“Met deze 5 tips halveerde ik mijn boodschappenbudget”

Janke halveerde haar boodschappenbudget. Ze deelt de 5 tips die haar het meeste geld besparen.

Weet je nog mijn boodschappenbudget van vorig jaar? Ik wel. €800 per maand gaf ik uit aan boodschappen. Hoe dan? Dat vraag ik mezelf nu ook af. En helemaal in de wetenschap dat ik met enige regelmaat eten weg stond te gooien wat niet meer goed was.

Lees ook: Ik geef €800 aan boodschappen uit elke maand.

Ik deed altijd wel een poging om één keer per week de grote weekboodschappen te doen. Maar die poging resulteerde vaak in een afvalbak vol eten omdat ik toch zin had in wat anders. En met wat anders bedoel ik eigenlijk: iets laten bezorgen. Want daar ging ook een bak met geld naar toe iedere maand. Zonde eigenlijk.

Ondertussen is er veel veranderd. Gelukkig maar. Het eerste kwartaal van het jaar zit er al bijna op. En in plaats van zes bestellingen bij Thuisbezorgd.nl (zoals vorig jaar rond deze tijd) staat de teller nu op één. En die telt eigenlijk niet mee, want mijn moeder trakteerde op Chinees na een dag klussen in haar huis. Thanks mam.

Ook mijn boodschappenbudget is enorm gedaald sinds vorig jaar. En dat is een understatement. Waar ik in 2019 nog €800 per maand aan boodschappen uitgaf is dat nu €400 per maand geworden. Gehalveerd dus. Wauw! Laatst vroeg een vriendin hoe ik dat voor elkaar had gekregen. Dat was best een lijst met veranderingen. Ik gaf ze allemaal aan haar door en deel met jou de 5 veranderingen die de meeste impact hebben bij ons thuis.

Lees ook: Zo besteed je 30% minder aan boodschappen.

 • Budgetteren. Het klinkt misschien een beetje suf, maar tegenwoordig budgetteer ik alles. Zo ook de boodschappen. Elke drie maanden tel ik al mijn uitgaven voor boodschappen bij elkaar op van die laatste drie maanden en deel dit weer door drie. Zo weet ik wat ik gemiddeld uitgeef aan boodschappen en of dit een beetje in lijn in met mijn budget.

 • Weekgeld. Deze truc leerde ik van Renée. Hier lees je hoe zij dat doet. Zij werkt al heel lang met weekgeld. En dat is precies zo simpel als het klinkt. Elke zaterdag stort ik een bedrag op onze “boodschappenrekening”. Van dit bedrag moeten we boodschappen doen en tanken. Ik stort er wel iets extra’s op voor persoonlijke verzorging bij. Ondertussen zijn we allemaal thuis gewend aan deze methode. Dit is het en hier moeten we het mee doen.

 • Weekmenu. Elke zaterdag (als ik inderdaad het weekgeld stort) maak ik een weekmenu. Aan de keukentafel zit ik dan met onze agenda’s en bepaal wat we gaan eten de komende week. Vaak check ik dan ook nog even wat er bij onze supermarkt in de aanbieding is. Ons menu wordt dus vrij vaak bepaald door de aanbiedingen. Leuk, want zo eten we ook nog gevarieerd.

 • Weekboodschappen. Hoewel ik al eerder pogingen deed om weekboodschappen te doen, mislukte dit vrij vaak. Ik bedacht dan vaak pas in de supermarkt wat ik de aankomende week wilde eten en deed boodschappen uit mijn hoofd. Dus vergeet je van alles, moet je terug en prop je toch weer meer in je kar dan de bedoeling was. Het weekmenu helpt me dus enorm met de weekboodschappen. Zo kan ik ook rekening houden met de houdbaarheid van verschillende producten. Ik weet namelijk precies wanneer ik wat wil eten. Vaak ga ik op woensdag nog een keer voor wat groenten en vlees, maar echt vaak kom ik niet meer in de supermarkt.

 • Discipline. Tsja, en dit is wat mij betreft de belangrijkste voor mij. Zonder discipline kom je met al je goede bedoelingen nergens. Zonder discipline stond ik nog eten in de vuilnisbak te mikken omdat ik meer zin had in sushi. Zonder discipline checkte ik mijn budgetten niet en had ik nog steeds geen idee waar mijn geld naar toe ging.

Al met al een enorme verbetering dus op dit vlak. En natuurlijk is het wel eens hard misgelopen. Dat vind ik niet gek. Nieuw gedrag aanleren neemt even tijd. Maar dit gedeelte is onder de knie. Nu nog een manier verzinnen om die discipline ook op andere vlakken in te zetten. Zoals bij het hardlopen bijvoorbeeld.

Op welke manieren hou jij je boodschappenbudget in het gareel? Ik ben heel benieuwd hoe anderen dit doen.

9 Comments

 1. Joris Reply

  Tja, als je gewend was €800 aan boodschappen uit te geven, dan is besparen makkelijker dan als je het van €200 doet (uitgaande ven gelijke gezinssamenstelling).

 2. Dio Reply

  Dit zijn redelijk voor de handliggende tips om te besparen. En daarnaast is €800,- euro ook wel erg veel, dus daar is veel winst op te halen

 3. San Reply

  hier ben ik ook op die manier gaan besparen. Ik lette eerst niet zo op, gaf zo €330 per maand uit voor mezelf en mijn kids, die ik de helft vd week heb. Dat is gemiddeld €75 per week. Veel te veel natuurlijk. Heb sinds 2jaar een weekbudget van €50 voor mezelf en we komen er verrassend goed van rond. Dus ik heb mezelf al zo’n €25×104weken/2jaar = €2600 bespaard op boodschappen de laatste 2 jaar. Dat heb ik netjes naar de spaarrekening overgeschreven.

 4. Ray Reply

  OK, wij, een gezin van 2 volwassenen en drie kinderen (welke maar 4 dagen in de week bij ons zijn) hebben een boodschappenbudget van €850 en storten daar vaak bij…

  Wij doen iets verkeerd.

  Nu is het wel zo, wij drinken ook ons kopje koffie buitenshuis, halen hondenvoer en we betalen een frietje bij de frietzaak ook van dit budget.

  Ik vind het een goeie tip om per week te kijken. Zelf doe ik dat ook al met mijn persoonlijke weekbudget (€50) wat ik gebruik voor persoonlijke losse dingetjes zoals mijn eigen tandpasta, scheermesjes, borrel met m’n moeder of gewoon een bandenplakset voor mijn zoon.

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Precies hetzelfde als hier boven staat. Ik heb gewoon een vast weekbudget en op is op. Daarnaast bedenk ik altijd wat ik die week wil eten en aan de hand daarvan en aan de hand van te checken wat ik nodig heb qua voorraad maak ik een boodschappenlijstje. Daarmee ga ik naar de supermarkt en zo kom je dus ook niet in de gangpaden waar je niks te zoeken hebt. Werkt prima.

 6. Lucinda Reply

  Op het laatste puntje ga ik nog altijd mis, dat is discipline. Toch wil ik daar echt beter mee leren omgaan. Ik zit nu ongeveer in hetzelfde bootje, boodschappen zijn een best hoge kostenpost en ik ben van mening dat het best flink naar beneden kan.

 7. Kiki Kuppers Reply

  Poeh herkenbaar! Wij gaven zo 700 euro per maand uit aan boodschappen (en tel daar idd ook nog thuisbezorgd etc bij op…) voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Niet te doen gewoon, belachelijk zo veel en zoooo zonde.
  Tegenwoordig pin ik de eerste woensdag van de maand 300 euro. En daar hebben we het mee te doen die maand (dus 4 a 5 weken). Die eerste woensdag ga ik naar de Lidl en a-supermarkt. Ik koop voor de hele maand ontbijtkoek, koekjes, snoep, kaas, broodboter, aardappeltjes, rijst, sausjes, luiers, drinken etc. Houdbare producten, precies genoeg voorraad voor 1 maand. Zo koop ik bijvoorbeeld 4 pakken koek en 4 pakken snoep. Iedere woensdag gaat 1 pak koek en 1 pak snoep in de la uit de voorraadkast. We kunnen dan snoepen wat we willen maar op is op. Soms op donderdag al 😉 vervolgens de rest van de week dus zonder lekker snackje. Ook nog eens beter voor de lijn.
  De andere weken hoef ik dan alleen nog naar de winkel voor vers fruit en groenten. En weet je? Soms hou ik van die 300 euro zelfs nog geld over!

  Door mister Corona moet ik nu met de pin betalen. En dat gaat best mis. Gemiddeld 90-100 euro per week….. aiiiii

 8. Pamela Reply

  Wij geven dus ook belachelijk veel geld uit aan boodschappen en dan doe ik al online weekboodschappen en ik vind dus ook niet dat we heel gek eten en drinken, maar ik kom dus op 900 euro per maand uit!!! Dit met twee volwassenen en twee kleine kids.

  Mag ik vragen wat jullie dan de hele week eten? Misschien dat ik de avondmaaltijd te duur eet dan misschien…

  Die boodschappen rekening is nog wel een idee misschien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+