Isabelle: “Ik pin €170,- per maand en daar doe ik het van”

Isabelle (34) wil alleenstaande moeder worden. Ze spaart voor haar toekomstige kindje. Dat sparen gaat veel harder sinds ze zichzelf een cash toelage geeft. En een financieel plan maakte.

“Een vader en een moeder. En dan samen een kindje krijgen, geboren uit liefde. Zo zag ik het altijd voor me. Mijn laatste relatie was fijn, maar ik voelde: hij is niet de vader van mijn kinderen. Toen het uit ging, maakte ik me geen zorgen. Ik was pas 26 jaar en ontmoette vast iemand waarmee het wel ging gebeuren. Dat is nu 8 jaar geleden. Ik ben sindsdien single gebleven. Steeds vaker dacht ik na over mijn kinderwens. Hoe lang ging ik nog wachten op een man om een gezin mee te beginnen? De laatste 1,5 jaar pas overweeg ik het alleen te doen. Ik moest erg wennen aan dat idee. Dat was niet het ideale plaatje waar ik van gedroomd had. Ik twijfelde ook: in hoeverre is het egoïstisch om als single een kind te krijgen? Zonder dat ik hem of haar een vader kan bieden. Toen ik het er tijdens een wandeling met mijn moeder over had, zei ze: ‘Lieverd. Een kind krijgen is altijd egoïstisch. Iedereen die voor kinderen gaat, doet dat omdat ze dat zelf graag willen.’ Dat was net het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik besloot BAM-moeder te worden.

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat een kind alleen liefde nodig heeft. Dat is inderdaad het belangrijkste. Maar het is ook wel essentieel dat je luiers en eten kunt betalen. Dus begon ik met sparen voor mijn toekomstige kind. Dat voelt wel een beetje gek, aangezien ik nog niet eens zwanger ben. Maar ik ga het moederschap alleen doen en moet me daar nu eenmaal goed op voorbereiden. Zeker ook financieel. Mijn vakantiegeld van komend jaar gebruik ik om de inseminaties van te betalen. Van dat geld kan ik vier á vijf pogingen doen. Daarnaast heb ik een digitaal spaarpotje aangemaakt voor mijn toekomstige kind. Ik wil, tegen de tijd dat ik aan de behandelingen begin, zeker 3.000 euro in het potje hebben zitten. Daarmee kan ik heel wat baby-kosten opvangen. 

Gratis kasboekje

Zonder plan kom je nergens. Dat geldt voor het hele leven, maar zeker voor je financiën. Isabelle zette eerst haar inkomsten en uitgaven op een rij, stelde toen een doel en bepaalde zo haar spaarbedrag. Rabobank legt op hun site heel duidelijk uit hoe jij ook zo’n financieel plan opstelt. Je vindt op deze pagina ook een link naar het gratis aan te vragen huishoudboekje. Superhandig bij het krijgen van overzicht in je geldzaken. En het is nog een leuk boekje ook.

Ik heb overal een digitaal spaarpotje voor. Voor uit eten gaan, voor klussen aan mijn huis, voor mijn hond en voor vakantie. En er is dus ook het kind-potje nu. Het sparen daarvoor ging lange tijd minder hard dan ik wilde. Dus dook ik in mijn afschriften. Waar gaat mijn geld nu precies naartoe? Ik zag dat ik heel veel pinde. Een paar euro hier, een paar euro daar. Vooral veel eten en drinken ook. Toen ik dat optelde, schrok ik me rot. Het geld dat ik zou moeten sparen, ging op aan al die kleine onzinnige boodschapjes. Dus besloot ik mezelf op budget te zetten. Ik pin nu aan het begin van de maand €170. Dat stop ik cash in mijn portemonnee. Daarvan doe ik de hele maand boodschappen. Ook shampoo bijvoorbeeld en eten voor de hond. Ik vind contant geld uitgeven meer pijn doen dan even pinnen. Dat gaat tegenwoordig zo makkelijk. Even pasje er tegenaan, piep, en het geld is weg. Maar hoeveel je in totaal uitgeeft, voel je niet meer. Door het cash te doen, zie ik dat nu weer heel duidelijk in mijn portemonnee. In één oogopslag weet ik wat ik nog te besteden heb. Sinds ik met dit systeem werk, spaar ik meer. Gemiddeld tussen de €200 en €300 per maand. Al zijn er ook maanden waarin ik wel €1000 weg kan zetten. Ik werk parttime in loondienst en heb een eigen bedrijf. Van mijn salaris en een deel van mijn ondernemersgeld, leef ik. Wat ik niet nodig heb, spaar ik. Verder gaan ook meevallers naar de spaarrekening.

In de eerste maand on a budget, hield ik meteen geld over. Ik spaarde €325 en hield zelfs van mijn toelage van €170 nog €23 over. Die maakte ik meteen over naar mijn spaarrekening. Alle kleine beetjes helpen. Toen ik vriendinnen laatst vertelde over mijn plan en mijn budget, schrokken ze zich rot. Nog geen €40 per week voor boodschappen? Zij gooien als single zo voor €70 in hun winkelmandje. Zonder erover na te denken. Maar nu ik zo’n duidelijk doel heb – sparen voor mijn kind – gaat besparen me makkelijk af. Ik weet waar ik het voor doe. Hoe heerlijk zal het zijn om straks zorgeloos aan mijn moederschap te beginnen. Ik heb op mijn computer een mapje vol screenshots van websites. Allemaal baby- en kinderspulletjes die ik tegen die tijd wil kopen. Een commode die ik heel graag wil hebben, maar ook rompertjes en pakjes die zo schattig zijn. Soms voel ik die opwinding in mijn buik, van hoe het zal zijn. Om straks moeder te zijn. Mijn eigen kindje in mijn armen te houden. Voor nu spaar ik nog lekker door. Zodat ik, als het straks zover is, me alleen maar zorgen hoef te maken over flesjes en luiers en niet over geld.”

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

36 Comments

  1. Nicky Reply

   Heel veel plezier met het halen van je doel en vooral met het maken van een mini. Kijk vooral ook naar wasbare luiers en wasbare billendoekjes, fijn voor de baby, het milieu en ook voor je portomonee

 1. HereIsTom Reply

  Vroeger zei men, een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.
  Sparen voor wat dan ook is altijd een goed plan!
  Voor veel mensen lijkt dat alleen veel moeilijker dan het is, maar jij laat zien dat als je het echt wil het ook kan.

  1. Isabelle Reply

   Waar een wil is, is een weg. En met de juiste mindset en doel voor ogen lukt het! Bedankt voor je leuke reactie 😊🙏

 2. Bos Reply

  Dat is een mooi doel, succes met sparen. Maar ik zou ook niet te lang wachten met de inseminatie. Laat je niet gek maken door alle leuke babyspullen. Veel daarvan heb je niet (of in ieder geval niet nieuw) nodig. Ook daar kun je dus op besparen.

  1. Isabelle Reply

   Het liefst wil ik nu beginnen met de inseminaties, maar er is een lange wachttijd dus moet “verplicht” nog even wachten. Ik hoef zeker niet heel veel babyspullen te hebben hoor. Kwaliteit boven kwantiteit. Liever 1 mooi ding dan 100 flutspullen.

 3. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Wauw respect voor jouw keuze! Wat ontzettend goed dat je gewoon nu al gaat sparen voor een kind. Je weet duidelijk dat een kind nou eenmaal veel geld kost en echt super verstandig dat je je daar nu al op voorbereid, dat heb ik nog niet eerder iemand horen zeggen. Zo maak je meteen al een mooie start en begin je niet met een achterstand. Heel verstandig. Alvast veel succes met je poging(en) om zwanger te raken, ik hoop voor je dat het snel gaat lukken 🙂

  1. Isabelle Reply

   Hele lieve reactie, dank je wel. Zo heb ik het nooit bekeken maar wellicht is het inderdaad wel bijzonder 😊

  1. Isabelle Reply

   Dat zou een idee zijn, jammer is alleen wel dat je er dan mee samen moet leven, en ik ben liever single 😉

 4. Geldover Reply

  Weet niet of je er al over na hebt gedacht of je straks alles nieuw wilt voor je kindje? Wij hebben veel tweedehands gekocht en t geld dat ik ermee bespaarde apart op een spaarrekening gezet voor onze dochter. Hierdoor hebben ze allebei nu al een spaarboekje waar menig kind jaloers op zou zijn. Wilde zelf wel een nieuwe kinderkamer en kreeg van schoonouders de kinder/wandelwagen welke ik achteraf ook wel tweedehands had gewild. Mijn ervaring is dat je vaak heel veel aanschaft wat helemaal niet gebruikt wordt. Dingen die je leuk vindt maar niet meteen nodig bent kan je ook op een kadolijst zetten, zodat men weet wat je graag zou willen ontvangen. Maar…ik loop wellicht al wel te ver vooruit. Eerst succes met je poging en je bereid je vast al lekker voor…

 5. Kimberly Decoster Reply

  Dag Isabelle,
  Ik heb er door omstandigheden ook voor gekozen om BOM-moeder te worden. Ik was net geen 31 toen ik van mijn dochter beviel. Zonder de steun van mijn ouders, familie en vrienden zou het heel moeilijk geweest zijn. Tot op vandaag kan ik nog altijd op hen rekenen, qua opvang na school, tijdens de vakanties.. als ik er even tussenuit wil om een hapje te gaan eten. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze! Mijn dochter wordt binnenkort 8j en ik merk toch wel dat de vraag naar een papa groot begint te worden… Wat niet altijd evident is.. vooral de periode van vaderdag. Ze knutselt dan op school iets voor opa.. omdat hij momenteel de persoon is waar zo naar op kijkt. Financieel is het haalbaar, maar het is rekenen en tellen.

 6. Isabelle Reply

  Ik heb gekozen voor een kliniek donor. Dus een la ge wachttijd, maar als het goed is start ik in juli 2020 met de inseminaties. Ik heb geprobeerd zelf een donor te vinden maar dit is niet gelukt. Deels omdat ik erachter ben gekomen dat ik niet wil weten wie de donor is.

 7. RVos Reply

  40 euro per week kan prima idd. Ik ben zo’n 25-30 kwijt per week als alleenstaande. Als man heb ik waarschijnlijk wat minder nodig. Maar hopelijk is het voor jou luxe en geen noodzaak, want een kind hebben is niet goedkoop. Vind het op zich een mooi streven, al zou ik het niet kunnen. Heb wel die kinderwens, maar gaat m niet meer worden. Gelukkig oom van 6 kinderen. Evenwel, succes met sparen en met al het andere in de toekomst.

 8. Tamara Reply

  Ik ben bewust kindvrij, een beslissing waar ik heel goed over nagedacht heb.

  Ik vind het fijn om te lezen dat er ook mensen zijn zoals jij, die graag een kind willen maar er ook goed over nagedacht hebben hoe ze dat gaan aanpakken en daar ook echt mee beginnen. Een kind heeft inderdaad liefde nodig maar af en toe wat eten erin kan echt geen kwaad 😉

  Ik wens je veel succes met sparen en hoop dat het allemaal voorspoedig gaat.

 9. Audrey Reply

  Knap hoor, met zo’n klein budget leven! Ik overwoog het alleenstaand moederschap ook, maar toen kwam er opeens een erg leuke man mijn leven in wandelen. Ik hoop dat je straks heel gelukkig mag worden met je toekomstige kindje!

 10. Bouk Reply

  Wat een mooi verhaal met een nog mooier spaardoel! Heel veel succes en ik hoop voor je dat je snel een positieve zwangerschapstest mag doen!

 11. Helena Reply

  Toen ik op dit artikel klikte had ik geen idee dat er zo’n mooi verhaal aan gekoppeld was! Super knap van je. Ik (33) ben op dit moment bezig met soortgelijke plannen, hoewel het Corona virus nu wat roet in het eten gooit bij de fertiliteitskliniek. Alles op zijn tijd denk ik maar, kunnen we nog lekker wat langer doorsparen. En in mijn geval is dat wel nodig, want ik ben niet zo goed in zuinig boodschappen doen als jij. Daar kan ik nog veel van leren. Heel veel succes met jouw avontuur! x

 12. Nanny Reply

  Wat mooi dat je daar al zo bewust mee bezig bent, maar vergeet niet dat je ook op babyspullen een hoop kunt besparen en kinderen die naar school , hobby’s gaan en gaan studeren pas echt veel geld gaan kosten. Je kunt dus juist de eerste levensjaren heel veel geld besparen. Ook dankzij borstvoeding en wasbare luiers, hoewel dat niet altijd een succes is. Ik heb eigenlijk alle kleding gekregen of uit een gratis ruilwinkel. En die kleren zijn allemaal harstikke leuk en nieuw. Het echte geluk zit in het kindje dat je hebt gekregen en natuurlijk wil je dat die wel een beetje goed voor de dag komt, maar je wilt hem of haar vooral een toekomst bieden.

 13. Nicky Reply

  Heel veel plezier met het halen van je doel en vooral met het maken van een mini. Kijk vooral ook naar wasbare luiers en wasbare billendoekjes, fijn voor de baby, het milieu en ook voor je portomonee

  1. Isabelle Don Griot Reply

   dank je wel voor de tips! Absoluut helemaal iets voor mij en zeker het overwegen waard! Dank je wel 💗

 14. Fine Reply

  Wat een fijn verhaal om te lezen, Isabelle!
  Ik heb net twee dagen geleden ook een “babyrekening” geopend en ben aan het bekijken hoe ik zoveel mogelijk kan (be)sparen om op termijn als alleenstaande voor een kindje te kunnen zorgen. Fijn om dan net dit artikel tegen te komen. 🙂
  Momenteel is het nog niet aan de orde hoor hier. Ik kom net uit een relatie van 11 jaar en doe alles even rustig aan. Maar net als jij wil ik een goede buffer hebben voor wanneer ik wel die grote stap zet.
  Heel veel succes in elk geval!

  1. Isabelle Don Griot Reply

   super goed te lezen dat je iets aan mijn verhaal hebt gehad en wat goed dat je ook voor jezelf alles al op een rijtje zet! Heel erg goed, dat is een verstandig begin. Veel succes voor de toekomst 💗

 15. Betty Reply

  Dit is omdat je het graag wilt en genoeg achter de hand hebt …maar wat als je geen keus hebt en het dus moet …?!

 16. Sara Reply

  Lieve Isabelle,

  Heel emotioneel om te lezen hoe graag je een kindje wilt. Ik gun je dan ook echt van harte dat er een dag komt dat je een mooi lief prachtig kindje in je armen zal vasthouden dat helemaal van jou is! En je mama heeft helemaal gelijk: je mag best egoistisch zijn wat dit betreft. Ik weet zeker dat jouw toekomstige kindje niks tekort komt!

  Liefs Sara

  1. isabelle don griot Reply

   Wat een lieve reactie! Bedankt voor je mooie woorden en ik duim voor een goede uitkomst 💗

 17. Grace Reply

  Lieve Isabelle, ik vind t knap dat je dit wilt doen en ik wordt warm als ik lees hoeveel tijd en liefde je in dit alles steekt, maar let ook even op dat je alles geregeld hebt als er iets met jouw gebeurt, je kindje er alleen voor staat, mijn zusje wilde t zelfde als jij, alleen kort na de geboorte v haar zoontje, stierf ze, een ontredderde moeder en 4 stief zussen achterlatend. Iedereen stond klaar om haar zoontje op te vangen, maar haar moeder wilde alles zelf doen. En er was niets geregeld, wie wat zou doen. Dit kindje had ze wel met een vriend, die later t kind opeiste. Hij heeft 5 jaar bij zijn oma gewoond, maar vandaag leeft mijn neefje v 9 bij zijn vader en stiefmoeder. En zijn oma (moeders moeder) kon niets hiertegen doen, vanwege ziekte en ouderdom, en wij konden hem niet adopteren omdat ze in een ander niet EU land woonde. Dus regel dit gedeelte ook, voor als t mis mocht gaan (wat ik absoluut niet wil) maar ook daaraan moet je denken. Ik wens je heel veel succes met alles en hoop dat je wens uitkomt en je super gelukkig wordt met je kindje.

 18. isabelle Reply

  lieve grace,
  Bedankt voor je reactie. Dit is ook allemaal al geregeld (verplicht onderwerp voordag je het iui traject begint bij een klinkek). Mijn kindje gaat als optie 1 naar mijn ouders, maar zijn hun niet meer in staat om goed te zorgen dan zal mijn kleine maar mijn beste vriendin en haar gezin gaan. Zij zit qua denkwijze en opvoeding het meest op 1 lijn met mij.
  Xx

 19. Grace Reply

  Geweldig Isabelle, dit geeft een goed gevoel, ik had je toch in mijn gedachten, ik gun je het van harte en wens je een prachtige toekomst met je kindje.
  liefs Grace

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *