motivatie

Janke: “Hoe een pak crackers van 89 cent me bijna mijn relatie kostte”

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vraagt ze om hulp. Want ze is haar motivatie en balans even kwijt.

Knallende ruzie heb ik gemaakt. Om een pak crackers. Van 89 cent. Ellende. Dat besparen is leuk. Echt waar. Maar heel soms word ik er niet perse een leuker mens van. Zoals ik in het begin van deze reeks vertelde schuift mijn vriend regelmatig aan met eten. Daarom draagt hij bij aan het boodschappen budget. Fijn. En nu ging hij een keer de boodschappen doen.

We werken met een app. Bring heet deze. Hierin kan je verschillende lijsten aan maken en deze delen met wie je maar wilt. Zo heb ik een ‘weekboodschappenlijst’ en een ‘nog bij halen door de week boodschappenlijst’. Super handig. Zou je denken. Mijn wederhelft ging vol goede moed naar de supermarkt met de app.

Lees ook: 5 x besparen op je boodschappen, en toch lekker eten.

Toen hij terug kwam, pakten we samen de tassen uit en de kasten in. Uit één van de tassen viste ik een pak crackers. Die stond dus niet op de lijst. Wat er daarna gebeurde weet ik niet meer zo goed, maar feit is, dat ik als een bezetene stond te schreeuwen over een pak crackers. Van 89 cent dus. Niet mijn beste moment. Hou het daar maar op. Mijn vriend heeft me een beetje gek aangekeken en zei: “Sinds je zo met je geld bezig bent, ben je er niet echt leuker op geworden.”

Een klap in mijn gezicht. Mijn eerste reactie was vol in de aanval gaan. Want dat was natuurlijk niet zo. Ik ben juist slimmer bezig met geld, maak bewustere keuzes en heb een plan. Dus wat zeurt hij nou? Toen ik uren later weer achter de laptop zat om mijn kasboekje bij te werken, realiseerde ik me dat ik inderdaad wel erg kan zeuren over dit soort kleine dingen. Dat is nooit de bedoeling geweest.

Daarbij betrap ik mezelf erop dat het me niet snel genoeg gaat. Ik doe toch zo mijn best. Waarom staan er dan nog geen tienduizenden euro’s op mijn spaarrekening? Waarom gaat het zo traag? Waarom maak ik al die rekensommen terwijl ik er nu niet meteen iets van terug zie? En dat demotiveert. Erg. En die demotivatie maakt me prikkelbaar. En dat zorgt ervoor dat ik ruzie ga maken over een pak crackers van 89 cent. Stom.

Lees ook: Zo haal je motivatie om te sparen uit jezelf.

Mijn vriend is juist mijn grootste cheerleader als het gaat om mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Sterker nog: hij steekt er zelf ook wat van op, en helpt me waar hij kan. Dus hij verdient die prikkelbare Janke eigenlijk helemaal niet. Op de één of andere manier kan hij veel beter de balans vinden tussen moeten en willen. Die ben ik op het moment even helemaal kwijt. Mijn hele leven staat nu iets teveel in het teken van geld. Uren spendeer ik aan mijn Excel-sheet, aan mijn spaarplan, aan mijn motivatie meters. Tijd die ik ook met hem en mijn zoon had door kunnen brengen.


OP WEG NAAR EEN RIJK(ER) LEVEN

Bestel ‘m hier

101 beste geldtips.
Dit zijn de tips die mij uit de schulden hielpen, richting een grotendeels afgelost huis, een volle spaarrekening en een geweldige relatie met geld.

Voor €14.99 op weg naar een rijk(er) leven


Balans lijkt me dus het toverwoord. En daar gaat het vaak mis bij mij. Als ik ergens voor ga, dan ga ik ook. Voor 200%. Niet zeuren, maar doorpakken. Alles of niks. Zwart of wit. Geen grijs te bekennen bij mij. Dus zo ook met dit avontuur. Ik wil helemaal niet zeuren over dat ene pak crackers. Eerlijk is eerlijk, waren het er 5 geweest, dan had ik een punt gehad. Maar nu? Nee, dit sloeg echt nergens op.

Lees ook: Kill die vaste lasten.

Mijn avontuur naar financiële onafhankelijkheid vind ik geweldig. Ik geniet er echt van en leer elke dag nieuwe dingen. Maar ik merk dat er balans moet komen. Anders gooi ik de handdoek in de ring. En dat zou zonde zijn van al die inspanningen van de afgelopen weken. Gelukkig kan ik de komende weken me vastbijten in de Overstapweken hier op PorteRenee. (Schrijf je in voor de nieuwsbrief om dat niet te missen!) Dat gaat zeker in mijn vaste lasten weer wat besparing opleveren. Dan is de motivatie vast weer geregeld. Nu die balans nog.

Heb jij tips om balans te vinden bij het veranderen van je money mindset? Ik sta te springen om tips en alle hulp is welkom.

Alle andere columns van Janke lees je hier.

Share

18 Comments

 1. Angela Reply

  Helaas geen tip. Wel gedeelde smart, is halve smart? Ik worstel zelf namelijk ook met die balans en het mezelf dingen gunnen. Maar ik lees graag mee in de hoop dat anderen wel tips hebben 🙂

 2. Reekje Reply

  Zo herkenbaar Janke. Maar het heeft wat meer tijd nodig, je bent goed op weg. Alle begin is moeilijk maar stap voor stap kom je er wel hoor. Been there done that. En nu heb ik wel die 10.000en euro’s op m’n rekening. Gaat jou ook lukken. En gelukkig heb je een vent die er ook voor gaat. Wees niet te hard voor jezelf maar koester de stappen die je wel
  zet qua (be)sparen…

 3. Bouk Reply

  Je bent zo goed bezig!! Ik kan me je reactie wel een beetje begrijpen hoor, maar hè wat is nu 89 cent… Rome is ook niet in 1 dag gebouwd… ik heb er jaren over gedaan om de 10k aan te tikken hoor. Heb geduld en besef dat je je nu al heel erg bewust bent van je uitgaven!

 4. Mr. Groeigeld Reply

  Erg herkenbaar Janke. Soms ben ik aardig wat tijd bezig met financien en gaat het me niet snel genoeg. Het lijkt dan alsof ik verlang naar later, terwijl er nu zoveel moois te beleven is. Een soort tunnelvisie.
  Als je dat beseft, is het handig om afspraken met jezelf te maken. Bijvoorbeeld hoe vaak per week je ermee bezig wilt zijn. Je hebt een plan, maar je kunt er niet 90% van je tijd mee bezig zijn zonder dat je omgeving of gezin er last van heeft. Stel een doel, maar stel ook grenzen voor jezelf.

 5. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Ik denk dat iedereen hier soms wel mee zit, dat het niet snel genoeg gaat! Vind ik in elk geval ook heel herkenbaar! Ik wil de meeste dingen ook het liefst snel snel in orde hebben. En nog belangrijker; resultaat zien. Maar helaas moet je daar soms best lang geduld voor hebben voordat je dat gaat zien.
  Voor mij helpt het dan wel om te realiseren dat ik ondanks dat ik het nog niet zie wel al veel voor elkaar gekregen heb. Zet het eens op een rijtje incl wat het je gaat opleveren en dan zie je weer hoeveel je al ondernomen hebt en hoe goed je dus al bezig bent geweest. Ook al staat het nog niet op je bankrekening, als je niks gedaan had, was je het geld sowieso uit blijven geven en was je letterlijk nog geen stap verder.

 6. HereIsTom Reply

  Ik denk dat je een soort planning moet maken met daarin wat je minimaal kan sparen en dan kun je zien over hoeveel tijd je de 10.000 aantikt.
  Als je dan eens meer dan dat minimale kan sparen is het weer leuk om te zien dat je doel sneller in zicht komt.
  Dus gewoon een realistisch spaarbedrag nemen waaraan je makkelijk kan voldoen, lukt het af en toe meer dan is dat leuk meegenomen.

 7. Kaspar Reply

  Moet hier stiekem wel een beetje om glimlachen… Je bent nu een paar maandjes bezig en het ongeduld slaat al toe? 😉 Ik ben inmiddels al 8 jaar bezig en nog steeds maar nét begonnen! Maar anderzijds: nu al ontdekken dat een stukje balans noodzakelijk is, is wel goed. Want inderdaad: als alles in het teken van geld (besparen) gaat staan ga je leven met de gedachten in de toekomst en vergeet je nu te leven. Een les die je niet snel genoeg kunt leren! Besparen is goed. Geld opzij zetten voor later is goed. Nadenken over hoe dat dan later financieel moet gaan is goed. Maar nu vergeten te leven is echt een héél slecht idee… De kunst is om steeds kleine uitdagingen te maken voor jezelf. Het moet wél haalbaar zijn, maar tegelijkertijd wel nog een uitdaging zijn omdat het anders niet opschiet… Dus in reactie op HereIsTom, ik zou zeggen inderdaad wel een realistisch spaarbedrag maar zeer zeker niet een bedrag waar je makkelijk aan kan voldoen! Dat is leuk als je eenmaal zover bent dat het geld voor je werkt en je een end op weg bent – maar ben je nog niet zover dan is de enige manier om iets te bereiken door spaardoelen te stellen die moeilijk zijn. Mogelijk érg moeilijk…. Maar dus wel haalbaar/realistisch…

  Voor mij was dat in beginsel zorgen dat ik niet meer in de min ging (de eerste jaren ging het erg hard in de min met het spaargeld helaas – kwam toen financieel met geen mogelijkheid rond). Daarna was mijn doel om over het gehele jaar iets te sparen (al was het maar een paar honderd euro!). Nu 7-8 jaar later is mijn doel om gemiddeld 500 euro per maand te sparen. Dat gaat me dit jaar helaas nét niet lukken (door paar onverwachte extra uitgaven aan het einde van het jaar) – maar heb er wel heel hard voor gewerkt om het voor elkaar te krijgen – dus alsnog tevreden! Al is er uiteraard ook wel het stukje frustratie dat het allemaal niet opschiet… Over de gehele 7-8 jaar dat ik bezig ben zit ik nu in totaal ongeveer op 0… Heb bijna weer bij elkaar gespaard waar ik mee begonnen was! En heb echt veel dingen ingeleverd al die jaren om zoveel mogelijk te besparen op van alles en nog wat. Hard werken, relatief weinig uitgeven en veel discipline (met soms een bewuste uitspatting om het vol te blijven houden). Zoals bij velen hier inmiddels wel bekend is mijn doel altijd geweest om weer een eigen huis te kunnen kopen. Dat doel is reëel en gaat niet heel lang meer duren is de verwachting (ik denk nog 1 a 2 jaar – even hoe het loopt!). Maar tevoren was het absoluut niet de bedoeling dat dit een kleine 10 jaar zou gaan duren… het idee was 3 jaar! Maar soms lopen de dingen anders. Dan kun je bij de pakken neer gaan zitten (heb ik wel een tijdje gehad), of met hernieuwde moed er voor gaan en dingen veranderen. Maar wél met de juiste balans dus 😉

 8. L Reply

  Ik ben nu aan het sparen voor een ton op de bank. Dat gaat niet heel snel met het minimumloon wat ik ga verdienen naast mijn studie, en misschien kan ik niet meer ieder jaar de volle 10% extra aflossen. Maar een extra studiedag vind ik momenteel heel belangrijk. En ik kan nog steeds wat sparen, alleen wat minder. Ik ga eerst kijken hoeveel ik in de praktijk kan sparen. De begroting kan misschien bijgeschaafd worden. Dus dat het niet snel gaat is heel herkenbaar, maar alle kleine beetjes helpen!

 9. Daantje Reply

  Voor mij is dat een van de redenen geweest waarom we zijn gestopt met werken met budgetten. Dit soort dingen maakten me echt heel nerveus. En dan denk ik: wat maakt het toch uit of ik 90 cent extra heb uitgegeven aan het een of ander? Ik ben van de een op de andere dag gestopt met bijhouden hoeveel we overal aan uitgeven en guess what: eigenlijk is er niets verandert. We zijn nog steeds spaarzaam. Onze netto waarde stijgt nog. Zelfs als ik niet aan dat micro managment doe, en zelfs als mijn man soms iets meeneemt wat niet op de lijst staat 🙂

  1. madame Reply

   Zo kijk ik er ook naar. Ik vergelijk vooral of er net zo veel naar de spaarrekening gaat per maand. En of ik niet veel meer uitgeef aan dingen dan een jaar geleden. Maar alles vergelijken, nee. Dat kost te veel energie, en tijd, en tijd is geld.

   1. Mariëlle Reply

    Dat doe ik ook 🙂 En spaar ik in een maand minder, dan kijk ik hoe dat is gekomen en dan ga ik daarna gewoon op dezelfde manier verder (het geld is immers toch al uitgegeven). Zolang er maar een stijgende lijn in zit en je gelukkig bent met je aankopen toch? (Dus lekker van die crackers genieten!!!)

 10. Monique Reply

  Niemand verplicht je te lezen Joris. Sommigen vinden het fijn dat het hier niet altijd over harde cijfers gaat, maar ook over ervaringen en dat hoeven dan niet alleen succesverhalen te zijn. Iets met Venus en Mars??? 😉

  1. Kaspar Reply

   Venus en Mars? 😉 Ik vind Porterenee ook vooral boeiend vanwege de verhalen van mensen, de soms praktische tips maar absoluut niet vanwege cijfertjes (zijn toch zelden van toepassing op alle situaties). Ik zie de reactie van Joris meer als de reactie van iemand die erg praktisch ingesteld is en weinig interesse heeft in de medemens. En dat is een constatering en geen veroordeling! Enige dat ik jammer vind is dat zo iemand dan de behoefte voelt dat hier in een reactie te gaan ventileren… Want inderdaad: als je het niks vind, lees het dan gewoon niet!

 11. Marlies Reply

  Oh, ik moet wel om ons lachen. Ons, omdat ik veel te veel tijd online besteed. Aan het budget (YNAB fan, big time), forum daar over, deze artikelen. Allemaal leuk, maar in beginsel was het niet het kerndoelen maar een middel….
  Meer mediteren, dat neem ik me voor. Steeds opnieuw. Mogelijk klinkt het simplistisch, maar ik heb al vaak ontdekt dat het voor mij bij de basis waardoor ik balans kan houden etc etc.
  En balans is geen statisch geheel, dus blijft een work in progress, toch? Zet m op 😉

 12. BB Reply

  Als je je zo gaat voelen kun je beter even op de automatische piloot een realistisch bedrag sparen en er even niet teveel energie insteken de komende tijd. Je hebt een aantal zaken veranderd, nu is het een kwestie van tijd. Het verstrijken daarvan is gewoon de belangrijkste factor. Ik begon ooit met een enorme studieschuld die me gevoelsmatig naar de keel greep, 5 jaar verder ben ik op de helft. Ooit begon ik met automatisch een klein extra bedrag sparen wat ik nauwelijks miste, inmiddels is dat ook weer 2500 euro. Automatische overboekingen aanzetten en lekker gaan wandelen, lezen, mediteren, dansen, leven!

 13. Willem Reply

  Wellicht kleinere en haalbare doelen stellen? Als je naar de sportschool gaat met het doel het lichaam van Doutzen te krijgen, zullen je resultaten zelfs bij dagelijks trainen tegenvallen. Ga je voor iedere week 5kg zwaarder, 10 minuten langer etc is het een stuk leuker 😉 Financiële Onafhankelijkheid is buiten dat het een vaag begrip is, een lange weg. En wat als je FO bent? Want ga je dan doen of hoe wil je je dan voelen? Zitten daar elementen in die je op je leven van vandaag kunt toepassen? Wat moet je deze week laten om in het weekend extra te doen? Hoe kun je nu leven nu inrichten om groter gevoel van vrijheid te hebben? Lijkt mij zonde om het te zien als een reis vol restricties om dan op je 58ste Financieel Onafhankelijk te zijn. Voor wat het waard is. Bewust leven is in die zin een stuk behapbaarder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *