Met deze 5 stappen maak jij je eigen spaarplan

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag vertelt ze hoe vijf simpele stappen ervoor gaan zorgen dat ze haar spaardoelen haalt.

Aan het begin van 2020 ging bij mij thuis de vlag uit. Want wat heb ik enorm kunnen besparen sinds ik actief met mijn geld aan de slag ging. Ook deelde ik mijn financiële goede voornemens hier op PorteRenee. Daarop kwamen trouwens echt superveel goede tips. Dank jullie wel daarvoor.

Nu is het tijd voor actie. Mijn doelen zijn helder, er moet gespaard worden. Voorheen was mijn spaarplan als volgt: Ik zet op mijn spaarrekening wat er aan het einde van de maand overblijft. Er blijft namelijk zelden iets over. Geld op mijn rekening mag ik voor mijn gevoel gewoon allemaal uitgeven namelijk. Er is geen stop achter de deur.

In april gaat mijn lease auto eruit. (Hoera, eindelijk verlost van die hoge facturen.) Om een tweedehands auto te kunnen kopen heb ik €3.000 gebudgetteerd. Dat bedrag moet voor die tijd dus bij elkaar gespaard worden. We willen van de zomer ook nog op vakantie. Hiervoor heb ik €2.000 gebudgetteerd. En de oplettende lezer weet dat ik ook nog een buffer moet opbouwen. Mijn doel hiervoor is ook €3.000.

Lees ook: Mijn financiële voornemens voor 2020 zijn pittig.

Op dit moment staat er €1.000 op mijn spaarrekening. Een snelle rekensom leert mij dat ik dus nog €7.000 te gaan heb. Als ik blijf sparen zoals ik voorheen deed, dan weet ik in ieder geval zeker dat me dit never ever gaat lukken. Tijd dus om het anders aan te pakken. Dus maakte ik een spaarplan aan de hand van 5 stappen. Misschien helpt het jou ook een spaarplan te maken.

Stap 1: Prioriteit bepalen

Voor mij is het zo dat de auto bovenaan het lijstje staat. Mijn eigen auto ben ik kwijt over twee maanden, dus deze is voor mij het belangrijkste. Ik heb die auto namelijk nodig om mijn zoontje iedere dag naar school te brengen. Er is helaas geen alternatief. Na de auto komt de buffer en pas daarna de vakantie. Natuurlijk hoop ik dat ik alle drie mijn spaardoelen haal, maar ik vind het prettig om realistisch te blijven. Vakantie kan ik ook een jaar op een andere manier beleven dan twee weken de hort op gaan. Genoeg alternatieven.

Stap 2: Sparen als ‘vaste last’ gaan zien

Mijn tactiek om te sparen aan het einde van de maand werkt voor mij niet. Vanaf nu ga ik het dus omdraaien. Sparen behoort tot mijn vaste lasten. In mijn Excel-bestand (die ik gebruik om overzicht te hebben en te houden in mijn financiën) verplaats ik de post sparen dus naar het kopje vaste lasten. Op die manier stort ik het meteen naar mijn spaarrekening wanneer mijn inkomen er is. Het kan maar weg zijn. Omdat ik als freelancer werk, fluctueert mijn inkomen behoorlijk. Op dit moment heb ik een nieuwe opdracht erbij voor een langere termijn. Lekker, want dat betekent dat ik goed kan sparen. In mijn vaste lasten staat dus nu een bedrag voor ‘sparen auto’ en voor ‘sparen buffer’. De vakantie laat ik nog even voor wat het is.

Lees ook: Het 52-weken spaarplan.

Stap 3: Uit het oog uit het hart

Hoe vaak ik niet snel even geld heb overgemaakt van mijn spaarrekening naar mijn lopende rekening om een paar schoenen af te rekenen. Omdat ik spaar bij mijn eigen bank is het binnen vijf seconde gepiept. Zonde eigenlijk. Omdat ik het lastig vind om mezelf hierin te beteugelen, open ik een spaarrekening bij een andere bank. Twee zelfs. Ik heb nu mijn ‘auto-spaarrekening’ bij LeasePlan Bank en mijn ‘buffer-spaarrekening’ bij Moneyou Go. Als ik hier geld vanaf wil halen dan kost dat tijd. Daardoor blijven die schoenen in de winkel en blijft mijn spaarrekening gevuld.

Stap 4: Bijhouden en vooruitdenken

De spaarrekening voor mijn auto in april moet het snelste groeien. Hier gaat dus elke maand het grootste spaarbedrag naartoe. Omdat ik mijn financieel overzicht negen maanden vooruit maak, weet ik ongeveer wat ik de komende maanden kan sparen. Die auto in april gaat lukken. Hoera. Die buffer is dan echt nog niet compleet. Verre van zelfs. Maar omdat mijn dure lease-auto dan eruit is, kan ik daarna meer gaan sparen iedere maand. Vanaf april zal de spaarrekening voor mijn buffer daarom sneller gaan groeien. En kan ik starten met een potje voor onze vakantie. Als ik ervoor zorg dat ik op dit niveau mijn freelance opdrachten kan doen, heb ik in augustus de buffer en de vakantie bij elkaar gespaard.Stap 5: Motivatie

Omdat ik graag letterlijk voor me zie hoe ik er financieel voor sta, is er voor mij nog één ding te doen: meters maken. Letterlijk. Spaarmeters. Ik maak twee tekeningen. Eentje van een auto en eentje van een huis (in het kader van de buffer). Per tekening zet ik streepjes voor elke €100. Als ik spaar, dan kleur ik deze in. Zo zie ik mijn voortgang en daar vaar ik goed bij. Het wordt voor mij nu een sport om die spaarmeters zo snel mogelijk te vullen. Dat gaat met op deze manier een stuk beter lukken dan al die afgelopen jaren.

Heb jij een spaarplan? Deel je tips vooral, daar hebben we allemaal wat aan.

De overige columns van Janke vind je hier.

11 Comments

 1. Dio Reply

  Zelf heeft het bij mij heel erg geholpen om financieel inzicht te krijgen en vervolgens sparen als vaste last te zien. En daarnaast ook een leuk doel om naar toe te sparen. Bijvoorbeeld een vakantie en ondertussen meer geld sparen dan dat de vakantie kost 🙂

 2. Carola Reply

  Hier ook een soort spaarplan.. maar dat houdt bij mij meer in dat zodra het inkomen binnen komt ik direct een verdeling maak van vaste lasten en spaarpotjes. Dus niet pas einde van de maand want dan gaat het geld gewoon op denk ik (nooit geprobeerd, lijkt me geen goed plan). Het moment dat het inkomen binnen is is dus een extra feestje want op dat moment zie je ook je spaarrekening groeien. En je weet precies wat je de komende tijd weer hebt om uit te geven…

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Goed bezig! Hier zie ik sparen ook als vaste lasten, dat werkt ideaal vind ik. Het hoort gewoon bij de uitgaven. Voor vakantie spaar ik ook altijd een vast bedrag per maand, ook als ik dat jaar niet ga, zo bouw ik een reservepotje op daarvoor, voor als ik een keer wél extra weg wil. Normaal ga ik om het jaar.

 4. Bouk Reply

  Ik heb sparen altijd als een vaste last gezien. Direct wanneer ons salaris wordt gestort, hup boek ik ons spaarbedrag over naar de diverse rekeningen. Wat er dan nog staat, pin ik mijn boodschappengeld cash voor de hele maand, en de rest mag dan gewoon op! Ik hou bij wat we pinnen zodat ik precies kan zien wat er nog over is wanneer alles er af is, meeste wordt wel eind van de maand afgeschreven maar ook nog een groot bedrag rond de 10e van de maand dus daar houden we ook rekening mee. Werkt goed voor ons en de doelen die we gesteld hebben, halen we altijd ruim op tijd gelukkig.

 5. Kaspar Reply

  Ik spaar al bijna 10 jaar op deze manier: direct als het loon binnen is gaat er geld naar de spaarrekening. De eerste paar jaren wist ik dat ik daarmee niet uit kwam, maar bleef het toch stug volhouden, gewoon om de gewoonte van het sparen er in te houden. In de praktijk ging er op de dag dat het salaris binnen was 150 euro naar de spaarrekening en halverwege de maand moest er dan weer pakweg 500 euro teruggeboekt… Helaas de realiteit als je financieel niet rondkomt. Maar het was wel een uitstekende stimulans om te blijven knokken voor meer financiële ruimte, want dat geld weer terugboeken van de spaarrekening was mega balen iedere keer weer.

  Pas 4 jaar terug sloeg de balans om en kon ik weer structureel wat sparen. Het eerste jaar was dat echt tientjeswerk. Het jaar daarna was het toch zo’n 2000 euro over het hele jaar. Vorig jaar lukte het voor het eerst om echt een spaardoel (inclusief spaarmeter!) te formuleren (6000 euro was het doel). Spijtig genoeg liep dat in het laatste kwartaal spaak door wat onverwachte uitgaven en haalde ik het spaardoel totaal niet. Erg balen… En ook dit jaar begint slecht. Januari wordt de vierde maand op rij dat er nauwelijks een cent gespaard is 🙁 Maar het doel is toch om dit jaar die zelfde 6000 euro te gaan halen. Hiervoor heb ik financieel wat meer ruimte geregeld, dus het zou moeten kunnen. Maar het wordt alsnog weer spannend hoor…. De vaste lasten zijn ook zo bezopen hoog!! (en helaas is er echt niks meer waar nog op bespaard kan worden). Maar we gaan er weer voor het komende jaar! Alles op alles om het spaardoel nu wel een keer te gaan halen!

 6. Suus Reply

  Wat wij sinds ons samenwonen doen is structureel de energierekening te hoog inschatten (hoger maandbedrag), en sindsdien zijn we hetzelfde gaan doen met de kinderopvangtoeslag (inkomen hoger schatten vooraf dan je verwacht), en de hypotheek (bruto betalen en jaarlijks teruggave krijgen). Zo krijgen we op verschillende momenten in het jaar een leuke (ongemerkt gespaarde) bonus! (En voorkomen we dat we moeten bijbetalen)

  Die gaat rechtstreeks naar de spaarrekening, naast het vakantiegeld en de 13e maand, én een vast bedrag per maand. Dat tikt toch altijd lekker aan!! 💪

 7. Suzanne Reply

  Ik vind een buffer van € 3000,- erg weinig. Wat doe je als je een paar maanden door omstandigheden weinig inkomsten hebt?

 8. San Reply

  hier zet ik ook geld op de spaarrekening zodra de toeslagen en het salaris binnen zijn. Ik heb het bij mijn eigen bank, ik heb een aardige discipline om niet voor ieder wissewasje geld terug over te schrijven. Naast de vaste potjes moet je ook een fun-potje hebben zoals de vakantie of een reis die je wil maken. Dan blijft het leuk en hou je het langer vol. Ik probeer meer te sparen dan de vakantie, plus dat ik koopzegels spaar als extraatje voor op vakantie. Dubbelop dus. Dan hebben we in de vakantie de ruimte om leuke dingen te doen zonder dat het vh maandelijkse budget af gaat.
  Ik zou wel iets meer buffer sparen, helemaal als je een koophuis hebt. Plus dat als je ineens geen inkomsten meer hebt, je niet meteen in de problemen komt met de rekeningen. Dus die buffer zie ik niet alleen voor de nood in huis, maar ook om rekeningen op te vangen op het moment dat ik mijn baan zou verliezen en een uitkering nog niet meteen geregeld is. Ik ben alleenstaande moeder dus ik kan alleen op mezelf en mijn spaargeld terugvallen in dat geval, dat speelt bij mij nog mee.

 9. Frank | GeldGewoontes Reply

  Goed bezig! Hopelijk bereik je snel je spaardoelen en anders ben je in ieder geval op weg om ‘gewoontes’ te maken van het sparen. Waardoor dit in de toekomst steeds gemakkelijker gaat.

  Zelf heb ik, na het bereiken van een fatsoenlijke financiële buffer, m’n extra maandelijkse spaarbedrag aan het werk gezet. Dit doe ik door maandelijks te beleggen, op deze manier is je spaargeld nog iets verder buiten bereik. En historische cijfers wijzen uit dat beleggen, zeker op lange termijn, een goed rendement levert.

  Het liefst zou ik zelf qua spreiding ook in vastgoed willen beleggen en dat lijkt nu gelukkig ook weer een stap dichterbij.

  Veel succes met sparen en ga vooral zo door!

 10. Budgettiger Reply

  Geinig dat bijna iedereen hierboven sparen als een vaste last ziet. Hier ook!
  Aan het begin van de maand worden de spaarrekeningen blij van onze vaste lasten.
  Uit eindelijk is een deel van wat wij wegsparen ook voor vaste lasten. De jaarlijkse rekeningen.

  Voordat wij het financiele overzicht goed voor elkaar hadden, trapte ik er steeds weer in.
  December dure maand, januari op de centjes letten, februari lekker kort maar wel dezelfde inkomsten dus nu kunnen we wel wat meer uitgeven. Rekening zo goed als leeg, klepperende brievenbus… Plof, rekening van waterschapsbelasting. PANIEK!!!

  Gelukkig is ook bij ons het besef gekomen… Sparen, geld wegleggen voor die rekeningen waar je nooit bij stil stond.
  Nu is er een rekening met de zogenaamde buffer, een rekening met elke maand 1/12 deel van de jaarlijkse kosten en een rekening voor leuke dingen. Sinds we dit lampje is gaan branden, is er geen paniek meer 🙂

 11. Ali Reply

  Ja wij zijn sinds dit jaar ook op deze manier gaan sparen. Een aparte rekening voor de jaarlijkse kosten. 1/12 gaat hier maandelijks naar toe. De jaarlihkse rekeningen worden dan ook van deze rekening betaald. Van de gewone rekening gaat automatisch een spaarbedrag naar de spaarrekening. Zien wij idd ook als vaste lasten.
  Tip voor besparen: meld he af voor al die nieuwsbrieven van de zalandos en de mangos van deze wereld. Door deze commercie ga je ongemerkt toch online shoppen en veel onnodige dingen kopen. Weg je spaargeld!

  Wij hopen dat t ons gaat lukken om zo wel te sparen en niet aan het eind van de maand van de spaarrekening terugstorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+