Henla wil van €50.000 schuld naar een miljoen op de bank

Henla Vreeken (33) had bijna €50.000 schuld. Na drie jaar schuldsanering, heeft ze nu haar eerste €5.000 spaargeld. Het is pas het begin: ‘Ik ga voor een miljoen op de bank.’

In iedere aflevering van Money Matters i.s.m. Rabobank vertelt iemand haar geldverhaal. Via meerdere mijlpalen naar hoe ze er nu voorstaan en haar plannen voor de toekomst. Deze week het verhaal van Henla:

2010 – Een droom die uitkomt
“Ik runde een webshop met ruiterspulletjes. Dat liep best aardig. Ik ben mijn leven lang al gek van paarden. Tijdens een evenement, waar ik stond te verkopen, ontmoette ik een vrouw. Ze had een ruiterwinkel waar ze vanaf wilde. Het kostte haar teveel tijd. Ik was meteen razendenthousiast. Dit was mijn droom. En het werd me op een presenteerblaadje aangediend. Mooier kon niet. We kwamen al snel tot een overeenkomst. De winkel en het pand zouden in haar eigendom blijven. Ik verkocht mijn spullen in de winkel en droeg een deel van de opbrengst aan haar af. Handtekening eronder en knallen maar. Ik was zo blij als een kind dat deze droom uitkwam. “

Lees ook: 10 tips om je eerste €100.000 te sparen

2011 – Onbetaalde rekeningen
“Ik merkte al snel: dit loopt niet zoals ik zou willen. De inkomsten liepen flink achter op de kosten. Al snel bleek dat de eigenaar een te rooskleuriger beeld van de omzet had geschetst. Ik was er te naïef en onbezonnen in gestapt. Ik had haar geloofd op haar blauwe ogen. Maar ik wilde mijn droom niet opgeven. Van het beetje spaargeld dat ik had, kocht ik nieuwe inventaris. Als die goed was, zou het vast beter gaan lopen. Niet dus. De onbetaalde rekeningen stapelden zich op. Mensen belden waar hun geld bleef. Na het zoveelste telefoontje, toen mijn hart bonkte van de stress, voelde ik: dit gaat helemaal mis. Ik gooi mijn leven op deze manier weg. Ik trok me terug uit de winkel met een schuld van €16.000.”

Op de website van het Nibud vind je meer informatie over hulp bij schulden. Bij je gemeente zijn mensen die je kunnen helpen hieruit te komen. Lees hier meer.

2013 – Van €16.000 naar €50.000
“Twee jaar lang stak ik mijn kop in het zand. Ik nam de telefoon niet op wanneer een anoniem nummer belde. Ik verstopte me in huis, wanneer de deurbel ging. Ik kon wel met schuldeisers en deurwaarders in gesprek gaan, maar wat moest ik zeggen? Ik had het geld niet. Betalingsregelingen die ik eerder trof, kon ik niet betalen. ‘S Nachts lag ik te piekeren. Wat kon ik nog doen? Hoe kwam ik hieruit? Ik schaamde me dood. Hoe had ik het zover kunnen laten komen? Toen ik zwanger raakte van onze oudste dochter, besloot ik: dit kan zo niet langer. Dit voorbeeld wil ik niet aan mijn kind geven. Mijn schuld was van €16.000 naar bijna €50.000 gegroeid, door enorme bedragen aan boetes en incassokosten.  Ik stapte naar de gemeente en vroeg, met een brok in mijn keel, om hulp. Datzelfde jaar nog ging ik de schuldhulpverlening in. Drie jaar lang kreeg ik €850 per maand om alle rekeningen van te betalen. Zij onderhielden het contact met de schuldeisers voor me. Geen telefoontjes meer, geen mannen aan de deur. Niet meer die voortdurende stress. Ik wist nu dat we op een pad liepen dat ons hieruit leidde. En ik kon niet wachten om daar te komen.”

2016: Geen schaamte maar trots
“Na drie jaar schuldsanering kregen we een schone lei. Er waren een heleboel tranen en minstens zoveel opluchting. Een nieuwe kans om wat van mijn leven te maken. En ik was van plan daar een groot succes van te maken. De afgelopen drie jaar had ik tegen de meeste mensen gezwegen over onze situatie. Alleen familie en een paar goede vrienden wisten het. Verder wist ik de schijn aardig hoog te houden. Over geld praatte ik niet en ik zorgde dat onze kinderen er verzorgd uitzagen. Pas toen die drie jaar erop zaten, durfde ik erover te praten. De schaamte verdween naar de achtergrond. Nu was ik vooral trots, omdat we het gehaald hadden.”

Tip: Sparen met spaarpotjes voor verschillende doelen werkt goed. Kies een icoontje dat past en blijf zo extra gemotiveerd. Hier lees je precies hoe je in de Rabo Bankieren App verschillende spaarpotjes aanmaakt.

2018: Een miljoen op de bank
“Ik wilde iets gaan opbouwen! Na alle schulden had ik daar zo’n ongelofelijke zin in. Ik voelde: om dat te bereiken moet ik iets doen aan hoe ik over geld denk. Ik las het boek Het Miljonairsbrein Ontrafeld. Ik dacht altijd vanuit schaarste. Er was altijd te weinig geld. Als het er was gaf ik het dus meteen uit, want straks had ik het niet meer. En zo creëerde ik mijn eigen problemen. Door het boek leerde ik denken in mogelijkheden in plaats van moeilijkheden. Eindelijk bouwen we iets op. Niet alleen voor vandaag of morgen maar ook voor de langere termijn. Deze maand tikten we voor het eerst de €5.000 spaargeld aan. Wel verdeeld over allerlei aparte spaarpotjes. Aan het einde van het jaar wil ik dat verdubbeld hebben naar €10.000. Mijn uiteindelijke doelen zijn veel groter dan dat. Ik wil een miljoen op de bank hebben staan. Of ik denk dat dat lukt? Ja, als ik er zelf niet in geloof gaat het natuurlijk nooit gebeuren. Naast mijn baan, ben ik een website begonnen. Hiermee wil ik extra inkomen genereren. Ik heb een plan opgezet en werk daar iedere dag aan. Het voelt goed om vooruit te denken, niet alleen maar te zwelgen in zelfmedelijden. Groeien, in plaats van klein blijven. Ik word nu blij van geld. Ik word blij wanneer ik mijn rekening check. Wie had dat ooit nog gedacht?”

 
Dit artikel is een samenwerking met Rabobank. De inhoud is voor 100% van mij.

#strakshebjehetnodig

8 Comments

 1. Kaspar Reply

  Wederom zeer inspirerend om zoiets te lezen! En alles begint met een droom. Dus die droom van een miljoen? Gewoon doen! Ga er voor! Persoonlijk droom ik alleen niet van geld… Ik droom wel van wat ik met geld kan doen. De vrijheid die mij dat geeft… Dat is voor mij motiverender dan dromen van een getal. En ook mooi daaraan is dat het getal zelf dan niet meer heilig is. Dus blijkt mijn ideale leven goedkoper te zijn dan ik dacht – dan is er ook minder geld nodig om het te bereiken. Maar worden over een jaartje mijn wensen ineens toch weer groter: dan blijft de droom onveranderd… En de droom helpt mij om gewoon iedere euro die ik over heb apart te zetten. Máár, zonder te grote offers. Zeker nu ik nog kinderen in de kinderleeftijd heb (al duurt dat helaas niet lang meer!). Dus besparen op vakanties? No Way! (Al zijn het heus geen hele dure vakanties – dat zit er gewoon weer niet in). Ik bespaar ook niet te veel op hobby’s en leuke dingen. Wél op rekeningen. De energierekening, sporten (niet mijn hobby!! maar het moet wel…), verzekeringen maar vooral ook de boodschappen. Ik ben dit jaar ca 150 euro meer gaan verdienen, maar spaar nu maandelijks 300 euro meer dan een jaar geleden (en het gaat nu zelfs boven verwachting… dus als het zo door gaat pakt het zelfs nog hoger uit!). Mijn droom? Geen miljoen, maar gewoon een eigen huisje… Van pakweg 250.000 euro. Gewoon in eerste instantie met een hypotheek van datzelfde bedrag. Daarna wil ik zo snel mogelijk overwaarde creëren, vooral door het huis leuker, beter en mooier te maken. Daar heb ik zelf immers ook meteen al wat aan! En weer een nieuwe spaarbuffer opbouwen en daarna wellicht aflossen. Ik droom alweer 8 jaar van dat huisje. Vind het erg naar dat dit zo lang heeft moeten duren. Maar het komt nu in zicht! Maar het begint met een droom en geloven in die droom! En hoe haalbaar dat miljoen dan is? Ik weet het niet… Maar waar een wil is….??

 2. Joke Reply

  goed en inspirerend verhaal !
  Heel veel succes .
  Mijn vraag is inderdaad ook wel : die € 5000 , hoe ga je dat doen ? is dat realistisch op basis van inkomsten NU ?
  Of een DROOMGEDACHTE ?
  Je bent in ieder geval goed bezig zeg

  1. Frits Reply

   Eerste 5k is makkelijk. Daarna moet je gaan beleggen en daar gaat het vaak fout. Ga beleggen zoals je een huishoudboekje bijhoudt. Begin met kleine bedragen. Beleg maandelijks. Wed nooit op 1 of enkele paarden. Beleg in zaken die iedereen altijd nodig zal hebben zoals woningen, crediet en verzekeringen. Zorg ervoor dat dividend aandelen een groot deel van je portefeuille zijn. Beleg ook in maandelijkse dividend in dollars.

 3. Mieke Reply

  Schuldhulpverlening betekend dat ze je de schulden na 3 jaar kwijtschelden, het zegt niet veel over het terugbetaalde bedrag. Dat hoeft helemaal geen € 50000 te zijn. Misschien is deze titel wel misleidend. Dat kan ik er niet uit opmaken. Het is natuurlijk vele malen beter dan geen actie ondernemen.

 4. Petra Bach Reply

  Volgens mij is dit verhaal gewoon opgeschreven om dat boek te verkopen . Het klinkt te makkelijk en te mooi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *