inzicht uitgaven

Janke op weg naar financiele onafhankelijkheid: ik schaam me dood voor mijn uitgaven

Vanaf nu schrijft Janke iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Die weg is vrij hobbelig. Want ze wil wel graag, maar het is ook wel gedoe en ze is een tikkeltje lui. Vandaag vertelt ze wat ze verdient en uitgeeft. En schrikt ze zelf van dat overzicht.

Wat een leuke reacties op mijn column van vorige week. En veel animo om mee te doen. Blijkbaar ben ik niet de enige die de wens heeft om bewuster met geld om te gaan. Leuk. Hoewel de weg naar financiële onafhankelijkheid nog lang is voor me, begint alles met een eerste stap. Overzicht!

Mijn financiën hou ik al een tijdje bij in Excel. Ik neem die cijfers ter kennisgeving aan, en ben vooral heel blij dat ik niet meer uitgeef dan dat ik verdien. Want zo erg is het nu ook weer niet. Verder dan dat kijk ik eigenlijk niet. Zonde, en als ik echt financieel onafhankelijk wil zijn of worden, dan zal dit moeten veranderen.

Iets meer over mij: Mijn huishouden bestaat uit mezelf, mijn zoon, een hond en een kat. Ik ben freelancer. Ik geef lezingen, ben tekstschrijver en beheer de achterkant van een aantal websites. Dat betekent dat mijn inkomen behoorlijk wisselt.

Om dit op te kunnen vangen heb ik een zakelijke spaarrekening. Op deze rekening stort ik al mijn omzet. Van deze rekening betaal ik dan mezelf weer elke maand € 1.000,- uit. Daarnaast krijg ik verschillende toeslagen (ongeveer € 900,-) en ontvang ik een pensioenuitkering van mijn overleden partner (€ 250,-). Omdat mijn huidige vriend vrij vaak aanschuift bij ons, en een grote eter is, draagt hij bij aan de boodschappen en andere uitgaven die we samen doen. Dit is ongeveer € 600,-. In totaal zijn mijn inkomsten daarmee €2.750,-

Voor mijn lasten heb ik een verdeling gemaakt. De meeste lasten zijn vast, maar er zijn ook variabele lasten die elke maand terugkomen. Mijn vaste lasten bestaan uit de hypotheek, energie en water, telefoon, verzekeringen, afbetaling op mijn studieschuld, mijn creditcard schuld, de BSO voor mijn zoon en het sparen voor mijn zoon. Bij elkaar is dit ongeveer € 1.500,-

Mijn variabele lasten bestaan uit de boodschappen, uitjes, persoonlijke verzorging en roken. Omdat deze kosten nogal eens wisselen heb ik een gemiddelde genomen en dan kom ik uit op ruim € 1.200,- per maand. Tel ik alles op, dan zijn mijn lasten in totaal € 2.700,- per maand.

Lees ook: Mijn man geeft me 100 euro boodschappengeld per week.

En hoewel ik zou willen dat dit het was, heb ik zakelijk ook nog kosten waar ik rekening mee moet houden. Zo lease ik auto die behoorlijk prijzig is. Maandelijks betaal ik hier €600,- voor. Oef! En hoewel deze kosten zakelijk zijn, hakken ze wel behoorlijk in op mijn zakelijke spaarrekening, waardoor ik mezelf weer minder uitbetaal dan ik zou willen. Wel eentje om rekening mee te houden.

Lees ook: Wat heb ik een spijt van die lease auto.

Al met al schrik ik van de bedragen. Ik wist wel dat ik vrij makkelijk met geld was, maar ik zie nu toch heel snel een aantal zaken die echt wel een beetje gênant zijn. Ik schaam me voor meerdere dingen, maar vooral voor deze 2 dingen:

 1. Telefoon: Daarvan heb ik er dus 2. Echt? Ja, echt! Dat leek me wel handig toen ik voor mezelf begon. Dan werd ik niet lastig gevallen op mijn privé nummer omdat ik een zakelijk nummer heb. Superhandig. En oh ja, dat moest dat in beide gevallen wel de nieuwste iPhone zijn natuurlijk. Gevolg, een maandelijkse kostenpost van €120,- en twee abonnementen die voorlopig nog niet afgelopen zijn.
 2. Auto: Ik lease een gloednieuwe auto. Hij is prachtig. Mooie velgen, panorama dak. Alles erop en eraan. Zinvol? Nee, niet echt. En voor die €600,- per maand, heb ik nog geen meter gereden. De benzine moet ik dan ook nog afrekenen.
 3. Roken: Dit is er wel eentje met een dubbele gênante lading hoor. Bijna €250,00 per maand gaat er op aan sigaretten. Het gaat letterlijk in rook op. En hoe vaak ik me ook heb bedacht wat een idioot bedrag dit eigenlijk is, het heeft er nog nooit voor gezorgd dat ik ging stoppen. “Ik kan het toch gewoon betalen?” was voor mij het argument om het vooral niet te doen.
 4. Boodschappen: Heel eerlijk gezegd durf ik dus bijna niet op te schrijven dat ons boodschappen budget ruim €800,00 is. Helemaal als mijn vriend vaak aanschuift wil dit zelfs nog wel eens te weinig zijn. Thuisbezorgd zit overigens in dit budget. Wat het niet beter maakt overigens, maar eigenlijk alleen maar gênanter.

Eigenlijk durf ik niet meer uit te rekenen hoeveel ik kan besparen op al deze lasten. Ik staar naar mijn laptop en besluit het even op me in te laten werken. De hoeveelheid van al deze bedragen vallen vrij rauw op mijn dak. Het gemak waarin ik in een klein half uurtje kan zien hoe makkelijk ik inderdaad met geld om ga, overvalt me. De mogelijkheden om te besparen en daarmee geld over te houden zijn in mijn geval eindeloos.

Één ding is zeker. Er gaat wat veranderen in ons huishouden, en wel zo snel mogelijk.

Heb jij al een eigen overzicht gemaakt? En ben je tevreden of, net als ik, heel erg geschrokken? 

 

Share

21 Comments

 1. Bouk Reply

  Fijn om te lezen dat je je in ieder geval wel bewust bent waar de knelpunten zitten! Dan weet je waar je aan kan gaan werken. Wij houden al jaren een overzicht bij in Excel, zijn op een hele goede weg maar we houden onszelf wel scherp want ook hier gaat er af en toe wel eens geld weg dat we niet goed bij hebben gehouden… succes met kiezen waar je mee wilt beginnen!

 2. San Reply

  ok ik moet de bedragen even op me in laten werken…….daar kan inderdaad nog wat aan geschaafd worden.
  Ik ben 1.5jr geleden begonnen met een overzicht te maken, ik schrok niet zo heel erg vd vaste lasten (die zijn rond de €1150) Boodschappen en benzine kwamen er nog bij en dáár keek ik dus niet zo naar. Ik deed boodschappen zonder na te denken en was €75/€80 kwijt, terwijl ik mijn 2 kids maar gemiddeld 4 dagen in de week heb. Niet zoveel als jij maar toch. Ik heb als eerste een weekbudget van €45/€50 ingesteld voor de boodschappen. Dat scheelde al zo’n €100 per maand, dat is €1200 per jaar wat ik kon gaan sparen!!! En ook lette ik niet op hoeveel ik eigenlijk reed, ook omdat ik in België tank (wat gemiddeld €0.25 per liter goedkoper is). Ook daar heb ik een budget voor ingesteld. En het werkt prima voor mijn situatie.
  Ik ben nu 1.5jr verder en leer nog steeds dingen bij door FB en IG pagina’s, blogs en vlogs te volgen. Ik pas nog steeds dingen aan om wat te besparen, zonder dat we op een houtje hoeven te bijten. Ja het kost wat tijd en energie in het begin, maar het wordt wel makkelijker. Je bent goed op weg door inzicht te hebben in je inkomsten/uitgaven patroon, van daaruit kun je verdere stappen ondernemen. Succes!!!

 3. Nicole Reply

  Hier werd ik ook even met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik alles in een overzichtje zetten. Succes met het leerproces. Ik ga volgen en als er nuttige tips bij zitten (die ik nog niet toepas) dan ga ik die ook zeker gebruiken.

  Een lees- en toepastip voor je zakelijke rekening: profit first.

 4. HereIsTom Reply

  Zo wat een (onnodige) uitgaves, maar als je het zo zelf leest zie dus wel dat het niet klopt.
  Die auto zou ik er meteen uit doen, 600 per maand, te gek voor worden.
  En dan die boodschappen, 800 euro per maand, eten jullie iedere dag biefstuk met kaviaar? 😉
  Wij doen met zijn tweeën voor 50 euro per week aan boodschappen, das 200 euro in de maand en eten en drinken daar goed van!
  Kortom als je echt wil gaan sparen is dat met zo’n inkomen dus makkelijk te doen, je moet alleen de juiste prioriteiten stellen.
  En niet te lang wachten, want je gooit nu iedere maand ruim 1000 euro in de prullenbak.

  1. Falcon1977 Reply

   @HEREISTOM… Vraagje, de 50 euro aan boodschappen die je wekelijks besteed, is dat enkel voeding of ook wasmiddel, schoonmaakmiddelen etc?

 5. Joke Reply

  er liggen super mogelijkheden binnen handbereik welke direct heel veel effect kunnen hebben !!
  Fijn dat die ruimte er is .
  eye-opener he .

 6. Jo Reply

  Goed dat je eraan gaat werken, want het kan zeker worden verbeterd. Je moet je vooral niet schuldig zitten voelen. Wat is gebeurd kan je niet meer veranderen en het is nooit te laat om je financiën op orde te krijgen. Het positieve is dat je geen schulden maakt, maar wat is nu je buffer? Oftewel wat staat er op je rekening?

  Jij bent freelancer, dus je bouwt sowieso geen pensioen op en tenzij je zelf een AOV verzekering hebt afgesloten heb je ook geen vangnet bij ziekte of een ongeval. Als je maar een paar duizend cash hebt ben je maar een paar maanden verwijderd van de situatie dat je de rekeningen niet meer kunt betalen.

  Die auto is onzin, voor de helft valt er ook wel te leasen. En dat roken is zo zonde. En dat zeg ik als ex-roker, als ik al mijn rookgeld opzij had gezet had ik er een hele dikke bak van kunnen kopen of een totale verbouwing van mijn huis kunnen financieren. Je moet eens voor de gein kijken wat het je kan opleveren als je over 20 jaar 250 pm wegzet. En dan is het ook nog eens zoveel beter voor je.

 7. Nathalie Doorn Reply

  Hi Janke,

  Als ik je verhaal lees gaan m’n handen jeuken, bij wijze van spreken 😁 hoewel het inderdaad belangrijk is om grip te krijgen op je (al dan niet onnodige) uitgaven, zou ik de adviseren om bij de basis te beginnen: je inkomen als ondernemer. Het zou niet zo moeten zijn dat je lease bedrag weer “invreet” op je spaarrekening. Je kunt dit helpen voorkomen door de Profit First methode te gebruiken. Je pakt je jaarrekening en kijkt wat er naar kosten, salaris, toekomstige investeringen etc moet gaan. Ga dán met het bedrag aan de gang wat je als salaris naar je privé rekening gaat, waar je op kunt besparen. In ieder geval belangrijk dat je zakelijk en privé volledig uit elkaar trekt, zodat je altijd genoeg geld in je bedrijf hebt zitten én jezelf zelfs winst uitbetaalt (wat je bv kunt sparen of beleggen of ander droomdoel). Dat is wat mij betreft voor ondernemers echt stap 1. Héél veel succes met deze missie! (En laat gerust weten als je hulp nodig hebt!)

  1. Tiny Reply

   Die 2 telefoonnummers snap ik nog wel, het is inderdaad niet prettig om gebeld te worden privé. Maar er is ook zoiets als duosim. Scheelt alvast 1 toestel.

   Boodschappen ben ik nog wel benieuwd waarom dat zo hoog is? Wordt er ook regelmatig eten besteld? Zitten er dure verzorgingsproducten in meegenomen? Ik ben bepaald niet heel zuinig als het op goed eten aankomt (al koop ik eigenlijk nooit voorgesneden groenten, pakjes etc.), maar kom toch echt niet in de buurt.

 8. Maris | Moneyzz.nl Reply

  Echt goed dat je dit uitgavenpatroon wilt gaan veranderen! Maar vooral dat je zíét dat het anders kan. Lang niet iedereen ziet dat, of het kan mensen soms ook niks schelen.
  Zelf heb ik een goed overzicht van mijn lasten/ uitgaven. Daar hoeft wat mij betreft niks aan te veranderen, want dat betreft al alleen de noodzakelijke dingen. Plus de bedragen die ik voor diverse doelen wil sparen. Aan de kant van de inkomsten kan wel nog wat gedaan worden bij mij 😉

 9. Wendy Wardenburg Reply

  Kan me heel goed voorstellen dat het rauw op je dak valt als je het zo onder elkaar zet. Wij houden al jaren een ‘begroting’ bij waar we ieder jaar weer kritisch naar kijken en proberen uitgaven te beperken. Wij zouden in principe meer kunnen sparen dan we nu doen maar ik wil ook graag leuke dingen doen en herinneringen maken op vakantie (al is dat kamperen). Een goede balans zoeken (én houden) is dan ook het belangrijkste.
  Succes met je alles wat op je pad komt!

 10. Audrey Reply

  Het grote voordeel van zulke enorm hoge kostenposten is dat er ook héérlijk veel te besparen valt, haha. Mooi dat je die plannen hebt. Enne: succes met stoppen met roken 😉

 11. Janke Reply

  Leuk jullie reacties!
  De komende weken gaat er een hoop veranderen, en de mogelijkheden zijn er inderdaad. We gaan het stapje voor stapje aanpakken, want dit kan niet de bedoeling zijn 😌
  Op naar volgende week 😊
  Janke

  1. Bb Reply

   Ik vraag me ook af hoe ze dit voor elkaar krijgt. Ik rook zelf ook, helaas want op alle vlakken is dat jammer. Maar ik rook helemaal niet weinig en besteed er 150 per maand aan. Zelfs als je iedere dag een klein pakje rookt (naar verhouding duurder) kom ik ‘maar’ uit op 180-200. Misschien rookt ze Cubaanse sigaren? :p

   Overigens Janke vind ik het heel knap en goed van je dat je met je financiën aan de slag gaat. Heel veel mensen steken enorm hun kop in het zand betreft geld en dat je het onder de loep gaat nemen en ook nog post op een blog waar veel geldbewuste mensen komen lezen, daar heb ik respect voor. Ben benieuwd hoe je dit aan gaat pakken. Ik zou zelf beginnen met de dingen die het minste pijn doen, waar je weinig voor in moet leveren. Dan kun je de smaak te pakken krijgen zonder dat je direct het gevoel hebt dat je moet lijden.

 12. Mar Reply

  Ik lees regelmatig bespaar blogs en ook reacties die zeker heel inspirerend zijn. Wat mij altijd wel verbaasd is hoeveel mensen besparen op voedsel. Nou vind ik €800 ook veel maar wij geven met z’n tweeën ook €500 per maand uit. Nou is 1 oorzaak wel dat ik niet tegen tarwe en koemelk kan waardoor ik meer verse (groene) groenten ed koop omdat ik veel salades eet. Ik kan zo enorm genieten van lekker eten. Tuurlijk kan het goedkoper, een vis ovenschotel met witvis uit de vriezer is ook lekker maar nog lekkerder is bijv. een verse zeebaars gegrild. En regelmatig komen er mensen langs ik wil dan niet altijd een bak chips neer zetten. Het is echt fijn als ik wat lekkere tapas maak en anderen daarvan zie genieten. Hoeft allemaal geen vermogen te kosten maar kost algauw een tientje meer dan chips. Tel dat alles bij elkaar op en je geeft zo een paar tientjes per week meer uit.
  Anderzijds maak ik bijna alle verzorgingsproducten en wasmiddel zelf. Ik maak zelf kleding en koop ook bijna geen materiaal/spullen. Onwijze hekel aan winkelen (behalve dan lekkernijen 😉 ) Ik moet er ook niet aan denken om iedere maand in zo’n nagelstudio te zitten.
  Dus soms denk ik weleens moet ik niet wat aan mijn boodschappen budget doen maar als ik dan weer zo geniet van goed en lekker eten denk ik nee dit is mijn joy of life 🙂

 13. Esther Reply

  Dank voor het delen van je financiële situatie, Janke.
  Met betrekking tot het roken: helpt het als je niet kijkt naar ‘maar ik kan het betalen!’, maar naar ‘maar ik wil mijn kind oud zien worden en mijn kleinkinderen zien opgroeien?’. Het gaat namelijk eigenlijk helemaal niet om het geld dat roken kost, maar om de jaren in gezondheid die je jezelf gunt door zo snel mogelijk te stoppen met roken.

  Mijn moeder is een paar maanden geleden overleden (longkanker, ook zij rookte meer dan een pakje per dag). Sindsdien word ik zo vreselijk boos van rokende mensen. Ik ben natuurlijk nog veel te emotioneel, maar ik snap gewoon echt niet hoe mensen zichzelf en hun omgeving dat aan kunnen doen. Iedereen denkt maar dat hen dat niet zal overkomen, maar wil je echt dat risico nemen?

  Veel succes in ieder geval met je financiën op de rit krijgen, ik blijf je volgen!

 14. Berniek Reply

  Wauw wat een bedragen, maar inderdaad: wat ga jij met gigantische sprongen tegelijk besparen! Ook als je het stapje voor stapje doet zal jouw bespaar-avontuur waarschijnlijk een heel bevredigende afloop hebben.
  Zo’n drie maanden geleden ben ik begonnen met het volgen van Porterenee en gooide ik mijn roer ook om. Maar inmiddels heb ik toch weer grote impulsaankopen gedaan en moet ik weer in het gareel. Dus ik hoop dat ik me een beetje kan optrekken aan jouw reis.

 15. Andries Reply

  50 euro!!!! Onmogelijk voor mij ik ga naar de lidl en ben minimaal voor 4 personen per week voor 150 euro kwijt.

 16. Esther Reply

  Dat is zeker niet onmogelijk. Wij redden het er thuis (met 2 volwassenen, geen kinderen of huisdieren) ook mee, hoor.
  En nee, we eten zeker geen droog brood. Tenzij we daar om de een of andere reden ineens zin in zouden hebben. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *