“Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget”

Janke baalde van haar boodschappenbudget en ging ermee aan de slag. Ze wist met deze 5 tips haar kosten aan eten en drinken te halveren. 

Door Janke


Herinner je je nog mijn boodschappenbudget van vorig jaar? Ik wel. €800 per maand gaf ik uit aan boodschappen. Hoe dan? Dat vraag ik mezelf nu ook af. En helemaal in de wetenschap dat ik met enige regelmaat eten weg stond te gooien wat niet meer goed was.

Ik deed altijd wel een poging om één keer per week de grote weekboodschappen te doen. Maar die poging resulteerde vaak in een afvalbak vol eten omdat ik toch zin had in wat anders. En met wat anders bedoel ik eigenlijk: iets laten bezorgen. Want daar ging ook een bak met geld naar toe iedere maand. Zonde!

boodschappenbudget boodschappen

Ondertussen is er veel veranderd. Gelukkig maar. Het eerste kwartaal van het jaar zit er al bijna op. En in plaats van zes bestellingen bij Thuisbezorgd (zoals vorig jaar rond deze tijd) staat de teller nu op één. En die telt niet eens mee, want mijn moeder trakteerde op Chinees na een dag klussen in haar huis. Thanks mam.

Ook mijn boodschappenbudget is enorm gedaald sinds vorig jaar. En dat is een understatement. Waar ik eerder nog €800 per maand aan boodschappen uitgaf is dat nu €400 per maand geworden. Gehalveerd dus. Wauw! Laatst vroeg een vriendin hoe ik dat voor elkaar had gekregen. Dat was best een lijst met veranderingen. Ik gaf ze allemaal aan haar door en deel met jou de 5 veranderingen die de meeste impact hebben bij ons thuis.

LEES OOK:  “Voor mijn 40e wil ik hypotheekvrij zijn”

  • Budgetteren. Het klinkt misschien een beetje suf, maar tegenwoordig budgetteer ik alles. Zo ook de boodschappen. Elke drie maanden tel ik al mijn uitgaven voor boodschappen bij elkaar op van die laatste drie maanden en deel dit weer door drie. Zo weet ik wat ik gemiddeld uitgeef aan boodschappen en of dit een beetje in lijn in met mijn budget.

  • Weekgeld. Deze truc leerde ik van Renée. Hier lees je hoe zij dat doet. Zij werkt al heel lang met weekgeld. En dat is precies zo simpel als het klinkt. Elke zaterdag stort ik een bedrag op onze “boodschappenrekening”. Van dit bedrag moeten we boodschappen doen en tanken. Ik stort er wel iets extra’s op voor persoonlijke verzorging bij. Ondertussen zijn we allemaal thuis gewend aan deze methode. Dit is het en hier moeten we het mee doen.

Check de PorteRenee De Budget Boodschappencursus en houd geld over in de supermarkt

  • Weekmenu. Elke zaterdag (als ik inderdaad het weekgeld stort) maak ik een weekmenu. Aan de keukentafel zit ik dan met onze agenda’s en bepaal wat we gaan eten de komende week. Vaak check ik dan ook nog even wat er bij onze supermarkt in de aanbieding is. Ons menu wordt dus vrij vaak bepaald door de aanbiedingen. Leuk, want zo eten we ook nog gevarieerd.

  • Weekboodschappen. Hoewel ik al eerder pogingen deed om weekboodschappen te doen, mislukte dit vrij vaak. Ik bedacht dan vaak pas in de supermarkt wat ik de aankomende week wilde eten en deed boodschappen uit mijn hoofd. Dus vergeet je van alles, moet je terug en prop je toch weer meer in je kar dan de bedoeling was. Het weekmenu helpt me dus enorm met de weekboodschappen. Zo kan ik ook rekening houden met de houdbaarheid van verschillende producten. Ik weet namelijk precies wanneer ik wat wil eten. Vaak ga ik op woensdag nog een keer voor wat groenten en vlees, maar echt vaak kom ik niet meer in de supermarkt.

  • Discipline. Tsja, en dit is wat mij betreft de belangrijkste voor mij. Zonder discipline kom je met al je goede bedoelingen nergens. Zonder discipline stond ik nog eten in de vuilnisbak te mikken omdat ik meer zin had in sushi. Zonder discipline checkte ik mijn budgetten niet en had ik nog steeds geen idee waar mijn geld naar toe ging.

Al met al een enorme verbetering dus op dit vlak. En natuurlijk is het weleens hard misgelopen. Dat vind ik niet gek. Nieuw gedrag aanleren neemt even tijd. Maar dit gedeelte is onder de knie. Nu nog een manier verzinnen om die discipline ook op andere vlakken in te zetten. Zoals bij het hardlopen bijvoorbeeld.

 Wil je dit artikel nog een keer lezen? Bewaar hem dan op Pinterest: