Stap aan boord bij Janke, op weg naar financiële onafhankelijkheid

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag stelt ze zichzelf even voor.

Makkelijk! Dat is het eerste woord wat me te binnen schiet. Ik ben vrij makkelijk als het om geld gaat. Het is fijn dat dit kan, maar het is ook een beetje verwend. En als ik eerlijk ben, vind ik het een nare eigenschap van mezelf.

Lees ook: Gezocht: de makkelijke manier om rijk te worden.

De afgelopen 15 jaar ben ik bijvoorbeeld niet gewisseld van energieleverancier. Mijn kabelaansluiting heb ik al jaren bij dezelfde aanbieder (terwijl ik eigenlijk nooit meer tv kijk). Het gedoe van uitzoeken en overstappen lijkt me veel werk. Dus ik doe het niet. Naast verwend ben ik dus ook lui.

Mijn boodschappenbudget is € 800,00 per maand. Dat is zo hoog, omdat ik te beroerd ben om verder te kijken dan de dichtstbijzijnde supermarkt. Alles wat ik wil, mik ik zo in mijn winkelkar. En het liefst laat ik mijn boodschappen bezorgen. Net als mijn bloemen en maaltijdboxen.

Gemak dient de mens. Althans, zo dacht ik erover de laatste jaren. Net als dat ik dacht dat dit geluk was. Je geen zorgen te hoeven maken over je financiële situatie.

Maar dat is dus niet zo. Geluk blijkt helemaal niet in die volle boodschappenkar te zitten. Of in die bloemen die elke 2 weken bezorgd worden. Geluk zit voor mij in de tijd die ik met mijn gezin kan doorbrengen. En die tijd is er bijna niet, omdat we zo druk zijn met geld verdienen. Voor die boodschappen en die bloemen.

Lees ook: Ik stop alles in mijn kar waar ik zin in heb.

Zonde. Dat wil ik heel graag anders zien. Ik wil heel graag een ander leven leiden. Een leven met minder haast, meer tijd voor elkaar en minder afhankelijkheid van geld.

Dus ik geef mezelf een schop onder mijn kont. Verwend moet over zijn. Lui komt niet meer in mijn woordenboek voor. Als ik het echt anders wil, dan moet ik daar wat voor doen. En waarschijnlijk ook voor laten.

Makkelijk? Nee, dat denk ik niet. Maar ik wil juist minder makkelijk over geld nadenken. De komende periode ga ik de uitdaging aan. Ik ga mijn hele financiële situatie aanpakken. Van overstappen qua energie en telefoon, tot een boodschappen budget opstellen en mijn mindset veranderen Hoe dat gaat, lees je elke zondag op PorteRenee.

Wie doet er mee?

13 Comments

 1. Jo Reply

  Leuke invalshoek!

  Ik neem aan dat we in de vervolgstukjes wel wat meer concrete info krijgen over inkomen, budget, besparingen?

 2. Mandy Reply

  Ik ga het volgen, al ben ik benieuwd wat ik nog meer kan veranderen om meer geld over te houden. We gaan het zien!

 3. Marjan Reply

  Leuk!! Bij mij is drie jaar terug al het roer omgegaan en ik ben er veel gelukkiger van geworden! Alle dingen waar je geld aan uit wil geven kosten onbewust ook heel veel energie. Nadenken over wat je gaat kopen, shoppen, zoeken naar nieuwe dingen om te kopen, je huis steeds weer anders inrichten met nieuwe spulletjes.. Ik heb zoveel meer rust in mijn hoofd nu ik bijna alle activiteiten rondom geld uitgeven heb geschrapt, mijn huis zo leeg mogelijk gemaakt heb en niet meer continu nadenk over wat ik allemaal ooit nog wil kopen. Nu al veel meer tijd om door te brengen met familie en vrienden, ook al heb ik nog steeds een fulltime baan.

  Ik ga je volgen!

 4. Danielle Reply

  Ben benieuwd, ik ga je volgen! Herken wel wat in je verhaal, dit jaar (mede omdat het moest) alles uitgezocht en op een rij gezet en nu is geld (be)sparen een hobby geworden. Het begint met de juiste mindset, dan volgt de rest vanzelf.

 5. Kaspar Reply

  Ook ik ben heel erg benieuwd!! Want: wat een bedragen nu zeg…. Achthonderd euro aan boodschappen? Volgens mij zou het me niet eens lukken al zou ik er mijn best voor doen! Moest ook wel gniffelen om dat ‘gedoe’ van uitzoeken en overstappen. Heb het zelf ook heel lang niet gedaan en hoor het nog steeds zo vaak van mensen. ‘Overstappen? Nee… Daar begin ik niet aan! Vragen om ellende. En goedkoper wordt het uiteindelijk toch niet. ‘
  Tot ik ze dan eens voorreken wat ik bespaarde met overstappen… Het eerste jaar ging mijn gas/energie maar liefst 500 euro omlaag!! (waar dan helaas wel weer 200 euro van afgetrokken moest omdat ik een 5-jaar contract had afgesloten dat nog niet voorbij was. Die moest dus afgekocht! Dat 5-jaren contract leek destijds heel mooi. Ieder jaar meer korting op de factuur. Maar ja – de energieprijzen zakten in die tijd een heel stuk harder dan die korting! Dus betaalde zelfs bij betreffende leverancier fors meer dan actuele nieuwe klanten…. bezopen!).

  Inmiddels kijk ik elk jaar of overstappen zinvol is. Qua internet zit ik redelijk vast (is erg goed en steeds ook de goedkoopste omdat ik er gratis Spotify bij kreeg!). Maar qua energie kijk ik ieder jaar of overstappen zinnig is. Kost me hooguit een half uurtje goed rondkijken per jaar. En het levert zoveel op!

  Wel ook erg benieuwd naar het huidige inkomen bij dit verhaal. Financiële onafhankelijkheid is voor mij echt buiten bereik, hoef ik niet eens aan te beginnen. Dus wel benieuwd hoe dat hier zit.

 6. Bonnie Reply

  Supertof en stoer! Ik wens je heel veel succes en ben benieuwd naar de verhalen. Ik weet van mezelf dat ik het niet makkelijk vond/vind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+