. En vooral de beweging en de gezelligheid zou ik het voor willen doen! Eerst nog maar eventjes sparen!

 8. Berniek Reply

  Ik adopteerde een half jaar terug twee katten uit het asiel: €100 per kat (inclusief inentingen, sterilisatie van de poes en tandartsbehandeling van de kater). Vind ik reuze meevallen. Dan ben ik maandelijks €20 kwijt aan kattenbakkorrels (2 bakken en gebruik Bianco korrels die ik om de week vervang). Niet goedkoop, maar hier telt het gemak ook mee. Met een 10kg zak voer doe ik 2 maanden, dus €20 per maand. Doe er snoep en melk bij voor €10 per maand en ik kom op €50. Meer dan ik besefte, want dan tel ik de onregelmatige uitgaven zoals speelgoed, gadgets en medicatie nog niet eens mee. Maar ik zou ze voor geen goud meer willen missen!

  1. Vera Reply

   Een kat hoeft geen melk, alleen heel jonge kitten die door hun moeder gezoogd moeten worden krijgen speciale melk als er geen moederkat is. Sterker nog katten zijn allergisch voor melk.

  2. Daisy Reply

   Een kat hoeft inderdaad geen kattenmelk, echte melk van de koe kunnen ze door de lactose niet verteren. Speciale kattenmelk is voornamelijk suiker, ook niet nodig dus. Melk voor katten is vaak op basis van geitenmelk, vanwege de lactose dus.

 9. Marina Reply

  Hier 2 katten, een heeft al 3 jaar suikerziekte, dus 2 maal per dag insuline spuiten. Flesje kost 35€ en 1 spuitje 0,70. Hij heeft ook al een operatie van €1400,00 achtr de rug enkele jaren geleden en een periode dat hij niet kon poepen, ik weet niet meer wat dat allemaal heeft gekost. Dus duur aangepast nat en droogvoer. Recent 2 kiezen getrokken, bult operatief verwijderd. De ander was een probleemloze kater tot dat hij werd geschept in de straat. Uitgertrokken pezen, schaafwonden etc. Kaching. Oja elke dag laxeermiddel toevoegen in het eten. Moet ik even doorgaan? …. Maar we doen er alles voor😹

 10. Pira Reply

  Aan één van onze katten hebben we dit jaar +- €2000 uitgegeven bij alleen al de dierenarts. Kattenbakvulling, speeltjes en ongeveer de helft van haar voer zitten daar nog niet bij in. Helaas hebben we haar inmiddels in laten slapen (kosten: €80) en gecremeerd (kosten: €160 incl. urn). Ik zou het zo weer doen <3 Maar als je ze de behandelingen geeft die kunnen zijn, kan het wel erg oplopen.. Belangrijk om je hier bewust van te zijn!

 11. Crazy pet lady in training Reply

  Hier ook dure harige roomies, ik heb 1 hond en 4 katten (aan het oefenen voor crazy cat lady). De hond heeft me in zijn 5 jarig bestaan zeker 10.000 euro aan dierenartskosten gekost, zonder verzekering, en nu aan het speciaalvoer want voedselallergie en medicijnen want autoimmuunziekte. In totaal kosten ze me zo’n 150 euro per maand aan voer en medicijnen. Ontvlooien en ontworpen doe ik te onregelmatig (foei) dus dat weet ik niet zo goed. 1x per jaar laat ik ze allemaal in 1x enten en dat kost me dan 100 euro met kwantumkorting 😉

 12. anja Reply

  Hier 1 binnenkat, zak houtkorrels kost in de aanbieding €6,95 doet ze zo’n 2 maanden mee (ik schep elke dag de rotzooi eruit, 2 keer per week een compleet schone bak). Ze krijgt een zakje natvoer per dag, 5 anti-haarbal snoepjes per dag, en altijd droge brokken beschikbaar en melk. Ze heeft een “gevoelige spijsvertering” zoals dat zo mooi wordt genoemd, en krijgt daarom best duur voer, dat kost € 59,95 voor 10 kilo. Met haar lichaamsgewicht mag ze 50 gram per dag, dus doe ik bijna 7 maanden met zo’n zak voer. ,komt neer op goed 100 euro voor een jaar. Alles bij elkaar zal ik hooguit 170 euro per jaar kwijt zijn, vooruit, rond het af op 180 euro, dat is dan 15 euro per maand. Een krabpaal gebruikt ze niet (gelukkig ook niet de bank of zo!) dus die hoef ik nooit te vervangen, het enige waar ze mee speelt zijn een paar kleine balletjes, net iets kleiner dan een pingpongbal en net zo licht.
  Toegegeven, het is een binnenkat, daarom geen ontwormen en vlooienspul nodig, en gelukkig heeft ze nog nooit een dierenarts gezien.
  Ik lees hier over erg dure inentingen. Wij gingen met onze 5 honden altijd naar de dierenarts bij R.anzijn. Daar kost de jaarlijkse inenting € 20,00 per hond en die wordt dan ook gewoon gecheckt op hartslag en al die dingetjes. Toch even een ander bedrag dan ik hier lees, dus wellicht een tip voor diegenen die een R.anzijn in de buurt hebben.

 13. Eva Reply

  Voor je dier heb je wat over. Ik ook. Heb een ruwharige teckel en kost qua eten € 25,- per maand. Ze eet vers vlees, botten etc. ‘Barf’ eten. Verder is de trimmer de grootste kostenpost.
  2 keer per jaar € 50,- voor een trimbeurt. Is een vak apart. Heb het weleens zelf geprobeerd, maar niet te doen :).

 14. Roel Reply

  Geen huisdieren is goedkoper, hygiënischer en je bent vrijer. (Gedoe als je op vakantie wil etc). Nee ik begrijp er niet veel van. Ik knuffel wel met mijn vriendin en heb zelf de discipline om te bewegen.

 15. Audrey Reply

  Mijn hond is een middenmaatje en weegt 11,5 kilo. Die kost aan voer dus veel minder dan jouw hond. Ik weet niet precies hoe groot die van jou is uitgevallen (bij kruisingen altijd een verrassing natuurlijk), maar 40 kg lijkt me wel aan de zware kant? Mijn hond wordt vooral duur omdat ik agility met haar doe – hondensport. De trainingen en wedstrijden zijn niet goedkoop, maar het is een leuke hobby voor ons allebei en ik hoef niet meer naar een – saaie en dure – sportschool.

 16. Vera Reply

  Vergeet ook niet de kosten voor opvang als je een keer op vakantie wilt. Hier een hond (30 kilo), drie katten en twee woestijnratjes. Beestjes kosten samen zo’n 200 euro per maand, inclusief pension als we op vakantie zijn.

 17. Kaspar Reply

  Hier heb ik een ruil voor met iemand. Ik pas altijd op haar katten wanneer zij op vakantie is, zij op mijn beesten wanneer ik op vakantie ben. Scheelt ons beide een hoop geld!

 18. Suzan Reply

  Ik heb op deze kosten toch nog iets weten te besparen! Niet op de kwaliteit van het voedsel maar op waar ik het koop. Zooplus is een van de site’s die goedkoper is EN dan hebben ze nog een kortings abbo. Voor een vast bedrag bv. 1x 5 euro kan je voor 3 jaar lang op alle bestellingen 3% korting krijgen. Nu bestel ik ongeveer 2-3 x per jaar voor zo’n 100 euro. Dus dat bespaard ook nog eens 30 euro in totaal. Niet dat dat bedrag niet op gaat aan een nieuw speeltje of een snoepje, maar toch!

 19. Daisy Reply

  Janke zegt de dieren elke maand te ontwormen, dit is tot 6 maanden het geval. Daarna mag het gewoon per kwartaal. Maar vaker kan in principe geen kwaad. Een regulier wormen tablet, niet van de DA, werkt alleen op het moment dat de tablet in het lichaam zit, dus niet voor een maand lang zoals een vlooienpipet wel doet.

  Voer e.d. Is heel erg hond/ kat gebonden. Ligt aan voorkeur, leeftijdsfase, en speciale dieetwensen. Je kan ‘t zo goedkoop of duur maken als je wil.

  Voor ieder bekkie een smaakie.

  Werk er dagelijks mee, verkoopster in een Jumper dierenwinkel 😜

 20. Natalie Reply

  Een heel herkenbaar stuk over huisdieren en de kostenpost die ze zijn. Wanneer ik mijn kan water of brokjes durf te geven, kijkt hij me aan van: wat maak je me nou. Kattenmelk wil hij hebben. Ik heb hem tot brokjes proberen te dwingen, maar dan loopt hij gewoon een paar dagen weg. Volgens mij wordt hij dan ergens anders verwend. Voer uit een blikje mag nog net, maar het allerliefst heeft hij verse lever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+