Vermogen opbouwen in 4 stappan

In 4 stappen: vermogen opbouwen voor de gewone man/vrouw

Om rijk te worden, hoef je geen vet salaris te verdienen. Je moet wel een plan hebben. In deze post vertel ik je hoe je in 4 stappen vermogen op kunt gaan bouwen. Starting today!

Je spaart af en toe een beetje. Gewoon wat je overhoudt aan het einde van de maand. Dat is meestal niet zoveel. Ondertussen kijk je jaloers naar mensen die langzamerhand rijk aan het worden zijn. Dat wil jij ook! Je zoekt naar redenen waarom het die andere mensen wel lukt en jou niet. Nou, gewoon omdat zij waarschijnlijk heel dik verdienen. Dan kan iedereen sparen. (Dat is trouwens niet waar. Er zijn genoeg mensen met een topsalaris en nothing to show for it. Maar dat terzijde.) Geen vet inkomen hebben, is geen goede reden om geen vermogen te gaan opbouwen. Ik spaarde, met mijn man, een paar jaar geleden een ton bij elkaar. En we verdienen toen beduidend minder dan nu. Het kan ook met een gewoon salaris.

Ik schreef een stappenplan.
In vier stappen naar vermogen opbouwen.

Even hier klikken en je kunt het gratis lezen.

Het zijn supermakkelijke tips die iedereen kan toepassen. Zodat jij ook deze maand nog – wat zeg ik? Vandaag! – kunt beginnen met financieel iets opbouwen. Wat zul je jezelf daar over een paar jaar dankbaar voor zijn.

Laat vooral ook in de comments achter hoe jij bouwt aan je financiële toekomst. En wat jij doet om vermogen op te bouwen.

Share

10 Comments

  1. Kaspar Reply

   Goh!

   Het is een wat optimistisch verhaal, maar gewoon helemaal waar. Natuurlijk kan niet iedereen zomaar die genoemde 10% oid missen (bv alleenstaande ouder met modaal salaris of minder, dan kun je sparen wel vergeten!). Maar ja, als je vermogen wilt opbouwen is dat toch een vereiste. En ja, lukt dat écht niet…. dan is dat rot, maar zit vermogen opbouwen er gewoon niet in!

   Het rekensommetje klopt alleen niet…. Bij modaal 10% sparen met 3% rendement is na 4 jaar ruim 10.000 euro, niet 14.000.

  1. Kaspar Reply

   Dat bedrag komt uit het artikel van Renée, dus eigenlijk moet je je met deze opmerking niet naar mij richten.

   Maar dat gezegd hebbende. Ik zie geen minimum aan vermogen en uiteindelijk moet je ergens beginnen hè. We hebben het hier over het opbouwen van vermogen. Als iemand nog geen vermogen heeft, dan begint het opbouwen daarvan zelfs met het eerste tientje dat opzij gezet wordt! (en boekhoudkundig bezien is vermogen ook simpelweg het geld in bezit minus de schulden… In de spreektaal spreken we echter over een vermogen in de zin van rijkdom – maar hoeveel euro’s nodig zijn om iets ‘rijkdom’ te noemen, dat is natuurlijk persoonlijk!).

   Ikzelf ben overigens in de opbouw fase van vermogen. Echt vermogen opbouwen lukt eigenlijk pas na aankoop van een eigen huis. Mijn vermogen is nu ca. 14.000 euro (studieschuld a ca 5000 euro overigens niet meegerekend, die beschouw ik als een vaste last, zeker omdat de rente praktisch 0% is). Het is (boekhoudkundig) vermogen, maar ik zal niet zeggen dat ik daarmee al ‘een vermogen’ heb (helaas!)! Maar het is wel een begin… (volgend jaar hopelijk een eigen huis – dan is het vermogen meteen weer op 0! En met het eigen huis wil ik dan eindelijk echt vermogen op proberen te gaan bouwen zodat ik later hopelijk een beetje een fatsoenlijk pensioen heb (want die is nu nog tamelijk triest… Minder dan 60% van mijn huidige salaris incl. de AOW).

  2. Renee Lamboo Post author Reply

   Waarom niet? Ik vind iedere euro die je wegzet vermogen. Het probleem met het woord vermogen is juist dat mensen doen alsof je dat alleen mag gebruiken vanaf 50.000 euro ofzo. Dat vind ik geen motiverende gedachte. Ik zeg juist: iedere euro telt en helpt je op weg naar een groter vermogen. Maar een klein vermogen is ook een vermogen.

 1. Fred Reply

  1. Spaar
  2. Koop een huis
  3. Los hypotheek af
  4. Beleg in aandelen (indexfondsen)
  5. Beleg in te verhuren/verhuurd vastgoed
  6. Beleg inkomsten stap 5 in aandelen
  7. Investeer opbrengst stap 6 in te verhuren/verhuurd vastgoed
  8. Etc. etc.

  Kind kan de was doen.

  1. Kaspar Reply

   Dit artikel gaat over vermogen opbouwen voor de gewone man/vrouw, Fred. Dan gaat jouw stappenplan uiteraard totaal niet op! Dan is stap 1 al een uitdaging, stap 2 misschien een optie en stap 3 waarschijnlijk al lastig haalbaar… Laat staan nog verder te gaan met investeringen in vastgoed! Helaas is er veel geld nodig om (veel) meer geld te kunnen verdienen. De gewone man/vrouw heeft dat doorgaans niet. (nb. in genoemd stappenplan zou ik het beleggen van geld wel naar voren trekken. Eerst beleggen, dan pas (volledig) aflossen! Zeker met de huidige lage rentestanden.

   1. Fred Reply

    Beste Kaspar,

    Kun jij een definitie geven van “de gewone man”? Jouw redenering sluit naadloos aan op de gedachte van de gewone man dat vermogen opbouwen voor hem niet is weggelegd. Ik ben ook een “gewone man”. Geen bankier, arts of advocaat, maar iemand met een modaal inkomen. En dankzij bovenstaande methode nu (bijna) miljonair.

    Overigens ben ik het eens met jouw redenering mbt aflossen/beleggen. Ik bedoelde meer dat als je je hypotheek toch al verplicht (annuïtair/lineair) aflost je inderdaad vervolgens lekker moet gaan beleggen in aandelen.

    1. Kaspar Reply

     Fred, dit vind ik dan weer heel inspirerend om te horen! Erg benieuwd naar jouw verhaal. De ‘gewone man/vrouw’ is wat mij betreft inderdaad iemand met pakweg modaal inkomen alleen , of een stel met minder dan modaal omdat daar vaak één partner (al dan niet uit vrije keuze) minder werkt, zeker in het geval van kinderen (wat toch redelijk ‘gewoon’ is).

     Als ik kijk naar iemand die alleen is en modaal verdiend, dan kan deze een hypotheek krijgen van 168.000 euro (als er geen studieschuld oid is). Daar koop je vandaag de dag helaas geen huis voor. Misschien nog lastiger is het als het inkomen net iets hoger is… Dan kun je (wederom zonder schuld) een huis kopen van ca. 200.000 euro. Maar ook voor dit bedrag zijn er nauwelijks woningen te koop. Vervelend is dan alleen ook dat je niet/nauwelijks meer in aanmerking komt voor sociale huur omdat ook daar een tekort is en het inkomen daar dan te hoog voor is! Dus dan wordt het huren in de vrije sector en mag je heel blij zijn als de huur onder de 750 a 800 euro blijft…
     Sparen wordt dan dus uitdagend! Om een huis te kopen zal er naast het standaard Eigen Geld waarschijnlijk ook nog extra geld moeten komen omdat huizen van 2 ton er nauwelijks zijn en áls ze er zijn zal er wellicht het één en ander mee moeten gebeuren qua verbouwen/opknappen.
     Zo iemand loopt dus al direct vast op het kopen van een huis, laat staan de vervolgstappen die je benoemt!

     In het geval van een stel die beiden modaal verdienen, geen schulden en (nog) geen kinderen wordt het vanzelfsprekend meteen een totaal ander plaatje! Dan kan er redelijk vlot wat gespaard worden en is een koophuis binnen bereik. Maandlasten zijn dan wel al snel 800 a 900 euro netto – maar daar zit een stuk aflossing in. Er wordt dus vermogen opgebouwd (ook al zit het op dat punt nog vast in bakstenen!). Maar vrij gangbaar is het dat een dergelijk stel dan kinderen krijgt en één van beiden minder moet gaan werken (óf blijven werken en het salaris inleveren aan kinderopvang: het financiële plaatje is onder de streep min of meer gelijk!). De kosten schieten omhoog met een kind erbij en dus is sparen meteen geen optie meer… Sterker nog: financieel rondkomen wordt dan meteen een enorme uitdaging! En daarmee loopt het stappenplan ook vast…. In ieder geval al snel voor een periode van circa 25 jaar (tot kinderen op eigen (financiële) benen staan).

     Dus het ‘eenvoudige’ stappenplan dat je beschrijft is volgens mij (bij modaal inkomen) enkel haalbaar voor een stel zonder kinderen. Voor een alleenstaande is het minimaal zéér uitdagend. En zodra er kinderen in het spel komen is het (ten minste voorlopig) nagenoeg onmogelijk… En dan is er natuurlijk ook nog de combinatie alleenstaand én kinderen… dan gaat de vlieger al helemaal niet meer op! (daarvoor kijk ik ook naar mezelf… Ik verdien inmiddels bijna twee keer modaal (!!), maar ben als alleenstaand ouder toch al bijna 10 jaar bezig om na de scheiding überhaupt weer een huis te kunnen kopen! Die aflossen gaat nog wel even duren en dan ga ik alweer geleidelijk aan richting pensioen – dus noemenswaardig investeren in beleggingen of vastgoed is maar de vraag of dat dan nog gaat lukken… Ook omdat ik niet verwacht dat mijn inkomen zo hoog zal blijven – dit werktempo ga ik namelijk niet vol blijven houden!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *