hoe financieel fit ben jij?

Hoe financieel fit ben jij? Test het!

Jij hebt je financiën wel op orde? Of valt dat toch tegen? Ik leg je 5 manieren voor om te ontdekken hoe financieel fit je bent.

We denken massaal dat we onze financiën best goed op orde hebben. Maar is dat wel echt zo? Test jezelf en ontdek het.

 1. Hoeveel geld staat er op je rekening?
  Ik zag ooit een filmpje, waarop mensen dit werd gevraagd. Jaren geleden. Helaas kan ik het nergens terug vinden. Het was in de tijd dat pinnen nog vrij nieuw was. Mensen wisten, bijna allemaal, precies wat ze in hun portemonnee hadden zitten. Ze zaten er misschien een paar gulden (ja, zo lang geleden dus) naast. Nu we zoveel betalingen pinnen, is dat inzicht lastiger. Nou ja, behalve voor saldo-check-verslaafden zoals ik. Ik check echt iedere dag wat ik op mijn rekening heb staan. Hoe zit dat bij jou? Test jezelf eens. Wat denk je dat je nu op je lopende rekening hebt staan? Schrijf het op een papiertje. Nu mag je de bankieren-app openen. En? Zit je aardig in de buurt? Dat betekent dat je goed inzicht hebt in je uitgaven. Zit je er volledig naast? Of blijk je zelfs in het rood te staan? Au! Dan is het misschien een idee om dat beter in de gaten te gaan houden.

 2. En wat staat er op je spaarrekening?
  Hoeveel spaargeld heb jij? Weet je het antwoord daarop? Of moet je het even opzoeken? Als je het niet uit je hoofd weet, betekent dat echt niet perse dat je er financieel een zooitje van maakt. Het maakt verder sparen wel moeilijker. Juist door de ontwikkeling van je spaarsaldo bij te houden, ben je gemotiveerd om door te sparen. Je hebt ook beter door wanneer je inteert op dat potje. Wat natuurlijk niet echt de bedoeling is. Een supermakkelijke manier om wat meer inzicht te hebben, is een bestandje aanmaken waarin je dit bijhoudt. Het kan ook gewoon in je telefoon. Of voor de cijfernerds onder ons (ik ben er ook één): je kunt een grafiekje aanmaken in Excel. Vul de datum van nu in, met erachter je spaarsaldo. In je agenda zet je een maandelijkse herinnering. Iedere maand schrijf je even je nieuwe saldo op. Zo ben je extra gemotiveerd om dat grafiekje de lucht in te laten schieten.

 3. Hoeveel geef je uit aan boodschappen?
  Ik maak (samen met mijn collega Sasja) al jaren de rubriek Waar Doet Ze Het Van? Hierin vertellen mensen wat ze verdienen en uitgeven. De boodschappen-post is de post waar de geïnterviewden het meest moeite mee hebben. Tja, hoeveel geef ik daar eigenlijk aan uit? Mensen schatten bijna altijd lager dan de uitgaven in werkelijkheid zijn. In sommige gevallen scheelt het honderden euro’s. Schrijf het bedrag waarvan jij denkt dat bij jullie past op papier. En ga nu eens je afschrijvingen bij de supermarkt optellen. Komt het ongeveer overeen: chapeau! Jij hebt je zaakies op orde. Zit je er honderden euro’s naast? Dan heb je twee keuzes: of boodschappenlijstjes gaan maken en minder uitgeven, of dit hoge budget accepteren (als je die financiële ruimte hebt).

 4. Hoe scoort jouw inkomen voor later?
  Nu geld verdienen is natuurlijk belangrijk. Maar hoe zit het met je geld voor later? Heb je enig idee van hoeveel geld je rond moet komen wanneer je met pensioen bent? Ingewikkeld? Valt wel mee. Op mijnpensioenoverzicht.nl log je zo in met je DigiD. Je ziet dan meteen hoeveel AOW en pensioen je hebt opgebouwd. Dat geeft al een idee. Feitje: maar 40% van de Nederlanders heeft een scherp beeld van hoe ze er financieel voorstaan wanneer ze stoppen met werken. Op de website van online pensioenuitvoerder BeFrank kun je testen of je financieel fit bent wanneer het op je oude dag aankomt. Een paar vraagjes invullen en je krijgt je eigen profiel te zien. Zij benadrukken in de test ook het belang van bewegen en gezonde voeding. Want dat is wel handig als je je pensioen gezond wilt halen. Dus ik zou zeggen: quiz it en ontdek weer wat meer over jezelf en je eigen financiële conditie.

 5. Hoeveel hypotheek heb je nog open staan?
  Als ik jou nu tegen zou komen op straat. En ik zou je vragen hoeveel hypotheek er nog op je koophuis zit. Zou je het antwoord dan weten? Woonlasten zijn voor de meeste mensen de hoogste lasten die ze hebben. Dus zijn ze nogal belangrijk. Zoek het eens op. Hoeveel staat er open? En los je eigenlijk af? Weten hoe je hypotheek werkt, is wel zo handig. Want hoe zit het eigenlijk tegen de tijd dat je hypotheek na 30 jaar afloopt. Is de boel dan afgelost? Of niet? En hoe ga je dat opvangen? Je hypotheekpapieren kunnen taaie kost zijn. Kom je er niet uit? Bel gewoon je hypotheekverstrekker op. Die kan je precies vertellen hoe dit in jouw situatie allemaal zit. Er bestaat echt niet zoiets als domme vragen. Mensen die dat wel vinden, vind ik zelf vooral heel dom. En ladies onder de lezers: dit moet je niet aan je man overlaten. Ook jij moet weten hoe dit in elkaar steekt. We willen toch onafhankelijk zijn, of niet dan?

Scoor je voor geen meter? Geen probleem. Als je daar vanaf vandaag aan gaat werken, kan dat nog helemaal bijtrekken. Heb je alleen maar tienen gehaald? Dan is het een kwestie van vooral doorgaan, zoals Barry Stevens altijd zei. (Als je niet weet wie dat is, dan ben je een stuk jonger dan ik. Gefeliciteerd daarmee :))


Dit artikel is een samenwerking met
BeFrank. De inhoud is voor 100% van mij.

Share

9 Comments

 1. Audrey Reply

  Yes, ik ben dus hartstikke financieel fit! Bij mijn betaalrekening zat ik er maar een paar honderd euro naast, mijn spaarsaldo wist ik exact, pensioen heb ik laatst eens bekeken (en dat viel echt 100% mee!) en mijn hypotheekbedrag hou ik ook goed in de gaten. De quiz van BeFrank vond ik niet echt de moeite waard, moet ik zeggen.

 2. N Reply

  Hahahaha ik moest heel hard lachen om het einde met Barry Stevens. Niet veel jonger zijn was dus niet erg want ik heb in ieder geval hard gelachen. Goed weekend!!

 3. Kaspar Reply

  Ha! Een keer een financieel testje waar ik een dikke 10 scoor. Dat komt niet zo vaak voor. Ik weet exact waar ik financieel sta… En trouwens mede juist doordat alles nu digitaal is. Dus wat dat betreft zie ik puntje 1 toch wel iets anders… Vroeger toen alles nog contant ging en je je saldo niet even op kon zoeken maar moest wachten tot het afschrift in de bus viel MOEST je wel exact weten hoe je er financieel voorstond. Nu is het een keuze. Maar de keuze wordt wel héél gemakkelijk gemaakt doordat je nu via internet continu bizar veel inzicht hebt in al je uitgaven, inkomsten en saldo’s…. Ik lees vaak mensen die bewust wekelijks of maandelijks een bedrag pinnen om de uitgaven inzichtelijk te houden. Ik doe het omgekeerde! Nagenoeg niks contant omdat ik juist zoveel mogelijk netjes digitaal vastgelegd wil hebben! In de app van de bank zie ik tot op de cent nauwkeurig wat ik precies aan wat heb uitgegeven. Ideaal! Kan er continu actief op bijsturen. Indien nodig…. Maar meestal is dat niet nodig!

  Ik weet precies wat ik uitgeef aan boodschappen. Heb daar een vast budget op staan in de app. Ga ik er overheen zie ik dat dus meteen! Ik weet ook precies (en ja, ook uit het hoofd) wat er op mijn betaalrekening staat (nou ja – die misschien niet precies… heb niet 100% uit mijn hoofd wanneer welke rekeningen er vanaf gaan) wat er op de spaarrekening staat en hoeveel geld ik in beleggingen heb staan (onder voorbehoud uiteraard dat deze niet toevallig net omlaag of omhoog geschoten zijn!). Ik weet ook exact hoeveel ik het komende jaar ga sparen en dat hoef ik hooguit bij te stellen bij grote meevallers of tegenslagen. Ik weet ook hoe ik er voorsta qua pensioen en dat dat héél treurig is… Ga er zoals ik er nu voor sta met mijn pensioen gigantisch op achteruit! Dus daar heb ik nog werk te doen als ik niet op m’n ouwe dag op een houtje wil bijten…. En ik weet ook dat ik daar nu helaas weinig aan kan veranderen…(behalve dan een rijke vrouw aan de haak slaan! Maar dat zit niet helemaal in de planning).

  Dus. Financieel heb ik de boel nog lang niet op orde! Maar ik weet precies hoe het bij mij zit. Dus ik scoor die 10. Misschien wel een 10+ 🙂

 4. Maartje Reply

  Hi Renee,
  Vorige week je site ontdekt en wat een leuke site en handige tips😃 Ik heb al flink wat uurtjes doorgebracht met het lezen van de artikelen en bekijken van de filmpjes.
  Zelfs al met manlief onder het genot van een glaasje wijn financiën bekeken. Gelukkig waren we al goed op weg. Vorig jaar een huis gekocht dus beginnen met extra aflossen gaan we zeker doen!

  Dank en ik blijf je met veel plezier volgen😃

 5. TheMoneyMindset Reply

  Ook hier financieel fit 🙂 Inzicht en bewustwording zijn inderdaad noodzakelijk om dingen te veranderen, en ook al ben je nu nog niet financieel fit, daar kan je vanaf vandaag verandering in brengen.

 6. Ghmm Kortekaas Reply

  Net je naam voorbij zien komen in een bijlage van de Telegraaf. En meteen al een kleine aantekening gemaakt in mijn mob.telefoon om 2 tips op te gaan volgen.
  Financieel fit ben ik, denk ik, wel, want elke week bekijk ik mijn privé-rekening en de rekening die mijn partner en ik samen hebben en plaats de gedane uitgaven in een digitaal huishoudboekje, een voor mij en een voor ons samen. Daarnaast verwerk ik onze gezamenlijk uitgaven ook aan het eind van de maand in een jaarschema, zodat duidelijk is waar de grootste kosten liggen, naar huishuur en dagelijkse boodschappen.

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Leuk dat je dat hebt gelezen en er wat mee kunt. Hopelijk vind je hier nog veel meer inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *