Hygge-lifestyle: goedkoper én gelukkiger leven. Zo doe je dat

Al jaren staan Denemarken in de top 5 van landen met de gelukkigste  inwoners. Aan de andere kant is Denemarken een duur land om in te wonen. Hoe combineren zij deze twee dingen dan? Door de Hygge-lifestyle. Die lifestyle brengt extra geluk, terwijl je goedkoper gaat leven.

Door Janke Verhagen

Vroeger gingen we met ons hele gezin op wintersport. De meest waardevolle herinneringen daaraan hebben eigenlijk niets met de piste te maken. Die hebben te maken met de avonden. Lampen uit, kaarsen aan, een analoog spelletje op tafel en een beker warme chocolademelk. Binnen is het warm en kneuterig, terwijl buiten de sneeuw valt.

En precies dat beeld heb ik ook bij Denemarken. Buiten is het guur en koud, maar binnen zijn mensen samen en is het knus en gezellig. En precies dit is de samenvatting voor Hygge. (Spreek uit als huuge.) Marie Søderberg schreef een boek over deze levensstijl en vat Hygge als volgt samen: meer leven voor de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn. Het vinden van magie in het alledaagse.

En dat trekt mijn aandacht. Ik laat me vaak leven door de drukte. En de keren dat ik met mijn vriend en zoontje echt samen ben, waarin we mooie herinneringen maken, zijn op één hand te tellen. In de avonden zijn we vaak druk met onze eigen dingen, terwijl we die tijd beter met elkaar hadden kunnen besteden. Maar hoe zorg ik ervoor dat Hygge ook onderdeel wordt van mijn drukke huishouden? Dat is makkelijker dan je denkt.

Hygge toepassen in huis kan op allerlei manier. De belangrijkste elementen zijn daarbij knusheid, samenzijn en gezelligheid. De Denen doen dit zelf overigens vaak met eten erbij. Iets waar ik me helemaal in kan vinden. Voor iedereen zal dit anders zijn. Wat ik gezellig vind, kan jij stom vinden. En andersom. Echte ‘regels’ heeft Hygge dan ook niet. Het is heel persoonlijk. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van geurkaarsen. Vooral als ze naar appeltaart ruiken. Super knus. Misschien ervaar jij juist meer knusheid door je bank vol te leggen met zachte kussen. Kies vooral voor wat jij gezellig vindt.

Lees ook: Ik geef elke maand 500 euro uit aan ons interieur.

Probeer eens een avond Hygge toe te passen. Wij deden het. En inderdaad: ik ervoer hetzelfde gevoel als die avonden vroeger tijdens de wintersport. Het was gezellig. We hebben gelachen. We aten taart. Met slagroom. Maar vooral waren we samen. En dat is inderdaad niet te koop voor geld.

Ik deel vandaag mijn tips om een Hygge-dag te plannen, maar ik weet zeker dat er zoveel verschillende manieren zijn. Dus ik hou me warm aanbevolen voor andere invullingen.

 • Telefoons weg. Hygge gaat over samen zijn. En telefoons (of elk ander schermpje) voegt niets toe aan dit samenzijn. Uit of in de kast ermee.
 • Maak een wandeling. Een warme trui aan, stevige schoenen aan en lopen maar. Het bos is ons favoriet. En dan heel zachtjes lopen om te kijken of we herten kunnen spotten. Samen iets ondernemen is heel Hygge.
 • Dim de lichten. Als je na de wandeling thuis komt doe dan eens de lichten uit en steek kaarsen aan. Hiermee creëer je binnen no-time een intieme en knusse sfeer. Helemaal met de donkere wintermaanden die op komst zijn.
 • Trek je pyjama aan. Lekker in je comfortabele kloffie thuis zijn. Heerlijk. Je haar op een knot op je hoofd. Je hoeft nergens meer naar toe, dus je kan het jezelf maar beter makkelijk maken.
 • Bak een taart. Eten is voor de Denen onlosmakelijk verbonden met Hygge. Bak een taart met zijn allen en eet deze daarna ook samen op. Extra slagroom wordt aangeraden. Net als samen de taart versieren. Succes gegarandeerd met kinderen.
 • Warme chocolademelk. Van te voren liet ik mijn zoon wat ‘versieringen’ uitzoeken voor in de chocolademelk. Wellicht gingen er iets teveel mini spekjes in, maar ach. Hygge betekent ook jezelf toestaan te zondigen. Die salade komt morgen wel weer.
 • Maak een kunstwerk. Spelletjes gaan in ons gezin niet altijd even goed. Niet iedereen kan even goed tegen zijn of haar verlies. Zeg maar. Daarom besloten we een schilderij te maken. We kochten een groot doek en hebben er samen een prachtig kunstwerk van gemaakt. Deze hangt nu boven onze bank. Heel trots ben ik daarop.

Hygge is dus vrij makkelijk toepasbaar. Als je er maar tijd voor vrij maakt. Deze dag heeft mij maar weer eens duidelijk gemaakt dat mijn geluk helemaal niet zit materiële zaken. Juist de tijd met elkaar koester ik. Die herinneren bewaar ik. Net als ons prachtige kunstwerk. Dat is voor mij geluk.

Pas jij de Hygge-lifestyle al toe? Ik sta te springen om leuke tips en ideeën.

9 Comments

 1. San Reply

  ik houd af en toe een (halve) pyjamadag met mijn kinderen. Gewoon lekker in pyjama ontbijten, spelen, spelletjes doen en boeken lezen. Ergens op de dag samen een film kijken met een bakje chips of popcorn. De kids vinden het heerlijk dat we dan niks moeten, we zien dan wel wat de dag brengt.

 2. carola donkelaar Reply

  Jazeker!
  Bijvoorbeeld een dag he-le-maal niks plannen en doen waar je dat moment zin in hebt
  Ennnn dan vooral niet letten op de tijd 🙂

 3. anja Reply

  Mijn dochter en ik zijn blijkbaar nogal Hygge, want we zitten ’s avonds altijd lekker in onze pyama’s op de bank, dekentje over de schoot, kaarsjes aan (nou ja, theelichtjes in houdertjes, ook goed), warme thee of chocomel en dan bijvoorbeeld een stroopwafel, die we eerst even op onze bekers leggen, zodat de wafel zacht en warm wordt, alsof hij net vers gemaakt is. En dan zijn de activiteiten wisselend, lekker bijkletsen over de voorbije dag, allebei met een handwerkje bezig, of samen een film kijken. Maar soms ook dochter die huiswerk doet en ik lees ondertussen een boek of werk mijn administratie bij. Genieten, en het kost niets!

 4. Mariska Reply

  Saillant detail is dat de Denen erg hoog scoren op de inname van anti-depressiva. Wat volgens hun betekent dat er ook volop aandacht is voor geesteszieken… zo kan je ook redeneren

 5. Truus Reply

  Samen op de bank onder een dekentje. Gordijnen dicht. Dvd-tje aan. Popcorn. De favoriete hygge ochtend van onze dochter!
  Samen op de bank. Kaarsjes aan. Allemaal kleine hapjes: stukjes komkommer en kaas, klein bakje chips, limonade in een wijnglas. De favoriete hygge avond van onze dochter!
  Wijzelf houden van een open vuurtje buiten, met een borrel en een stukjes kaas/worst.
  En wat dacht je van een lekker luchtje? De appeltaart komt net uit de oven, heerlijk geurtje (en lekkere taart!).
  Samen pizza maken. Gourmetten. Dia avond. Met vrienden aan de eettafel zitten. Samen zingen. Een legpuzzel. Cakejes bakken en versieren. Verse croissantjes zo uit de oven. Een kopje zelfgemaakte soep aan een aangeklede tafel. Zoveel momenten en manieren van hygge!

 6. Yvonne Reply

  Ben ook fan van hygge. Heb het boek gelezen en gerecenseerd. Daardoor met mensen ‘aan de hygge kunnen krijgen’.

  Ook de natuur in huis halen is hygge. Het kunt prachtige boeketten etc samenstellen van alles wat in de zomer gebloeid heeft. Staat de herrie winter mooi in huis scheelt hoop geld versus verse boeketten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+