De vier slechtste financiële adviezen die ik ooit kreeg

Wat heb jij eraan dat ik hier de slechtste geldadviezen die ik ooit kreeg, met jou deel? Nou, zodat jij er niet intrapt, wanneer het jou ook verteld wordt.

 1. Leen vooral voor je studie, want die rente is zó laag.
  Kijk, als je moet lenen om te kunnen studeren, moet je het vooral doen. Het zou zonde zijn als financien een reden zijn om geen studie te volgen. Maar pas ajb op. Het lijkt soms of studieschuld niet als écht schuld wordt gezien. Dat komt door de lage rente die gerekend wordt en de (vrij) soepele regels over afbetalingen. Maar het moet wel echt terug, peeps. Zorg dus dat je jezelf niet te diep in de schulden steekt. Niet meer dan écht nodig. Want, ik heb ook gestudeerd, en je kan daarnaast écht prima nog een bijbaantje hebben om je lifestyle van te financieren.

  Lees ook: De 22 geldregels die iedereen zou moeten volgen

 2. Neem een flinke hypotheek, dan heb je veel hypotheekrenteaftrek.
  In de jaren ’80 werden mensen geadviseerd om ‘optimaal gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek.’ Of tewel: een zo hoog mogelijke hypotheek, zodat er veel rente is om af te trekken. Mensen tuinden er massaal in. En anno nu is de mythe nog altijd levendig. Als deze mensen zouden rekenen, of gewoon een beetje nadenken, zouden zij ook zelf wel begrijpen dat dit onzinnig advies is. Want als je 1000 euro rente betaalt en daar 200 van terug krijgt, kost je dat netto 800 euro. Heb je een lagere hypotheek, waar je bijvoorbeeld maar 500 euro rente per maand betaalt, dan krijg je inderdaad minder terug, zeg 100 euro, maar dan betaal je netto nog altijd minder dan met een hoge hypotheek: namelijk nog maar 400 euro. Dit zijn kleuterrekensommetjes, waar je iedereen die je dit nog adviseert, echt meteen op moet wijzen.
 3. In loondienst hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen.
  Really? Lees je de krant wel eens? Surf je wel eens naar een nieuwswebsite? Pensioenfondsen vind ik persoonlijk ongeveer zo betrouwbaar als de valse hond van de buren. De tijden waarin je baas samen met het rijk voor jouw oude dag zorgde, is écht voorbij, hoor. Dus hou op met je kop in het zand stoppen en check hoe je ervoor staat. Geld is niet eng, niet perse saai. Het gaat niet eens echt om geld, het gaat om je toekomst. Want mijn generatie wordt misschien wel 100 jaar. En al moet je werken tot je 70e, dan moet je daarna nog dertig jaar boodschappen kunnen doen. Waarvan? Lijkt me best een belangrijke vraag. Effe checken, dus.
 4. Zie je koophuis als een investering?
  Nee, een huis is geen investering. Alleen als je het koopt om te verhuren of weer te verkopen met winst, is het een investering. Wanneer je er zelf in gaat wonen, is het gewoon een kostenpost. Huizen worden niet altijd meer waard. Huizen moeten onderhouden worden en kosten ook gewoon geld. Je geld is misschien niet weg, wanneer het in stenen zit. Een investering betekent dat je er op termijn meer voor terugkrijgt. Of, dat is dan in ieder geval de bedoeling. Met een beetje geluk krijg je er meer voor, met een beetje pech minder. En als je er de rest van je leven blijft wonen, is dat voor je kinderen. Als een investering moet je een huis, wat mij betreft, niet zien. Een woning is een dak boven je hoofd, voor jou en misschien je lief en je gezin. Niet meer dan dat.

  Lees ook: Dit zeg je terug wanneer mensen aflossen dom vinden

 

Share

6 Comments

 1. Kees Reply

  Pensioenfondsen zijn niet vals.
  Kennis van je pensioen, als je in loondienst bent is zeker nuttig.
  De gelden worden beheerd in een streng gereguleerd kader met het belang van de deelnemers, actief en gepensioneerd voor ogen.
  Zelf verwacht Renee rendement van haar eigen investeringen. Pf’n later veel geld renderen en zullen, economische rampen daargelaten, iedereen voor wie premie is betaald een uitkering kunnen geven.

 2. Ilse Reply

  Ook in de jaren 90 werd je geadviseerd om een zo hoog mogelijke hypotheek te nemen. We kregen midden jaren 90 veel folders in de bus in de trant van “nieuwe boot, auto oid sluit je hypotheek over en benut je overwaarde, hiep hiep hoera voor de hypotheekrente aftrek. Diverse buren hebben dat gedaan. Toen we in 2001 een nieuw huis kochten en de overwaarde van ons oude huis wilden storten in de nieuwe hypotheek, keek de adviseur heel raar. Dan was je het geld wel kwijt, herhaalde hij eindeloos.

 3. LeLe Reply

  Ik denk niet dat de overheid ouderen die niks aan pensioen hebben opgebouwd laat creperen. Er zal sowieso een basisinkomen zijn, of dat nou AOW heet of niet. Of het aanvullend pensioen zo zal worden als wij hadden verwacht dat valt inderdaad te betwijfelen. Als de overheid nou eerst eens begint met het afschaffen van de AOW voor (multi)miljonairs, dan komen we al een heel eind denk ik. Er zal toch wel een volksopstand komen als de AOW dreigt te worden afgeschaft? Denk dat er meer consensus is over bezuinigen op de bijstand en andere voorzieningen.

  Met een (bijna) afgelost huis, basisinkomen en een spaarpot(je) kan je al prima leven. Alles wat ik aan aanvullend pensioen krijg zie ik als bonus. Daarom ben ik niet helemaal eens met punt 4. Hypotheekvrij wonen op je pensioendatum lijkt me toch wel een resultaat van een investering. Voor mensen die huren en niks aan pensioen opbouwen is het wel zaak om hun spaarrekening aan te vullen om te voorkomen dat ze later in armoede leven.

 4. mayke Reply

  bij mij rijzen een paar vragen:

  punt 1: wat is slimmer: je hypotheek aflossen of eerst je studieschuld aflossen? Mijn man heeft iets te lang over zijn studie gedaan, dus geleend of niet, dan houd je een schuld over. Deze is overigens elke maand prima te behappen en heeft onze hypotheek aanvraag niet in de weg gezeten.

  punt 3: ook in loondienst bouw je niet altijd een pensioen op, meestal als je werkgever zich niet bindt aan een CAO. wat zijn alternatieven voor een pensioen. Wij zijn al lang op zoek, maar komen er niet echt uit.

  punt 4: Ik ben het met LeLe eens. is je huis afgelost tegen de tijd dat je met pensioen gaat en ga je kleiner wonen omdat je kinderen uit huis zijn en jij het hele huis niet meer wilt schoonmaken. dan kan het huis toch een leuke investering zijn voor je pensioen.

  1. Kees Reply

   Indien een werkgever niet meebetaald aan pensioen kun je stellen dat je 20% te veel netto in handen krijgt. In een pensioenfonds stort een wg ca. 10% van het brutoloon en de werknemer eveneens.
   Zonder andere regeling via de wg is deze dus goedkoper uit dan de concurrent die dit wel doet voor zijn werknemers.
   Indien je zelf iets wil regelen zonder belastingaftrek en bijbehorende fiscale belemmeringen zou ik naast de door Nibud geadviseerde reserveringen/besparingen zeker 10% wegzetten op een manier waarmee je op je oude dag met enige zekerheid een aanvulling op je AOW kunt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *