schulden, eruit komen, aflossen

Hoe ik (en zij) sterker uit de schulden kwamen

Ik had mijn schulden voor geen goud willen missen. Ja, dat meen ik echt. Het heeft me zoveel gebracht waar ik dankbaar voor ben. Deze site bijvoorbeeld en nieuw werk. En ik ben niet de enige die er zo over denkt.

Als ik nooit in de schulden was gekomen, was deze site er nooit geweest. Dan had mijn werk er compleet anders uitgezien. Dan had ik deze passie, mensen inspireren om over financiën te gaan praten, nooit gehad. Ik had vandaag een afspraak in Rotterdam. Dat betekent voor mij 1,5 uur heen rijden en 1,5 uur terug rijden. Ik luisterde naar wat podcasts over personal finance en had volop de tijd om na te denken. Ik had de dames waarmee ik een afspraak had, verteld waarom ik nu over geld schrijf. Over de tijd dat er een restschuld op mijn woning boven mijn hoofd hing van 40.000 euro. Hoe ik daarmee omging. En hoe dat mijn leven veranderd heeft. Want, dat heeft het.

Lees ook: ‘Ik ging van twee inkomens, naar dat van een alleenstaande moeder’

Heel lang was ik boos. Dat mij dit moest overkomen. Dat anderen niet hielpen, dat zelfs mijn ex-vriend ook nooit maar één keer belde om te informeren hoe het in die tijd met mij was. Want man, wat zat ik in de shit. Maar oké, die verwijten leven nu niet meer zo in mij. Nu, terugkijkend, ben ik vooral blij dat het zo is gelopen. Het heeft mijn open geopend voor zoveel moois. Ik ben zoveel bewuster van geld geworden en waar dat allemaal voor staat. Je kunt er niet alleen spullen mee kopen, maar ook je vrijheid en je zelfstandigheid. Zo weet ik nu. Als ik niet in de shit was beland, had ik dat misschien nooit ontdekt. Dat had ik een gemis gevonden.

Dus, toen ik terug reed vanuit Rotterdam, raakte ik een beetje ontroerd. Omdat ik opeens zag dat dit allemaal gebeurd is, om mij te brengen waar ik nu ben. Ik ben geen fanatiek gelover in het lot. Dat voorbestemde gedoe vind ik maar demotiverend. Als alles in het leven al vast staat, waarom dan nog je best doen? Maar ik zie wel dat ik met die negativiteit van toen, iets positiefs heb gedaan. Daar ben ik nu nog iedere dag ontzettend dankbaar voor. En eigenlijk ook wel voor dat het überhaupt gebeurd is. Dat me dit moest, of moet ik zeggen, mocht overkomen. Ik ben een gelukkiger mens dan toen. Toen ik nog dacht dat een groot huis en een mooie auto me dat geluk konden brengen.

Lees ook: ‘Ik had 1.000 euro toen ik na mijn scheiding opeens op straat stond’

Op mijn andere website How 2 Spend It staat het verhaal van een vrouw die hetzelfde proces doorliep als ik. Een ander verhaal, andere aanleiding, maar uiteindelijk dezelfde conclusie. Wanneer je (een deel van) je geld verliest, zie je pas dat het zonder zoveel ook fijn leven is. Het maakt je los van het belang van geld. Het is niet meer de baas over jou, maar jij wordt er de baas over.

Lees hier het verhaal Corina Blommendaal, die net een mooi, groot huis had gekocht, toen de crisis ook bij haar roet in het eten gooide. En lees vooral ook hoe zij daar sterker en positiever uit is gekomen.Share

3 Comments

 1. Carla Reply

  Heel herkenbaar en zeker een waardevolle ervaring die je leven vormt. En zeker niet alleen in negatieve zin.

 2. Mimi Reply

  Renée jij bent toch journalist?!? Ik las en lees graag jouw artikelen en deze blog maar ben verbaasd over de hoeveeheid spelfouten die ik hier ineens aantref. Sorry, je hebt een leuke site en zo lijkt het een beetje onverzorgd

  1. Renee Lamboo Post author Reply

   Je hebt helemaal gelijk, Mimi. Ik ben journalist. PorteRenee is ontstaan als hobby en dan ben ik iets minder streng op mezelf. Tekst nog eens doorgelopen. Dank voor je kritische oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *