Hoe ver ben jij al richting financiele onafhankelijkheid? Test het

Je hoort het mensen wel eens zeggen: ik ben financieel onafhankelijk. Maar wist je dat dat allerlei niveaus heeft. Check nu in welk niveau jij zit. En in welke ik.

Financieel onafhankelijk. Je hoort die term wel eens wanneer het gaat over dat vrouwen minder geld verdienen dan mannen. Of over emancipatie. Dan bedoelen ze ermee dat je je broek ook op kunt houden wanneer je vent er met zijn secretaresse vandoor gaat. Maar financiële onafhankelijkheid betekent soms ook iets anders. Namelijk, dat je niet meer afhankelijk bent van je baas om rond te komen. Dat je dus genoeg geld hebt om iedere maand alle rekeningen te betalen, ook wanneer je niet maandelijks meer salaris zou ontvangen. Dat laatste is een droom voor velen. Leven zonder te hoeven werken. Heerlijk. Oké, ik zou gewoon doorgaan want vind het veel te leuk. Maar dat je de vrijheid hebt om ieder moment te stoppen of te minderen is natuurlijk geweldig.

Lees ook: Je kunt ook binnen een half jaar financieel vrij zijn

Tijdens een van mijn Google-sessies stuitte ik op een blog van een collega-blogger. Ze heet Maris, blogt over van alles en ook over geld. Ze schreef een stuk dat ik superinteressant vindt. Ze had tot in detail de verschillende niveaus omschreven van financiële onafhankelijkheid. Op een manier dat iedereen het snapt. Van stap 1: financiële afhankelijkheid. Niet zo best dus. Tot financiële overvloed. Kijk, dat klinkt lekker. Dat is dollarbiljetten rondgooien op een jacht in St. Tropez, zeg maar.

Je kunt jezelf in haar artikel even opzoeken. Hoe ver ben jij? Check het vooral via de link onderaan deze blog.

Ik heb ook even gekeken hoe ver ik ben.
Ik ben bij niveau 5 aangeland. Nou ja, als je mijn hypotheekschuld niet meerekent. Ik heb nog vijf stappen te gaan voordat ik mezelf écht financieel onafhankelijk mag noemen, volgens de regels. Leuk om te lezen en best motiverend om te zien wat die stappen zijn, die ik nog moet doorlopen.

En? Hoe ver ben jij al? Ik lees het graag in de reacties!

Hieronder het stuk van Maris.

Niveaus van financiële onafhankelijkheid

18 Comments

 1. Rosita Reply

  Ik vind het een lastige. Ik heb een Wajong uitkering, kan rondkomen, bezig met sparen en heb een studieschuld. Ik denk dat ik dan op niveau 2 zit?

 2. Miranda | Taxx Life Blog Reply

  Wij zitten op niveau 5, ik ben van 40 naar 24 naar 20 uur gegaan en mijn werk 36 ipv 40 door ouderschapverlof. Het liefst zou hij 32 uur gaan werken, als het ouderschapsverlof afloopt gaan we dat bekijken.

 3. Sven Uuldriks Reply

  Goede morgen Renee,

  momenteel zitten wij op ongeveer de helft.
  We verdienen goed met onze beide banen en zijn momenteel bezig met het opstarten van ons bedrijf.
  Al het geld wat word gespaard, circa 50% van ons inkomen, word opgepot tot er geinvesteerd kan worden in aandelen / vastgoed.

  Je website ziet er goed uit! Erg leuke en goede informatie.
  Blijf er mee doorgaan zou ik zeggen.

  Ik wens je veel succes met je website en je reis naar financiële onafhankelijkheid!

  Met vriendelijke groet,

  Sven Uuldriks.

 4. Mike Ross Reply

  Ik zit op Niveau 3, heb namelijk nog een studieschuld.

  De rente hierop is t/m 2021 0%, dus ik los hierop niet extra af, maar wel op een van de hypotheekdelen.

  In theorie zou ik de studieschuld in 1x kunnen aflossen, maar dan houd ik een “noodfonds” over van ongeveer € 4.000 en dat vind ik te laag.

  Dus met een goed gevoel in Niveau 3 en naar verwachting in 2022 in Niveau 4.

  1. Tiny Reply

   Ik doe qua dat betreft hetzelfde. Scheelt gewoon in kosten. Als ik de studielening had afbetaald had ik meer hypotheek gehad. Ik zie een hypotheek dus ook gewoon als schuld, maar netto bekeken (woningwaarde minus hypotheekschuld minus studielening) sta ik toch heel behoorlijk in de plus. Mag je dat dan niveau 4-5 noemen?

    1. Tiny Reply

     Ik had ze gezien, maar vind het raar dat de hypotheekschuld niet meegenomen wordt. Als ik studieschuld had afgelost (wat gewoon gekund had) zat ik met een hogere hypotheek en dus slechtere financiële situatie, maar volgens het overzicht dus in een lager niveau. Beetje krom.

 5. Gabi Reply

  Ik had verwacht om bij niveau 1 te blijven steken, wat een verrassing om op 4 uit te komen:) begin dit jaar heb ik in 1x mijn studieschuld terugbetaald. Ook al staat er geen rente op, toch fijn om me er nooit meer zorgen over te hoeven maken!

 6. Vera Reply

  Mooi lijstje! Zelf zit ik bijna op niveau 5 (binnen een jaar schat ik).
  Studieschuld met 0% rente tel ik niet mee natuurlijk. Als je hypotheek met veel groter bedrag en 2,5% ook niet hoeft mee te tellen…
  Denk dat dit soort indelingen zijn gebaseerd op de USA, waar studieschuld veel hoger is en wurgcontracten kent i.p.v. zeer fatsoenlijke voorwaarden/ rente hier in NL.
  Sinds kort heb ik betalingen bij DUO zelfs gepauzeerd, want de schuld kun je aftrekken voor de vermogensheffing. Dus als rente op je studieschuld lager is dan de VRH, dan loont het om aflossen uit te stellen.

 7. David Reply

  Niveau 7. De maandelijkse inkomsten uit investeringen (vastgoed) zijn inmiddels voldoende om alle maandelijkse lasten mee te kunnen betalen. Streven is om binnen 10 jaar naar financiële overvloed door te groeien.

 8. Berniek Reply

  Ik denk dat ik op niveau 5 zit. Ik werk 3,5 dag en hoewel dat in eerste instantie niet mijn eigen keus was, kan ik daarmee prima rondkomen (en ook behoorlijk sparen) en ben ik een gelukkiger mens dan ik met een voltijd baan zou zijn.

 9. Kaspar Reply

  Niveau 3,5 denk ik… Heb namelijk nog wel een studieschuld, maar die los ik bewust niet af! Zit praktisch 0% rente op… Dus dan heb ik nu meer aan het spaargeld dan aan dat bedrag aflossen. Als je dat niet als schuld mee zou rekenen op niveau 4. Maar absoluut niet op niveau 5! Daarom heb ik ook nog een baan waar ik absoluut niet happy van wordt en waar ik toch pakweg 50 uur in de week mee bezig ben… Ik zou gewoon niet weten hoe het anders zou moeten vooralsnog. Maar heel druk aan het sparen zodat ik hopelijk snel meer ruimte krijg om mijn leven wat leuker in te gaan vullen in plaats van werken, werken, werken…. (en werken op zich is trouwens niet erg – maar laat het dan wel iets zijn dat een beetje leuk is en een beetje voldoening geeft).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NIEUWE online training: Leer Super Simpel Beleggen met JannekeLEES HIER MEER
+